Amint arról beszámolt az Átlátszó Oktatás, Orbán Ráhel saját konzulensétől, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetőjétől, Nemes Andreától vette át a Magyar Turizmus Zrt. Díját. Kicsi ez az ország, na.

Némi jóindulattal feltételezhettük volna, hogy Nemes Andrea nem hagyta magát befolyásolni sem a szakdolgozó-konzulens sem pedig az Orbán Viktor-minisztérium-állami cég reláció által, azonban a rózsaszín szemüveget vak komondorként verte le Orbán Ráhel közleménye, amiről szintén az Átlátszó Oktatás derítette ki, hogy minimum csúsztatás.

Mint ismeretes, Orbán Ráhel az „újszerű témaválasztás” kategóriában kapott első díjat „Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése - A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda példáján keresztül” c. szakdolgozatáért. Önmagában szomorú képet fest a Magyar Turizmus Zrt. tudományfelfogásáról, hogy ugyanúgy díjazza a témaválasztást, mint a másik, „alapos, tudományos igényű munka” elnevezésű kategóriát, de ez jelen esetben igencsak megkönnyíti a dolgunkat. Ugyanis ezek szerint Orbán Ráhel érdeme az, hogy innovatív, előremutató volt a témaválasztása. Hát lófa*t volt, de ez aligha lehet meglepő, tekintve, hogy egy több, mint két évtizede futó fesztivált elemez.

Csak az idei nyertesek alma materjeiből válogatva rákerestem a szakdolgozatok között azokra, amelyek címében megtalálható a ’fesztivál’ vagy a ’fesztiválok’ szó. A Pannon Egyetem online katalógusa szerint 2001-től kezdve 53 dolgozat foglalkozik fesztiválokkal, ebből 6 a Szigettel. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen 2001 óta 39 dolgozatból 4. Magán a Budapesti Corvinus Egyetemen a 2009 óta leadott 10 fesztivál-témájú szakdolgozatból 5 szól a Szigetről. A BKF-n ugyanez a szám 2005 óta csupán 7-ból 1. Az Edutus Főiskolán született a legkevesebb ilyen tárgyú szakdolgozat, 2009 óta 3-at mutat a katalógus. A Szegedi Tudományegyetem nyilvánvalóan erősen hiányos katalógusa pedig csupán 2 darab 2002-es szakdolgozatot mutat, ám mindkettő a Szigettel foglalkozik.

Végezetül álljon itt néhány példa a valóban újszerű témaválasztásra, az elmúlt évek díjazottjai közül, csak hogy világos legyen, mi a mérce.

Advertisement

2008:

I. Szilágyi Orsolya: Medical wellness – A jövő útja

II. Bauer Helga: Szivárványszínű turizmus – a magyarországi LMBT közösség utazási szokásai

Advertisement

2009:

I. (megosztott) Kovács Dóra: A regény mint útikönyv – Az irodalmi turizmus szerepe és lehetőségei Európában I. (megosztott) Szőllősi Szilvia: Az örökségturizmus speciális ága: Régészeti parkok turisztikai jelentősége Magyarországon és Európában

2010:

I. Gyürky Júlia: Turisztikai kártyák szerepe a desztinációk turizmusában

III. Mágocsi Martina: Virtuális turizmus

2011:

I. (megosztott) Nagy Fanni Rita: Egyszerűből nagyszerű, sekélyesből kalandos. Tematizáltság a turizmusban, egy börtönhotel mint lehetséges magyarországi alkalmazás példájával
(megosztott) Honfi Zsuzsanna: Esélyegyenlőség, a fogyatékos személyek foglalkoztatása a turizmusban