N√©h√°ny hete √≠rtunk arr√≥l, hogy az Akad√©mia jelenlegi vezet√©se Lov√°sz L√°szl√≥ vil√°gh√≠rŇĪ matematikust szeretn√© a test√ľlet √©l√©re √ľltetni, amikor lej√°r P√°link√°s J√≥zsef m√°sodik h√°rom√©ves ciklusa. Cikk√ľnk megjelen√©se ut√°n megkeresett minket k√©t akad√©mikus, akik egy m√°sik jel√∂lt, Mar√≥th Mikl√≥s klasszika-filol√≥gus, orientalista, az MTA jelenlegi aleln√∂ke mellett kamp√°nyolnak.

Advertisement

K√©t term√©szettudom√°nyi ter√ľleten dolgoz√≥, Mar√≥th Mikl√≥s mellett kamp√°nyol√≥ forr√°sunk a k√∂r√ľlm√©nyekre val√≥ tekintettel n√©vtelens√©get k√©rt. Annyit el√°rulunk r√≥luk, hogy mindketten tagjai az Akad√©mi√°nak √©s egyik√ľk az Akad√©mia vezet√©s√©ben is szerepet v√°llalt kor√°bban.

ElsŇĎ forr√°sunk a k√∂vetkezŇĎkre h√≠vta fel a figyelm√ľnket az eln√∂kv√°laszt√°ssal kapcsolatban:

 • Lov√°sz nem az egyetlen jel√∂lt. T√°mogat√≥i, k√ľl√∂n√∂sen a jelenlegi eln√∂ks√©g szeretn√©k mindenkivel elhitetni, hogy ez egy ,,lefutott meccs".
 • Ennek k√∂vetkez√©ben Lov√°sszal foglalkoz√≥ posztunkat is az ,,eln√∂ks√©g propagand√°j√°nak" tekintett√©k t√∂bben a k√∂rnyezet√©ben.
 • Lov√°sz hat √©vvel ezelŇĎtt m√°r volt jel√∂lt. Akkor az√©rt l√©pett vissza, mert nem √©rezte mag√°t alkalmasnak a test√ľlet vezet√©s√©re.
 • Nem szabad az akad√©miai eln√∂kv√°laszt√°st a nagypolitika kontextus√°ban n√©zni. Forr√°sunk maga sem szimpatiz√°l a jelenlegi politikai rendszerrel, ugyanakkor az Akad√©mi√°val kapcsolatos elk√©pzel√©sei miatt a p√°link√°si √∂r√∂ks√©g folytat√≥j√°nak tekintett Lov√°sz helyett a sztenderdebb jobboldali jel√∂ltnek tŇĪnŇĎ Mar√≥thot t√°mogatja.

Az ut√≥bbi pont arra utal, hogy Lov√°szr√≥l √ļgy h√≠rlik, nem t√ļl nagy h√≠ve a NER-nek, Mar√≥th viszont j√≥ jobboldali kapcsolatokkal rendelkezik, tagja p√©ld√°ul a Professzorok Batthy√°ny K√∂r√©nek. A Magyar Narancs nyolc √©vvel ezelŇĎtti p√°lyak√©pe szerint ,,a konzervat√≠v katolikus szellemis√©g egyik legfŇĎbb hazai let√©tem√©nyese". Fia Orb√°n Viktor tan√°csad√≥ja is volt, maga Mar√≥th is befoly√°sos a jobboldalon.

