B√°r a di√°koknak csak j√∂vŇĎ h√©ten kezdŇĎdik a tan√≠t√°s, a pedag√≥gusok m√°r ezen a h√©ten √©rtekezletekre j√°rnak az iskol√°kba. T√∂bb forr√°sunk is meglepŇĎ, megd√∂bbentŇĎ inform√°ci√≥kr√≥l sz√°molt be. EzekbŇĎl szemezget√ľnk. A cikk√ľnket pr√≥b√°ljuk friss√≠teni ahogy tov√°bbi inform√°ci√≥kat hallunk.

UPDATE 23:57

Orb√°n Viktor minisztereln√∂k ,,fogja √°tv√°gni a nemzeti szinŇĪ szalagot" a B√°lint M√°rton √Āltal√°nos Iskola √ļj √©p√ľlet√©n szeptember 2-√°n. Ennek √∂r√∂m√©re ment ki az al√°bbi email az iskol√°soknak ma:

,,A m√©di√°ban is hallhat√≥ t√©vinform√°ci√≥k miatt, miszerint a tank√∂nyvcsomagok nem √©rkeznek meg, k√©r√ľnk minden felsŇĎ tagozatos √©s k√∂z√©piskolai tanul√≥t, hogy a h√©tfŇĎi, d√©lelŇĎtti tan√©vnyit√≥ra az √°tvett k√∂nyveiket hozz√°k magukkal √©s a saj√°t padjukra helyezz√©k el."

Egy szakközépiskolában próbálkozó tanuló írja:

Hossz√ļ keresg√©l√©s, k√©rdezŇĎsk√∂d√©s ut√°n √ļgy d√∂nt√∂ttem, a Minerv√°ba jelentkezek gy√≥gy- √©s sportmasszŇĎr szakra. J√ļlius 1-j√©n meg is t√∂rt√©nt a beiratkoz√°s, seg√≠tŇĎk√©szek voltak, szimpatikus volt az eg√©sz int√©zm√©ny. Azt√°n ma 11 √≥ra k√∂r√ľl kaptam a h√≠v√°st, √©s az e-mailt is a Minerv√°t√≥l, hogy nem indul a k√©pz√©s:

"Tisztelt ...!
Ez√ļton √©rtes√≠tem, hogy az √Ėn √°ltal v√°lasztott szakmai k√©pzŇĎ oszt√°lyt int√©zm√©ny√ľnk nem tudja elind√≠tani. A k√©pz√©s elmarad√°s√°nak oka iskol√°nk (mint mag√°nfenntart√°s√ļ k√∂znevel√©si int√©zm√©ny) tervezhetŇĎ mŇĪk√∂d√©s√©nek jogi szab√°lyoz√°s√°t √©s finansz√≠roz√°s√°t √©rintŇĎ jogbizonytalans√°g. K√©rem √©rtes√≠t√©sem sz√≠ves tudom√°sulv√©tel√©t. Ismereteim szerint az √Ėn √°ltal v√°lasztott Gy√≥gy- √©s sportmasszŇĎr szakk√©pz√©sben az al√°bbi int√©zm√©ny hirdet k√©pz√©st Budapesten:
* Európai Üzleti Szakközép- és Szakiskola
* Szinergia Szakk√©pzŇĎ Iskola
* Ring Szakk√©pzŇĎ
Budapest, 2013. 08. 28.
Üdvözlettel:
Ag√°rdi √Čva
Igazgató
Minerva √Čretts√©gizettek Szakk√∂z√©piskol√°ja
Minerva √Čretts√©gizettek Szakk√∂z√©piskol√°ja
1132 Budapest, Kresz G. u. 20/A"

Ezut√°n l√°ttam a Facebook-os oldalukon, hogy mindenki ki van akadva, egy k√©pz√©s sem indul.. Azt√°n d√©lut√°n m√©g egyszer h√≠vtak a Minerv√°b√≥l, hogy seg√≠ten√©nek, √≠gy ledikt√°ltak nekem egy suli c√≠met (Dr√©gely), hogy ott pr√≥b√°lkozzak.. Azt√°n ut√°na olvastam, k√©rdezŇĎsk√∂dtem, √©s kider√ľlt hogy tal√°n a lehetŇĎ legrosszabb suli, amirŇĎl pozit√≠v v√©lem√©nyt keresve sem tal√°ltam... Ennyi..

