Tov√°bb g√∂rgetj√ľk az Econovum Akad√©mia-√ľgyet. Ez√ļttal tizennyolc, a magyar √°llami vagy az √ľzleti szf√©r√°ban b√°rmikor vezetŇĎ szerepet bet√∂ltŇĎ embert tal√°ltunk, aki az innen szerezhetŇĎ, ‚ÄěMBA" diplomak√©nt megjel√∂lt k√©pes√≠t√©st nyilv√°nos √∂n√©letrajz√°ban, vagy m√°s helyen felt√ľntette. Az Econovum iskola vezetŇĎje, Iv√°nyi Attila Szil√°rd azonban az oktat√°si szf√©r√°n k√≠v√ľl is akt√≠v, √©rdekes szereplŇĎ.

Az Econovum "Menedzser Klub" alakul√≥ √ľl√©se, 2006. K√∂z√©pen Iv√°nyi Attila Szil√°rd. (Fot√≥: Econovum Akad√©mia)

Mint ahogy arr√≥l kor√°bban besz√°moltunk, a budai v√°rban sz√ľlet√©snapj√°t l√°tv√°nyos tŇĪzij√°t√©kkal is meg√ľnneplŇĎ Horv√°th L√°szl√≥ k√∂zgazdas√°gi MBA √©s PhD k√©pes√≠t√©st t√ľntetett fel √©letrajz√°ban, amelyet egy magyar, felnŇĎttk√©pz√©si akkredit√°ci√≥val rendelkezŇĎ oktat√≥ kft.-n (Econovum Professzorok VezetŇĎk√©pzŇĎ Akad√©mi√°ja Kft.), kereszt√ľl egy, ottani akkredit√°ci√≥val nem rendelkezŇĎ, √©s zŇĪr√∂s √ľgyei miatt ismert int√©zm√©ny a Newport University igazolt le. Ut√≥bbi egyetemre jellemzŇĎ, hogy 2005-ben Kenya 200-f√©le diplom√°jukat vette ki a ter√ľlet√ľk√∂n elfogadott okm√°nyok sor√°b√≥l. A magyar Econovum maga is jelzi, hogy a Newport √°ltal kiadott MBA √©s PhD fokozatok nem haszn√°lhat√≥ak Magyarorsz√°gon.

Advertisement

Legal√°bbis egyik honlapj√°n. Az ‚ÄěEconovum - Professzorok VezetŇĎk√©pzŇĎ Akad√©mi√°ja" mellett ugyanis mŇĪk√∂dik egy teljesen hasonl√≥ profil√ļ, azonos, r√≥zsadombi sz√©khellyel rendelkezŇĎ m√°sik akkredit√°lt felnŇĎttk√©pzŇĎ hely is. Az Iv√°nyi Attila Szil√°rd, a Corvinus Egyetem tan√°ra, akad√©miai nagydoktor, √°ltal vezetett mag√°nint√©zm√©ny a rendszerv√°lt√°s √≥ta mŇĪk√∂dik, √©s k√∂r√ľlbel√ľl 2004 √©s 2010 k√∂z√∂tt foglalkozott olyan k√©pz√©sekkel, amelyekre a k√©tes h√°tterŇĪ amerikai Newport International University igazolt MBA, illetve esetenk√©nt m√©g k√∂zgazdas√°gi PhD k√©pes√≠t√©st is.

