Marekn√© Pint√©r Aranka, a Klebelsberg Int√©zm√©nyfenntart√≥ K√∂zpont (KLIK) vezetŇĎje, a magyar tan√°rok fŇĎn√∂ke fogalmazta meg az al√°bbi levelet, amely bullshit szintj√©t tekintve m√°r-m√°r a Schmitt P√°l √°lamfŇĎi episztol√°rium√°t √©s √Āder J√°nos √ļj√©vi k√∂sz√∂ntŇĎj√©t id√©zi, csinos jeltolm√°cs l√°ny n√©lk√ľl.

Marekn√©, aki egyr√©szrŇĎl a KLIK vez√©rek√©nt v√©gign√©zte a pedag√≥gusok b√©r√©nek cs√∂kken√©s√©t, a cafet√©ri√°jukkal val√≥ kavar√°st, majd mindezt 3333 Ft pedag√≥gusnapi jutalommal koron√°zta meg csod√°latosan sz√©p lev√©lben fordul beosztottjaihoz. K√∂vetkezzenek h√°t Aranka n√©ni sorai.

Advertisement

Mert ‚Äěn√∂vekedni magatoknak kell‚ÄĚ - Marekn√© Pint√©r Aranka √ļgy szereti a tan√°rokat, mintha a tan√≠tv√°nyai lenn√©nek. Nem keres annyit

Tisztelt Pedagógus Kollégák!

Pedag√≥gusnap alkalm√°b√≥l Erich K√§stner n√©met alkot√≥ ‚Äď ki mindig optimista moralistak√©nt k√ľzd√∂tt az emberis√©g megjav√≠t√°s√°√©rt ‚Äď elsŇĎ oszt√°lyosokhoz √≠rt soraival k√∂sz√∂nt√∂m √Ėn√∂ket:
‚ÄěNe tarts√°tok a katedr√°t se tr√≥nnak, se sz√≥sz√©knek! A tan√≠t√≥ nem az√©rt √ľl magasabban, hogy im√°dj√°tok, hanem, hogy jobban l√°ss√°tok egym√°st. A tan√≠t√≥ nem ŇĎrmester, √©s nem j√≥ isten. Nem tud mindent, √©s nem is tudhat mindent. Ha m√©gis mindentud√≥ m√≥dj√°n viselkedik, n√©zz√©tek el, de ne higgy√©tek el neki! Ha azonban elismeri, hogy nem tud mindent, akkor szeress√©tek! Mert akkor meg√©rdemli a szereteteket. √Čs minthogy egy√©bk√©nt nem keres annyit, amennyit meg√©rdemel, sz√≠ve m√©ly√©bŇĎl √∂r√ľlni fog a vonz√≥d√°stoknak. √Čs m√©g valamit: A tan√≠t√≥ nem var√°zsl√≥, hanem kert√©sz. Gondozni √©s √°polni tud, √©s fog is benneteket. N√∂vekedni azonban magatoknak kell!‚ÄĚ

Az √≠r√≥ sorai 50 √©v t√°vlat√°b√≥l is √©rv√©nyesek. S tudom, hogy a k√∂znevel√©s √ļj rendszer√©nek kialak√≠t√°s√°ban zajl√≥ folyamatok sok t√ľrelmet, szakmai al√°zatot √©s rengeteg munk√°t k√≠v√°ntak, k√≠v√°nnak meg valamennyi√ľnktŇĎl. A magyar oktat√°si rendszer √°talak√≠t√°sa √©vtizedek √≥ta v√°ratott mag√°ra, s most van itt a lehetŇĎs√©g, hogy k√∂z√∂sen, mindenki saj√°t legjobb szakmai tud√°s√°t hozz√°adva legyen r√©szese ennek az idŇĎszaknak. Mert ‚Äěn√∂vekedni magatoknak kell‚ÄĚ. Az, hogy a j√∂vŇĎ nemzed√©ke milyen oktat√°si rendszerben nevelkedik, milyen iskol√°kban tanul, azokon m√ļlik, akik ezt a rendszert mŇĪk√∂dtetik, akik minden nap k√©pesek √ļjult erŇĎvel, nem szŇĪnŇĎ lelkesed√©ssel √°tadni tud√°suk legjav√°t a fiataloknak, gyermekeinknek, akik gondozni √©s √°polni tudnak, akik szeretettel nyesegetik a vadhajt√°sokat, akik szem√©lyis√©g√ľkkel mutatnak p√©ld√°t, viselked√©s√ľkkel adnak k√∂vetendŇĎ mint√°t. A l√©nyeg √Ėn√∂k√∂n m√ļlik, kedves Koll√©g√°k!

