Rendk√≠v√ľli √ľl√©st tartott az ukr√°n parlament, holnap folytatj√°k. Lemondott a korm√°nyfŇĎ, t√°vozik a korm√°ny √©s visszavont√°k a janu√°r 16-i jogfoszt√≥ t√∂rv√©nyeket, de az eln√∂k t√°voz√°sa nem ker√ľlt sz√≥ba. Kedden is k√∂vett√ľk az esem√©nyeket.

Barikád Lviv-ben. (Fotó: AFP)

Janu√°r 22. √≥ta minden nap k√∂vetj√ľk az ukr√°n esem√©nyeket - kattints ide az √∂sszes h√≠r√∂sszefoglal√≥nk√©rt!

Helyszíni stream:

Az esem√©nyeket budapesti idŇĎz√≥na szerint t√ľntetj√ľk fel, Kijevben egy √≥r√°val t√∂bb van.

Advertisement

Rem√©lj√ľk, az √©jszaka √∂sszecsap√°sok n√©lk√ľl telik, √©s a k√∂vetkezŇĎ napokban ink√°bb a politikai d√∂nt√©sek szolg√°ltatnak izgalmat. Holnap budapesti idŇĎ szerint t√≠z √≥rakor folytat√≥dik az ukr√°n parlament √ľl√©se, az esem√©nyekrŇĎl term√©szetesen besz√°molunk. Nyugodt √©jszak√°t k√≠v√°nunk.

Janu√°r 28., kedd

20.45

Az Eur√≥pa Tan√°cs Parlamenti K√∂zgyŇĪl√©se felf√ľggeszti Ukrajna szavazati jog√°t, ha folytat√≥dnak az erŇĎszakos cselekm√©nyek √©s az emberi jogok megs√©rt√©se a hat√≥s√°gok √°ltal. (LB.ua)

Advertisement

Kanada megtiltja Ukrajna vezetŇĎinek, hogy az orsz√°gba beutazzanak, mivel felelŇĎsek az ellenz√©ki hangok elhallgattat√°s√°√©rt ‚Äď mondta Chris Alexander bev√°ndorl√°si miniszter. John Baird k√ľl√ľgyminiszter szerint nem ez az utols√≥ szankci√≥ Kanada r√©sz√©rŇĎl. (iPolitics)

Oroszorsz√°g az ukr√°n ellenz√©k gyŇĎzelme eset√©n sem sz√°nd√©kozik fel√ľlvizsg√°lni a megl√©vŇĎ gazdas√°gi √©s energetikai meg√°llapod√°sokat ‚Äď mondta Vlagyimir Putyin eln√∂k a mai EU-Oroszorsz√°g tal√°lkoz√≥ ut√°n Br√ľsszelben. Az orosz eln√∂k szerint az ukr√°n emberek k√©pesek beavatkoz√°s n√©lk√ľl is megoldani a probl√©m√°ikat, √©s Oroszorsz√°g csak akkor avatkozik be, ha ezt Ukrajna kifejezetten k√©ri. (LB.ua)

19.00

Oroszorsz√°g nem akar belefolyni Ukrajna bel√ľgyeibe, √©s √ļgy l√°tj√°k, hogy t√ļl sok k√∂zvet√≠tŇĎ jelenl√©te csak megsokszorozza a probl√©m√°kat, amikkel az orsz√°gnak szembe kell n√©zni ‚Äď mondta Vlagyimir Putyin, miut√°n az EU-val t√°rgyalt Br√ľsszelben. Elmondta azt is, hogy Ukrajna ism√©t k√©rte a tavaly ŇĎszi f√∂ldg√°zsz√°ll√≠t√°sok fizet√©si hat√°ridej√©nek eltol√°s√°t. Ukrajna 2,7 milli√°rd doll√°rral tartozik a Gazpromnak. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Eugenia Tyimosenko, Julia Tyimosenko beb√∂rt√∂nz√∂tt volt minisztereln√∂k l√°nya sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tart a t√ľntetŇĎk sajt√≥k√∂zpontj√°ban. Elmondta, hogy a minisztereln√∂k mai lemond√°sa csak az elsŇĎ l√©p√©s volt, nem lehet itt meg√°llni, k√ľl√∂nben minden elv√©sz. Arra k√©ri az ukr√°nokat, hogy tiltakozzanak a diktat√ļra v√©gsŇĎ buk√°s√°ig. (EuroMaidan)

