Nagyj√°b√≥l egy h√≥napja jelent meg a di√°kolimpiai √©rmesek parlamenti fogad√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ besz√°mol√≥m az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°son, ut√°na pedig a cikk kapcs√°n szerepeltem az ATV Egyenes Besz√©d c√≠mŇĪ mŇĪsor√°ban is. Rengeteg komment √©rkezett a poszthoz, ezek k√∂z√ľl v√°logatok √©s reag√°lok is n√©melyikre.

√ögy tŇĪnik, hogy a cikk mondanival√≥j√°val sokan egyert√©rtenek, csak kevesen merik n√©vvel is v√°llalni. A cikkem √≥ta a blogon is t√∂bb √≠r√°s jelent meg tan√°rokt√≥l, fŇĎleg n√©v n√©lk√ľl:

Hasonló érzéseket fejeznek ki az alábbi kommentek:

"A pedag√≥gusok meg nem csak t√ľntetni nem t√ľntethetnek kir√ļg√°s, meg b√©rbesorol√°s Damokl√©sz kardj√°val fej√ľk f√∂l√∂tt, hanem m√©g egy k*rva v√©lem√©nyt sem mondhatnak az impotens KLIK vagy a t√∂k√©letlen Hoffmann R√≥zsa elvt√°rsnoŐč t√©nyked√©seiroŐčl. Pedig lenne mit."

"Ültem magam is ott, ahol Miklós. Nem is egyszer, hanem - ha jól számolom - ötször. Tisztában vagyok vele, hogy ennek ellenére [a felmondásom után - a szerk.] nem fogok hiányozni. Nekem annál jobban fog hiányozni a tanítás."

"Igen, ma még jól teljesítenek a legjobb középiskolai diákok. De miután a legjobb tanárokat megalázzák, kényszer- nyugdíjazzák - eltelik néhány év és már nem lesznek olyan fényesek a magyar eredmények, mert nem lesz, aki kinevelje a tehetségeket."

"Szem√©lyesen ismerek olyan k√∂z√©piskolai tan√°rnoŐčt, aki t√∂bb tucatnyi, versenyeken nagyon eredm√©nyes di√°kot tan√≠tott, √©s boŐčg√∂tt - saj√°t elmond√°sa szerint, amikor a k√∂ny√∂rgoŐč levelet meg kellett √≠rnia, hogy tov√°bb tan√≠thasson (mert 63 √©ves). Rendben van ez?"

"Mint gyakorlo tanar, es mint egy matematikai diakolimpikon edesanyja tobbszorosen a boromon tapasztalom es elem at nap, mint nap az oktatas, valamint a tehetseggondozas tonkretetelet, mikozben hazug es alszent modon a Pisa-felmeres felett sirnak egyesek!!"

"'de a legtobb egyszeruen megfaradt, es mar csak azt szeretne, ha beken hagynak es tanithatna.' Azt hiszem, ebben a felmondatban benne van a lenyeg. A legtobben mar nem is duhongnek, mert rajottek, hogy ertelmetlen. Csak csovaljak a fejuket, ha a hireket olvassak."

"Nem v√°gytam nagy fizet√©sre. Magam r√©sz√©roŐčl a legfoŐčbb elv√°r√°som az volt, hogy ne lehetetlen√≠ts√©k el a munk√°mat. Ezt a mostaniak megtett√©k. Hi√°ba emeltek a fizet√©semen, a tan√©v v√©g√©vel lel√©pek. Ahhoz, hogy tov√°bb assziszt√°ljak a t√∂rt√©ntekhez, nincs gyomrom."

A magyar színvakság

A kommentek egy másik része politikai elfogultsággal vádolta a cikket és a blogot általánosságban:

"Ha ez a Magyarbálintmagyarhangja blog sírdogál akkor gondolom az oktatás jó irányba megy."

"@lost hope: Mocsokorbán jól megalázta a tanárokat a béremeléssel."

"T√ľntetnek is minden 2 h√©tben mint Magyarb√°lint idej√©n....:))"

"Az oktatást szándékosan rohasztja az Orbán."

"Az oktatást szándékosan rohasztja a Gyurcsány."

