√öjabb √°lcivil alap√≠tv√°nyt √°ll√≠t csatasorba a korm√°ny a nemzetk√∂zi √∂sszeesk√ľv√©s elleni permanens forradalom szolg√°lat√°ban. A Central European Policy Centre (CEPC) olyan h√≠rneves nemzetk√∂zies√≠tett think-tanknek √°lc√°zott lobbiint√©zm√©nyek sor√°t fogja gyarap√≠tani, mint a Danube Institute, a Common Sense Society, vagy √©ppen az Egyes√ľlt √Āllamokban √°lcivilked√©sen √©rt Fellegi-f√©le Hungary Initiatives Foundation. Annak ellen√©re, hogy a CEPC saj√°t bevall√°sa szerint ‚Äěa saj√°t mag√°val szemben t√°masztott kutat√≥i integrit√°s √©s a szabad elemzŇĎi tev√©kenys√©g fenntart√°sa √©rdek√©ben politikai p√°rtokt√≥l sz√°rmaz√≥ megrendel√©st nem fogad el," a k√∂zpont integrit√°s√°t l√°that√≥an nem zavarja meg, hogy √°llami megrendel√©sekbŇĎl k√≠v√°nja fenntartani mag√°t, illetve hogy ezer sz√°llal k√∂tŇĎdik az fideszista ifj√ļkonzervat√≠v √©rdekk√∂rh√∂z, a K√∂zigazgat√°si √©s Igazs√°g√ľgyi Miniszt√©riumhoz, valamint a N√©zŇĎpont Int√©zethez is.

Bienerth Guszt√°v / hetivalasz.hu

A tavaly alap√≠tott CEPC Kft. a N√©zŇĎpont Alap√≠tv√°ny sz√©khely√©re van bejegyezve, √©s k√©pviselŇĎje 2013 j√ļliusa √≥ta Mosonyi Katalin, de a c√©gben ‚Äď illetve annak jogelŇĎdj√©ben ‚Äď m√°r janu√°r √≥ta tag volt Megadja G√°bor √©s D√°vid Lilla Ivett. Megadja G√°bor a Jobbklikk blog szerkesztŇĎje, a KIM Miniszteri Kabinetirod√°j√°nak korm√°nytisztviselŇĎje, D√°vid Lilla Ivett pedig 2012 okt√≥ber√©ig dolgozott a KIM-ben.

A Kft. mellett a CEPC alap√≠tv√°nyi form√°ban is mŇĪk√∂dik. B√°r a CEPC weboldala azt √≠g√©ri, hogy az alap√≠tv√°ny 2013. ŇĎszi bejegyz√©se √©s a kurat√≥rium elsŇĎ √ľl√©se ut√°n k√∂z√∂lnek majd inform√°ci√≥kat az alap√≠tv√°nyr√≥l, ez cikk√ľnk megjelen√©s√©ig nem t√∂rt√©nt meg, noha a K√∂z√©p-eur√≥pai Szakpolitikai K√∂zpont Alap√≠tv√°nyt m√°r tavaly november v√©g√©n bejegyezte a FŇĎv√°rosi T√∂rv√©nysz√©k. Az alap√≠tv√°ny k√©pviselŇĎi Arat√≥ Krisztina, Bienerth Guszt√°v √©s Sch√∂pflin Gy√∂rgy lettek. Sch√∂pflin a Fidesz EP-k√©pviselŇĎje, Bienerth Guszt√°v pedig az AmCham eln√∂ke, a FIFA jogi szak√©rtŇĎje, √©s a N√©zŇĎpont Int√©zet Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak az eln√∂ke. A korm√°nyk√∂zeli √ľzletembernek a NER futballm√°ni√°ja is j√≥l j√∂vedelmezett: ŇĎ k√©pviselte p√©ld√°ul azt a c√©get, amely 24 milli√≥ forint√©rt oll√≥zott √∂ssze az internetrŇĎl egy 49 oldalas tanulm√°nyt a Fradi-stadion elŇĎk√©sz√≠t√©s√©hez.

