A szegedi m√©rn√∂ki kari H√ĖK-v√°laszt√°sok alatt j√∂ttem r√° arra, hogy T√∂r√∂k M√°rk mi√©rt b√ļjja annyira az orosz webet. Az√©rt, hogy √∂tletet mer√≠tsen a kr√≠mi n√©pszavaz√°sb√≥l. A fel√ľgyelŇĎbizotts√°g a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat mŇĪk√∂d√©si szab√°lyzat√°ra hivatkozva nem hajland√≥ biztos√≠t√©kokat ny√ļjtani a v√°laszt√°s tisztas√°g√°ra, noha a jelenlegi gyakorlatot sem szab√°lyozza semmi.

Tegnap meg√≠rtuk, hogy a m√©rn√∂ki karon √ļgy indultak n√©h√°nyan a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎv√°laszt√°son, hogy nem k√©rtek r√° enged√©lyt T√∂r√∂k M√°rkt√≥l. Mivel nincsenek meggyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy a v√°laszt√°s lebonyol√≠t√≥ja, az egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat fel√ľgyelŇĎbizotts√°ga nem fogja megm√≥kolni a v√°laszt√°si proced√ļr√°t, k√©t igaz√°n nem megterhelŇĎ √©s semmibe nem ker√ľlŇĎ biztos√≠t√©kot k√©rtek - azt, hogy a d√©k√°ni hivatal is lepecs√©telhesse az urn√°t √©s azt, hogy megfigyelŇĎk√©nt jelen lehessenek szavazatsz√°ml√°l√°skor. A jelenlegi gyakorlat ugyanis az, hogy a szavaz√≥urn√°t z√°r√°skor a v√°laszt√°si bizotts√°g l√°tja el b√©lyegzŇĎvel, majd az EH√ĖK irod√°ban t√°rolj√°k. Ott azut√°n ha ne adja Isten, de m√©gis rosszalkodni t√°madna kedv√ľk, megtehetn√©k ak√°r azt is, hogy felnyitj√°k az urn√°t, √°trendezik a szavaz√°s √°ll√°s√°t, visszaz√°rj√°k, √ļjra leb√©lyegzik, mert n√°luk van a b√©lyegzŇĎ is, √©s m√°snap a k√∂zjegyzŇĎ mindent rendben fog tal√°lni.

Mindig a legegyszerŇĪbb megold√°sok a legnagyszerŇĪbbek - jelen esetben az, hogy z√°r√°skor olyan pecs√©t is ker√ľlhessen az urn√°ra, amit az √©j leple alatt az EH√ĖK irod√°n nem tudnak reproduk√°lni. A m√©rn√∂ki kar d√©k√°ni hivatala nagyon sz√≠vesen seg√≠tene azzal, hogy elhelyez m√©g egy b√©lyegzŇĎt a dobozon, √©s akkor mindenki nyugodtan alhat, biztosan nem matat senki. Szerintetek belementek ebbe T√∂r√∂k√©k? Persze, hogy nem. Ink√°bb keresik a kifog√°sokat, hogy mi√©rt nem lehet.

Advertisement

A k√©pviselŇĎv√°laszt√°son indul√≥ G√°rgy√°n Lilla tegnap v√©gre v√°laszt kapott az EH√ĖK fel√ľgyelŇĎbizotts√°g√°nak eln√∂k√©tŇĎl, Szab√≥ Gabriell√°t√≥l arra, hogy mi√©rt nincs lehetŇĎs√©g a d√©k√°ni pecs√©tre √©s a szavazatsz√°ml√°l√°son val√≥ jelenl√©tre. A FEB-eln√∂k a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat alapszab√°ly√°nak 195. ¬ß-√°ra hivatkozott, ami azt k√∂ti ki, hogy a kari H√ĖK-v√°laszt√°sokra csak az alapszab√°ly rendelkez√©sei ir√°nyad√≥ak, az azokt√≥l elt√©rŇĎ, ellent√©tes, kieg√©sz√≠tŇĎ szab√°lyoz√°sok semmisek. Ebben az a sz√©p, hogy a jelenlegi gyakorlat, vagyis a v√°laszt√°si bizotts√°g √°ltali pecs√©tel√©s meg a szavazatsz√°ml√°l√°s mik√©ntje sincs pontosan defini√°lva az alapszab√°lyban, √≠gy ha m√°r ennyire rugalmas a szab√°lyoz√°s, m√≥dot lehet tal√°lni a jel√∂ltek k√©r√©seinek teljes√≠t√©s√©re is. Csak akarat k√©rd√©se.