Lviv-ben a t√ľntetŇĎk r√©szben felszabad√≠tj√°k a megyeh√°z√°t. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Kil√©pett az egyik k√ľl√∂nleges rendŇĎri alakulat, a Griffon tisztje. Mikola Kovbasza elmondta, d√∂nt√©s√©nek az volt az oka, hogy nem akar a t√ľntet√©sekben r√©szt vevŇĎ apj√°ra lŇĎni. A Griffont eredetileg a b√≠r√≥s√°gok v√©delm√©re hozt√°k l√©tre, de miut√°n a m√ļlt h√©ten √∂sszecsap√°sok kezdŇĎdtek a Hrusevszkij utc√°n, ŇĎket is odair√°ny√≠tott√°k. Az utols√≥ csepp a poh√°rban az volt Mikola sz√°m√°ra, amikor l√°tta azt a vide√≥t, amin Berkutosok egy meztelen f√©rfit b√°ntalmaznak. ‚ÄěNincs keresnival√≥m a rendfenntart√≥ szervezetekben, igaz√°b√≥l sz√©gyellem magam, hogy a bel√ľgynek dolgoztam" ‚Äď mondta a lviv-i Zik telev√≠zi√≥nak. N√©gy √©vet szolg√°lt a Griffonn√°l. (KyivPost)

A TVi csatorna bemutatott egy m√ļlt szerdai felv√©telt a Berkut munk√°j√°r√≥l, amit val√≥sz√≠nŇĪleg az egyik rohamrendŇĎr k√©sz√≠thetett. T√∂bb t√ľntetŇĎt lelŇĎttek aznap, sokan megsebes√ľltek.

Leszja Orobjec, az ellenz√©ki Batykivscsina k√©pviselŇĎje goly√≥√°ll√≥ mell√©nyben jelent meg a mai parlamenti √ľl√©sen. (AFP)

Advertisement

Az ukr√°n papok a barik√°dokhoz is k√∂vetik h√≠veiket ‚Äď nem egyszer √°lltak a t√ľntetŇĎk √©s a rendŇĎr√∂k k√∂z√©. Reggelente k√∂z√∂s im√°ra h√≠vj√°k az embereket a Majdanon. A nagy egyh√°zak k√©pviselŇĎi mind jelen vannak a tiltakoz√≥k k√∂zt. (AP)

Advertisement

17.30

Vitalij Klicsko, az ellenz√©ki UDAR vezetŇĎje szerint a legs√ľrgŇĎsebb most az amnesztia k√©rd√©se. ‚ÄěA terror akkor kezdŇĎd√∂tt az orsz√°gban, amikor ok n√©lk√ľl kezdt√©k beb√∂rt√∂n√∂zni az embereket. Ki kell ŇĎket szabad√≠tani" ‚Äď mondta. Szerinte a probl√©m√°kat l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre kell megoldani. Az ellenz√©ki vezetŇĎk nem l√°tnak arra lehetŇĎs√©get, hogy Viktor Janukovics eln√∂ks√©ge alatt korm√°nyozzanak. (KyivPost)

Mihajlo Csecsetov korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ szerint b√°tor √©s felelŇĎss√©gteljes l√©p√©s volt Azarov minisztereln√∂k lemond√°sa. Az ellenz√©k lehetŇĎs√©get kapott a korm√°nyalak√≠t√°sra, de nem mert√©k elfogadni azt, tette hozz√°. (KyivPost)

Advertisement

A t√ľntetŇĎk √ľdv√∂z√∂lt√©k Azarov lemond√°s√°t, de azt mondt√°k, ez m√©g nem el√©gs√©ges. A barik√°dokn√°l egy negyven √©ves sofŇĎr, Petro azt mondta, k√©sz az utc√°n maradni ak√°r addig is, am√≠g Janukovics nem t√°vozik. ‚ÄěTov√°bbra is k√∂vetelj√ľk az eln√∂k lemond√°s√°t, parlamenti v√°laszt√°sokat √©s √ļj alkotm√°nyt" ‚Äď fejtette ki. (KyivPost)