B√©rt csak √°tmeneti tapasztalat ut√°n emel√ľnk, de elŇĎbb helyzetet √©rt√©kel√ľnk!!!3333!

Egy √ļj rendszert kialak√≠tani, √ļj √∂sv√©nyeket taposni, innovat√≠v megold√°sokat bevezetni embert pr√≥b√°l√≥ feladat. Mindannyiunknak szembe kell n√©zn√ľnk nap mint nap a kih√≠v√°sokkal, amelyeket k√≠s√©rhet bizakod√°s, bizonytalans√°g √©s k√©tked√©s, t√°mogat√≥k √©s ellenzŇĎk hangja egyar√°nt, de ez nem t√°ntor√≠that el benn√ľnket a kitŇĪz√∂tt c√©lt√≥l: hogy kisz√°m√≠that√≥, √°tl√°that√≥ √©s minŇĎs√©gi k√∂znevel√©st biztos√≠tsunk az orsz√°g minden r√©sz√©ben. Ehhez sz√ľks√©g van tov√°bbra is az √Ėn√∂k elhivatotts√°g√°ra, szak√©rtelm√©re, a gyerekek√©rt, a fiatalok√©rt, a j√∂vŇĎ nemzed√©k√©√©rt v√©gzett elk√∂telezett munk√°jukra. Az √°talak√≠t√°s c√©lja t√∂bbek k√∂z√∂tt az is, hogy a pedag√≥gusok erk√∂lcsi elismer√©se mellett a helyzet √©rt√©kel√©s√©t k√∂vetŇĎen, az √°tmeneti tan√©v tapasztalatai alapj√°n anyagi megbecs√ľl√©s√ľk is megval√≥sulhasson.

Advertisement

√Čljen az MPK, √©ljen a p√°rt!

A k√∂sz√∂net, tisztelet megilleti √Ėn√∂ket az √©v minden napj√°n, √©s bizony√°ra ezt meg is kapj√°k szŇĪkebb √©s t√°gabb k√∂z√∂ss√©g√ľkben egyar√°nt. Pedag√≥gusk√©nt magam is tudom, hogy a legnagyobb elismer√©s azonban sz√°munkra az, amikor a tan√≠tv√°nyok sz√°rnyaikat bontogatj√°k, egy nap a saj√°t l√°bukra √°llnak, s √∂n√°ll√≥an is meg√°llj√°k hely√ľket azzal a tud√°ssal, p√©ld√°val, embers√©ggel felv√©rtezve, amit nevelŇĎiktŇĎl, tan√°raikt√≥l kaptak.


Tisztelettel k√∂sz√∂n√∂m minden koll√©ga munk√°j√°t, t√ľrelm√©t, seg√≠tŇĎ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©t. Azt k√≠v√°nom √Ėn√∂knek, hogy ebben a most alakul√≥ √ļj szervezetben is tal√°lj√°k meg hely√ľket, a tanul√≥kra figyelemmel teljes√≠ts√©k ki szakmai amb√≠ci√≥ikat! Ňźrizz√©k meg elk√∂telezetts√©g√ľket, lelki fiatals√°gukat, optimizmusukat, s azt a hitet, hogy munk√°juk √°ltal kicsit jobb lesz a vil√°g! A hivatal r√©sz√©rŇĎl azon dolgozunk, hogy pedag√≥gusi hivat√°suk gyakorl√°s√°t az √ļj tanker√ľleti rendszer min√©l ink√°bb megk√∂nny√≠tse, szakmai fejlŇĎd√©s√ľket t√°mogassa. Ennek kimunk√°l√°s√°ban sz√°m√≠tok javaslataikra.

Az √ľnnep pillanataiban olyan √ļtra h√≠vom √Ėn√∂ket, ahol k√∂vetkezetes l√©p√©sekkel az ig√©nyes k√∂znevel√©s√©rt indulhatunk el.

Köszönettel:

Pedag√≥gusnap, 2013. j√ļnius 2. Marekn√© dr. Pint√©r Aranka