• Cambridge-i di√°kokat akart megfigyelni a rendŇĎrs√©g
  • De helyette a di√°kok figyelt√©k meg ŇĎket
  • Itthon is volt ilyen pletyka
  • Tett is √©rte a rendŇĎrs√©g
  • ACAB

Beszervezési kísérlet

Egy kamp√°nyaktivist√°kat ellenŇĎrzŇĎ Cambridgeshire-i rendŇĎr megpr√≥b√°lt beszervezni egy huszon√©ves di√°kaktivist√°t, hogy az szolg√°ltasson neki inform√°ci√≥kat di√°kokr√≥l √©s di√°kt√ľntetŇĎkrŇĎl. Nem sŇĪrŇĪn fordul elŇĎ, hogy beszervez√©si kis√©rletrŇĎl k√©sz√ľl felv√©tel, de amikor a n√©vtelens√©get k√©rŇĎ, addigra m√°r h√°rom t√ľntet√©s sor√°n letart√≥ztatott z√∂ldaktivista di√°kot felh√≠vta a rendŇĎrtiszt, az r√∂gt√∂n √©rtes√≠tette a Guardiant, akik akci√≥ba l√©ptek. A rem√©nybeli tart√≥tiszt √≠gy egy rejtett kamer√°ba mes√©lte el r√©szletesen az inform√°tor feladatait, √©s az √°ltala szolg√°ltatott inform√°ci√≥k felhaszn√°l√°si m√≥dozatait.

Advertisement

A rendŇĎr elmondta, hogy lehetetlen be√©p√ľlni az egyetemre, ez√©rt van sz√ľks√©g√ľk a di√°khoz hasonl√≥ inform√°torokra. A megfigyel√©s sz√ľks√©gess√©g√©t azzal indokolta, hogy a megfigyelendŇĎ "di√°kegyes√ľlet-szerŇĪ dolgokban" foly√≥ besz√©lget√©sek "hat√°ssal lehetnek k√∂z√∂ss√©gi √ľgyekre."

Diákok, antifák, zöldek

A rendŇĎrtiszt arra k√©rte a di√°kot, hogy sz√°moljon be arr√≥l, kik √©s milyen j√°rmŇĪvekkel utaztak a t√ľntet√©sekre, azonos√≠tsa a vezetŇĎket, √©s Facebookon keressen inform√°ci√≥kat a t√ľntet√©sekrŇĎl. A di√°kszervezeteket mellett a UK Uncut nevŇĪ megszor√≠t√°s- √©s ad√≥elker√ľl√©s-ellenes szervezetrŇĎl, a Unite Against Fascism antifasiszta szervezetrŇĎl √©s z√∂ldszervezetekerŇĎl kellett volna jelentenie a beszervezett di√°knak. Amikor a di√°k r√°k√©rdezett, hogy √©rdekeln√©-e a rendŇĎrs√©get egy di√°kokb√≥l √©s professzorokb√≥l √°ll√≥ tand√≠jemel√©s-ellenes szervezet, a tiszt azonnal r√°harapott arra is.

Brit Big Brother

A brit rendŇĎrs√©get hossz√ļ ideje komolyan kritiz√°lj√°k az√©rt az 1968 √≥ta tart√≥ gyakorlat√©rt, hogy fedett √ľgyn√∂k√∂ket √©p√≠tenek be olyan politikai csoportosul√°sokba, amelyek egy√©bk√©nt erŇĎszakmentesen k√ľzdenek c√©ljaik megval√≥s√≠t√°s√°√©rt. Ezen fel√ľl a beszervezett inform√°torok sz√°ma t√∂bb sz√°zra tehetŇĎ rendŇĎrs√©gi forr√°sok szerint.

Advertisement

A tiszt neveket √©s rendsz√°mokat is k√©rt a di√°kt√≥l, de k√∂zben azzal altatta, hogy ez csak ahhoz sz√ľks√©ges, hogy a t√ľntet√©s helysz√≠n√©t biztos√≠t√≥ rendŇĎr√∂k tudj√°k hogy h√°nyan, h√°ny aut√≥val, √©s merrŇĎl √©rkeznek. "Nem akarunk r√°menni emberekre, √∂sszefogdosni √©s letart√≥ztatni ŇĎket" ‚Äď mondta. A rendŇĎrtiszt egy√©bk√©nt 30 fontot aj√°nlott egy-egy t√ľntet√©s√©rt az inform√°tornak, ami bar√°tok k√∂zt is vagy kilenc s√∂r egy j√≥ Cambridge-i pubban.

Bezzeg n√°lunk

Eml√©kezetes, hogy id√©n febru√°rban a Nemzeti Nyomz√≥ Iroda nyomoz√≥i rohant√°k le az egyetemfogalal√≥kat, √©s megpr√≥b√°ltak kiszedni belŇĎl√ľk valamit a tervezett h√≠dfoglal√°ssal kapcsolatban. V√°radi N√≥ra di√°kaktivist√°t m√°r az Astoria alulj√°r√≥j√°ban begyŇĪjt√∂tte az NNI:

N√≥ra besz√°mol√≥ja szerint a metr√≥b√≥l kijŇĎve r√∂gt√∂n odal√©pett hozz√° egy civilruh√°s nyomoz√≥ √©s a nev√©n sz√≥l√≠totta, majd kijelentette, hogy tan√ļk√©nt be fogj√°k vinni a rendŇĎrs√©gre. N√≥ra elmondta, hogy ekkor telefon√°lni akart, de a nyomoz√≥ ‚Äěa saj√°t √©s azok √©rdek√©ben, akiket h√≠vni akar" nem javasolta ezt. N√≥r√°t nem t√°j√©koztatt√°k arr√≥l sem, hogy nem k√∂teles be√ľlni a rendŇĎraut√≥ba, egyetlen k√∂teless√©ge, hogy az id√©z√©s alapj√°n a rendŇĎrs√©gen idŇĎben megjelenjen. (...) Az √ľgy√©szs√©g szerint a nyomoz√≥k ‚Äětan√ļkutat√°s keret√©ben" lettek figyelmesek a f√≥rumokr√≥l ismert N√≥r√°ra. A di√°k √©rz√©se ezzel szemben az volt, hogy a metr√≥kij√°ratn√°l kifejezetten ŇĎt kerest√©k, r√° v√°rtak √©s egybŇĎl felismert√©k.

Advertisement

Kép innen.