Orosz korm√°nyzati forr√°sok szerint Oroszorsz√°g nem ad t√∂bb hitelt Ukrajn√°nak, de legal√°bbis mindenk√©pp fel√ľlvizsg√°lja a hitelmeg√°llapod√°sokat az Azarov-korm√°ny lev√°lt√°sa miatt. (LB.ua)

A kr√≠mi tat√°rok tan√°csa √ľdv√∂z√∂lte a jogfoszt√≥ t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t. A letart√≥ztatott t√ľntetŇĎk szabadon bocs√°t√°sa mellett a kisebbs√©gi jogok helyre√°ll√≠t√°s√°t is szorgalmazz√°k, tov√°bb√° k√∂vetelik, hogy a megyei igazgat√°sban legal√°bb 15 sz√°zal√©kban legyenek kr√≠mi tat√°rok √©s tartsanak idŇĎk√∂zi v√°laszt√°st. A Batykivscsina √©s az UDAR helyi szervezetei is csatlakoztak a tat√°rok t√ľntet√©s√©hez. (KyivPost / Interfax / UNIAN)

Advertisement

Jurij Lucenko volt k√ľl√ľgyminiszter szerint az Azarov-korm√°ny t√°voz√°sa kev√©s, a t√ľntetŇĎk fŇĎ k√∂vetel√©se Janukovics hatalm√°nak meg√°ll√≠t√°sa, a 2004-es alkotm√°ny vissza√°ll√≠t√°sa, √ļj v√°laszt√°si bizotts√°g fel√°ll√≠t√°sa √©s az elŇĎrehozott eln√∂kv√°laszt√°s. (EuroMaidan PR)

Julija Tyimosenko volt minisztereln√∂k levelet k√ľld√∂tt a harkivi b√∂rt√∂nbŇĎl. Azt √≠rta, hogy a minisztereln√∂k lemond√°sa √©s n√©h√°ny t√∂rv√©ny visszavon√°sa m√©g nem el√©g, csak a teljes gyŇĎzelem fogja igazolni az eddigi √°ldozatokat. (KyivPost)

Advertisement

A szevasztopoli v√°rosi tan√°cs polg√°rŇĎrs√©get √°ll√≠t fel a k√∂zrend v√©delm√©√©rt. A v√°ros polg√°raib√≥l toborzott szerv kik√©pz√©st, eszk√∂z√∂ket, sz√©kh√°zat kap, √©s egy√ľttmŇĪk√∂dik a rendfenntart√≥kkal, √°llami √©s √∂nkorm√°nyzati szervekkel. (KyivPost)

Tolvajokat fogtak a Majdanon, a homlokukra √≠rt√°k √©s a kamer√°knak is megmutatt√°k ŇĎket a t√ľntetŇĎk. (hromadske.tv)

Advertisement

A Herszon megyei közigazgatási hivatal ablakaira rácsot szerelnek. (EuroMaidan)

Viktor Janukovics eln√∂k rezidenci√°ja Kijev √©szaki r√©sz√©n az √°llami korrupci√≥ jelk√©pe. A t√ľntetŇĎk aut√≥s csoportja, az AutoMajdan elŇĎszeretettel vonult fel itt, ezzel kiv√°ltva a hat√≥s√°gok d√ľh√©t. A ma visszavont t√∂rv√©nyek azt is kik√∂t√∂tt√©k, hogy √∂t aut√≥n√°l t√∂bb nem vonulhat egy konvojban. Az AutoMajdan egy csoportj√°t a m√ļlt h√©ten rendŇĎr√∂k √∂sszevert√©k √©s letart√≥ztatt√°k, a csoport vezetŇĎje eltŇĪnt. (K√©p: OpenDemocracy)

Advertisement

16.00

M√°ra v√©get √©rt a parlament rendk√≠v√ľli √ľl√©se. Holnap 11 √≥rakor (budapesti idŇĎ szerint 10 √≥rakor) folytatj√°k. A h√°zeln√∂k jelezte, hogy a t√ľntetŇĎket felmentŇĎ amnesztiat√∂rv√©ny elŇĎk√©sz√≠t√©se tov√°bbi egyeztet√©seket ig√©nyel. (EuroMaidan)

Szerhij Arbuzov minisztereln√∂k-helyettes l√°tja el a minisztereln√∂ki teendŇĎket az √ļj korm√°ny megalakul√°s√°ig. (Interfax)

