Az elm√ļlt hetekben r√°j√∂tt√ľnk, hogy mik√∂zben ak√°r heteket is v√°ratnak minket egy k√∂zadat ig√©nyl√©ssel, √©s gyakran nem is v√°laszolnak az egyetemek, sokkal egyszerŇĪbben is hozz√°f√©rhet√ľnk az √©rdekes inform√°ci√≥khoz. T√∂bb egyetem H√ĖK-je ugyanis nem tette z√°rtt√° a Google Csoportok list√°j√°t.

Mik√∂zben a magyar korm√°ny √©s az egyetemek nem kev√©s p√©nzt k√∂lthetnek inform√°ci√≥biztons√°gra, a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok levelezŇĎlist√°in nem ritk√°n szenzit√≠v anyagok ker√ľlnek az internetre, az elsz√ļrt be√°ll√≠t√°sok miatt pedig b√°rki el√©rheti ezeket. Korm√°nyzati anyagok, belsŇĎ szab√°lyzatok, szerzŇĎd√©sek, jegyzŇĎk√∂nyvek. Csupa olyan dokumentum, amirŇĎl mi ugyan azt gondoln√°nk, hogy r√°nk √©s a sz√©lesebb nyilv√°noss√°gra tartoznak, de a korm√°nyzat √©s az egyetemek eddig elszabot√°lt√°k a nyilv√°noss√°gukat.

Az ELTE √ĀJK eset√©ben m√©g mindig folyamatban van egy per, ahol csak annyit akartunk megtudni, hogy ugyan mire k√∂lti ad√≥forintjainkat a kari H√ĖK. Kv√°zi √∂r√∂m√ľnnep volt, amikor az ELTE kiadta Pist√°√©k szerzŇĎd√©seit, mik√∂zben a t√∂bbi kar dokumentumaira az√≥ta is v√°runk. Kalina Gergely az ELTE EH√ĖK eln√∂ke k√ľl√∂n √ľzenetet k√ľld√∂tt blogunknak, hogy azzal b√ľszk√©lkedjen: ŇĎk bizony el√°rulj√°k mennyit keresnek. (Nem, nem n√©v szerint √©s jutalmakkal egy√ľtt: csak tiszts√©genk√©nt √©s csak az alap√∂sszeget. A tiszts√©gekhez persze hozz√° lehet t√°rs√≠tani a neveket egy kis kutat√≥munk√°val.)

Advertisement

Ehhez k√©pest eg√©szen m√°s a helyzet, ha adatk√©r√©sek helyett egyszerŇĪen belekukkantunk a H√ĖK-√∂k levelez√©s√©be. Ehhez nem kell m√°st tenn√ľnk, mint a Google Csoportok oldalon r√°keresni a minket √©rdeklŇĎ H√ĖK-re, √©s rem√©nykedni, hogy ŇĎk sem csin√°ltak z√°rt csoportot.

Advertisement

Miket lehet tal√°lni?

Advertisement

Ezeken a levelezŇĎlist√°kon nem csak unalmas dolgokat lehet tal√°lni. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s √°ltal lehozott t√∂bb cikkben is haszn√°ltunk olyan dokumentumokat, amiket eredetileg az ELTE EH√ĖK EllenŇĎrzŇĎ Bizotts√°g list√°j√°ra k√ľldtek ki. Itt olvastunk arr√≥l, hogy Klinghammer √°llamtitk√°r titokban t√°rgyal a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal r√©sztvevŇĎivel, k√∂zt√ľk egy lobbic√©ggel, √©s arr√≥l, hogy hogyan v√©lekedik az ELTE vezet√©se Klinghammer√©k vitaanyag√°r√≥l. De ide k√ľldt√©k ki azt az emailt is, amely tartalmazta a k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©sekre javasolt H√ĖOK sablonv√°laszt. √Črdekes volt figyelni, ahogy egy nap alatt √°tfut minden Nagy D√°vid√©kt√≥l az egyetemi hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatokhoz. Egyik nap m√©g az ELTE EH√ĖK EB list√°n olvastuk Proper√©k (ez Nagy D√°vid saj√°t maga √°ltal is haszn√°lt beceneve) javaslat√°t az adatig√©nylŇĎk ler√°z√°s√°ra, m√°snap m√°r sablonv√°laszt k√ľldtek nek√ľnk Miskolcr√≥l. De az ELTE list√°r√≥l szerezt√ľk meg az akkor m√©g titkos korm√°nyzati elŇĎterjeszt√©st az OTKA besz√°mol√≥r√≥l is.

Advertisement

Advertisement

√Ėnk√©ntes a nyilv√°noss√°g

A levlezŇĎlist√°k z√°rts√°g√°t vagy nyitotts√°g√°t mindenki maga d√∂nti el. Minden csoport adminisztr√°tora be tudja √°ll√≠tani, hogy a csoport ny√≠lt vagy z√°rt legyen, de a csaoport tagjai is l√°thatj√°k ezt a be√°ll√≠t√°st √©s d√∂nthetnek a csoporthoz val√≥ csatlakoz√°sr√≥l, vagy a csoport elhagy√°s√°r√≥l.

Advertisement

Ennek ellen√©re val√≥sz√≠nŇĪleg a H√ĖK-√∂k egyszerŇĪ b√©nas√°gb√≥l hagyt√°k meg nyitottnak a csoportjaikat. De felelŇĎs-e a kiv√°ncsi √°llampolg√°r, ha az internetre korl√°toz√°s n√©lk√ľl felt√∂lt√∂tt inform√°ci√≥kban kutakodik? Elolvashatok-e egy ny√≠lt posztot a Facebookon, vagy sz√≥lnom k√©ne, hogy ‚Äúh√© haver, ezt val√≥sz√≠nŇĪleg nem ide akartad kitenni‚ÄĚ!

Mindenesetre mi egy ideig olvasgattuk a leveleket, azt√°n √≠rtunk egy-egy levelet a k√∂zelebbrŇĎl √©rintett egyetemeknek, hogy n√©zzenek r√° a H√ĖK-√∂s levelezŇĎlist√°kra. Amint meg√©rkeznek az egyetemek v√°laszai, k√∂z√∂lj√ľk ŇĎket.

Advertisement

√ćzel√≠tŇĎ, hogy melyik egyetemek hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatai k√∂r√ľl tal√°ltunk olyan list√°t, ami szabadon olvashat√≥ volt:

  • ELTE: itt √©s itt (ezek el√©g √©rdekes olvasm√°nyok voltak)
  • Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem: itt (ez a lista is izgalmas volt)
  • SE √ĀOK: itt (itt nem n√©zelŇĎdt√ľnk sz√©t alaposabban, de nem is tal√°ltunk semmi √©rdekeset)
  • Budapesti Corvinus Egyetem: itt (unalmasak a levelek)