Hoffmann R√≥zsa k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r a m√ļlt h√©ten hivatalos facebook oldal√°n is elb√ļcs√ļzott a korm√°nyzati munk√°t√≥l, √∂sszegezve az √°ltala legfontosabbnak tartott eredm√©nyeket. El√©g hossz√ļ, a facebookra szkennelt form√°ban felt√∂lt√∂tt level√©tmost itt is k√∂z√∂lj√ľk. Majd kifejtj√ľk, szerint√ľnk mi is t√∂rt√©nt az oktat√°spolitik√°val 2010 √≥ta.

Hoffmann szerint az elm√ļlt n√©gy √©v oktat√°spolitik√°ja "klebelsbergi eredm√©nyekhez m√©rhetŇĎ minŇĎs√©gi iskolarendszert" teremtett Magyarorsz√°gon. A volt √°llamtitk√°r asszony elsŇĎsorban az √ļj k√∂znevel√©si t√∂rv√©nyre, a Nemzeti Alaptantervre √©s az √ļj tank√∂nyvekre, az iskolarendszer √°llamos√≠t√°s√°ra, "az iskol√°k mŇĪk√∂d√©s√©nek √°tl√°that√≥v√° t√©tel√©re" valamint a hit- √©s erk√∂lcstanoktat√°s bevezet√©s√©re b√ľszke m√ļlt heti b√ļcs√ļlevele tanuls√°ga szerint.

A h√°romoldalas lev√©lben az √°llamtitk√°r a k√∂vetkezŇĎ dolgokat tartja mŇĪk√∂d√©se legfontosabb eredm√©nyeinek:

 • √öj k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny
 • √öj Nemzeti alaptanterv √©s tank√∂nyvek
 • V√°laszthat√≥ hit- √©s erk√∂lcstan
 • K√∂telezŇĎ napk√∂zi
 • Iskola√°llamos√≠t√°s, a KLIK l√©trehoz√°s, tanfel√ľgyelet
 • "Az iskolai gazd√°lkod√°s √°tl√°that√≥v√° t√©tele"
 • Iskolai k√∂telezŇĎ munka megszervez√©se
 • Nemzeti Pedag√≥suskar, pedag√≥gus √©letp√°lyamodell, portf√≥li√≥k

Ahogyan írja, mindezek azért fontosak, mert az intézkedések segítségével

Az egy√©nek fejlŇĎd√©s√©t √©s a nemzeti k√∂z√∂ss√©g felemelked√©s√©t egyar√°nt szolg√°l√≥, j√≥l ir√°ny√≠tott, √©s a felelŇĎss√©geket tiszt√°n kijel√∂lŇĎ, a klebelsbergi eredm√©nyekhez m√©rhetŇĎ minŇĎs√©gi iskolarendszert

Advertisement

siker√ľlt megteremteni. Ez szerinte az√©rt fontos eredm√©ny, mert a sajt√≥ nagyon sokszor "emberi m√©lt√≥s√°got s√©rtve" t√°madta ŇĎt mindezek√©rt.

A teljes levél itt olvasható.

Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s kor√°bban rengeteg posztban foglalkozott Hoffmann tev√©kenys√©g√©vel, ebben a cikkben az elm√ļlt √©vekre tekint√ľnk vissza.

Advertisement

Hoffmann m√ļltj√°r√≥l a k√∂vetkezŇĎket lehet tudni:

 • Hoffmann R√≥zsa 1948-ban sz√ľletett Bajnai R√≥zsa n√©ven.
 • Francia-orosz szakos k√∂z√©piskolai tan√°rk√©nt √©s miniszt√©riumi hivatalnokk√©nt is dolgozott.
 • A budapesti N√©meth L√°szl√≥ Gimn√°zium igazgat√≥ja volt.
 • A rendszerv√°lt√°s elŇĎtt a Magyar Szocialista Munk√°sp√°rt tagja volt, 2003 √≥ta pedig a Fidesz tagja.
 • Az 1990-es √©vekben sokkal liber√°lisabb volt, mint √°llamtitk√°rk√©nt. P√©ld√°ul az iskolaigazgat√°sr√≥l sz√≥l√≥ k√∂nyv√©ben kikelt az autokratikus vezet√©si m√≥dszerek ellen, √©s a rendszerv√°lt√°s ut√°n r√©szt vett a hat- √©s nyolcoszt√°lyos gimn√°ziumi rendszer kialak√≠t√°s√°ban; az elsŇĎ nyolcoszt√°lyos a N√©meth L√°szl√≥ban indult.
 • 2006 √≥ta a Kereszt√©nydemokrata N√©pp√°rt orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎje.
 • 2010 √©s 2013 k√∂z√∂tt oktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r volt az Emberi (kor√°bban Nemzeti) ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°ban.
 • 2013 febru√°rj√°ban Balog Zolt√°n emberminiszter elvette tŇĎle a felsŇĎoktat√°st (Klinghammer Istv√°nhoz ker√ľlt), ezut√°n k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°rk√©nt dolgozott.

Advertisement

Hoffmann ut√≥dj√°hoz, az iskolavezet√©si √©s oktat√°sszervez√©si tapasztalattal nem rendelkezŇĎ Czunyin√© Bertalan Judithoz, de az MSZP vezetŇĎ oktat√°spolitikus√°hoz, a diplom√°val sem rendelkezŇĎ Kunhalmi √Āgneshez k√©pest is rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Volt iskolaigazgat√≥, miniszt√©riumi tisztviselŇĎ, t√°rsadalmi szervezetek tiszts√©gviselŇĎje. Magyar viszonylatban komoly publik√°ci√≥s list√°val is rendelkezik saj√°t szakter√ľlet√©n, egyetemen is oktatott. Ennek ellen√©re √°llamtitk√°ri tev√©kenys√©ge kudarcos volt, fŇĎn√∂kei Orb√°n Viktor minisztereln√∂k √©s Balog Zolt√°n emberminiszter sem voltak el√©gedettek vele, ez√©rt is cs√∂kkentett√©k portf√≥li√≥j√°t ciklus k√∂zben.

Az oktat√°spolitika sikertelens√©ge feltehetŇĎen csak r√©szben volt Hoffmann hib√°ja, hiszen p√©ld√°ul a brut√°lis m√©rt√©kŇĪ felsŇĎoktat√°si elvon√°sokr√≥l nyilv√°n n√°la magasabb szinten d√∂nt√∂ttek, neki csak meg kellett volna v√©denie az elvon√°sokat a l√°zong√≥ di√°ks√°ggal szemben. Persze lehet, hogy amikor a Corvinuson az elvon√°sokra hivatkozva √°ll√≠tott√°k le a lifteket (egy, kettŇĎ), √©s olyan megszor√≠t√°sok voltak p√©ld√°ul Miskolcon (egy, kettŇĎ, h√°rom) √©s GyŇĎrben (egy, kettŇĎ, h√°rom), hogy m√°r a fizet√©seket √©s az √∂szt√∂nd√≠jakat is cs√ļszva tudt√°k csak fizetni, P√©csen pedig elbocs√°t√°sok voltak (egy, kettŇĎ), kev√©s volt a korm√°nyzati magyar√°zkod√°s. B√°r v√©g√ľlis G√∂r√∂gorsz√°gn√°l kevesebbet vontak el n√°lunk, √©s az NKE-re meg √°ltudom√°nyra (egy, kettŇĎ, h√°rom, n√©gy) jutott k√∂lts√©gvet√©si p√©nz.