Advertisement

Andrij Parubij ellenz√©ki k√©pviselŇĎ, a Majdan egyik vezetŇĎje elmondta, hogy a t√ľntetŇĎk akkor fogj√°k elhagyni a korm√°nyzati √©p√ľleteket, ha a R√©gi√≥k P√°rtja is √≠gy tesz, miut√°n ma lev√°ltott√°k a korm√°nyt. Hozz√°tette, hogy azok, akik az eln√∂ki hivatalb√≥l √©s a miniszteri kabinetbŇĎl √∂nk√©nt t√°voznak, amneszti√°t kapnak. (EuroMaidan PR)

A kommunista p√°rt az √°llameln√∂ki poz√≠ci√≥ megsz√ľntet√©s√©t szorgalmazza - mondta a p√°rt vezetŇĎje, Petro Szimonyenko. Szerinte nem kell visszat√©rni a 2004-es alkotm√°nyhoz, de meg kell sz√ľntetni, vagy hatalom n√©lk√ľliv√© kell tenni az eln√∂ki szerepet. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

A "Jobb Szektor" nevŇĪ radik√°lis csoport tegnap azt mondta, felf√ľggeszti akci√≥it, ha a korm√°ny meg√°llapod√°sra jut az ellenz√©kkel. A csoport k√∂vetelte a v√©rengz√©sek le√°ll√≠t√°s√°t, a janu√°r 16-i jogfoszt√≥ t√∂rv√©nyek visszavon√°s√°t √©s teljes amneszti√°t a t√ľntetŇĎknek, a b√ľntetŇĎ√ľgyek lez√°r√°s√°val. K√∂vetelik tov√°bb√° az alkotm√°ny reformj√°t az eln√∂ki jogk√∂r√∂k elv√©tel√©vel, a korm√°ny felelŇĎss√©gre von√°s√°t, a v√°laszt√°si bizotts√°g reformj√°t, a Berkut helyett alapjaiban √ļj rendfenntart√≥ egys√©g l√©trehoz√°s√°t √©s azoknak a rendfenntart√≥knak a p√©ld√°s megb√ľntet√©s√©t, akik a t√ľntetŇĎk megver√©s√©√©rt √©s meg√∂l√©s√©√©rt felelŇĎsek. Felsz√≥l√≠tj√°k a rendfenntart√≥ erŇĎket, hogy mŇĪk√∂djenek egy√ľtt a tiltakoz√≥kkal az eltŇĪnt aktivist√°k megtal√°l√°s√°√©rt. A csoport vezetŇĎje elmondta, hogy nincsenek felfegyverezve, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g, Kanada √©s az Egyes√ľlt √Āllamok nagyk√∂vetei sz√°m√°ra is lehetŇĎs√©get adtak, hogy meggyŇĎzŇĎdjenek errŇĎl. (EuroMaidan PR)

Bark√°cs rovat: krumpli√°gy√ļt fejlesztenek a kijevi t√ľntetŇĎk.

15.10 BREAKING

Janukovics elfogadta Azarov korm√°nyfŇĎ lemond√°s√°t, ami maga ut√°n vonja a teljes miniszteri kabinet t√°voz√°s√°t. A miniszterek hivatalban maradnak az √ļj korm√°ny megalakul√°s√°ig. (EuroMaidan PR)

Advertisement

15.00

Petro Porosenko f√ľggetlen parlamenti k√©pviselŇĎ, akit a minisztereln√∂ki sz√©k v√°rom√°nyosak√©nt is emlegetnek, Facebook oldal√°n k√∂z√∂lte, hogy helyre kell √°ll√≠tani minden √°llampolg√°r biztons√°g√°t, szabadon kell engedni a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎket, vissza kell t√©rni a 2004-es alkotm√°nyhoz √©s az √ļj korm√°nynak √ļjra kell kezdenie a csatlakoz√°si t√°rgyal√°st az EU-val. (KyivPost)

A k√≥rh√°zban elhunyt egy rendŇĎr, akit tegnap t√ľntetŇĎk sebes√≠tettek meg Kerszonban. Kor√°bbi besz√°mol√≥k szerint radik√°lisok h√°rom rendŇĎrt sz√ļrtak meg. Az elk√∂vetŇĎket elfogt√°k, a helyi egyetemist√°k tizen√∂t √©vtŇĎl √©letfogytig tart√≥ b√ľntet√©sre sz√°m√≠thatnak. (Interfax)

