A Cigány Hallgatók Hálózata aktivistáitól kaptuk az alábbi posztot.

A Cig√°ny Hallgat√≥k H√°l√≥zata (CiHa) a Hallgat√≥i H√°l√≥zat (HaHa) egy sejtje. Azzal a c√©llal alakult meg, hogy k√©pviselje a k√∂z-√©s felsŇĎoktat√°sban az es√©lyegyenlŇĎs√©g, az egyenlŇĎ b√°n√°sm√≥d √©s az integr√°ci√≥ elv√©t. Ezekkel a c√©lkitŇĪz√©sekkel √∂sszhangban a CiHa cig√°ny √©s nem cig√°ny hallgat√≥k egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©bŇĎl l√©trej√∂tt soksz√≠nŇĪ, heterog√©n civil szervezŇĎd√©s. Ez lehetŇĎv√© teszi, hogy p√°rbesz√©d alakuljon ki, √©s mindk√©t f√©l √°ll√°spontja megjelenjen.

Azt tapasztaljuk, hogy a cig√°ny tanul√≥kat nagy ar√°nyban √©ri h√°tr√°nyos megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s mind t√°rsadalmi helyzet√ľk, mind sz√°rmaz√°suk miatt. Kardin√°lis k√©rd√©snek tartjuk, hogy felh√≠vjuk erre a figyelmet √©s elŇĎmozd√≠tsunk egy olyan folyamatot, ami ezzel szembemegy. Azt szeretn√©nk, hogy mindenki ugyanolyan es√©lyekkel induljon az oktat√°s ter√ľlet√©n. A HaH√°ban eddig h√°tt√©rbe szorult ezeknek a konkr√©t c√©loknak a megval√≥s√≠t√°sa, ez a hi√°ny h√≠vta √©letre a CiH√°t.
A CiHa altivistái magukénak érzik a Hallatói Hálózat szellemiségét.

A CiHa tev√©kenys√©g√©ben sz√°rmaz√°st√≥l f√ľggetlen√ľl b√°rmely k√∂z√©p-, vagy felsŇĎfok√ļ oktat√°sban tanul√≥ szem√©ly r√©szt vehet, aki azonosul az √©rt√©keinkkel √©s azokat egy demokratikus, √∂nszervezŇĎdŇĎ k√∂z√∂ss√©gben szeretn√© √©rv√©nyre juttatni.

A CiHa aktivist√°i nem tekintik magukat szak√©rtŇĎnek az oktat√°s ter√ľlet√©n. MeggyŇĎzŇĎd√©s√ľnk, hogy egy igazs√°gos √©s minŇĎs√©gi oktat√°si rendszer l√©trehoz√°sa √©rdek√©ben az √©rintetteknek is ki kell fejten√ľk v√©lem√©ny√ľket, √©s meg kell tal√°lniuk a megfelelŇĎ form√°t, hogy v√©lem√©ny√ľknek √©rv√©nyt is szerezzenek. Ez√©rt a CiH√°ban r√©szt vevŇĎk √©rintetts√©gi alapon szervezŇĎdnek. Az oktat√°s √ľgy√©ben val√≥ '√©rintetts√©g'-et nem lehets√©ges szŇĪken √©rteni, a magyar oktat√°si rendszer minŇĎs√©ge a t√°rsadalomminden csoportj√°ra kihat, t√°rsadalmi helyzettŇĎl √©s sz√°rmaz√°st√≥l f√ľggetlen√ľl.

A CiH√°ban k√ľl√∂n√∂sen fontosnak tartjuk, hogy d√∂nt√©seink meghoz√°sa sor√°n minden v√©lem√©ny egyenlŇĎ s√ļlyt kapjon - nemtŇĎl, sz√°rmaz√°st√≥l, t√°rsadalmi helyzettŇĎl √©s egy√©b k√∂r√ľlm√©nyektŇĎl f√ľggetlen√ľl.

A CiHa egyik legfontosabb v√°llal√°sa, hogy a hallgat√≥i √∂nszervezŇĎd√©sek k√∂zeg√©ben hangs√ļlyosan megjelen√≠tse az egyenlŇĎ b√°n√°sm√≥d √©s az es√©lyegyenlŇĎs√©g elv√©t, valamint r√°ir√°ny√≠tsa a figyelmet az integr√°ci√≥s t√∂rekv√©sek fontoss√°g√°ra. Fontosnak tartjuk viszont, hogy a CiHa r√©szt v√°llaljon az oktat√°st √©rintŇĎ egy√©b folyamatok alak√≠t√°s√°ban is.

- orsz√°gos h√°l√≥ kialak√≠t√°s√°ra t√∂reksz√ľnk

- az √°ll√°spontok kialak√≠t√°s√°n√°l √©s az akci√≥k tervez√©s√©n√©l a felvetŇĎdŇĎ szempontok lehetŇĎ legsz√©lesebb sk√°l√°j√°t igyeksz√ľnk figyelembe venni

- szakmai felk√©sz√ľlts√©gre, az aktu√°lis √ľgyekben val√≥ j√°rtass√°gra t√∂reksz√ľnk

- igyeksz√ľnk a t√°j√©koz√≥d√°st seg√≠teni, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kommunik√°ci√≥s csatorn√°kon kereszt√ľl is.