M√°r szinte elfelejtett√ľk a miskolci √©s debreceni rektorv√°laszt√°si mutyikat. Most itt egy kisebb int√©zm√©ny, a g√∂d√∂llŇĎi Szent Istv√°n Egyetem k√∂r√ľli botr√°ny. Tal√°n politikai okokb√≥l megf√ļrt kinevez√©s, rektortalanul indul√≥ tan√©v, √©rdekesen kinevezett √©rdekes rektorhelyettesek.

Mi történt eddig?

Szab√≥ Istv√°n, a g√©p√©szkar d√©k√°nja volt az egyed√ľli p√°ly√°z√≥ a rektori munk√°ra. Szab√≥ nem kapott meggyŇĎzŇĎ t√∂bbs√©get a Szen√°tusban, de van aki szerint nem ez√©rt nem nevezte ki a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, hanem mert a korm√°nyban megf√ļrt√°k. De az igaz√°n meglepŇĎ fordulat az volt, amikor nem Szab√≥ vagy egy m√°sik d√©k√°n kapott ideiglenes rektori kinevez√©st az √ļj p√°ly√°zat lez√°r√°s√°ig, hanem Dr. TŇĎzs√©r J√°nos, √Āllatteny√©szt√©s-tudom√°nyi Int√©zet igazgat√≥ja. TŇĎzs√©r augusztusban h√°rom rektorhelyettest is kinevezett, forr√°sunk szerint szen√°tusi egyeztet√©s n√©lk√ľl, az EMMI-n√©l is kiverve a biztos√≠t√©kot. R√°ad√°sul van aki szerint egyik√ľknek a diplom√°ja sincs rendben. Dr. T√≥th Tam√°s saj√°t √©letrajz√°ban a k√∂vetketzŇĎket mondja mag√°r√≥l:

1992-1995 G√∂d√∂llŇĎi Agr√°rtudom√°nyi Egyetem Gazdas√°g-√©s

Társadalomtudományi Kar, munkavállalási tanácsadó

1992-1996 Eszereth√°zy K√°roly Tan√°rk√©pzŇĎ FŇĎiskola, Eger, szoci√°lpedag√≥gus,

valamint tanácsadó tanár

1997-2000 Szent Istv√°n Egyetem, G√∂d√∂llŇĎ, Gazdas√°g- √©s T√°rsadalomtudom√°nyi

Kar, gazdasági agrármérnök

2000-2005 Szent Istv√°n Egyetem, G√∂d√∂llŇĎ, EDHT Gazd√°lkod√°s- √©s

Szervezéstudományok Doktori Iskola PhD

Ez alapján Tóth egy tanári diploma után három év alatt szerzett az egyetemen agrármérnöki végzettséget, amivel utána rögtön doktorálni is tudott, ez az akkori szabályok szerint szinte biztosan lehetetlen volt.

Advertisement

TŇĎzs√©r ideiglenes kinevez√©se ut√°n √ļjabb p√°ly√°zat k√∂vetkezett, itt forr√°sunk szerint Szab√≥ n√©mi fenyeget√©s hat√°s√°ra nem indult, √©s ez√ļttal a kari szintŇĪ vezet√©si gyakorlattal nem rendelkezŇĎ TŇĎzs√©r volt az egyetlen indul√≥.

Mi állhat a háttérben?

Forr√°sunk szerint a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium pr√≥b√°lja min√©l elŇĎbb leny√ļlni az egyetemet. Szerinte a k√∂zigazgat√°si t√°rca √©s a k√∂zszolg√°lati egyetem kapcsolat√°hoz hasonl√≥ modellben gondolkodnak. H√°rom ember neve mer√ľlt fel: Budai Gyula √°llamtitk√°r, GyŇĎrffy Bal√°zs agr√°rkamarai eln√∂k, Fideszes k√©pviselŇĎ √©s Z√°szl√≥s Tibor g√°zos k√∂r√ľl√©mnyek k√∂z√∂tt kinevezett agr√°rkamarai aleln√∂k, tal√°n-oligarcha. Forr√°sunk szerint ebben a t√∂rt√©netben nem akart szerepet v√°llalni Szab√≥.