Mi is kerest√ľk az EH√ĖK fel√ľgyelŇĎbizotts√°g√°nak eln√∂k√©t, valamint sajt√≥referens√©t, de nem reag√°ltak. Az egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat eln√∂ke, T√∂r√∂k M√°rk viszont tegnapi cikk√ľnk alatt kommentben k√∂z√∂lte √°ll√°spontj√°t, vagy valami hasonl√≥t. Ezt √≠rta:

Ha "A" p√°rszor megk√©rdezi "B"-t, "B" pedig v√°laszol, majd "A" nagy √≠vben tesz r√°, akkor egy idŇĎ ut√°n "B" nem v√°laszol "A"-nak. De ezek ut√°n ez egy fantasztikus lehetŇĎs√©g, hogy "A" le√≠rja: "B" nagy √≠vben tesz r√°.

Advertisement

Ha j√≥l dek√≥dolom T√∂r√∂k kommentj√©t, az t√∂rt√©nt, hogy az EH√ĖK nem tudott elfogadhat√≥ v√°laszt adni, ez√©rt azt a megold√°st v√°lasztott√°k, hogy ink√°bb nem is v√°laszolnak egy√°ltal√°n. Mondjuk ha valakit zavar, hogy k√©rd√©seket tesznek fel neki, az ne harmincezer hallgat√≥t k√©pviseljen, hanem menjen el juh√°sznak. T√∂r√∂k ezt is √≠rta:

A v√°laszt√°sokat k√∂zjegyzŇĎvel bonyol√≠tjuk, arr√≥l k√∂zhiteles okirat k√©sz√ľl.

A k√∂zjegyzŇĎ azt vizsg√°lja p√©ld√°ul, hogy a v√°laszt√°si bizotts√°g pecs√©tje rendben van-e a dobozon, azt meg m√°r le√≠rtam az elŇĎbb, hogy ez mi√©rt kev√©s.

A hallgató választ kapott a kérdésére.

A hallgató nem kapott választ a kérdésére.

√Ābel pedig hebegve, habogva c√°folja, hogy hebegett habogott.

- √≠rta T√∂r√∂k tegnapi cikk√ľnkre, amiben egy√©bk√©nt az √°llt, hogy a fel√ľgyelŇĎbizotts√°g eln√∂ke a jogseg√©lyszolg√°lat vezetŇĎj√©t, Keresztes √Ābelt k√©rdezte meg, hogy mit√©vŇĎ legyen, majd ut√°na hebegve-habogva k√∂z√∂lte a jel√∂lttel nem √Ābel, hanem a FEB-eln√∂k, hogy nem teljes√≠thetik a k√©r√©seiket, mert nem.

Advertisement

Nyilv√°n ilyen hallgat√≥i mozgalmat √°lmodtak 1956-ban is, aminek √∂r√∂k√∂sek√©nt a jelenlegi H√ĖK-√∂s√∂k szeretik magukat felt√ľntetni, b√°r √©n ink√°bb a KISZ fel√© tekintgetn√©k, ha defini√°lni kellene a jelenlegi √°llapotot.

Kapcsol√≥d√≥ √≠r√°s: T√≠z dolog, ami miatt ciki Szegeden H√ĖK-√∂snek lenni