Saj√°t √ļjs√°g√°ban, a MŇĪhelyben f√©nyezi mag√°t Engert Attila, a hallgat√≥i k√©pviselet frissen megv√°lasztott eln√∂ke. Nem a semmibŇĎl √©rkezŇĎ, hirtelen szimpatikus fiatalemberrŇĎl van sz√≥, hanem egy igazi polihisztorr√≥l: saj√°t bemutatkoz√°sa szerint a hallgat√≥i k√©pviseleten bel√ľl tagja volt a koll√©giumi √©s a szoci√°lis bizotts√°gnak, megv√°lasztott√°k a kari Di√°k Sport K√∂r-felelŇĎsnek is, sŇĎt idŇĎvel ŇĎ lett az oktat√°si referens is.

Szerencs√©re seg√≠tŇĎk√©szs√©ge itt nem √©r v√©get, bemutatkoz√≥j√°ban ezt √≠rja: ‚ÄěGyakran tal√°lkozhattatok Velem a szoci√°lis p√°ly√°zatok lead√°s√°n√°l, illetve a Martos Csocs√≥ Klubban, mivel ott is dolgozom‚ÄĚ. Most pedig az egyetemi hallgat√≥i k√©pviselet (EH√ĖK) eln√∂ke lett. Ja, meg a MŇĪhely nevŇĪ BME-s lap felelŇĎs kiad√≥ja.

Sz√≥val, Engertnek az EH√ĖK-eln√∂ki poszt bet√∂lt√©se ut√°n az elsŇĎ dolga az volt, hogy interj√ļt adjon a lapban, amit saj√°t maga ad ki (de az egyetem p√©nzel), m√©ghozz√° igen k√©nyes t√©m√°r√≥l, a korrupci√≥r√≥l.

A Transparency International (TI) febru√°ri Korrupci√≥ a magyar felsŇĎoktat√°sban c√≠mŇĪ felm√©r√©s√©bŇĎl kider√ľlt, hogy a legt√∂bb v√°laszad√≥ szerint a hallgat√≥i k√©pviseletek csak saj√°t tagjaik √©rdek√©ben, nem pedig a teljes di√°ks√°g√©rt dolgoznak. Egy okt√≥beri felm√©r√©s alapj√°n ugyanez a v√©lem√©nye kifejezetten a mŇĪegyetemist√°knak is: √∂sszesen csak 15 sz√°zal√©k szerint nincs korrupci√≥ az egyetemen, 32 sz√°zal√©k szerint pedig teljesen korrupt a H√ĖK.

A MŇĪhely ‚ÄěKorrupt a hallgat√≥i k√©pviselet?‚ÄĚ c√≠mmel, c√≠mlapon hozza a maga m√≥dj√°n zseni√°lis interj√ļt. A v√°laszt √ļgysem tal√°lj√°tok ki, de ne is szaladjunk ennyire elŇĎre, √©rdemes szemezgetni a cikkbŇĎl.

a felm√©r√©s√©nek eredm√©nye el√©g erŇĎsen benne van a levegŇĎben

Ez ak√°r pozit√≠v nyit√°s is lehetne, az eln√∂k elismeri, hogy a korrupci√≥ val√≥ban l√©tezŇĎ jelens√©g. Csak ne j√∂nne a k√∂vetkezŇĎ mondat... Engert szerint a Transparency International

sulykolja az emberek fej√©be, hogy a hallgat√≥i k√©pviselet (HK) korrupt. √Āltal√°ban a hallgat√≥k, √≠gy a megk√©rdezettek t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge val√≥sz√≠nŇĪleg nem l√°t bele el√©gg√© a HK-k mŇĪk√∂d√©s√©be.

Advertisement

Azaz val√≥j√°ban nincs itt semmi l√°tnival√≥, csak a gaz TI mondja ezt, √©s am√ļgy is csak azok hiszik el, akik nem l√°tnak bele el√©gg√© a HK mŇĪk√∂d√©s√©be. √Ėr√ľl√ľnk, hogy legal√°bb azt elismerte, hogy f√∂ldi haland√≥nak es√©lye nincs a H√ļsos faz√©K HK k√∂zel√©be jutni.

Csupán a megkérdezettek 25 százaléka ismerte ezt be, pedig a valós arány szerintem ennél jóval magasabb.

K√°r, hogy a k√©rdŇĎ√≠v k√©rd√©se teljesen m√°sr√≥l sz√≥lt: ‚ÄěNem √©rdekel a dolog, √ļgysem l√°tok bele a H√ĖK-√∂k mŇĪk√∂d√©s√©be‚ÄĚ, azaz nem foglalkozom vele, mert es√©lytelen a v√°ltoztat√°s, a szervezet meg √°tl√°thatatlan, teh√°t a v√°laszad√≥k nem azt ismert√©k el, hogy nem tudnak felelŇĎsen nyilatkozni. De a legjobb r√©sz m√©g csak most j√∂n:

Annak az egyharmadnak, aki √ļgy nyilatkozott, hogy a HK-kban jelen van a korrupci√≥, lehets√©ges, hogy fogalma sincs arr√≥l, hogy a szervezeteink hogyan mŇĪk√∂dnek. Pozit√≠v meglepet√©s, hogy kicsit kevesebb mint egyharmad nyilatkozott √ļgy, hogy csup√°n p√°r tagja korrupt a HK-knak.

