A Washington DC-ben megrendezett Smithsonian Folklife Festival lez√°rult√°val Balatoni Monika talpainkegym√°sral√©pnek-√ľgyi √°llamtitk√°r elk√©pesztŇĎ √∂mleng√©st produk√°lt a magyar n√©pmŇĪv√©szetet bemutat√≥ Hungarian Heritage program kapcs√°n.

√Črtes√ľl√©seink szerint kor√°ntsem ment minden olyan flottul, ahogy azt a KIM kincst√°ri optimizmusa sugallja: a F√∂lsz√°llott a P√°va tehets√©gkutat√≥ szereplŇĎi k√∂z√ľl az elŇĎzetes √≠g√©retekkel szemben csak n√©h√°nyat vittek ki, a programok beoszt√°sa gyakran a helysz√≠nen dŇĎlt el, √©s az MTV √°ltal kiutaztatott fell√©pŇĎknek m√©g az √©tkez√©s√©t sem fizett√©k, amit √≠gy a fell√©pti d√≠jukb√≥l kellett √°llniuk.

Advertisement

Ugyanakkor Balatoni elkottyantott egy olyan mŇĪhelytitkot, amely √ļj megvil√°g√≠t√°sba helyezheti a teljes oktat√°s√ľgyi ‚Äěreformot.‚ÄĚ P√©ld√°ul c√°folja azt a rosszinuldulat√ļ h√≠resztel√©st, miszerint az√©rt sz√°ll√≠tott√°k le a tank√∂telezetts√©get 16 √©vre √©s minimaliz√°lt√°k a k√∂zismereti tant√°rgyakat a szakiskol√°kban, hogy Parragh √©s Demj√°n uraknak, valamint bar√°taiknak √©s √ľzletfeleiknek min√©l kevesebb p√©nz√©rt alkalmazhat√≥ biorobotok √°lljanak rendelkez√©s√©re, min√©l nagyobb sz√°mban.

Balatoni √°llamtitk√°r ugyanis r√°mutatott, hogy a fesztiv√°lon fell√©pŇĎ magyar mŇĪv√©szek ‚Äěhitelesen fogalmazt√°k meg azt a magyar virtust √©s gondolatot, ami a g√©njeinkben, a gy√∂kereinkben van.‚ÄĚ A kult√ļra teh√°t a g√©njeinkben van, tanulni felesleges. EgyszerŇĪen m√©g mindig meg tud lepni, hogy a NERista megmond√≥emberek milyen hanyag eleganci√°val k√©pesek bel√∂kni egy-egy g√©nezŇĎs v√©r√©benvanoz√≥s sz√∂veget √≠gy a 21. sz√°zad m√°sodik √©vtized√©nek k√∂zepe fel√©.

B√°r a tud√≥s√≠t√°sb√≥l nem der√ľl ki egy√©rtelmŇĪen, merem rem√©lni, hogy nem az angolul saj√°t bevall√°sa szerint nem besz√©lŇĎ Balatonit k√ľldt√©k ki DC-be. Balatoni kor√°bban milli√≥k√©rt osztogatott bizony√°ra igen hasznos tan√°csokat a KIM-nek, √©s kapcsolatot tartott a konzervat√≠v √©rtelemben vett nemsz√°rsz√≥i √©rtelmis√©ggel.

A k√©pen a magyar virtus √©s kult√ļra hordoz√≥ja, az √ļn. nyenyereg√©n l√°that√≥.