Advertisement

A CEPC jelenleg √∂sszesen h√°rom elemzŇĎ munkat√°rsat t√ľntet fel az oldal√°n, mindegyik√ľk erŇĎs fideszista k√∂tŇĎd√©ssel √©rkezett az int√©zethez. Mosonyi Kata elemzŇĎ a 2009 √©s 2011 k√∂z√∂tt a N√©zŇĎpont sajt√≥figyelŇĎ √©s m√©diaelemzŇĎ r√©szleg√©t vezette, majd 2013-ig a KIM miniszteri kabinetj√©ben volt besz√©d- √©s sz√∂veg√≠r√≥, illetve a korm√°ny ifj√ļs√°gpolitikai programja kidolgoz√°s√°√©rt √©s a kapcsol√≥d√≥ programok megval√≥s√≠t√°s√°√©rt felelŇĎs politikai tan√°csad√≥. Szab√≥ M√°rk szint√©n 2009-ben kezdett a N√©zŇĎpontn√°l, √©s 2010-2013 k√∂zt ŇĎ is a KIM miniszteri kabinetj√©nek korm√°nytisztviselŇĎje, helyettes kabinetfŇĎn√∂k, illetve besz√©d- √©s sz√∂veg√≠r√≥ volt. Baranyi M√°rton ifj√ļkonzervat√≠v megmond√≥ember is a csapat tagja, illetve a fel nem t√ľntetett munkat√°rsak egyike B√©k√©s M√°rton, a k√∂zp√©nzzel bŇĎven ell√°tott Komment√°r fŇĎmunkat√°rsa, a KIM-k√∂zeli Jobbklikk blog fŇĎszerkesztŇĎje, kor√°bban a KIM alkalmazottja.

Advertisement

A KIM-es k√∂tŇĎd√©s term√©szetesen tov√°bb √©l a k√∂zpontban is. M√°jusban √©ppen a KIM h√°tt√©rint√©zm√©ny√©vel, a K√∂zpolitikai Kutat√°sok Int√©zet√©vel k√∂z√∂sen rendezett konferenci√°n jelentett√©k be a k√∂zpont megalakul√°s√°t, amely r√∂gt√∂n be is mutatkozott a megh√≠vott k√∂z√©p- √©s kelet-eur√≥pai d√∂nt√©shoz√≥kb√≥l, elemzŇĎkbŇĎl √©s szak√©rtŇĎkbŇĎl √°ll√≥ k√∂z√∂ns√©gnek. A CEPC jelen volt a szint√©n az ifj√ļkonzervat√≠v √©rdekk√∂r √°ltal szervezett, t√∂bb t√≠zmilli√≥nyi k√∂zp√©nzzel t√°mogatott Tranzit fesztiv√°lon is. Amikor bev√©teleik felŇĎl √©rdeklŇĎdt√ľnk, a CEPC azt v√°laszolta, hogy noha eddig nem volt bev√©tel√ľk, ‚ÄěBev√©teleink piaci megrendel√©sekbŇĎl, c√©lzott alap√≠tv√°nyi t√°mogat√°sokb√≥l, illetve korm√°nyzati megb√≠z√°sb√≥l sz√°rmaznak." A l√°tsz√≥lagos ellentmond√°s √©s a kijelentŇĎ m√≥d m√∂g√∂tt val√≥szinŇĪleg a N√©zŇĎpont Int√©zet√©hez hasonl√≥ konstrukci√≥ h√ļz√≥dik meg, miszerint a korm√°ny a k√©sŇĎbbiekben k√∂zvetlen√ľl fogja megrendel√©sekkel ell√°tni a CEPC-et, illetve √°llami c√©geken √©s bar√°ti oligarch√°k √©rdekelts√©gein kereszt√ľl juttat majd forr√°sokat a k√∂zpontnak. Nem vil√°gos azonban, hogy bev√©telek n√©lk√ľl mibŇĎl rendezett a CEPC √∂t konferenci√°t 2013 augusztusa √©s decembere k√∂z√∂tt, amelyeken t√∂bb k√ľlf√∂ldi elŇĎad√≥ is r√©szt vett.