Advertisement

Vagyis aki szerint korrupci√≥ van, fogalma sincs semmirŇĎl. Az meg azt√°n igazi pozit√≠vum, hogy csak egyharmad szerint mind√∂ssze p√°r tag korrupt a HK-ban. A baj csak az, hogy az eg√©sz k√©rd√©s √©rtelmetlen, hiszen, ha egy szervezetnek ak√°rcsak p√°r tagja korrupt, akkor maga a szervezet korrupt.

Dics√©retes, hogy a cikk szerzŇĎje visszak√©rdez, hogy akkor m√©gis mi√©rt √°ll√≠tja 32 sz√°zal√©k (val√≥j√°ban 59, ahogy ez a cikk alatti t√°bl√°zatb√≥l ki is der√ľl), hogy korrupt a HK. A v√°lasz gy√∂ny√∂rŇĪ: aki ilyet gondol, mind s√©rtŇĎd√∂tt. Ja, meg a gonosz m√©dia tehet r√≥la.

Egyedi esetek, √©lm√©nyek alapj√°n: p√©ld√°ul, mert valaki nem kapott szoci√°lis t√°mogat√°st vagy koll√©giumi f√©rŇĎhelyet. Ehhez hasonl√≥ s√©relmek eredm√©nyezhetnek negat√≠v v√©lem√©nyt. JelentŇĎsen n√∂veli a negat√≠v meg√≠t√©l√©st az is, hogy a m√©di√°b√≥l is folyamatosan ezt hallj√°k vissza az emberek. Ez alapj√°n az a torz k√©p alakulhat ki, hogy egyetlen HK sem mŇĪk√∂dik megfelelŇĎen, pedig ez az√©rt nem igaz

Advertisement

Legalább elismerte, hogy vannak korrupt HK-k. Itt azonban még mindig nincs vége (dobpergés!):

M√°sr√©szt a korrupci√≥ sz√≥ nem biztos, hogy a legmegfelelŇĎbb annak a kifejez√©s√©re, amit az emberek a HK-k mŇĪk√∂d√©s√©rŇĎl gondolnak. A korrupci√≥ maga sokkal t√∂bb mindent foglal mag√°ba, mint ami egy√°ltal√°n a rendszer keretein bel√ľl elk√©pzelhetŇĎ.

Sz√≥val szeretn√©nk t√∂bbet lopni, de sajnos nem megy, rossz a rendszer. A k√©rdezŇĎ pedzegeti azt is, hogyan lehet, hogy egyesek √°ll√≠t√≥lag k√∂nnyebben jutnak koll√©giumhoz, meg mindenf√©le egy√©bk√©nt a HK √°ltal kezelt szolg√°ltat√°sokhoz, p√©nzekhez (pl. √∂szt√∂nd√≠j). Engert itt sem l√°t semmi √©rdekeset.

Azokr√≥l az emberekrŇĎl van sz√≥, akik a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √∂ntev√©keny k√∂r√∂kben jelentŇĎs szerepet v√°llalnak, legyen az egy r√°di√≥- vagy mentork√∂r. Ňźk nyilv√°n k√∂zelebb √°llnak a HK-khoz, mivel egy√ľtt dolgoznak vel√ľk. Ezek a szem√©lyek nem az√©rt kapnak t√∂bb pontot egy elb√≠r√°l√°skor, mert a k√©pviseletek k√∂zel√©ben vannak, hanem az√©rt, mert olyan k√∂z√©leti munk√°t v√©geznek, amit el kell ismerni.

Advertisement

Nyilván el kell ismerni a HK-hoz közelebb állók munkáját, na.

Gratul√°lunk az √ļj eln√∂knek a sikeres munkakezd√©shez, √≠gy kell ezt. Sim√°n le lehetett volna szerelni ezt az eg√©szet azzal, hogy most lettem eln√∂k, nem tudok semmirŇĎl (b√°r val√≥sz√≠nŇĪleg ez is hazugs√°g lenne), de a felm√©r√©s √©s a pletyk√°k alapj√°n mindent meg fogok tenni az√©rt, hogy kiszor√≠tsam a HK-b√≥l a korrupci√≥t.

De √≠gy is eg√©sz j√≥ volt, biztos senkiben nem fogalmaz√≥dott meg, mi√©rt kell ilyen g√∂rcs√∂sen tagadni, √©s kv√°zi leh√ľly√©zni mindenkit, akiben felmer√ľl, hogy a HK esetleg kreat√≠van b√°nik a r√°b√≠zott p√©nzekkel. Arr√≥l meg persze a hallgat√≥ tehet (akinek az √©rdekeit elvileg k√©pviselik), hogy nem l√°t bele a szervezet mŇĪk√∂d√©s√©be, az fel sem mer√ľl, hogy friss eln√∂kk√©nt esetleg √°tl√°that√≥bb√° tegye a szervezetet. Ha meg nem l√°t bele, ne ugasson bele. EgyszerŇĪ ez, mint az egyszer egy.

Fotó: muhely.com

Advertisement

A posztot nem √©n √≠rtam, hanem LAZA B√ĀLINT!