Advertisement

FelsŇĎoktat√°s

A probl√©m√°k a korm√°ny felsŇĎoktat√°si reformpr√≥b√°lkoz√°saival kezdŇĎdtek. 2012-2013 tel√©n t√∂bb ezer egyetemi hallgat√≥t √©s szimpatiz√°nst vitt az utc√°ra a korm√°ny √∂tlete, amely √∂t√∂d√∂lte volna a felsŇĎoktat√°sba √°llamilag t√°mogatott helyre felvehetŇĎ hallgat√≥k sz√°m√°t, ezzel de facto tand√≠jat vezetve be - r√°ad√°sul annak egy kiemelten igazs√°gtalan form√°j√°t, hiszen a j√≥m√≥d√ļ, elitiskol√°kb√≥l √©rkezŇĎ di√°kok k√∂nnyen ker√ľltek volna be a kev√©s √°llamilag finansz√≠rozott helyre, mik√∂zben a kev√©sb√© j√≥m√≥d√ļaknak maradt volna a tand√≠j √©s a di√°khitel. Ekkor mondta Hoffmann, hogy a szeg√©ny hallgat√≥knak igyekezni√ľk kell megm√°szniuk az Everestet, persze igaz√°b√≥l nincs tand√≠j, mik√∂zben Pokorni Zolt√°n, volt oktat√°si miniszter, az oktat√°si bizotts√°g eln√∂ke, Hoffmann p√°rton bel√ľli kritikusa szerint csak a tand√≠j neve v√°ltozott. Mindenesetre ebben az idŇĎszakban a korm√°ny felsŇĎoktat√°si politik√°ja szinte naponta v√°ltozott, egy bizonyos ponton Orb√°n Viktor a keretsz√°mok elt√∂rl√©s√©t is bejelentette (m√°s n√©ven maradtak meg).

Advertisement

A korm√°ny egy el√©gg√© √©rtelmetlen rendszert vezetett be a v√©g√©n. Valami√©rt kiv√°lasztott 16 olyan egyetemi szakot, amelyet nem tartott fontosnak, p√©ld√°ul a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂zgazdas√°gtudom√°nyi √©s jogi k√©pz√©seket, de az andrag√≥gi√°t is. Ezeken a szakokon elt√∂r√∂lte a kor√°bbi, tudom√°nyosan is al√°t√°maszthat√≥ rendszert, amelyben az rendelkez√©sre √°ll√≥ helyek sz√°ma (keretsz√°mok) √©s a felv√©telizŇĎk pontsz√°mai hat√°rozt√°k meg a bejut√°si k√ľsz√∂b√∂t. Ehelyett elŇĎre, a H√ĖOK-kal egyet√©rt√©sben tal√°lt√°k ki, hogy mi legyen ezeken a szakokon a ponthat√°r. A kital√°lt ponthat√°rok rendre nagyon magasak voltak, de √©rtelm√ľk sem nagyon volt, hiszen koherensebb lett volna egy olyan rendszer, amelyben ezeken a szakokon alacsony kapacit√°ssz√°mok (ezek az orb√°ni nemkeretsz√°mok) √©rv√©nyes√ľlnek. Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r mondta k√©sŇĎbb a korm√°nyzat bizonyos ter√ľleteket, elsŇĎsorban a k√∂zgazdas√°gi √©s jogi k√©pz√©seket √©s a mŇĪv√©szeti egyetemeket (SZFE, MKE) √©rthetetlen m√≥don diszkrimin√°l√≥ felsŇĎoktat√°si politik√°j√°r√≥l, hogy ŇĎket a val√≥di √©rt√©ket teremtŇĎ √°gazatok t√°mogat√°sa √©rdekli. Klinghammer √©rt√©kteremtŇĎs dum√°j√°r√≥l egy sor cikk jelent meg n√°lunk: itt, itt, itt, itt, itt √©s itt.