Advertisement

A Berkut √©s a mil√≠cia v√≠zzel √∂nti el a Hrusevszkij utc√°t, hogy jegess√© tegye az √ļtburkolatot. A t√ľntetŇĎk csatorn√°t √©p√≠tenek a v√≠z elterel√©s√©re. (EuroMaidan PR / Azad Szafarov)

A donyecki Sahtar focicsapat ultr√°i arr√≥l sz√°molnak be, hogy szem√©lyes adataik az internetre ker√ľltek, miut√°n megv√©dt√©k a helyi t√ľntetŇĎket a korm√°ny verŇĎembereitŇĎl. A v√°ros tele van a fot√≥ikkal, amikre r√°√≠rt√°k, hogy "neofasiszta", azzal fenyegetik ŇĎket, hogy a lak√°suk elŇĎtt fogj√°k v√°rni mindannyiukat √©s megverik. A t√ľntet√©sekben r√©szt vevŇĎket arra k√©rik, hogy ne mutass√°k arcukat √©s t√∂r√∂lj√©k f√©nyk√©peiket a k√∂z√∂ss√©gi oldalakr√≥l, mert vad√°sznak r√°juk a hat√≥s√°gok √©s a korm√°nyp√°rtiak. (EuroMaidan / Ukr√°n Pravda)

Advertisement

Az EuroMaidan szervezŇĎi felh√≠vj√°k a figyelmet arra, hogy Azarov lemond√°s√°t m√©g el kell fogadnia Janukovics eln√∂knek, √©s az √ļj minisztereln√∂k szem√©ly√©t is neki kell elfogadnia. Az √°llameln√∂k Janukovics marad, √©s az √ļj minisztereln√∂k√∂t akkor tudja majd lev√°ltani, amikor csak szeretn√©. (EuroMaidan in English)

A b√©k√©s t√ľntetŇĎkre t√°mad√≥ rendŇĎr√∂knek, √©s az erre parancsot ad√≥ feletteseiknek v√°llalniuk kell a k√∂vetkezm√©nyeket - mondta Irina Herascsenko, az ellenz√©ki UDAR (Ukr√°n Demokratikus Sz√∂vets√©g a Reform√©rt) k√©pviselŇĎje. Hozz√°tette, hogy a p√°rt list√°t k√©sz√≠t azokr√≥l az esetekrŇĎl, amikor t√ľntetŇĎket b√°ntalmaztak vagy letart√≥ztattak, illetve sz√°mba veszik az eltŇĪnteket is. (KyivPost)

Advertisement

A korm√°nyp√°rt DonyeckbŇĎl √©s Szimferopolb√≥l utaztatott embereket Kijevbe, hogy szimp√°tiamegmozdul√°ssal t√°mogass√°k az orsz√°g vezet√©s√©t. "√Āll√≠tsuk meg a Majdant" felirat√ļ transzparensekkel jelentek meg. Egyesek elmond√°sa szerint 50 doll√°rnyi √∂sszeget aj√°nlottak nekik, ha elj√∂nnek. (LB.ua)

A korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtja k√©pviselŇĎi sorra kapj√°k a fenyegetŇĎ √ľzeneteket, miut√°n telefonsz√°maik kiker√ľltek a Facebookra. Az √ľzeneteket fŇĎleg ingyenes szolg√°ltat√°sokb√≥l √©s k√ľlf√∂ldi sz√°mokr√≥l k√ľldik. Vitalij Kaluzsnyij k√©pviselŇĎ elmondta, hogy ŇĎ a janu√°r 16-i t√∂rv√©nyek visszavon√°sa ellen volt, mert azokban azt is kik√∂t√∂tt√©k, hogy SIM-k√°rty√°t csak igazolv√°nnyal lehet v√°s√°rolni. Elmondta, hogy ilyen szab√°lyoz√°s a fejlett orsz√°gokban is van. (KyivPost)

Advertisement

Ismeretlenek t√°madt√°k meg a nacionalista Szabads√°g p√°rt dnyepropetrovszki irod√°j√°t ma reggel. (KyivPost / Interfax)

