ElsŇĎ fokon megnyert√ľk az ELTE jogi kar hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°nak gazd√°lkod√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ adatok√©rt ind√≠tott per√ľnket, de az egyetem fellebbezett.

Most pedig m√°r azt is tudjuk, hogy a m√°sodfok√ļ t√°rgyal√°s m√°rcius 11-√©n 12:30-kor lesz a FŇĎv√°rosi √ćt√©lŇĎt√°bl√°n (Bp., II. Fekete Sas. u. 3.) a fszt. V. ajt√≥ m√∂g√∂tti t√°rgyal√≥ban. Van Facebook esem√©ny is.

A fellebbezést itt olvashatjátok el (pdf).

ElŇĎzm√©nyek

Az√©rt perelt√ľk az ELTE-t, hogy megtudjuk kihez ker√ľlt a havonta 771 782 forint H√ĖK-√∂s jutalom az elm√ļlt √©vekben, hiszen k√∂zp√©nzrŇĎl van sz√≥. Az adatokat az elsŇĎfok√ļ √≠t√©let szerint ki kell adnia az ELTE-nek, de b√≠r√≥s√°g szerint csak olyan hallgat√≥k adatai nyilv√°nosak, akik a √ĀJK H√ĖK v√°lasztott k√©pviselŇĎi √©s tiszts√©gviselŇĎi, p√©ld√°ul az eln√∂k, aleln√∂k√∂k, k√ľld√∂ttgyŇĪl√©si tagok valamint a Jur√°tus fŇĎszerkesztŇĎje, teh√°t csak az ŇĎ adataik lesznek nyilv√°nosak, a "mezei" hallgat√≥k√© nem. A z√°rsz√°mad√°sra is k√≠v√°ncsiak voltunk, de mivel a H√ĖK nem k√©sz√≠t ilyet (noha az Alapszab√°ly sz√≥l errŇĎl), ez√©rt nem is kaphatjuk meg. A Nemzeti Adatv√©delmi √©s Inform√°ci√≥szabads√°g Hat√≥s√°g is tette a dolg√°t, mert a Hivatal k√©pviselŇĎje beavatkoz√≥k√©nt, a mi oldalunkon vett r√©szt a t√°rgyal√°son.

Advertisement

A kimondottan j√≥ H√ĖK-√∂s √©s korm√°nyp√°rti kapcsolatokkal rendelkezŇĎ Jaczkovics √ľgyv√©di iroda k√©pviseli az ELTE-t, havonta m√°sf√©l milli√≥ forint√©rt. Az iroda egy√©bk√©nt az MTVA-t is k√©pviseli az atlatszo.hu pereiben (az atlatszo.hu-hoz egy√©bk√©nt az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°snak a n√©ven k√≠v√ľl semmi k√∂ze nincs), nagyj√°b√≥l a k√∂z√©rdekŇĪ adatok eltitkol√°s√°ra szakosodott. Az elsŇĎ t√°rgyal√°son azzal v√°doltak minket, hogy rosszindulat√ļan √©s vissza√©l√©sszerŇĪen k√©rt√ľk ki a H√ĖK-tŇĎl az adatokat.

2012 tavasz√°n adtunk be k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©st az ELTE jogi kar hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat√°hoz, hogy √°rulj√°k el a H√ĖK-√∂s vezetŇĎk juttat√°s√°t. Havonta h√©tsz√°zezer forint jutalmat osztottak sz√©t abban az idŇĎben a H√ĖK-√∂s√∂k.

Advertisement

A Nemzeti Adatv√©delmi √©s Inform√°ci√≥szabads√°g Hat√≥s√°g nek√ľnk adott igazat, szerint√ľk a H√ĖK k√∂zfeladatot l√°t el, a vezetŇĎk juttat√°sa nyilv√°nos kellene, hogy legyen. Ez√©rt felsz√≥l√≠totta az ELTE-t, hogy adja ki az √°ltalunk k√©rt adatokat. Az ELTE nem √©rtett egyet vel√ľnk, se a NAIH-hal, √ļgyhogy a TASZ seg√≠ts√©g√©vel pert ind√≠tottunk ellene. Ebben a perben sz√ľletett most elsŇĎfok√ļ √≠t√©let, a perben volt egy b√≠r√≥csere is.

Advertisement

A mi kereset√ľnk itt, az ELTE v√°lasza itt, a NAIH beavatkoz√°si k√©relme pedig itt olvashat√≥. Az ELTE k√©rte a beavatkoz√°s elutas√≠t√°s√°t, amit a b√≠r√≥s√°g elutas√≠tott (k√©t r√©szletben).

K√∂sz√∂nj√ľk a TASZ seg√≠ts√©g√©t!
(Az √ľgy minden tov√°bbi r√©szlet√©rŇĎl a k√©sŇĎbbiekben is be fogunk sz√°molni)

Advertisement

GSzD