Második forrásunk legfontosabb állításai az idei elnökválasztással kapcsolatban:

Advertisement

 • Lov√°szt jel√∂lte elsŇĎnek a V√≠zi E. Szilveszter exeln√∂k √°ltal vezetett jel√∂lŇĎbizotts√°g.
 • Forr√°sunk szerint P√°link√°s J√≥zsef elsŇĎ h√°rom √©ve pozit√≠v volt, p√©ld√°ul siker√ľlt jogilag √©s politikailag stabiliz√°lnia az Akad√©mia helyzet√©t. M√°sodik ciklus√°t ugyanakkor sokkal negat√≠vabban l√°tja, kritikus az int√©zeti strukt√ļra √°talak√≠t√°s√°val √©s a test√ľlet szerinte t√ļlzott centraliz√°ci√≥j√°val szemben.
 • Szint√©n probl√©m√°snak nevezte a t√ļlb√ľrokratiz√°lt p√°ly√°zati rendszert, melyben szerinte nem az igaz√°n nagy erdem√©nyek kital√°l√≥i, hanem a legjobb p√°ly√°z√≥k jutnak t√°mogat√°shoz. Szerinte az Akad√©mia a legut√≥bbi idŇĎkig ellent tudott √°llni a p√°ly√°zatk√∂zpont√ļs√°gnak, de √ļjabban itt is jellemzŇĎek ezek a tendenci√°k. Mar√≥th szerinte itt is v√°ltoz√°st hozhatna.
 • Lov√°szt kitŇĪnŇĎ tud√≥snak √©s nagyon becs√ľletes embernek tartja, ugyanakkor t√ļlzottan kompromisszumk√©sznek is.
 • K√∂zvetletn√ľl is megfigyelhette Lov√°sz mŇĪk√∂d√©s√©t, amikor mindketten az Akad√©mia vezet√©s√©ben dolgoztak. Ekkor azt l√°tta, hogy a matematikus mindig a ,,legkisebb ellen√°ll√°s ir√°ny√°ba megy" √©s soha nem kritikus.
 • Ez√©rt Lov√°sz P√°link√°s √∂r√∂ks√©g√©t vinn√© tov√°bb, m√≠g Mar√≥th esetleg elindulna a korrekci√≥ ir√°ny√°ba.
 • Lov√°sz r√©szben az√©rt sokkal es√©lyesebb, mert az ŇĎ neve m√°r nagyon kor√°n beker√ľlt a k√∂ztudatba.
 • A forr√°s szerint Mar√≥th nem csak √©lesebben √°llhatna ki Lov√°szn√°l a fontos √ľgyekben, de a politikai kapcsolatain kereszt√ľl jobban tudna t√°rgyalni az orsz√°g politikai vezet√©s√©vel is.

Advertisement

Lov√°sz nev√©nek korai bedob√°sa a jel√∂lŇĎbizotts√°g r√©sz√©rŇĎl az√©rt k√ľl√∂n√∂sen fontos, mert az akad√©miai eln√∂ks√©g√©rt nem hagyom√°nyos kamp√°ny folyik. Mar√≥th (√©s nyilv√°n Lov√°sz) t√°mogat√≥i szem√©lyes besz√©lget√©sekben pr√≥b√°lhatj√°k meggyŇĎzni az Akad√©mia tagjait. Ezen t√ļl forr√°sunk szerint a m√©di√°ban foly√≥ kamp√°ny lehet m√©g hat√°sos. Itt persze Lov√°sz t√°mogat√≥i elŇĎnyt √©lvezhetnek.

Mar√≥th Mikl√≥s 1943-ban sz√ľletett. A pannonhalmi benc√©sekn√©l √©retts√©gizett 1961-ben, az ELTE-n, valamint a bagdadi √©s a b√©csi egyetemen is tanult, arabot, g√∂r√∂g√∂t, latint, asszirol√≥gi√°t. Akad√©miai munkahelyek ut√°n 1991-ben lett a P√°zm√°ny P√©ter Katolikus Egyetem (PPKE) b√∂lcs√©szettudom√°nyi kar√°nak alap√≠t√≥ d√©k√°nja. 1970-ben lett egyetemi doktor, 1975-ben kandid√°tus, 1988-ban akad√©miai doktor. 1995-ben az MTA levelezŇĎ, majd 2004-ben rendes tagja lett; 2008 √≥ta a test√ľlet aleln√∂ke. Elnyerte a Magyar K√∂zt√°rsas√°gi √Črdemrend Tisztikeresztj√©t (1998).