A Nemzeti MĂșzeum megtiltotta a török tĂŒntetƑkkel valĂł szolidaritĂĄs kifejezĂ©sĂ©t a mĂșzeum elƑtt, ami kĂŒlönösen ironikus, hiszen ez Ă©ppen a magyar szabadsĂĄg szimbolikus helyszĂ­ne. Az alĂĄbbiakban a MolnĂĄr PĂ©ter levele következik.

Dr. Csorba LĂĄszlĂł fƑigazgatĂł Ă©s Dr. Tomka LĂĄszlĂł fƑigazgatĂł-helyettes rĂ©szĂ©re

2013. jĂșnius 4-Ă©n este a Nemzeti MĂșzeum a Török NagykövetsĂ©ggel egyĂŒtt koncertet szervezett a török magyar barĂĄtsĂĄg jegyĂ©ben. Idil Biret, mĂ©ltĂĄn hĂ­res török zongoramƱvĂ©sznƑ lĂ©pett föl. LevĂ©lben kĂ©rtĂŒk a mƱvĂ©sznƑ rĂ©szvĂ©telĂ©t abban, hogy a koncert kĂ©t rĂ©sze közti szĂŒnetben kifejezhessĂŒk szolidaritĂĄsunkat a törökorszĂĄgi tĂŒntetƑkkel.

HangsĂșlyoztuk, hogy a koncertet termĂ©szetesen nem fogjuk megzavarni. MiutĂĄn a mƱvĂ©sznƑ a nagykövetsĂ©gre valĂł tekintettel nem tudta megerƑsĂ­teni szĂĄndĂ©kunkat, bejelentettĂŒnk a Nemzeti MĂșzeum elĂ© egy rövid szolidaritĂĄsi esemĂ©nyt. A koncert szĂŒnetĂ©ben pĂĄr soros, magyar Ă©s török nyelvƱ, a rendƑri erƑszakkal tĂĄmadott Ă©s fenyegetett bĂ©kĂ©s török tĂŒntetƑkkel valĂł szolidaritĂĄsunkat kifejezƑ szĂłrĂłlapokat szerettĂŒnk volna szĂ©tosztani.

A mi Nemzeti MĂșzeumunk vezetƑsĂ©ge azonban Ășgy döntött, hogy nem mehetĂŒnk be az egyik leghĂ­resebb magyar közintĂ©zmĂ©ny nyilvĂĄnos Ă©s ingyenes esemĂ©nyĂ©re. Úgy tƱnik, hogy annak a közintĂ©zmĂ©nyĂŒnknek a vezetƑi, amely a magyar szabadsĂĄg egyik jelkĂ©pe, fogalmuk sincs arrĂłl, hogy a közintĂ©zmĂ©nyek nem az Ƒ tulajdonukat kĂ©pezik, Ă©s nem is az ĂĄllamĂ©t. A Nemzeti MĂșzeum, mint minden mĂĄs közintĂ©zmĂ©nyĂŒnk, a miĂ©nk, a magyarul beszĂ©lƑ emberek közössĂ©gĂ©Ă©, a magyar nĂ©pĂ©.

EzĂ©rt felszĂłlĂ­tjuk a Nemzeti MĂșzeum vezetƑsĂ©gĂ©t, hogy kövessen meg minket, azokat a bĂ©kĂ©s török tĂŒntetƑkkel szolidaritĂĄsukat bĂ©kĂ©sen kifejezni kĂ­vĂĄnĂł magyar ĂĄllampolgĂĄrokat, akiket hatalmukkal önkĂ©nyesen visszaĂ©lve nem engedtek be a sajĂĄt közintĂ©zmĂ©nyĂŒkbe.

VĂĄlaszukra vĂĄrva felhĂ­vjuk a figyelmĂŒket, hogy esetleges hallgatĂĄsuk is beszĂ©des lesz.

Langer Ármin és Molnår Péter