Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem Politikatudom√°nyi Int√©zet√©nek oktat√≥ja √©s igazgat√≥ja, az ME BTK volt d√©k√°nja Facebookos jegyzetben v√°laszolt Klinghammer √°llamtitk√°r felh√°bor√≠t√≥an ostoba nyilatkozat√°ra. Ňź is √ļgy l√°tja, hogy a nyilatkozat alig burkolt fenyeget√©st jelent a Miskolci Egyetemre n√©zve. Al√°bb olvashat√≥ a nyilatkozat teljes sz√∂vege:

T√∂rt√©nelem szakos egyetemi oktat√≥k√©nt, illetve a Miskolci Egyetem polg√°rak√©nt egyar√°nt elfogadhatatlannak tartom Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r napokban megfogalmazott kijelent√©seit:

‚ÄěA term√©szettudom√°nyos √©s mŇĪszaki k√©pz√©s kapcs√°n mindig arra kell gondolni, hogy minden orsz√°g boldogul√°s√°t a termel√©s, az √©rt√©kteremt√©s adja. Azokat a szakokat t√°mogatni √©s prefer√°lni kell, amelyek valamilyen m√≥don √©rt√©ktermelŇĎk. A mai vil√°gban a term√©szettudom√°nyok √©s a mŇĪszaki tudom√°nyok √©rt√©ktermelŇĎk. A hum√°ntudom√°nyok, a kult√ļra nagyon fontos, de nem √©rt√©ket teremtenek, hanem az embereket gy√∂ny√∂rk√∂dtetik, boldogs√°got adnak.‚ÄĚ

‚ÄěNem kell olyan egyetem, ahol a mŇĪszaki t√°rgyak mellett oktatnak zen√©t is, √©s sz√≠nj√°tsz√°st. Azt csin√°lja egy m√°sik.‚ÄĚ

Elk√©pesztŇĎ, hogy a korm√°ny felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra (az ELTE volt rektora, akad√©mikus, a t√©rk√©p√©szet tudom√°ny√°nak professzora) ilyen primit√≠v m√≥don csoportos√≠tsa a tudom√°ny√°gakat. Ilyen szintŇĪ megk√∂zel√≠t√©sek eddig csak n√©h√°ny elfogult nagyv√°llalkoz√≥ r√©sz√©rŇĎl fogalmaz√≥dtak meg, az egyetemek vil√°g√°t j√≥l ismerŇĎ tud√≥st√≥l azonban elfogadhatatlanok. (Rektork√©nt p√©ld√°ul nem hangoztatta, hogy az orsz√°g √©vek √≥ta legjobb, ir√°ny√≠t√°sa al√° tartozott kara ‚Äď az ELTE BTK ‚Äď nem √©rt√©kteremtŇĎ, hanem csak gy√∂ny√∂rk√∂dtet.)

Elfogadhatatlan, hogy a korm√°ny √©rt√©kteremtŇĎ √©s nem √©rt√©kteremtŇĎ c√≠mk√©t ragasszon b√°rmely tudom√°ny√°gra. (Nem egyszerŇĪen √ľgyetlen megfogalmaz√°sr√≥l volt sz√≥, azt hiszem.) Elfogadhatatlan, hogy a korm√°ny csak azt tekintse √©rt√©kesnek, amelybŇĎl azonnal k√∂zvetlen anyagi haszna sz√°rmazik, vagy legal√°bbis azt hiszi r√≥la. Az csak a kisebb probl√©ma, hogy ez sz√°mos term√©szettudom√°nyos k√©pz√©sre sem igaz, a val√≥di gondot a re√°l szf√©r√°n k√≠v√ľli tudom√°nyok megvetŇĎ kategoriz√°l√°sa jelenti. Sajn√°latos, hogy 2013-ban egy korm√°nyzati programhirdet√©ssel szemben evidenci√°kat kell lesz√∂gezni: A hum√°n- √©s t√°rsadalomtudom√°nyok √©rt√©ket k√©pviselnek √©s √°ll√≠tanak elŇĎ a saj√°t diszciplin√°ris saj√°toss√°gaiknak megfelelŇĎen. √Črt√©ket teremt a jog- √©s a k√∂zgazdas√°gtudom√°ny, a pedag√≥gia, a sporttudom√°ny stb. is, mint ahogy √©rtelemszerŇĪen √©rt√©ket teremtenek a mŇĪszaki √©s a term√©szettudom√°nyok is. M√°s-m√°s √©rt√©keket. De a maguk term√©szet√©nek megfelelŇĎen ezek a tudom√°nyok mind-mind √©rt√©kess√© teszik illetve √©rt√©kteremt√©sre k√©sz√≠tik fel az emberi, a t√°rsadalmi, a nemzeti k√∂z√∂ss√©get. Ha b√°rmely tudom√°ny√°gat, k√©pz√©si ter√ľletet alacsonyabb rendŇĪnek tekint√ľnk a t√∂bbin√©l, az r√°ad√°sul gyeng√≠ti az √°llamtitk√°r √°ltal ‚Äě√©rt√©kesnek‚ÄĚ minŇĎs√≠tetteket, a tudom√°nyoss√°g eg√©sz√©t is.

