A nemr√©g √ļjra elfogadott, a hajl√©ktalans√°got kriminaliz√°l√≥ t√∂rv√©ny ellen tiltakoznak nyomaszt√≥ utcai akci√≥jukkal mŇĪv√©szek. Egy belv√°rosi alulj√°r√≥ban rajzoltak fel ,,filmekbŇĎl j√≥l ismert hullak√∂rvonalakat".

Ezt mondják az akcióról honlapjukon:

A 'Tetthely' egy olyan k√∂zt√©ri vizu√°lis figyelemfelkelt√©s, amit a hajl√©ktalanokat s√ļjt√≥ aktu√°lis t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°si javaslat "ihletett". A 2013. okt√≥berl t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s √©rtelm√©ben Magyarorsz√°gon a hajl√©ktalanokat kriminaliz√°lj√°k, v√°rosban val√≥ l√©t√ľket ellehetetlen√≠tve sz√°mŇĪzik ŇĎket a k√∂zterekrŇĎl.

Reakci√≥k√©nt filmekbŇĎl j√≥l ismert f√∂ld√∂n fekvŇĎ hullak√∂rvonalakat rajzololtunk 10 r√©sztvevŇĎ √©s feh√©r szigetelŇĎ szalag seg√≠ts√©g√©vel az aszfaltra, Budapesten az V.ker√ľlet egyik fedett √°tj√°r√≥j√°ban, ahol kor√°bban sok fed√©l n√©lk√ľli v√©szelte √°t az √©jszak√°kat. A mŇĪv√©szek fele lefek√ľdt a f√∂ldre a t√∂bbiek pedig feh√©rrel megh√ļzt√°k a k√∂rvonalukat. A megval√≥s√≠t√°s m√≥dja is az alkot√°s fontos r√©sze volt: a f√∂ld√∂n fekvŇĎ √©s k√∂rberajzolt szem√©ly p√°r percre √°t√©lte a hajl√©ktalanok helyzet√©t, illetve eddigi helyzet√©t, hiszen mostant√≥l m√°r ott sem fek√ľdhetnek.
A k√∂zt√©r mindenki√©, a hajl√©ktalanokat onnan kitiltani bŇĪnt√©ny. Erre szeretn√©nk felh√≠vni a figyelmet.

A fot√≥k: Nagy Bal√°zs √©s F√ľsun Ipek

Advertisement

Advertisement