A minap arr√≥l posztoltunk, hogy Klinghammer felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r kormany.hu-s vide√≥√ľzenete, amiben elmondja, hogy milyen fasz√°n mennek a t√°rgyal√°sok a rektorokkal, akikkel j√≥l megbesz√©lik, hogy mi legyen, √©s mindenkinek j√≥ lesz a v√©g√©n, egyszerŇĪ bullshit. √Čs sajnos Mezey Barna MRK-eln√∂k levele BaZo emberminiszernek √©s Klinghammernek minket igazol vissza: bizony a rektorokat senki nem k√©rdezte semmirŇĎl. Mezey az √©rdemi p√°rbesz√©det k√©ri sz√°mon a korm√°nyon. Jogosan.

Tisztelt Miniszter √ör!

A korm√°nyzati szervek a Magyar Rektori Konferencia (MRK) r√©sz√©re v√©lem√©nyez√©sre √°ltal√°ban megk√ľldik mindazon elŇĎterjeszt√©sek tervezet√©t, amelyek a felsŇĎoktat√°ssal, a k√∂zoktat√°ssal, a kutat√°s-fejleszt√©ssel, az innov√°ci√≥val, vagy √©ppen a technol√≥giapolitik√°val kapcsolatosak. √Čvente t√∂bb mint f√©lsz√°z anyagr√≥l egyeztet a Magyar Rektori Konferencia a felsŇĎoktat√°s szereplŇĎivel, √∂sszegzi v√©lem√©ny√ľket, seg√≠tve ezzel az EMMI √©s a t√°rsminiszt√©riumok, h√°tt√©rszervek munk√°j√°t. A megkeres√©seknek megfelelŇĎen a Magyar Rektori Konferencia, √°t√©rezve felelŇĎss√©g√©t, minden esetben hat√°ridŇĎben meg is k√ľldte v√©lem√©ny√©t √©s javaslatait az elŇĎterjesztŇĎk r√©sz√©re.

√Čppen ez√©rt nehezen magyar√°zhat√≥, hogy vajon mi√©rt √©ppen a felsŇĎoktat√°st √©rintŇĎ t√∂rv√©nyjavaslatok azok, melyekkel kapcsolatos szakmai v√©lem√©ny√©re nem tart ig√©nyt a felsŇĎoktat√°s - politika. √Čppen a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal keret√©ben a felsŇĎoktat√°s j√∂vŇĎj√©rŇĎl megkezdett √©rdemi egyeztet√©sek t√ľkr√©ben tartjuk m√©lt√°nytalannak √©s elfogadhatatlannak azt, hogy a felsŇĎoktat√°s szab√°lyoz√°s√°ra vonatkoz√≥ egyes t√∂rv√©nyek m√≥dos√≠t√°s√°r√≥l nagy terjedelmŇĪ ‚Äď a felsŇĎoktat√°st is √©rintŇĎ ‚Äď t√∂rv√©nyjavaslat ker√ľl beny√ļjt√°sra az Orsz√°ggyŇĪl√©s r√©sz√©re an√©lk√ľl, hogy arr√≥l az MRK √©rdemben kifejthette volna √°ll√°spontj√°t. Mind√∂ssze egy r√∂vid t√°j√©koztat√°s keret√©ben, egy nappal azelŇĎtt, hogy a Korm√°ny megt√°rgyalta azt, volt m√≥dj√°ban a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal r√©sztvevŇĎjek√©nt tudom√°st szereznie a tervezet l√©t√©rŇĎl.

K√©rem Miniszter √ört√≥l, hogy a j√∂vŇĎben a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal keret√©ben tapasztalt j√≥ sz√°nd√©k√ļ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s jegy√©ben sz√≠veskedj√©k a felsŇĎoktat√°st √©rintŇĎ elŇĎterjeszt√©seket a Magyar Rektori Konferencia r√©sz√©re is megk√ľldetni. MeggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy nemcsak a form√°lis egyeztet√©sekre, hanem, ‚Äď mint ahogy azt az MRK-nak a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal keret√©ben mutatott konstrukt√≠v √©s akt√≠v, szakmai javaslatokat is tevŇĎ hozz√°√°ll√°sa is egy√©rtelmŇĪv√© teszi ‚Äď elsŇĎsorban √©rdemi p√°rbesz√©dre √©s tov√°bbi szakmai egyeztet√©sekre van sz√ľks√©g.