Az √°llamtitk√°r √ļr tov√°bb√° kimondatlanul elvitatta a hum√°n tudom√°nyok tudom√°nyos jelleg√©t. Tal√°n nem tudja, hogy egy irodalomt√∂rt√©n√©sz, egy klasszika-filol√≥gus vagy egy szociol√≥gus tev√©kenys√©ge nem olyan, mint egy sz√≠nmŇĪv√©sz√©? Az irodalom-, a t√∂rt√©nelem vagy a politikatudom√°ny mŇĪvel√©se tudom√°nyos tev√©kenys√©g, amely szakmai felk√©sz√ľlts√©get ig√©nyel, kialakult m√≥dszertana van, kutat√≥munk√°n alapul, a mŇĪvelŇĎi szakfoly√≥iratokban publik√°lnak, √©s tudom√°nyos konferenci√°kon szerepelnek. Tev√©kenys√©g√ľk nem olyan, mint egy sz√≠nh√°zi vagy cirkuszi elŇĎad√°s, hanem olyan, mint egy m√©rn√∂k vagy egy matematikus munk√°ja ‚Äď term√©szetesen sz√°mukra m√°st jelent p√©ld√°ul a tudom√°nyos kutat√°s, de att√≥l az m√©g tudom√°nyos kutat√°s. (Att√≥l, hogy az √ļsz√≥k √ļsznak, a fut√≥k pedig futnak, m√©g mindkettŇĎ sport.) Az, hogy egy irodalomt√∂rt√©n√©sz r√©gi versek f√∂l√© g√∂rnyed, √∂nmag√°ban m√©g nem a ‚Äěgy√∂ny√∂rk√∂dtet√©st‚ÄĚ szolg√°lja, legfeljebb annyiban, mint amennyiben egy m√©rn√∂k g√©palkatr√©sz-tervez√©se vagy anyaggal val√≥ k√≠s√©rletez√©se annak tekinthetŇĎ.

Elfogadhatatlan, hogy a korm√°ny fel akarja sz√°molni a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ diszcipl√≠n√°kat egyar√°nt oktat√≥, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tudom√°ny√°gakat reprezent√°l√≥, soksz√≠nŇĪ egyetemeket vagy legal√°bbis az egyetemek soksz√≠nŇĪs√©g√©t. Elk√©pesztŇĎ, hogy ‚Äď ezek szerint ‚Äď nincsenek tiszt√°ban az ‚Äěuniverzit√°s‚ÄĚ fogalm√°val, annak jelleg√©vel. Egy mŇĪszaki profillal rendelkezŇĎ egyetemen mi√©rt ne folyhatna t√°rsadalomtudom√°nyi vagy ak√°r mŇĪv√©szeti k√©pz√©s? EttŇĎl v√°lik egy univerzit√°s azz√°, ami minden√ľtt a vil√°gon, r√°ad√°sul √≠gy alkalmasak egy nagyobb r√©gi√≥ komplex felsŇĎoktat√°si ig√©nyeinek kiel√©g√≠t√©s√©re. (Kor√°bban Klinghammer azt nyilatkozta, hogy a korm√°ny nem akar egyetemeket, karokat bez√°rni, most pedig √ļgy kezdi a mondat√°t, hogy ‚Äěnem kell olyan egyetem‚Ä̂Ķ Ez √∂nmag√°√©rt besz√©l.) A korm√°nyzatnak h√°rom √©v ut√°n sincs vil√°gos felsŇĎoktat√°si koncepci√≥ja, csak egy dologban, az √°gazatb√≥l val√≥ brut√°lis √©s √©rtelmetlen p√©nzkivon√°s tekintet√©ben k√∂vetkezetes, ami szint√©n elfogadhatatlan.

Az √°llamtitk√°ri c√©lz√°st nem lehet nem vonatkoztatni a Miskolci Egyetemre, hiszen itt a mŇĪszaki karok mellett zenemŇĪv√©szeti int√©zet is k√©pez hallgat√≥kat. Hadd sz√∂gezz√ľnk le m√©g egy evidenci√°t, √ļgy l√°tszik, a korm√°nyp√°rt jelenlegi d√∂nt√©shoz√≥i errŇĎl nem tudnak, vagy nem akarnak tudom√°st venni: Miskolc v√°ros√°nak, az √©szakkelet-magyarorsz√°gi r√©gi√≥nak egy t√∂bbkar√ļ tudom√°nyegyetemre, soksz√≠nŇĪ felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyre van sz√ľks√©ge. (Az √©sszerŇĪ racionaliz√°l√°sra mindig sz√ľks√©g volt √©s most is sz√ľks√©g van, √©sszerŇĪtlen rombol√°sra azonban nem volt √©s most sincs.) Miskolcnak felsŇĎoktat√°sb√≥l sokkal t√∂bbre van sz√ľks√©ge, mint egy m√°sodrang√ļ mŇĪszaki fŇĎiskola ‚Äď √©s ann√°l t√∂bbre is m√©lt√≥. Akkor is, ha a jelenlegi korm√°ny ezt nem √≠gy gondolja.

Advertisement