A magyar sz√≠nvaks√°g egy n√©pi k√≥r. K√©t v√°ltozata van: sokan csak fekete-feh√©ren, sokan pedig kiz√°r√≥lag piros-narancsban l√°tj√°k a vil√°got. Sokan akart√°k ezt az √≠r√°st is politikai cikk√©nt be√°ll√≠tani. Pedig ha akarod, ha nem, ebben a cikkben nem politika volt, hanem konkr√©t tapasztalatok. A cikkre a "jobbosok" panaszkodtak ("t√ļl elfogult"), az ATV-s interj√ļra pedig a "balosok" ("t√ļl lagymatag"). Rossz h√≠rem van: a vil√°g nem fekete-feh√©r, √©s nem is piros-narancs. Manaps√°g az √©rzelembŇĎl "√©rvel√©s" a divat: egy kiad√≥s gyurcs√°nyoz√°ssal a Magyar Nemzetben m√°r csak egy √°llati √∂rj√∂ng√©ssel meg√≠rt vikt√°toros N√©pszava-cikk veszi fel a versenyt. Le k√©ne m√°r szakadni a jobb kontra baloldal vit√°j√°r√≥l, √©s a val√≥s√°ggal foglalkozni.

Advertisement

√Čs kimondom:

  • A 30%-os b√©remel√©s t√©nyleg extra bev√©tel sok tan√°rnak.
  • Az √©letp√°lyamodell t√©nyleg mŇĪk√∂dhetne j√≥l is.
  • A kor√°bbi baloldali korm√°nyok se voltak sokkal jobbak az oktat√°st illetŇĎen.
  • Ez viszont egy√°ltal√°n nem menti mostani korm√°ny tev√©kenys√©g√©t.

Szerencsére nem mindenki esik bele ebbe a csapdába:

"de k√©rem, ne vigy√ľk el ezt a vit√°t √°ltal√°nos √©s parttalan orb√°noz√°sba meg gyurcs√°nyoz√°sba. avval √©pp el√©gg√© tele van az internet. :("

"Az m√©g csak rendben van, hogy elmennek k√ľlf√∂ldre tanulni, mert ha enn√©l jobb korm√°nyunk lenne (ami persze nem lenne nagy kunszt), akkor is sokan elmenn√©nek, de visszaj√∂nnek‚Äźe, lesz‚Äźe itt olyan orsz√°g √©s √°ll√°s? √Čs lehet‚Äźe, hogy az oŐčket felk√©sz√≠toŐč tan√°rok elvesztik az √°ll√°suk? √Čs akkor h√°ny di√°kot lehet majd kit√ľntetni 5 √©v m√ļlva? P√°r k√©rd√©sem m√©g lenne."

Advertisement

Mi√©rt is van sz√ľks√©g a sz√∂veg√©rt√©sre az √©retts√©gin?

Az al√°bbi n√©vtelen v√©lem√©ny egyszerre vid√≠tott fel √©s tett szomor√ļv√°. Felvid√≠tott, mert azon kev√©s kommentek egyike volt, amirŇĎl b√°tran ki mern√©m jelenteni, hogy nem Gy√ļr√≥s J√≥zsi √≠rta. Elszomor√≠tott azonban, mert annyi k√∂ze volt a cikk tartalm√°hoz, mint Orb√°nnak az igazmond√°shoz, vagy Gyurcs√°nynak a meg√ļjul√°shoz.

"Kedves Danka Miklós!

Elolvastam a beszámolód, s a gondolataidat, s lenne egy-két megjegyzésem.

- A matek alapj√°n te m√°r 2010 eloŐčtt elment√©l k√ľlf√∂ldre, sz√≥val ne a mai minisztereln√∂k√∂d csesztesd a l√©p√©sed miatt.

- egy orsz√°g oktat√°si helyzet√©roŐčl semmit sem mond a di√°kolimpiai eredm√©ny. Semmit sem √©r az, hogy fenntartunk egy-k√©t verseny ist√°ll√≥t az elitk√©pz√©sre a gazdag k√∂z√©poszt√°lybeli gyerekeknek, mik√∂zben az √°tlagos gyerek analfab√©t√°n j√∂nnek ki a sulib√≥l.

