kettő per kettő
kettő per kettő

Meztelen férfiak, sikongató gyerekek, horror - Múzeumok Éjszakája

Hogy milyen egy éjszaka a múzeumban? Hát semmilyen Ben Stilleres amerikai rémálomra nem kell számítani. Ellenben tömegre, sikongató kisgyerekekre (akiknek ágyban lenne a helyük és nem egy szexista fotókiállításon pár ekzampl) és türelmetlen nyugdíjas nénikre igen. Persze nem csak a két szélsőséges korosztály mutatta meg magát, egyetemistákkal is összefutottam.

Kedves Hieü (csak fonetikusan tudom leírni a nevét mert vietnámiul nem tudok) válaszolt néhány kérdésemre. Neki alapvetően tetszik a rendezvény, csak iszonyú szerinte a tömeg.

Advertisement
Illustration for article titled Meztelen férfiak, sikongató gyerekek, horror - Múzeumok Éjszakája

Megkérdeztem tőle azt is, hogy drágállta-e a jegy árát. Szerinte egyáltalán nem durva az 1500 ft ezért az egészért. A barátnője, Bee hozzátette, hogy rengeteg tárlatvezetést, előadást és bemutatót is tartalmaz a jegyár.

Advertisement

Gábor eddig még csak a Szépművészetiben járt, de tervezi, hogy megnézi a Ludwig Múzeumot (ez egyébként még sokakat izgat, valószínűleg A Meztelen Férfi c. kiállítás miatt), de közbeiktat még egy Andrássy úti keleti múzeumot, ahol olcsó a büfé. Hurrá, teljesen egyetértek, úgyhogy vele tartok. Amúgyis imádom az indiait! ;)

Ehhez a múzeumhoz az Andrássy végéig állt a sor, ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk az éjszakába és továbbrobogunk. Útközben aggódva figyeltük az esőfelhőket és a sűrű, horrorvillámlást. Akármi lesz is, megbírkózunk vele.

Advertisement
Illustration for article titled Meztelen férfiak, sikongató gyerekek, horror - Múzeumok Éjszakája

(Megjegyzés: soha ne szálljatok fel a csábítóan ingyenes múzeumbuszra ha nem akarjátok hónaljkutyák és alkoholszagú tinédzserek kereszttüzében találni magatokat. Komformistáknak üzenem, hogy legalább minden múzeumhoz eljuttatja az embert.)

Advertisement

Mikor már majdnem a Ludwig múzeumhoz értünk, a HÉV-en a prospektust böngészve kiderült, hogy az Andrássyn két keleti múzeum is van és ezek szerint a rosszat vizslattuk és álltunk előtte sorba... Így ugrottak a 100 ftos Samosak és Chai latte-k. A franc egye meg! De sebaj, hátha a Ludwigban lesz némi harapnivaló.

A MüPa részlegében kialakított múzeum előterében gimnazista 500 Ft-os órabérért, laptopról dj-skedő tinik és méregdrága büfé várta az érdeklődőket.

No, hát, a ludwigos meztelen férfis kiállítás top hármasa: 1.) Anna Jermolaewa: Fel/Le. // 2.) Louise Bourgeois: Várandós férfi // 3.) Franz kapfer: Nyomásgyakorlás a herékre. Ja, és elég furcsa látvány tárult szemünk elé egy csippendél srác csillogó boxeres denszével a kiállítás kellős közepén. Igaz, hogy a férfi akt a múzeumi kontextusból kimaradozott a hosszú évek során, de azért erre az ember nincsen úgy felkészülve. Pláne, hogy nulla zenére nyomta a csávó, ki tudja még meddig. Na, ez mondjuk művészet!

Advertisement

Egy emelettel lejjebb egy emelettel lehangolóbb kiállítás várja az érdeklődőket. Pieter Hugo a Szaharától délre készíti fotóit. Területenként tematizálta képeit. Random albínók, pénzért hiénákkal fotózkodó országjáró elitcsapatok, egy bika tüdejét spontán kitépő fekete férfi, AIDS-ben elhunyt halott arcok (névvel?!) szerepeltek fotóin - többek között. Na, a "Népirtás" szócska láttán kiszaladtam a büfébe. Ahol egy kóla és egy dobozos üdító hétszáz szittyamagyar forintba került. Hátezmi? -.-

Illustration for article titled Meztelen férfiak, sikongató gyerekek, horror - Múzeumok Éjszakája
Advertisement

Azt hiszem a készülődő vihar elmossa az aftert. Vagy csak a fáradt pára. Mindenesetre én visszavonulok, további jó nézelődést!

MEGJEGYZÉS 2.0: Jövőre mindenkinek javaslom az előzetes felkészülést, hogy ne maradjon le a legjobb programokról, illetve a kocsival való közlekedést, mert az ingázás állítom a legfárasztóbb része a tripnek. Hajrá.

Advertisement

Kövessetek minket Facebookon és Twitteren!

Share This Story

Get our newsletter