Ny√≠lt levelet fogalmazott meg Hoffmann R√≥zs√°nak 149 n√©vtelen pedag√≥giai munk√°t k√∂zvetlen√ľl seg√≠tŇĎ k√∂zalkalmazott. EgyenlŇĎre nem tudjuk, hogy pontosan kik ŇĎk, de ha m√°r √≠gy megtiszteltek minket a ny√≠lt level√ľkkel, akkor mi meg megosztjuk a nagyvil√°ggal.

Nyílt levél

Dr. Hoffmann Rózsa

k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r asszonynak


Tisztelt √Āllamtitk√°r Asszony!

Az al√°bb olvashat√≥ gondolatsor egy interneten √∂sszekov√°csol√≥dott munkav√°llal√≥i csoport hosszas szakmai besz√©lget√©s√©nek eredm√©nye. Sz√°nd√©kunk szerint megpr√≥b√°lunk beker√ľlni abba az inform√°ci√≥s v√©rkering√©sbe, amely a k√∂zoktat√°sban lezajl√≥ b√©remel√©sbŇĎl kimaradt dolgoz√≥k probl√©m√°ival foglalkozik.

Kik a csoportunk tagjai? Mi az iskol√°kban, √≥vod√°kban, pedag√≥giai szakszolg√°latokn√°l, nem pedag√≥gus munkak√∂rben foglalkoztatott iskolatitk√°rok, √≥vodatitk√°rok, dajk√°k, koll√©giumi titk√°rok, adminisztr√°torok, labor√°nsok, pedag√≥giai asszisztensek, rendszergazd√°k, √ľgyint√©zŇĎk vagyunk, akiket √∂sszefoglal√≥ n√©ven ‚ÄěnevelŇĎ √©s oktat√≥ munk√°t k√∂zvetlen√ľl seg√≠tŇĎ alkalmazottk√©nt‚ÄĚ hat√°roz meg a K√∂znevel√©si T√∂rv√©ny.

Vajon mennyire közismert tény az, hogy a közalkalmazotti bértábla fizetési kategóriáinak
‚Äěegybecs√ļsz√°sa‚ÄĚ miatt, most m√°r nincs k√ľl√∂nbs√©g egy szakmunk√°s v√©gzetts√©gŇĪ, de sok ledolgozott √©vvel rendelkezŇĎ, √©s egy felsŇĎfok√ļ szakk√©pes√≠t√©sŇĪ, 24 √©ve dolgoz√≥ k√∂zalkalmazott b√©re k√∂z√∂tt?

Nem sz√°m√≠t a munkak√∂r, az anyagi felelŇĎss√©g, a fizet√©seket a garant√°lt b√©rminimumra kell kieg√©sz√≠teni, ami jelenleg brutt√≥ 114. 000, - Ft.

A KSH adatai szerint ma Magyarországon a bruttó átlagkereset: 228.400.- Ft!

Nagyon sok helyen √°tgondolatlan √©s felelŇĎtlen munka√ľgyi √°tszervez√©sek is t√∂rt√©ntek. Egy int√©zm√©nyen, sokszor egy irod√°n bel√ľl dolgoz√≥ munkat√°rsakat m√°s-m√°s munk√°ltat√≥hoz rendelt√©k. Int√©zm√©nyenk√©nt pld. egy iskolatitk√°rt (adminisztr√°tort) a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont foglalkoztat, visszav√©ve minden eddigi fizet√©sen k√≠v√ľli juttat√°st (eb√©dutalv√°nyokat, b√©rletet, SZ√ČP- k√°rty√°t, egy√©b b√©rmaradv√°nyb√≥l sz√°rmaz√≥ jutalmakat, stb). Koll√©g√°ink azon csoportj√°t, akiket a helyi √∂nkorm√°nyzatok (illetve az √∂nkorm√°nyzatok megb√≠z√°s√°b√≥l k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√ľlsŇĎ c√©gek) foglalkoztatnak ‚Äětechnikai dolgoz√≥k‚ÄĚ n√©ven munk√°ltat√≥ik, persze lehetŇĎs√©geikhez m√©rten m√°s-m√°s √∂sszegben - √©vente t√∂bbsz√∂r is kiosztott, eg√©sz havi fizet√©ssel megegyezŇĎ jutalmakkal, havonta j√°r√≥ √©tkez√©si utalv√°nyokkal pr√≥b√°lj√°k seg√≠teni.