A korm√°ny v√©g√ľl annyira megijedt, hogy √ļjabb tiltakoz√°sok t√∂rthetnek ki, hogy m√©g a hagyom√°nyos ponthat√°r v√°r√≥ Pont Ott Parti is elmaradt, helyette a Hallgat√≥i H√°l√≥zat szervezett p√≥tesem√©nyt. Orb√°n Viktor m√©g ut√≥lag is arr√≥l besz√©lt, hogy t√ļl sok √©s k√∂z√©pszerŇĪ di√°k ker√ľlt be a korm√°ny √°ltal nem kedvelt k√©pz√©sekre. Az adatok szerint (egy, kettŇĎ) t√©vedett a minisztereln√∂k. Klinghammer egy√©bk√©nt egy viszonylag norm√°lis reformjavaslatot tett le az asztalra. A titkos t√°rgyal√°sok sor√°n kidolgozott anyagok n√°lunk sziv√°rogtak ki (itt, itt, itt, itt √©s itt). A korm√°nyzat nem csak a kancell√°ri rendszer bevezet√©s√©vel pr√≥b√°lta cs√∂kkenteni az egyetemi auton√≥mi√°t, hanem t√∂bb alkalommal is fel√ľlb√≠r√°lta az egyetemi √©s fŇĎiskolai szen√°tusok d√∂nt√©s√©t a rektorok szem√©ly√©rŇĎl vagy √©rv√©nytelen√≠tette a p√°ly√°zatokat. Ez t√∂rt√©nt a miskolci mutyik k√∂r√ľl, valamint Debrecenben √©s Kecskem√©ten is. A harmadik Orb√°n-korm√°nyban azonban m√°r Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r, akad√©mikus, az ELTE volt rektora sem kapott munk√°t.

Advertisement

Közoktatás

M√©g a N√©meth L√°szl√≥ Gimn√°zium tan√°rak√©nt az 1990-es √©vek elej√©n Hoffmann R√≥zs√°nak fontos szerepe volt a hagyom√°nyos, nyolcoszt√°lyos gimn√°ziumi forma √ļjra√©leszt√©s√©ben. Az 1989 elŇĎtti rendszerhez k√©pest ennek az oktat√°si form√°nak az √ļjraadapt√°l√°sa a k√∂zoktat√°s liberaliz√°ci√≥ja fel√© tett jelentŇĎs l√©p√©snek sz√°m√≠tott. A k√©sŇĎbbi √°llamtitk√°r errŇĎl az √öj Pedag√≥giai Szemle 1997 janu√°ri sz√°m√°ban m√©g lelkesen sz√°molt be:

A 10-12 √©ves kor√ļ gyerekek nevelŇĎi m√©g viszonylag j√≥ hat√°sfokkal alkalmazhatj√°k a direkt nevelŇĎi elj√°r√°sokat (ilyenek a tan√°ri t√©nymeg√°llap√≠t√°sok, √≠t√©letek, magyar√°zatok, utas√≠t√°sok, b√≠r√°latok, kijelent√©sek stb.) [‚Ķ] A nyolc- √©s hatoszt√°lyos gimn√°ziumoknak √©ppen ez az egyik legnagyobb feladata. [...] El tudnak-e jutni od√°ig a tizenkettedik √©vfolyam t√°j√©k√°n, hogy puszt√°n szem√©lyes jelenl√©t√ľkkel, majd v√©g√ľl an√©lk√ľl is √©rv√©nyes√≠teni tudj√°k pedag√≥giai hat√°sukat? Tov√°bb√°: k√©pesek-e arra, hogy elj√°r√°saikat ak√°r √≥r√°r√≥l √≥r√°ra tudatosan v√°ltoztass√°k aszerint, hogy √©ppen melyik √©vfolyamon tartanak foglalkoz√°st?

Aki ezt nem teszi, az elŇĎbb vagy ut√≥bb √∂nhib√°j√°b√≥l kudarcokkal terheli meg a p√°ly√°j√°t. Vagy a 10-12 √©vesek szoktat√°s√°ban mulaszt el soha vissza nem t√©rŇĎ alkalmakat, vagy ‚Äď ha megreked az indul√°s √©v√©ben hasznosnak bizonyult m√≥dszerekn√©l ‚Äď a nagygimnazist√°k szem√©ben veszti el a tekint√©ly√©t. √ćgy teh√°t a hat- √©s k√ľl√∂n√∂sen a nyolcoszt√°lyos gimn√°ziumok pedag√≥gusai ir√°nt t√°masztott szakmai k√∂vetelm√©nyek k√∂z√∂tt az elsŇĎ helyek egyik√©re k√≠v√°nkozik a nagyfok√ļ rugalmass√°g, a tudatos l√©p√©sv√°lt√°sok k√©pess√©ge."