√Ėt √≥r√°s v√°rakoz√°s ut√°n elengedt√©k a K√∂z√∂s √úgy (a t√ľntetŇĎk radik√°lis sz√°rnya) vezetŇĎj√©nek √°llapotos feles√©g√©t √©s m√°sf√©l √©ves gyermek√©t. A v√°mosok k√°b√≠t√≥szergyan√ļs anyagot tal√°ltak csomagjukban, de k√©sŇĎbb kider√ľlt, hogy az nem drog. (LB.ua)

Advertisement

14.00

Vologyimir Maejenko, Kijiv 25-√©n kinevezett √ļj polg√°rmestere arr√≥l besz√©lt, szeretne t√°rgyalni a t√ľntetŇĎkkel arr√≥l, hogy visszat√©rhessen a V√°rosh√°z√°ra. (KyivPost)

A R√©gi√≥k P√°rtja ek√∂zben bejelentette, hogy azok, akik √ļjs√°g√≠r√≥kat b√°ntalmaztak, nem ker√ľlhetik el az igazs√°gszolg√°ltat√°st. A korm√°ny√≥ p√°rt frakci√≥vezetŇĎje, Olekszandr Jefremov arr√≥l is besz√©lt, hogy az √©ppen e pillanatokban is tervezett amnesztiat√∂rv√©nynek ez mindenk√©pp r√©sz√©t k√©pezi majd. (Interfax)

Advertisement

Meghalt a k√≥rh√°zban h√°rom herszoni rendŇĎr k√∂z√ľl egy, akiket tegnap radik√°lis t√ľntetŇĎk lesz√ļrtak a kr√≠mi v√°rosban. (Interfax)

Kijev: Ez a dnyepropetrovszki rendsz√°m√ļ busz √°llt meg egy √≥r√°ja az √Āllambiztons√°g Malopidvalna utcai k√∂zpontja elŇĎtt. A szemtan√ļk szerint k√∂r√ľlbel√ľl 40, bottal felszerelkezett rendŇĎregyenruh√°s sz√°llt ki belŇĎle. (EuroMaidan English facebook)

Advertisement

Ukr√°n ‚ÄěAngry Birds" √©lesben ‚Äď a transzparenst k√©sz√≠tŇĎ ismeretlen mŇĪv√©sz szerint ez t√∂rt√©nt az elm√ļlt napokban‚Ķ (Lisa S. Dittlbacher ‚Äď twitter)

Az LB.ua az elsŇĎ angol nelvŇĪ ukr√°n m√©dium, amely megerŇĎs√≠tette, hogy Anatoli Gricenko volt v√©delmi miniszter ‚Äěmegb√≠zhat√≥ forr√°sokra hivatkozva azt k√∂z√∂lte ma hajnalban, k√©t ejtŇĎernyŇĎs hadoszt√°lyt ir√°ny√≠tottak a bel√ľgyi haderŇĎh√∂z. Letart√≥ztat√°sok t√∂rt√©ntek reggel Vinnyic√°ban √©s Hlemnyickij tartom√°nyban is. (LB.ua)

Advertisement

K√∂r√ľlbel√ľl ez t√∂rt√©nt a Hrusevszki utcai barik√°dokn√°l janu√°r 24-28 k√∂z√∂tt ‚Äď Fot√≥√∂ssze√°ll√≠t√°s. (LB.ua)

A rendŇĎrs√©g elkezdte lebontani az Institutska utc√°n m√©g √©jszaka emelt barik√°djait. (EuroMaidan PR)

Advertisement

A kanadai bev√°ndorl√°si √©s √°llampolg√°rs√°gi miniszter, Chris Alexander helyi idŇĎ szerint hajnalban bejelentette, orsz√°ga k√©sz fogadni az ukr√°n politikai menek√ľlteket. (LB.ua)

Anatoli Hrysztenko volt v√©delmi miniszter arra figyelmeztet minden t√ľntetŇĎt, hogy noha az antidemokratikus t√∂v√©nycsomagot ma visszavont√°k, addig, am√≠g a parlament eln√∂ke √©s Janukovics ezeket al√° nem √≠rj√°k, illetve hivatalos helyen k√∂zz√© nem teszik, ‚ÄěŇĎr√ľlt b√≠r√≥k √©s a rendŇĎrs√©g ezeket tov√°bbra is alkalmazhatj√°k". (Kyiv Post)

Advertisement

A volt litván miniszterelnököt, Andriusz Kubiliuszt ma civilben lefotózták a a kijevi barikádokon. (ZygisPavilionis, twitter)

Maxim Doncsik p√∂rgŇĎs zen√©s vide√≥t rakott fel a t√ľntet√©sekrŇĎl. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Az EuroMaidan √∂sszefoglal√≥t publik√°lt a janu√°r 27.-ig bez√°r√≥lag a rendŇĎrs√©g √©s a Berkut √°ltal b√°ntalmazott √ļjs√°g√≠r√≥kr√≥l.

