Ma √≠rtuk meg, hogy R√©tv√°ri √°llamtitk√°r hetet-havat √∂sszehordott Marxr√≥l tegnapi, s√ļlyos t√©ved√©sekkel tark√≠tott ny√≠lt level√©ben, melyet a Budapesti Corvinus Egyetem aul√°j√°ban tal√°lhat√≥ Marx-szobor elleni tiltakoz√°sul √≠rt. Az√≥ta l√©trej√∂tt egy "Marx marad" Facebook-csoport is, amely p√©ld√°ul "p√≥zolj Marx-szoborral" selfie-zŇĎs akci√≥t hirdetett a szobor melletti szimp√°tia kifejez√©sek√©nt.

Az √©ber Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g (IKSZ) r√∂gt√∂n r√°mart a szerepl√©si lehetŇĎs√©gre (hacsak nem ŇĎk voltak a kezdem√©nyezŇĎk), √©s a k√∂vetkezŇĎ megh√≠v√≥t k√ľldte sz√©t a sajt√≥nak:

MEGH√ćV√ď
Tisztelt SzerkesztŇĎs√©g!
Az Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tart
Good Bye, Marx!
címmel.

Nincs helye Marx szobr√°nak a Corvinus Egyetemen. Marx ugyanis amellett, hogy a milli√≥k szenved√©s√©t √©s hal√°l√°t okoz√≥ kommunista diktat√ļra ideol√≥giai atyja, ny√≠ltan antiszemita √©s rasszista n√©zeteket vallott. Felsz√≥l√≠tjuk az int√©zm√©ny vezet√©s√©t, hogy a Marx szobrot t√°vol√≠tsa el! A t√°j√©koztat√≥t k√∂vetŇĎen az egyetem ter√ľlet√©n id√©zeteket helyez√ľnk el.

IdŇĎpont: 2014. janu√°r 20. h√©tfŇĎ 12:30

Helysz√≠n: Budapesti Corvinus Egyetem bej√°rata elŇĎtt, 1093 Budapest, FŇĎv√°m t√©r 8.
R√©sztvevŇĎk: Csontos Sandra √©s P√°lfalvi Mil√°n IKSZ aleln√∂k√∂k

Megpr√≥b√°ltam ut√°nan√©zni az IKSZ honlapj√°n, hogy mikor horgadt fel az ifj√ļkereszt√©ny politikuspal√°nt√°kban ez k√©rlelhetetlen rasszizmus- √©s antiszemitizmus-ellenes tettv√°gy, de sajnos √ļgy tŇĪnik, hogy √ļj jelens√©ggel van dolgunk, ugyanis a honlapon semmilyen arra utal√≥ jelet nem tal√°ltam, hogy az IKSZ foglalkozott volna a k√©rd√©ssel.

Illetve de, egy cikket, de azt meg b√°r ne tal√°ltam volna.

Az irom√°nyt Baranyai Zsolt, az IKSZ komcsiutcan√©v-rend√©szeti programj√°nak felelŇĎse √≠rta, a 2010-es v√°laszt√°sok ut√°n. A cikk fŇĎ mondanival√≥ja, hogy a Trianon-t√©m√°t nem szabad √°tengedni a sz√©lsŇĎjobbnak, √©s ennek kapcs√°n Baranyai a cikk v√©g√©n megjegyzi:

Trianon megfelel√Ķ feldolgoz√°sa m√°r csak az√©rt is sz√ľks√©ges, hogy tov√°bbl√©phess√ľnk. F√°j√≥ eml√©k, Moh√°cshoz √©s Aradhoz hasonl√≥an t√∂rt√©nelm√ľnk fekete esem√©nye marad, k√∂vetkezm√©nyeit viselj√ľk √©s viseln√ľnk is kell, ahogy a zsid√≥ vall√°s√ļ emberek sem feledik a Holokausztot.

Advertisement

A szerzŇĎ teh√°t egyr√©szt figyelmen k√≠v√ľl hagyja, hogy a (magyar) zsid√≥s√°g igen jelentŇĎs h√°nyada nem vall√°sos, m√°sr√©szt √ļgy gondolja, hogy a holokausztot csak a zsid√≥k nem feledik, noha m√°sok szerint k√≠v√°natos lenne, hogy ne csak az √°ldozatok, de az elk√∂vetŇĎk, bystanderek, √©s embermentŇĎk lesz√°rmazottai se feledkezzenek meg a holokausztr√≥l. Ahogy egy√©bk√©nt nem nem-zsid√≥ privil√©gium a t√∂bbi magyar trag√©di√°ra val√≥ eml√©kez√©s joga sem.

Ezen fel√ľl az IKSZ rendezett egy vit√°t is Horthyr√≥l, ahol Ungv√°ry Kriszti√°nnal az a Szak√°ly S√°ndor vit√°zott, akinek holokauszttagad√°s-gyan√ļs kijelent√©s√©rŇĎl √©ppen tegnap √≠rtunk.

Advertisement

A Marx-szobor kapcs√°n fell√°ngol√≥ IKSZ-es antirasszista hev√ľlet teh√°t egy r√∂g√∂s, de magasztos √ļt elsŇĎ √°llom√°s√°nak tekinthetŇĎ, mi pedig csak tov√°bbi sok sikert k√≠v√°nhatunk a rasszizmus √©s az antiszemitizmus elleni hasonl√≥an szemf√ľles √©s akt√≠v fell√©p√©shez. B√≠zva b√≠zunk abban, hogy az ifj√ļ kereszt√©nydemokrat√°k, a Fidesz-KDNP p√°rtcsal√°d kisebbik, de egyenrang√ļ, sz√©lesk√∂rŇĪ t√°mogat√°st √©lvezŇĎ tagj√°nak ifjonti erŇĎtŇĎl duzzad√≥ ut√°np√≥tl√°sa hitelesen, a szabads√°g √©s az emberi jogok fennk√∂lt √©rt√©keinek mindenkoron elk√∂telezetten, √°llhatatos hittel fogja k√©pviselni a s√©r√ľl√©keny kisebbs√©gek v√©delm√©nek nemes √ľgy√©t, harcba sz√°llva Horthy, Proh√°szka, Ravasz L√°szl√≥, √©s m√°s v√©rnŇĎszŇĎ antiszemita t√∂rt√©nelmi szem√©lyis√©gek dicsŇĎ√≠t√©se ellen.