Ezek az int√©zked√©sek felesleges fesz√ľlts√©get gener√°ltak a ‚Äěnem pedag√≥gus munkak√∂rben‚ÄĚ dolgoz√≥ koll√©g√°ink k√∂z√∂tt is, akik hasonl√≥ munkak√∂r√∂kben dolgoznak, hasonl√≥ fontoss√°ggal b√≠r√≥ feladatokat l√°tnak el, m√©gis jelentŇĎs fizet√©sbeli k√ľl√∂nbs√©geket kellett tapasztalniuk a b√©ren k√≠v√ľli egy√©b juttat√°sok tekintet√©ben.

Tiszt√°ban vagyunk azzal, hogy jelenleg a pedag√≥gus √©letp√°lyamodell bevezet√©se zajlik, de mi is vel√ľk, √©rt√ľk √©s a feln√∂vekvŇĎ ifj√ļs√°g√©rt dolgozunk. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egyre kevesebben

tudjuk elfogadni azt a m√©ltatlan helyzetet, amely az elv√°rt munka mennyis√©ge, minŇĎs√©ge valamint az
√©rte j√°r√≥ fizets√©g √©s megbecs√ľl√©s √≥ri√°sira nŇĎtt k√ľl√∂nbs√©ge miatt j√∂tt l√©tre.

Rengeteg √©s sokr√©tŇĪ munk√°t v√©gz√ľnk a ma Magyarorsz√°gon szakk√©pzetts√©g√ľnknek megfelelŇĎen
adhat√≥ legalacsonyabb munkab√©r√©rt, b√©ren k√≠v√ľli juttat√°st pedig nem kapunk.

A k√∂zoktat√°si int√©zm√©nyekn√©l eddig soha nem l√°tott m√©rt√©kben nŇĎtt a meghirdetett adminisztrat√≠v √°ll√°shelyek sz√°ma, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg ezeken a ter√ľleteken a fluktu√°ci√≥ tov√°bb fog erŇĎs√∂dni. Egyre t√∂bben hagyj√°k el a p√°ly√°t azok a magas munkakult√ļr√°j√ļ koll√©g√°ink is, akik sok √©ves tapasztalatukkal jelentŇĎsen hozz√°j√°rultak az int√©zm√©nyen bel√ľli sikeres √©s hat√©kony munkav√©gz√©shez. A k√©nyszerŇĪs√©gbŇĎl p√°ly√°n marad√≥kn√°l a stressz tov√°bb nŇĎ, a motiv√°lts√°g, az int√©zm√©ny ir√°nti lojalit√°s √©s a munkamor√°l √©rtelemszerŇĪen cs√∂kken, ez√©rt v√©gsŇĎ soron a munk√°ltat√≥inkat is h√°tr√°nyosan √©rintheti, ha mielŇĎbb nem orvosolj√°k a munkafelt√©telek kritikus hib√°it.

√Ėsszefog√°sunk c√©lja a figyelemfelkelt√©s!

Nincs hivatalos √©rdekk√©pviselet√ľnk, elvesz√ľnk a nagy k√∂zalkalmazotti massz√°ban!

Nincs senki, aki √©rt√ľnk is felemelje a szav√°t, ez√©rt szinte l√°thatatlanok vagyunk!

Most, 2013 okt√≥ber√©ben minden k√ľl√∂n√∂sebb szervezked√©s n√©lk√ľl √∂sszehozott minket a sors √©s az internet, √≠gy a k√∂z√∂s besz√©lget√©sek ut√°n, a nyilv√°noss√°got v√°lasztva, megt√©p√°zott √∂nbecs√ľl√©ssel, mielŇĎbbi v√°lasz√°t v√°rva tessz√ľk fel a k√©rd√©st:

Tisztelt √Āllamtitk√°r Asszony!

Tényleg ennyi az értéke ennek a munkának?

Magyarorsz√°g, 2013-10-15

Tisztelettel:
A b√©remel√©sbŇĎl kimaradt t√∂bb ezer dolgoz√≥ nev√©ben
149 fŇĎ iskolatitk√°r, √≥vodatitk√°r, dajka, koll√©giumi titk√°r, adminisztr√°tor, labor√°ns, pedag√≥giai asszisztens, rendszergazda √©s √ľgyint√©zŇĎ az orsz√°g minden t√°j√°r√≥l.

K√©rd√©seinket elk√ľldt√ľk a lev√©l felad√≥j√°nak. V√°rjuk a v√°lasz√°t.