Az MBA (Master of Business Administration), az angolsz√°sz oktat√°si rendszerben ismert olyan mesterdiploma, amelyet jellemzŇĎen m√°r jelentŇĎs karrierrel rendelkezŇĎ k√∂z√©pvezetŇĎknek k√≠n√°lnak, √©s amelyek megl√©te egyfajta nem-hivatalos elv√°r√°s azok fel√©, akik v√°llalatvezetŇĎi posztra p√°ly√°znak. Mind a magyar √°llami, mind pedig az √ľzleti szf√©r√°ban ezekben az √©vekben v√°lt szokv√°nyoss√°, hogy az ilyen diploma elŇĎnyt jelenthet egy kinevez√©sn√©l vagy ak√°r p√°ly√°zatok oda√≠t√©l√©s√©n√©l v√°llalkoz√°soknak. Akkredit√°lt keretek k√∂z√∂tt, amerikai t√≠pus√ļ MBA k√©pz√©st itthon p√©ld√°ul a Soros Gy√∂rgy √°ltal alap√≠tott K√∂z√©p-Eur√≥pai Egyetem √úzleti Iskol√°ja (CEU Business School) k√≠n√°l. Itt a sikeres felv√©teli ut√°n fizetendŇĎ tand√≠j 13.000 eur√≥, az egy√©ves angol nyelvŇĪ k√©pz√©si program nyelvi k√∂vetelm√©nyei (felsŇĎfok√ļ TOEFL nyelvvizsga vagy megelŇĎzŇĎ angol nyelvŇĪ diploma), √©s sz√°monk√©r√©si rendszere azonban rendk√≠v√ľl szigor√ļ. M√°ra ugyan a magyarorsz√°gi MBA k√©pz√©sek k√∂re j√≥val sz√©lesebb, mint t√≠z √©ve, a k√≠n√°lat azonban ezen a piacon m√©g mindig nem akkora, mint a kereslet. Egy, megfelelŇĎ angol nyelvvizsga √©s k√ľl√∂n√∂sebb tanulm√°nyi k√∂vetelm√©nyek n√©lk√ľl megszerezhetŇĎ √ľzleti MBA √©s PhD-k√©pz√©s, mint amilyet az Econovum Akad√©mia k√≠n√°lt/k√≠n√°l, ez√©rt rengeteg okb√≥l igen vonz√≥, k√∂nnyebb utat jelentett a magyar elit egyes csoportjai sz√°m√°ra.

Advertisement

Az √Ėr√ľl√ľnk, Vincent? m√°r egy 2011-es posztj√°ban is utalt r√°, sokak sz√°m√°ra nyitott volt felelŇĎs poz√≠ci√≥kban a "Newport International University-n v√°s√°rolt MBA h√°romsz√°z doll√°r√©rt". Hosszabb internetes kutat√°s ut√°n a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nyilv√°nos √©letrajzok √©s cikkek alapj√°n, Econovumon kereszt√ľl szerzett Newport University-s MBA-t √©s/vagy doktorit √∂sszesen 18, mai vagy egykori √°llami √©s √ľzleti vezetŇĎ t√ľntetett f√∂l (a n√©v ut√°n a felt√ľntetett k√©pes√≠t√©sek √©s az elfoglalt poz√≠ci√≥ szerepel):

Advertisement

Az Econovum teh√°t az √©letrajzok tan√ļs√°gai szerint, rendk√≠v√ľl vonz√≥v√° kifejezetten az itt v√©gzett k√ľl√∂nb√∂zŇĎ OKJ-s felnŇĎttk√©pz√©sek √°ltal kiadott, Newport University-s MBA √©s PhD miatt v√°lt. Az int√©zm√©ny keresetts√©g√©t j√≥l jelzik a c√©ginf√≥ adatai is, az azt mŇĪk√∂dtetŇĎ kft-vel kapcsolatban. Legeredm√©nyesebb √©v√©ben, 2008-ban p√©ld√°ul az Econovum Akad√©mia - Professzorok VezetŇĎk√©pzŇĎ K√∂zpontja Kft." 522 milli√≥ Ft √°rbev√©telt k√∂nyvelhetett el. Ugyanez az √∂ssze 2007-ben 484 milli√≥, 2009-ben 331 milli√≥, 2010-ben 240 milli√≥, 2011-ben m√°r csak 102 milli√≥ volt. A legsikeresebb √©vben a v√°llalkoz√°sb√≥l 122 milli√≥ forint osztal√©kot vettek ki. Ezek az √∂sszegek egy csup√°n felnŇĎttk√©pz√©si akkredit√°ci√≥val rendelkezŇĎ oktat√°si kft eset√©ben kifejezetten kiugr√≥an magasak.

