Egy nyugat-magyarorsz√°gi √°ltal√°nos iskol√°r√≥l sz√≥l a k√∂vetkezŇĎ t√∂rt√©net. 240 di√°k j√°r az iskol√°ba, ahol 3. oszt√°lyt√≥l k√∂telezŇĎen n√©metet tan√≠tanak heti h√°rom √≥r√°ban (ne feledj√ľk, az osztr√°k hat√°rn√°l van az iskola), √∂t√∂diktŇĎl pedig v√°laszthat√≥ m√°sodik nyelvk√©nt heti k√©t √≥r√°ban angol. Nagy l√©tsz√°m eset√©n annak rendje √©s m√≥dja szerint csoportbont√°s volt, nyelvet nem lehet egyszerre sok gyereknek tan√≠tani.

Azonban ettŇĎl a tan√©vtŇĎl a KLIK tanker√ľleti vezetŇĎje megtiltotta (!) a csoportbont√°s, √≠gy oszt√°lyonk√©nt ak√°r 28-29 fŇĎs ‚Äúcsoportokban‚ÄĚ fog zajlani n√©met nyelv tan√≠t√°sa. Csak √∂sszehasonl√≠t√°sul, √©n egy 20 fŇĎs csoportban tanulok n√©met√ľl a suliban, √©s a n√©mettan√°rom szerint √©s tapasztalatom alapj√°n ez is t√ļl sok, nem jut el√©g idŇĎ minden di√°knak, hogy besz√©ljen, igazs√°g szerint ez a csoportot is kett√© kellene bontani. A nyelvtan√°r pedig mostant√≥l a felszabadult idej√©ben egy m√°sik iskola 7-8 √©vfolyam√°n oktat majd n√©metet. (Nem tudjuk, ezt hogyan befoly√°solj az, hogy elvileg csak egy helyen tan√≠that egy tan√°r.) A KLIK √ļgy indokolta a d√∂nt√©st, hogy idegen nyelvet csak akkor lehet bontani, ha k√©t k√ľl√∂nf√©le nyelvet tanulnak a di√°kok.

Advertisement

Mint azt m√°r eml√≠tettem, 28 gyerek oktat√°sa egyszerre nyelvre szakmai nonszensz, ugyanakkor √≠gy megoldhat√≥ a tan√°rhi√°ny forr√°sunk szerint, nyilv√°n sp√≥rolva ezzel egy keveset. Az persze senkit nem √©rdekel, hogy ez hogyan hat az oktat√°s minŇĎs√©g√©re. Forr√°sunk arra is felh√≠vta a figyelmet, hogy a nyelvoktat√°st a korm√°ny elvileg priorit√°sk√©nt kezeli, melynek ez a p√©lda is ellentmond.