Advertisement

M√≠g teh√°t tizenh√©t √©vvel ezelŇĎtt Hoffmann a tan√°ri auton√≥mia, egyenlŇĎs√©g, valamint a szem√©lyre szabott m√≥dszerek lelkes h√≠vek√©nt tŇĪnt f√∂l, addig a 2010-ben kezdŇĎdŇĎ √°llamtitk√°rs√°ga alatt megval√≥s√≠tott k√∂zoktat√°si reform l√©nyege √©ppen a k√∂zpontos√≠t√°s lett. Ennek √©rtelm√©ben centraliz√°lt√°k az iskol√°kat, l√©trehozva a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpontot (KLIK), a K√∂nyvt√°rell√°t√≥ Nonprofit Kft.-t (Kello) √©s a Nemzeti Pedag√≥gus Kart (NPK).

A folyamattal kapcsolatos elk√©pzel√©sei, √©s a pontos menetrend azonban m√©g n√©h√°ny h√©ttel a 2011-es k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny elfogad√°sa elŇĎtt sem volt ismert, azokkal kapcsolatban semmif√©le tan√°ri, pedag√≥giai szervezettel nem ker√ľlt sor konzult√°ci√≥ra. A nemzeti k√∂znevel√©srŇĎl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny (Nkt.) sz√∂vege azonban a kezdetektŇĎl komoly felh√°borod√°st v√°ltott ki, fŇĎleg az egy√©rtelmŇĪ √©s teljes k√∂zpontos√≠t√°sr√≥l sz√≥l√≥ ir√°nyelveivel, a szaktan√°ri f√ľggetlens√©get felsz√°mol√≥ tanfel√ľgyelŇĎi rendszerrel. A koncepci√≥ azonban grandi√≥zus √©s sokszor √©telmetlen k√∂zpontos√≠t√°si terveivel Orb√°nt is t√∂bbsz√∂r elbizonytalan√≠totta 2011-ben, ugyanis mind az iskola√°llamos√≠t√°s, mind pl. a megemelt testnevel√©s √≥rasz√°mok s√ļlyos t√∂bblet milli√°rdokba ker√ľlt.

Advertisement

A k√∂zpontos√≠t√°si illetve √°llamos√≠t√°si folyamatokat olyan t√ľnetek k√≠s√©rt√©k, mint az iskol√°kb√≥l beszerzett klikes irodab√ļtor, a h√≥napokat k√©slekedŇĎ tank√∂nyvek (sŇĎt, tank√∂nyv-megrendelŇĎlapok), a tov√°bb terjeszkedŇĎ eszk√∂zhi√°ny. Ezek egy r√©sze persze tekinthetŇĎ az √°talakul√°s alkalmi t√ľnet√©nek. Ugyanakkor a probl√©m√°k egy r√©sze a hat√©konytalan magyar √°llamigazgat√°sra brut√°lis pluszterhet rak√≥ k√∂zoktat√°si k√∂zpontos√≠t√°sb√≥l logikusan k√∂vetkezett. A k√∂zpontos√≠t√°s a k√∂zoktat√°sban egy√©rtelmŇĪen olyasvalami volt, amit a korm√°nyt√≥l csak nagyon kevesen v√°rtak, √©s amelyet sz√©lesk√∂rŇĪ, heves kritik√°k ellen√©re, azok figyelembe v√©tele n√©lk√ľl vezettek be. Az √°ltal√°nos- √©s k√∂z√©psikol√°k √°llami k√©zbve v√©tel√©t 2013-ban k√∂vette az √ļn. pedag√≥guskar fel√°ll√≠t√°sa, √©s √∂sszek√∂t√©se a pedag√≥gus √©letp√°lyamoddellel. Az oktat√°si √°llamtitk√°rs√°g alig titkol c√©lja ezzel az volt, hogy a teljes magyarorsz√°gi tan√°ri kart egy, k√∂zpontilag ir√°ny√≠tott szervezett fel√ľgyelje, a tan√°rok szem√©lyes egzisztenci√°ja egyed√ľl ezektŇĎl a szervezetektŇĎl f√ľggj√∂n. Ahogyan az origo forr√°sai szerint Orb√°n Viktor fogalmazott, olyan "ludovik√°s hangulat√ļ" pedag√≥guskart akar, amelyben:

"az √°llami pedag√≥gus vez√©nyelhetŇĎ, k√©zben tarthat√≥, a szakszervezeti jogai k√©zben tarthat√≥k, nem szervezŇĎdik, nem sz√∂vegel, nem nyilatkozik".