Az Econovum lelke, Dr. Iv√°nyi Attila Szil√°rd, a Corvinus Egyetem V√°llalkoz√°sfejleszt√©si Tansz√©k√©nek docense. T√∂bb, azonos sz√©khellyel √©s hasonl√≥ n√©vvel rendelkezŇĎ v√°llalkoz√°s tulajdonosa is, ezek k√∂z√ľl kettŇĎ (Econovum Akad√©mia - Professzorok VezetŇĎk√©pzŇĎ K√∂zpontja Kft., alap√≠tva 1989-ben; V√ĀLLALATGAZD√ĀSZ AKAD√ČMIA Professzorok FelnŇĎttk√©pzŇĎ √©s Coaching Int√©zete, alap√≠tva 2008-ban) foglalkozik felnŇĎttk√©pz√©si oktat√°ssal, √©s az elŇĎbbi k√≠n√°lta oldal√°n a Newport University okleveleit. A V√°llalatgazd√°sz Akad√©mia honlapj√°n viszont arr√≥l sz√°molt be, hogy az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st m√°r megsz√ľntett√©k, √©s csak felnŇĎttk√©pz√©ssel foglalkoznak.

Advertisement

Iv√°nyi nev√©n ezenk√≠v√ľl m√©g egy c√©g van bejegyezve, ez az "Econovum - Iv√°nyi prof. √©s t√°rsai Gazd√°lkod√≥ √©s Oktat√≥ Kft.", amely a heves megyei Kerekharaszton tartja sz√©khely√©t, √©s az econovum.hu webc√≠met is birtokolja. A sokoldal√ļ Iv√°nyi Attila ebben a v√°llalkoz√°sban a honlapja szerint agr√°rinnov√°ci√≥s tev√©kenys√©get folytat sz√°nt√≥f√∂ldi gazd√°lkod√°ssal √©s b√©rmunkaszervez√©ssel, √©s egy "Eur√≥pai Uni√≥s l√©pt√©kkel m√©rve k√∂z√©pm√©retŇĪ, 100% magyar tulajdonban l√©vŇĎ birtokon gazd√°lkodik". 2007-√≥ta a Szent Istv√°n Egyetem mintagazdas√°ga, ez az az egyetem, amelynek MezŇĎgazdas√°gi- √©s K√∂rnyezettudom√°nyi Kar√°t 2012 √≥ta az Econovumon "diplom√°zott" Gyuricza Csaba vezeti. A Nemzeti Innov√°ci√≥s Hivatal p√°ly√°zati arch√≠vuma szerint, az egyetem strat√©giai partners√©g√©vel m√°r ekkor nyert az Econovum 25 milli√≥ Ft. √°llami t√°mogat√°st a Jedlik √Ānyos Program "√öj f√°s sz√°r√ļ energia√ľltetv√©ny technol√≥gi√°ja √©s hasznos√≠t√°s√°nak komplex kidolgoz√°sa teljes term√©kp√°lya ment√©n" alp√°ly√°zat√°n, konzorciumban.

Nemr√©g ugyanez a gazdas√°g pedig a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium al√° tartoz√≥ MezŇĎgazdas√°gi √©s Vid√©kfejleszt√©si Hivatalt√≥l (MVH) nyert el 2013 elsŇĎ negyed√©v√©ben 19 259 321 Ft-ot EU-EMGA ter√ľletalap√ļ t√°mogat√°sak√©nt. Az MVH az a hivatal, amelynek egyik vezetŇĎj√©t 2013 okt√≥ber√©ben az uni√≥s f√∂ldalap√ļ t√°mogat√°sok jogosulatlan ig√©nyl√©s√©nek √ľgy√©ben letart√≥ztattak. Mint ismeretes, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium egyik fŇĎtan√°csad√≥ja, Horv√°th L√°szl√≥ tiszteletbeli kazah konzul ugyancsak az Econovumn√°l szerzett MBA-t √©s PhD-t t√ľntette f√∂l √©letrajz√°ban.