Navracsics Tibor a KIM háttérintézményének májusi konferenciáján, amelyen a CEPC is bemutatkozott / KIM/Burger Zsolt/cepc.hu

Advertisement

A k√∂zpont eddigi rendezv√©nyeit szeml√©lve szembetŇĪnŇĎ, hogy a magyar elŇĎad√≥k szinte kiz√°r√≥lag a fideszista k√∂rh√∂z tartoznak. A kultur√°lis diplom√°ci√°r√≥l sz√≥l√≥ decemberi konferenci√°n p√©ld√°ul r√©szt vett a Design Termin√°l t√≥tumfaktuma, B√∂sz√∂rm√©nyi-Nagy Gergely, a k√∂z√©p-eur√≥pai t√∂rt√©nelem √©s identit√°s k√©rd√©s√©nek szentelt besz√©lget√©s egyetlen magyar r√©sztvevŇĎje pedig Schmidt M√°ria volt. Az EU j√∂vŇĎj√©rŇĎl Sch√∂pflin Gy√∂rgy fideszista EP-k√©pviselŇĎ mellett Kumin Ferenc is elŇĎadott, a k√∂zpont alkotm√°nyoss√°g-konferenci√°j√°n pedig olyan nagys√°gok k√©pviselt√©k haz√°nkat, mint Stumpf Istv√°n, G√°va Kriszti√°n KIM-√°llamtitk√°r, Kov√°cs Zolt√°n, vagy √©ppen a Sz√°zadv√©ges Orb√°n Bal√°zs √©s az √°ltalunk meg√©nekelt, Alapjogok√©rt K√∂zpontnak cs√ļfolt ifj√ļkereszt√©ny k√°dernevelelde vezetŇĎje, Sz√°nth√≥ Mikl√≥s. Egy olyan forr√°sunk szerint, aki r√©szt vett a CEPC egyik rendezv√©ny√©n, a k√∂z√∂ns√©g is j√≥r√©szt √°llami alkalmaz√°sban l√©vŇĎ √©s Fidelitasos fiatalokb√≥l √°llt. A CEPC-n√©l arra is r√°k√©rdezt√ľnk, hogy nem tartj√°k-e agg√°lyosnak, hogy noha c√©lkitŇĪz√©s√ľk szerint a k√∂zpont fŇĎ feladata, hogy ‚Äěk√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥ orsz√°gainak politikai, k√∂zigazgat√°si, gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi v√°ltoz√°sait elemezve hiteles k√©pet adjon a t√©rs√©g ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎknek," Magyarorsz√°gr√≥l szinte kiz√°r√≥lag fideszista elŇĎad√≥kat h√≠vnak meg, ami felvethet a c√©lkirŇĪz√©sben megfogalmazott hiteless√©gel kapcsolatos k√©rd√©seket. √ČrdeklŇĎd√©s√ľnkre azonban k√∂z√∂lt√©k, hogy a ‚Äět√©m√°k term√©szet√©n√©l fogva ‚Äď amennyiben egy-egy szakpolitikai ter√ľlet jelenlegi ir√°ny√≠t√°s√°r√≥l van sz√≥ ‚Äď, olyan hazai elŇĎad√≥kat h√≠vunk meg, akik jelenleg felelŇĎsek egy-egy ter√ľlet√©rt. Ez sz√ľks√©gk√©ppen korm√°nyzati poz√≠ci√≥ban l√©vŇĎ szem√©lyek bevon√°s√°t k√∂veteli meg."

Az elm√ļlt egy √©vben a CEPC-nek nem siker√ľlt szakmai partnereket tal√°lnia, amelynek tal√°n az is lehet az oka, hogy m√≠g a CEPC angol oldal√°n partnerk√©nt sorolja fel gyakorlatilag az √∂sszes, eddigi esem√©nyein r√©sztvett elŇĎad√≥t, √©rdekes m√≥don a magyar oldalon pr√≥b√°lj√°k kivetni a h√°l√≥t a val√≥di partnerekre. Itt ugyanis minden, a t√©rs√©g ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ nyugat- eur√≥pai szervezet, illetve olyan ‚Äď v√©lhetŇĎen t√©rs√©gbeli ‚Äď elemzŇĎ- √©s kutat√≥int√©zet, valamint alap√≠tv√°ny jelentkez√©s√©t v√°rj√°k, ‚Äěakik hozz√°nk hasonl√≥an hisznek a K√∂z√©p-eur√≥pai egy√ľttmŇĪk√∂d√©s j√∂vŇĎj√©ben, az r√©gi√≥s √∂sszefog√°s erej√©ben."