Advertisement

Ennek a gondolatnak a jegy√©ben kezdŇĎd√∂tt meg ugyancsak tavaly az √°llami iskol√°k igazgat√≥i kinevez√©sei k√∂r√ľli botr√°nysorozat, amelyrŇĎl blogunk t√∂bb helyen r√©szletesen is besz√°molt. T√∂bb alkalommal elŇĎfodult, hogy olyan igazgat√≥t neveztek ki int√©zm√©nyek √©l√©re, akiknek sem oktat√°si tapasztalata nem volt, sem pedig a tan√°ri kar √©s a sz√ľlŇĎk t√∂bbs√©g√©nek bizalm√°t nem siker√ľlt enyerni√ľk. Ilyen, a mai napig fut√≥ esetek a budapesti √öjlak utcai √°ltal√°nos iskola, a K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium, de hasonl√≥ √ľgye mer√ľltek f√∂l NagykŇĎr√∂s√∂n, Szigetv√°ron, J√°szap√°tiban √©s J√°sz√°roksz√°ll√°son is. A legut√≥bbi k√©t esetben mgefigyelhetj√ľk az igazgat√≥botr√°nyok k√©t alap√≠tpus√°t is: J√°szap√°tiban ne mtal√°ltak a r√©gi igazgat√≥ ellen indul√≥ tan√°r, ez√©rt ink√°bb nem v√°lasztottak igazgat√≥t. J√°sz√°roksz√°ll√°son pedig azt a tan√°rt nevezte ki a tanfel√ľgyelŇĎ igazgat√≥nak, akit a tantes√ľlet 43 tagj√°b√≥l 6-an t√°mogattak.

Eg√©szen pontosan 2013 szeptember√©re az is nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, hogy a KLIK √©s vezetŇĎje, Maerkn√© Pint√©r Aranka vez√©nylet√©vel v√©grehajtott iskola√°llamos√≠t√°s az eddig isi igen h√°nyatott sors√ļ magyar k√∂zoktat√°sban is p√©l√°dtlan eredm√©nyekhez vezetett. Az √°talak√≠tott √≥rasz√°mok szinte elviselhetetlen t√∂bblet terheket okoztak a tan√°roknak b√°rmif√©le azonnali kompenz√°ci√≥ n√©lk√ľl, r√°ad√°sul olyan, √ļjonnan bevezetett t√°rgyak, mint a hittan helyett v√°laszthat√≥ erk√∂lcstan tananyag√°ban fel√ľletesnek, √©s helyenk√©nt √°tpolitiz√°ltnak bizonyult.

Advertisement

A k√°osz a legl√°tv√°nyosabban m√©gis a tank√∂nyveloszt√°s √ļj, √°llamos√≠tott rendszer√©nek azonnal √∂sszeoml√°s√°ban volt megfigyelhetŇĎ: egyf√©le tank√∂nyvet jel√∂ltek ki egys√©gesen minden iskol√°ban, ezek a legt√∂bbsz√∂r az alapvetŇĎ pedag√≥giai √©s tartalmi k√∂vetelm√©nyeknek sem feleltek meg. R√°ad√°sul a k√∂nyvek az √©rt√ľk befizetett p√©nz ellen√©ben sem √©rkeztek meg h√≥napokig az iskol√°kba, √≠gy az ezekbŇĎl val√≥ tan√≠t√°s is k√©rd√©sess√© v√°lt.

A teljes √°talak√≠t√°si folyamatot folyamatosan virtu√°lis √©s utcai tiltakoz√°sok k√∂vett√©k - ezek azonban a probl√©m√°k nyilv√°nval√≥v√° t√©tele mellett igen kev√©s eredm√©nyt tudtak f√∂lmutatni. Komoly, bojkotthull√°m alakult ki p√©ld√°ul a hoffmanni "pedag√≥gus-portf√≥li√≥" az ut√°n, hogy az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s blog nyilv√°noss√°gra hozta t√∂bb, ismert pedag√≥gus erre val√≥ felh√≠v√°s√°t k√∂z√∂lte.