-Nem az√©rt mennek el a legjobb tanul√≥k, mert itt a cs√ļnya Orb√°n, hanem az√©rt mert

a, megtehetik az uniónak hála

b, sajnos a magyar diplomák kevésbé piacképesek, mint pl. a Cambridge. c, kint jóval többet keresnek

√Ėsszegezve, tal√°n mieloŐčtt politikailag elfogult v√©lem√©nyt nyilv√°n√≠tan√°l, eloŐčbb vegy√©l m√©ly l√©legzetet, s gondold √°t √ļjra a dolgokat."

Advertisement

Hálás vagyok "emhem"-nek, aki tökéletes választ adott helyettem:

"hadd reagáljak egyet miklós nevében:

1. egy szóval sem mondta, hogy orbán miatt ment el, csak azt mondta, hogy miatta sem szeretne hazajönni.

2. ezt esetleg orb√°nnak magyar√°zd el: oŐč volt az, aki a di√°kolimpikonok siker√©boŐčl azt a k√∂vetkeztet√©st vonta le, hogy a magyar oktat√°s kimagasl√≥.

(azt mondjuk √©n szem√©ly szerint t√ļlz√°snak √©rzem, hogy "Semmit sem √©r az, hogy fenntartunk egy-k√©t verseny ist√°ll√≥t az elitk√©pz√©sre", mert a tudom√°nyos elit√ľnk igenis j√≥l j√°r vele. az viszont t√©ny, hogy ettoŐčl m√©g az √°tlagdi√°k k√©pz√©se nem lesz kiel√©g√≠toŐč)

3. azt, hogy a di√°kok mi√©rt mennek el, legink√°bb oŐčk(mi) tudj√°k(juk). egy√©bk√©nt el√©g komplik√°lt dolog, √©s val√≥sz√≠nuŐčleg kevesen mennek el _csak_ belpolitikai okok miatt. az viszont t√©ny, hogy az √©vek √≥ta tart√≥ n√∂vekvoŐč tendencia az elm√ļlt k√©t √©vben soha nem l√°tott sebess√©gre kapcsolt, √©s ennek bizony van k√∂ze a hallgat√≥i szerzoŐčd√©s nevuŐč tand√≠j bevezet√©s√©hez, de nem kiz√°rt, hogy egy√©b politikai h√ļz√°sokhoz is.

pl. mert jellemzoŐčen azok hajlamosabbak k√ľlf√∂ldre menni, akik √ļgy gondolj√°k, hogy nyugat-eur√≥pa a mi p√©ldak√©p√ľnk. √©s ha l√°tj√°k, hogy magyarorsz√°g ink√°bb kelet-eur√≥pa √©s a balk√°n fel√© halad, akkor k√∂nnyes b√ļcs√ļt v√©ve, de az orsz√°g n√©lk√ľl indulnak nyugatra."

Advertisement

Kabaré

V√©gezet√ľl n√©h√°ny komment, melyek elemz√©sre nem √©rdemesek, de kitŇĪnŇĎek egy kis kacag√°sra, tea √©s keksz mell√©.

"Dankus elvtárs, csak akkor lesz kedve hazajönni a fiataloknak, ha

nyertek a v√°laszt√°son √©s bevezetitek a 90% ad√≥/j√°rul√©kot megk√ľlditek

szuper brutt√≥val azt√°n a marad√©kra meg j√∂n a d√∂gkeselyuŐč kin√©zetuŐč Bokros Lali b√°csi reform√°lni, figyeld meg tolongani fognak a fiatalok hazafel√©. Szabads√°g Danka elvt√°rs √©s k√∂t√©l vagy b√∂rt√∂n a demokr√°ci√°tok e k√©t meghat√°roz√≥ alappill√©rje!"

"Nem olvastam v√©gig a cikket, a t√°bl√°zatot megn√©ztem, √≠gy is el tudom,d√∂nteni,hogy nincs √©rtelme egy s√©rtett vagdalkoz√°st olvasni politikai alapon(ez a blog ettoŐčl sz√°nalmas,hogy csak politikai alapon tudja megk√∂zel√≠teni a oktat√°st, szakmai alapon semmik√©pp soha)."