Advertisement

UPDATE 15:06

Azt is √≠rj√°k nek√ľnk tan√°rok, hogy nem mŇĪk√∂dik a k√∂zponti tank√∂nyvell√°t√≥k√©nt mŇĪk√∂dŇĎ KELLO sz√°m√≠t√≥g√©pes rendszere. (Rem√©lhetŇĎleg hamarosan j√∂n a k√©pernyŇĎfot√≥.) A KELLO m√ļlt h√©ten azt √≠rta az iskolai tank√∂nyvfelelŇĎs√∂knek, hogy augusztus 26-t√≥l mŇĪk√∂dik majd az az aloldal, ahol megtekinthetŇĎ, hogy mely di√°kok fizett√©k be a tank√∂nyvek √°r√°t, √©s √≠gy kiknek adhat√≥ak ki a k√∂nyvek. V√©g√ľl ma, augusztus 29-√©n jelent meg a megfelelŇĎ f√ľl, de m√©g mindig nem mŇĪk√∂dik. Az al√°bbi hiba√ľzenetet kapta forr√°sunk:

,,A mŇĪvelet v√©grehajt√°sa sor√°n hiba keletkezett a rendszerben. Ha a hiba tart√≥san fenn√°ll, forduljon a rendszer adminisztr√°tor√°hoz."

Advertisement

√Āll√≠t√≥lag egy iskolaigazgat√≥knak szervezett √©rtekezletrŇĎl vissza√©rkezve sz√°moltak be igazgat√≥k t√∂bb helyen az al√°bbi k√∂lts√©gmegtakar√≠t√≥ int√©zked√©sek elrendel√©s√©rŇĎl:

  • Csak √©letvesz√©lyes helyzetek elh√°r√≠t√°s√°ra lehet karbantart√°si munk√°kat v√©gezni.
  • M√©gsem vehetŇĎek fel pedag√≥giai asszisztensek, csak labor√°nsok.
  • A tov√°bbiakban nem fizetnek az √©retts√©giztet√©s√©rt, sŇĎt az √©retts√©gi eln√∂ks√©g√©rt is, amit minden iskol√°ban m√°s iskol√°kb√≥l √©rkezett eln√∂k√∂k v√©geznek.
  • A KLIK megtiltotta, hogy egy pedag√≥gus k√©t iskol√°ban dolgozzon.
  • Egyik forr√°sunk iskol√°j√°ban minim√°lisan 24 √≥r√°t kell tan√≠t√°ssal t√∂lteni, √©s megsz√ľntek a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ jogc√≠meken, p√©ld√°ul oszt√°lyfŇĎn√∂ks√©g√©rt j√°r√≥ √≥rakedvezm√©nyek.

Advertisement

Forr√°saink szerint a speci√°lis nevel√©si ig√©nyŇĪ tanul√≥knak a saj√°t iskol√°ikon k√≠v√ľl m√°shova is fognak foglalkoz√°sokat szervezni, de p√°r nappal a tan√©vkezd√©s elŇĎtt nem lehet tudni, hogy hova. K√∂zben √°ll√≠t√≥lag Hoffmann R√≥zsa k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r belsŇĎ √©rtekezleteken ,,t√ľrelmet k√©r", m√≠g Sipos Imre helyettes √°llamtitk√°r Marken√© Pint√©r Aranka KLIK-eln√∂knek k√ľld√∂tt level√©ben szabot√°zsr√≥l besz√©l. A korm√°nyzat szint√©n szigor√ļ ellenŇĎrz√©seket helyezett kil√°t√°sba az iskol√°kban, √©s szigor√ļan fogj√°k venni a 32 √≥r√°s benntart√≥zkod√°st is.