Ahogy arról korábban is beszámoltunk, rengeteg helyen adódtak tankönyvekkel kapcsolatos problémák tanévkezdéskor.

Az√≥ta persze √ļjabb esetekrŇĎl is tudom√°st szerezt√ľnk, p√©ld√°ul a Tatab√°nyai √Ārp√°d Gimn√°zium k√∂nyvt√°r√°ba nem √©rkeztek meg a tank√∂nyvek, nagyon sok gyerek maradt k√∂nyv n√©lk√ľl:

"A k√∂nyvt√°rba a KELLO-t√≥l nem √©rkeztek meg a k√∂nyvek, √≠gy sok di√°k nem megfelelŇĎ tank√∂nyvbŇĎl tanul, vagy nincs is tank√∂nyve a tan√≥r√°kon."

Advertisement

A felsorolás folytatása helyett inkább egy lehetséges "megoldást" szeretnék bemutatni.
Kreatív középiskolások találták ki az egészet.

Advertisement

A Facebookon létrehoztak nemrég egy oldalt, "Elveszett a tankönyvem. Láttad Valahol?" címmel, ahol teret adnak olyan diákoknak, akik aggódnak a tankönyveik miatt.
Ez a konstrukci√≥ az√©rt is zseni√°lis, mert √≠gy nem lehet r√°juk fogni, mint p√©ld√°ul a "baloldali sajt√≥ra", hogy val√≥tlant √°ll√≠tanak (ami bizony elŇĎfordulhat, hogyan bizony√≠tj√°k be, hogy nem?), hiszen di√°kok saj√°t tapasztalatait osztj√°k meg az oldalon.

Az oldal leírása így hangzik:

"Agg√≥d√≥ k√∂z√©piskol√°sok vagyunk, akiknek m√©g hi√°nyoznak k√∂nyveik. Nagyon szeretn√©nk ŇĎket haszn√°lni, de √≠gy nem tudjuk. Annyira elkeseredettek vagyunk, hogy m√°r csak az internet az egyetlen lehetŇĎs√©g√ľnk, ahol kereshetj√ľk ŇĎket. K√©rj√ľk, ha l√°tod a k√∂nyveinket, jelezd! Ha neked is tŇĪntek el k√∂nyveid, akkor √≠rj egy sz√∂veget jellemz√©ssel, √©s csatolj egy k√©pet az eltŇĪnt k√∂nyvedrŇĎl!"

Advertisement

Magam is kipr√≥b√°ltam (elsŇĎk√©nt), hogyan mŇĪk√∂dik.

Annyit k√©rnek, hogy 1 k√©p k√≠s√©ret√©ben posztoljam az oldalra azt a tank√∂nyvet, amit nem kaptam meg a Kell√≥t√≥l, ŇĎk pedig ezt megosztj√°k az oldalukon.

Advertisement

Az utánam posztoló diák nagyon szellemes felvezetéssel kezdte a posztját:

"A k√∂vetkezŇĎ k√∂nyveim kell√≥dtak el:"

Majd az elveszett tankönyvek felsorolásával folytatta:

Advertisement

"Matematika 11. évfolyam, két kötet; Irodalom 11. két kötet; Történelem IV.; angol könyv.
Szerencs√©re a tan√°rami meg√©rtŇĎek, de nekik is neh√©zs√©get jelentenek a hi√°nyok, (amik nem csak engem, de sok oszt√°lyt√°rsamat is √©rintenek) ez√©rt k√©rem az illet√©keseket, hogy ha van b√°rmilyen inform√°ci√≥juk a fent eml√≠tett tank√∂nyvekrŇĎl k√©rem jelezz√©k."

Advertisement

Egy m√°sik di√°k arr√≥l sz√°molt be ugyanezen az oldalon, hogy a teljes oszt√°ly√°nak eltŇĪnt a matekk√∂nyve "valahol a kiad√≥ √©s az iskola k√∂z√∂tt":

"ELTŇįNT!
Valahol a kiad√≥ √©s az iskola k√∂z√∂tt eltŇĪnt 33 tizedikes oszt√°lyos matematikak√∂nyv, fajt√°j√°t tekintve Nemzed√©kek Tud√°sa. Aki megtal√°lja, k√ľldje vissza!"

Advertisement

Ha a k√∂zelj√∂vŇĎben t√©nyleg sok di√°k posztolja majd, hogy neki milyen k√∂nyve Kell√≥dott el, √©s a sajt√≥ is felkarolja a dolgot, akkor a nyilv√°noss√°g erej√©vel lehets√©ges, hogy nyom√°st tudnak gyakorolni a Kell√≥ra, hogy ne b√©n√°zzon, hanem k√ľldje ki a k√∂nyveket.
Akkor pedig v√©gre √∂r√ľlhet√ľnk, hogy - b√°r kicsi k√©s√©ssel, de - k√©zhez kapjuk a tank√∂nyveinket.