Advertisement

Hogy tess√©k? Egy t√°bl√°zatb√≥l az der√ľlt ki, hogy az eg√©sz cikk "politikai vagdalkoz√°s"? KommentelŇĎnk val√≥sz√≠nŇĪleg tiszt√°nl√°t√≥, szerintem nemhogy a tabl√°zatb√≥l, de m√°r a reggeli k√°v√©zaccb√≥l megj√≥solta az aznapi sajt√≥term√©kek st√≠lus√°t √©s tartalm√°t: a h√ļsz sornyi n√©v √©s sz√°m a di√°kolimpikonokr√≥l m√°r csak adat volt a tŇĪzre.

"A Fazekas egy tipikus versenyist√°ll√≥! Nem csoda, hogy sok tehets√©g ker√ľl ki k√∂z√ľl√ľk! De ezzel semmi √ļjat nem mondott!

(Mondjuk azt nem hinn√©m, hogy az ott tanul√≥k sz√ľleinek egy r√©sze nem engedhetn√© meg mag√°nak, hogy gyermek√©t k√ľlf√∂ld√∂n oktassa tov√°bb‚Ķ)"

Advertisement

√Črtelmetlen k√∂zhelyek szajk√≥z√°s√°ban Magyarorsz√°g jobban teljes√≠t. Ja, √©s egy√©bk√©nt j√≥ r√©sz√ľnk √∂szt√∂nd√≠jjal tanul kint.

"A szerzoŐč szerintem nem hallott az "Erasmus" programr√≥l... Mondjuk, nem is sz√≥l m√°sr√≥l az eg√©sz, mint arr√≥l, hogy Semmi sem lehet j√≥, ami az Orb√°n-korm√°ny alatt t√∂rt√©nik.."

De, hallottam az Erasmus programról. Igen?

"A cikkhez pedig annyit, hogy rettenetesen átlátszó demagógia.

'Hogy köszöntöd azt, és hogy nézel annak a szemébe, aki megalázott, megrugdosott, és aki megnehezíti a hivatásod?'

Demag√≥g ostobas√°g. √Čs nem is igaz."

Erre a lenyŇĪg√∂zŇĎ √©rvekkel megt√°mogatott, az √≥vod√°s kiscsoportot legal√°bb k√©t csoporttal meghalad√≥ megjegyz√©sre ink√°bb csak idem√°soln√°m "lionheart", illetve egy n√©vtelen kommentelŇĎ v√°lasz√°t:

"'Hogy köszöntöd azt, és hogy nézel annak a szemébe, aki megalázott, megrugdosott, és aki megnehezíti a hivatásod?'

Edesanyam 35 eve pedagogus, jelenleg igazgato egy egyhazi altalanos iskolaban, 3 diplomaja van. Most csokkent 20k HUF-al a fizetese, thanks to Fidesz-fele oktatasi reformok. Azelott nagy Fidesz-fan volt. Most mar...megvaltozott a velemenye, ugy erzi, elarultak, nem becsulik a munkajat, pont azok, akikert drukkolt, imadkozott, stb.

Csak ennyi a demagogia."

"'A sz√°momra legvisszatasz√≠t√≥bb r√©sz az volt, amikor a felk√©sz√≠tŇĎ tan√°rok fogtak kezet a minisztereln√∂kkel. Hogy k√∂sz√∂nt√∂d azt, √©s hogy n√©zel annak a szem√©be, aki megal√°zott, megrugdosott, √©s aki megnehez√≠ti a hivat√°sod? Nekem is ambivalens √©rz√©seim voltak, amikor kimentem: egyr√©szt j√≥ dolog kiv√°l√≥ gyerekek sikereit √ľnnepelni, m√°sr√©szt m√°rciust√≥l val√≥sz√≠nŇĪleg elvesz√≠tem az √°ll√°som, h√°la az egyetemi p√©nzelvon√°snak √©s a soha-el-nem-indul√≥ finansz√≠roz√°s√ļ p√°ly√°zatoknak."

Advertisement

Danka Miklós