Advertisement

Iv√°nyi Attlia Szil√°rd professzor teh√°t igen sokoldal√ļan sikeres ember. FelnŇĎttk√©pz√©si int√©zm√©ny√©nek anom√°li√°it ugyan 2010 ut√°n megpr√≥b√°lta m√©rs√©kelni, elŇĎsz√∂r a honlapj√°n k√∂z√∂lte az Econovum Akad√©mia, hogy a Newport University k√©pes√≠t√©sei hivatalos c√≠mk√©nt Magyarorsz√°gon nem haszn√°lhat√≥ak, a V√°llalatgazd√°sz Akad√©mia honlapj√°n ehhez m√©g annyit tett hozz√°:

A nem akkredit√°lt k√ľlf√∂ldi oklev√©l √©s tant√°rgyi mell√©klete az elv√©gzett tanulm√°nyok dokument√°l√°s√°ra szolg√°l. Nem haszn√°lhat√≥ a hazai Bologna-i rendszer, pl. tudom√°nyos Ph.D., fokozatak√©nt. Ugyanakkor Magyarorsz√°gon a munk√°ltat√≥k szakmai szempontok alapj√°n, honos√≠t√°si k√∂telezetts√©g n√©lk√ľl is figyelembe vehetik k√∂zgazdas√°gi jellegŇĪ munkak√∂r√∂k bet√∂lt√©sekor. Int√©zm√©nycsoportunkban kor√°bban v√©gzett R√©sztvevŇĎinknek is a FelnŇĎttk√©pz√©si Akkredit√°l√≥ Test√ľlet (FAT) √°ltal akkredit√°lt, a hazai Tan√ļs√≠tv√°nyban megfogalmazott sz√≥√∂sszet√©tel szerinti programv√©gzetts√©g, illetve k√©pes√≠t√©s haszn√°lat√°t javasoljuk. Ez eset√ľnkben a vezetŇĎi tov√°bbk√©pz√©s v√°llalatgazd√°sz jelleg√©t √©s szintj√©t, valamint sikeresen teljes√≠tett moduljait igazolja.

Advertisement

Teh√°t mik√∂zben Iv√°nyi √©s v√°llalkoz√°sa ma m√°r csup√°n a felnŇĎttk√©pz√©s felt√ľntet√©s√©t javasolja (nem volt ez mindig √≠gy, h√©t √©ve m√©g PR-cikkben hirdette, hogy MBA-t ny√ļjt), ezzel egy√ľtt azt √°ll√≠tja, a munk√°ltat√≥k k√∂zgazdas√°gi jellegŇĪ munkak√∂r eset√©n, b√°rmikor figyelembe vehetik k√©pz√©seit ak√°r mint MBA, ak√°r mint PhD-fokozatokat. A nyilv√°nosan felt√ľntetett, Newport University-s diplom√°k √©s doktorik meglepŇĎen nagy sz√°ma arra enged k√∂vetkeztetni, ezt mind mag√°nc√©gek, mind √°llami v√°llalatok elŇĎszeretettel teszik.

Ez pedig el√©g rossz h√≠r mind azoknak, akik komoly, akkredit√°lt MBA-t vagy k√∂zgazdas√°gi PhD-t k√≠n√°lnak, mind pedig azoknak akik komoly anyagi √°ldozatot √©s erŇĎfesz√≠t√©st hoztak egy ilyen fokozat megszerz√©s√©√©rt. Hiszen ezek szerint Magyarorsz√°gon enn√©l j√≥val kevesebb is bŇĎven elegendŇĎ ahhoz, hogy valaki d√∂nt√©shoz√≥ poz√≠ci√≥ba ker√ľlhessen.

Advertisement

Tóth Csaba Tibor - Hava Nikita Vladimirovics