Advertisement

Az elm√ļlt √©v folyam√°n a k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r szinte semmilyen ezt √©rt heves tiltakoz√°sra, kritik√°ra nem reag√°lt √©rdemben, n√©ha p√°rbesz√©det aj√°nlott fel k√ľl√∂nb√∂zŇĎ di√°kszervezeteknek, ezekbŇĎl azonban semmi sem lett.

A mérleg

Ha arra keress√ľk a v√°laszt, hogyan v√°ltozott meg a magyar felsŇĎoktat√°s √©s k√∂zoktat√°s 2010 √©s 2014 k√∂z√∂tt, t√∂bbs√©g√©ben Hoffmann √°llamtitk√°rs√°ga idej√©n, akkor √∂sszess√©g√©ben elmondhat√≥, hoyg a szervezeti v√°ltoz√°sok bonyolult, √©s √°tl√°thatatlan b√ľrokr√°ci√°t, ell√°t√°si neh√©zs√©geket √©s tiszt√°zatlan viszonyokat teremtettek az oktat√°s ter√ľlet√©n. Az alapvetŇĎ tantr√°gyi kompetenci√°kat felm√©rŇĎ PISA teszten Magyarorsz√°gon 2012 volt az elsŇĎ √©v, amikor a 15 √©vesek minden t√°rgyban rontottak elŇĎzŇĎ erem√©nyeikhez k√©pest, 34 OECD orsz√°g k√∂z√ľl a 24.-ik helyre cs√ļszott vissza Magyarorsz√°g. Matematik√°b√≥l a 29.-ik helyen √°llunk.

Advertisement

Az el√©rt eredm√©nyek, nemzetk√∂zi tudom√°nyos publik√°ci√≥k t√ľkr√©ben √∂ssze√°ll√≠tott felsŇĎoktat√°si rangsorban tov√°bbra sem szerepel magyar felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny az elsŇĎ 200-ban. Legjobb egyetemeink (Corvinus ,ELTE, SZTE) rosszabb eremd√©nyeket √©rtek el 2013-ban mint az azt meggelŇĎzŇĎ list√°kon: 400-500 helyrŇĎl az 500-600-as csoportba cs√ļsztak vissza, m√©g a 2008-as eredm√©nyekhez k√©pest is √©rz√©kelhetŇĎ a roml√≥ tendencia.

Advertisement

A k√∂zpontos√≠t√°s √©s a 2011-tŇĎl folyamatosan a gyakorlatba √ľltetett nagy√≠vŇĪ elk√©pzel√©sek teh√°t egyelŇĎre egy eredm√©nnyel j√°rt: a minden eddigin√©l nagyobb m√©rt√©kŇĪ oktat√°si forr√°skivon√°st a korm√°ny szinte akad√°ly n√©lk√ľl hajthatta v√©gre. A "nem sz√∂vegel, nem szervezŇĎdik" alapvelv pedig 2014 elej√©re marad√©ktalanul √©rv√©nyes√ľlni l√°tszik, mind a k√∂z- mind pedig a felsŇĎoktat√°sban.

Advertisement

Ezek a tendenci√°k persze nem tŇĪnnek majd el Hoffmann R√≥zs√°val, sŇĎt, semmilyen jel nem mutat arra, hogy a harmadik Orb√°n-korm√°ny oktat√°si koncepci√≥ja ak√°r a legminim√°lisabb m√©rt√©kben is m√≥dosulna. Az √°llamtitk√°r asszonyt√≥l teh√°t ugyan el kell k√∂sz√∂nn√ľnk, √©letmŇĪve viszont √ļgy l√°tszik, hossz√ļ t√°v√ļ, ak√°r bel√°thatatlan k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r majd.

Merker Iván - Prinz Dániel - Szakács András - Tóth Csaba Tibor