kettő per kettő
kettő per kettő
Illustration for article titled Németcsoport 29 fővel Nyugat-Magyarországon

Egy nyugat-magyarországi általános iskoláról szól a következő történet. 240 diák jár az iskolába, ahol 3. osztálytól kötelezően németet tanítanak heti három órában (ne feledjük, az osztrák határnál van az iskola), ötödiktől pedig választható második nyelvként heti két órában angol. Nagy létszám esetén annak rendje és módja szerint csoportbontás volt, nyelvet nem lehet egyszerre sok gyereknek tanítani.

Advertisement

Azonban ettől a tanévtől a KLIK tankerületi vezetője megtiltotta (!) a csoportbontás, így osztályonként akár 28-29 fős “csoportokban” fog zajlani német nyelv tanítása. Csak összehasonlításul, én egy 20 fős csoportban tanulok németül a suliban, és a némettanárom szerint és tapasztalatom alapján ez is túl sok, nem jut elég idő minden diáknak, hogy beszéljen, igazság szerint ez a csoportot is ketté kellene bontani. A nyelvtanár pedig mostantól a felszabadult idejében egy másik iskola 7-8 évfolyamán oktat majd németet. (Nem tudjuk, ezt hogyan befolyásolj az, hogy elvileg csak egy helyen taníthat egy tanár.) A KLIK úgy indokolta a döntést, hogy idegen nyelvet csak akkor lehet bontani, ha két különféle nyelvet tanulnak a diákok.

Mint azt már említettem, 28 gyerek oktatása egyszerre nyelvre szakmai nonszensz, ugyanakkor így megoldható a tanárhiány forrásunk szerint, nyilván spórolva ezzel egy keveset. Az persze senkit nem érdekel, hogy ez hogyan hat az oktatás minőségére. Forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyelvoktatást a kormány elvileg prioritásként kezeli, melynek ez a példa is ellentmond.

Share This Story

Get our newsletter