A 2016-ban √©s azut√°n √©retts√©gizŇĎknek m√°r √∂tven √≥ra t√°rsadalmi munk√°t kell v√©gezni√ľk. A k√∂zbesz√©dben ezt egyszerŇĪen k√∂zmunkak√©nt emlegetik, √©s arr√≥l is hallani, hogy van, ahol k√∂zmunk√°sokat v√°ltan√°nak ki di√°kokkal.

‚ÄěAz √∂nkorm√°nyzat nemr√©giben egy lakoss√°gi gyŇĪl√©sen jelentette be, hogy a j√∂vŇĎ √©vtŇĎl a k√∂zmunk√°t v√©gzŇĎs k√∂z√©piskol√°sok fogj√°k v√©gezni‚ÄĚ ‚Äď √≠rja egy kelet-magyarorsz√°gi v√°rosb√≥l Nikoletta a Hallgat√≥i H√°l√≥zat Facebook oldal√°n. A 444 arr√≥l sz√°mol be, hogy a di√°kokat k√∂z√∂ss√©gi munka form√°j√°ban foglalkoztat√≥ int√©zm√©nyek k√∂zt eg√©szen meglepŇĎek is akadnak ‚Äď k√©rd√©s, hogyan lehet a k√∂z jav√°t szolg√°lni egy borboltban vagy hostelben. Van, ahol a takar√≠t√°st, rakod√°st, sofŇĎrk√∂d√©st, fav√°g√°st oldj√°k meg az √©retts√©gi√©rt k√ľzdŇĎ di√°kokkal.

Advertisement

‚ÄěSemmi bajom a t√°rsadalmi munk√°val, de amikor a meg√©lhet√©s a t√©t minden fill√©r sz√°m√≠t, szerintem a fiatalokat nem kellene az ingyen munk√°ra nevelni‚ÄĚ ‚Äď √∂sszegzi Nikoletta a v√©lem√©ny√©t. Ebben rejlik a program vesz√©lye. M√°rmint nem att√≥l f√©lek, hogy az ingyenmunka-fetisiszta 18 √©vesek mindent lerohannak, h√°tha lehet valahol egy kicsit takar√≠tani, net√°n f√°t v√°gni. Sokkal ink√°bb att√≥l, hogy a megval√≥s√≠t√°s az igazi k√∂z√∂ss√©gi munka preszt√≠zs√©t fogja (tov√°bb) rombolni.

Az √∂nk√©ntes munka a civil szf√©ra alapja. Akik v√©gzik, nem az√©rt teszik, mert k√∂telezve vannak r√° vagy m√°sk√©pp nem tudn√°nak enni adni a csal√°djuknak, hanem az√©rt, mert fontosnak √©reznek egy olyan c√©lt, amit hat√©konyan csak k√∂z√∂ss√©gi √∂sszefog√°ssal tudnak megval√≥s√≠tani. Kezdve a r√°szorul√≥k megseg√≠t√©s√©vel, √°llatmenhelyek mŇĪk√∂dtet√©s√©n, a k√∂rnyezet√ľnk sz√©p√≠t√©s√©n √°t kultur√°lis programok szervez√©s√©ig rengeteg olyan c√©l van, ahol az √°llami, √∂nkorm√°nyzati int√©zm√©nyek, piaci szereplŇĎk nincsenek jelen. A saj√°t p√©ld√°nkon kereszt√ľl is egyszerŇĪen bemutathatjuk: √ļgy gondoltuk, hogy a ‚Äěk√∂zm√©di√°ban‚ÄĚ √©s a piaci alapon mŇĪk√∂dŇĎ m√©diumokban sem foglalkoznak olyan r√©szletess√©ggel az oktat√°ssal, mint azt szeretn√©nk, √©s nem is ker√ľl minden t√©ma a l√°t√≥k√∂r√ľkbe. Erre k√©zenfekvŇĎ megold√°s, ha mi √°ldozunk arra a szabadidŇĎnkbŇĎl, hogy nyilv√°noss√°got kapjanak az egyes √ľgyek.

A motiv√°ci√≥ az √∂nk√©ntes munk√°ban maga a c√©l, ami√©rt v√©gzik. Ez√©rt lesz rossz, ha a k√∂z√©piskol√°sok szem√©ben a t√°rsadalmi munka egyszerŇĪ ingyenmunk√°v√° degrad√°l√≥dik, amit csak sp√≥rol√°sb√≥l v√©geztetnek vel√ľk. M√°r en√©lk√ľl is sokszor hallottam elŇĎker√ľlni a k√©rd√©st, amikor sz√≥ba ker√ľlt az √∂nk√©ntess√©g, hogy minek dolgozik valaki ingyen?

Eredm√©nyesebb lehetne, ha a di√°kok az oktat√°s keretein bel√ľl egyszerŇĪen csak megl√°togatn√°nak civil szervezeteket, √©s magukon a szervezeteken m√ļlna, hogy felkeltik-e annyira az √©rdeklŇĎd√©st, hogy a k√∂z√©piskol√°sok magukt√≥l csatlakozzanak hozz√°juk. Nem fog mindenki visszamenni, lehet, hogy harminc di√°kb√≥l csak √∂ten v√°llalnak majd hosszabb t√°von valamilyen √∂nk√©ntes munk√°t, de m√©g ez is jobb, mint ha azt sz√°molgatn√°k, hogy mikor telik le v√©gre az √∂tven √≥ra. √Čs n√©zn√©nek azut√°n furcs√°n az √∂nk√©ntesekre, hogy ugyan, minek dolgozik valaki ingyen?