Meg nem erŇĎs√≠tett h√≠rek szerint probl√©m√°k mer√ľltek fel a Szegedi Tudom√°nyegyetem - K√∂z√©p-Eur√≥pa legz√∂ldebb egyeteme - egyik b√ľszkes√©g√©vel, a napelemes meg√ļjul√≥energia-projekttel kapcsolatban.

A megvalósulás számokban:

  • 24 egyetemi √©p√ľleten 2754 db napelem
  • 2032 tonn√°val kisebb a sz√©n-dioxid kibocs√°t√°s
  • 7%-ot el√©rŇĎ meg√ļjul√≥ energia h√°nyad

Forr√°s: Szegedi Tudom√°nyegyetem

A projekt id√©n √°prilisban sikeresen befejezŇĎd√∂tt, hamarosan elkezdŇĎdik a t√©nyleges energiatermel√©s ‚Äď a probl√©ma nem mŇĪszaki jellegŇĪ. Inform√°ci√≥ink szerint uni√≥s ut√≥vizsg√°lat zajlik a beruh√°z√°ssal kapcsolatban ‚Äď a 880 milli√≥ forint √∂sszk√∂lts√©gŇĪ projekt sz√°z sz√°zal√©kos uni√≥s finansz√≠roz√°sban val√≥sult meg.

Projekt alapadatok
Pályázó neve:Szegedi Tudományegyetem
Projekt megnevezése:Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen
OP név:KEOP
Pályázat neve:4.4.0/A/09 Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hŇĎ és villamosenergia-, valamint biometán termelés
Forrás megnevezése:ERFA
Beruházás helye (helység):Szeged
Megítélt összeg:879 375 888 .- HUF
Támogatás aránya:100 %
Támogatási döntés dátuma:2010.12.17

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Egyes tal√°lgat√°sok szerint az √ľgy √∂sszef√ľgg√©sben lehet a magyar uni√≥s forr√°sokat √©rintŇĎ br√ľsszeli kifog√°sokkal is. Az mindenesetre t√©ny, hogy a projekt indul√°sa nem volt z√∂kkenŇĎmentes. Az egyetem √°ltal meghirdetett k√∂zbeszerz√©st ugyanis az elsŇĎ k√∂rben nem a k√©sŇĎbbi kivitelezŇĎ, az E-OS Innovat√≠v Zrt. nyerte. (Az E-OS Innovat√≠v Zrt. t√∂bbs√©gi tulajdonosa k√∂zvetetten a K√∂zg√©p Zrt.) ElsŇĎ k√∂rben a K√ČSZ √Čp√≠tŇĎ √©s SzerelŇĎ Zrt. adta a legjobb aj√°nlatot, m√≠g a Villszer Procontrol Solar Konzorcium √©s az E-OS Innovat√≠v Zrt. √©rv√©nyes aj√°nlata mellett a t√∂bbi hat p√°ly√°z√≥ aj√°nlatt√©tel√©t √©rv√©nytelenn√© nyilv√°n√≠tott√°k. Csakhogy az E-OS a K√∂zbeszerz√©si D√∂ntŇĎbizotts√°gn√°l megt√°madta az eredm√©nyt , √©s a KDB ki is z√°rta a k√©t m√°sik p√°ly√°z√≥t. Ezek ut√°n a k√∂zg√©pes c√©g aj√°nlat√°t hirdette ki gyŇĎztesnek az egyetem.

K√ľl√∂n √©rdekess√©g, hogy az E-OS egyik tulajdonosa √©s vezetŇĎje a c√©g megalakul√°sa √≥ta az a Tiborcz Istv√°n, aki nemsok√°ra frigyre l√©p a minisztereln√∂k l√°ny√°val. Ugyanakkor nemr√©giben √ļj tulajdonosok tŇĪntek f√∂l az E-OS-ban, √©s a c√©g nev√©t is megv√°ltoztatt√°k (ELIOS INNOVAT√ćV Zrt.). Az √ľgy tiszt√°z√°sa √©rdek√©ben lev√©lben az √©rintettekhez fordulunk.

Fotó: u-szeged.hu