13.00

Korm√°nyp√°rti √©rtes√ľl√©sek szerint komoly szakad√°s kezd kialakulni a korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtj√°nak frakci√≥j√°n bel√ľl. A milli√°rdos k√©pviselŇĎ, Rinat Ahmetov √©s t√°mogat√≥i azt √≠g√©rt√©k, ha a korm√°ny nem tartja be a jogi proced√ļr√°kat, egy korm√°nyp√°rti elŇĎterjeszt√©st sem hajland√≥ak megszavazni. (KyivPost)

Advertisement

Az √ľl√©steremben aktivist√°k minden k√©pviselŇĎ asztal√°ra egy, az √°llami erŇĎszak felf√ľggeszt√©s√©re felsz√≥l√≠t√≥ sz√≥r√≥lapot raktak. (EuroMaidan PR)

K√©t korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ, Vagyim Kolisznicsenko √©s Oleg Ciarov szavazott csak a janu√°r 16-i t√∂rv√©nyek visszavon√°sa ellen. √Ėsszesen azonban a 416 fŇĎs test√ľletbŇĎl 361-en szavaztak a 9 t√∂rv√©ny visszavon√°s√°ra. A sz√ľnet ut√°n a t√ľntetŇĎkre vonatkoz√≥ amnesztia r√©szleteit t√°rgyalj√°k majd meg. (KyivPost)

Advertisement

Borisz Gudziak ukr√°n katolikus p√ľsp√∂k, a Lvivi (bocs√°nat! lembergi :)) Katolikus Egyetem eln√∂ke a Vatik√°ni R√°di√≥nak besz√©lt a jelenlegi ukr√°n helyzet t√∂rt√©neti kontextus√°r√≥l (angolul). Itt hallgathat√≥ meg.

Arzenyij Jacenyuk a szavaz√°s ut√°n k√∂vetelte, hogy Janukovics azonnal hivatalosan is fogadja el Azarov minisztereln√∂k lemond√°s√°t. Arr√≥l is besz√©lt, hogy ma est√©re az ellenz√©k alkotm√°nyoz√≥ orsz√°ggyŇĪl√©s √∂sszeh√≠v√°s√°t tervezi. (Kyiv Post/EuroMaidan PR)

Advertisement

Az Ukr√°n Parlament (Verhovna Rada) a diktat√ļra-t√∂v√©nyek visszavon√°sa ut√°n a R√©gi√≥k P√°rtja elŇĎterjeszt√©s√©re n√©gy t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°st fogadott el: egyet a n√°ci √©s kollabor√°ns bŇĪn√∂k tagad√°s√°nak tilt√°s√°r√≥l, egyet a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļs s√≠rok meggyal√°z√°s√°nak b√ľntet√©s√©re, m√≥dos√≠tott√°k tov√°bb√° a az ingyenes jogi szolg√°ltat√°sokra vonatkoz√≥ szab√°lyokat, √©s √ļjra √°famentess√©get vezettek be az √°tmenŇĎ g√°zforgalomra. (Interfax)

12.12 BREAKING

K√°rp√°talja a t√ľntetŇĎk oldal√°n - a megyei tan√°cs a t√ľntet√©sekhez val√≥ csatlakoz√°sr√≥l szavazott. (EuroMaidan PR)

Advertisement

12.00

Magyar idŇĎ szerint 15.00 √≥r√°ig a parlament √ļjabb sz√ľnetet rendelt el. (EuroMaidan PR)

Az Eur√≥pai N√©pp√°rt hivatalos hat√°rozatban sz√≥l√≠totta f√∂l Janukovics eln√∂k√∂t az erŇĎszak felf√ľgeszt√©s√©re, ellenkezŇĎ esetben szankci√≥kat javasol. K√∂zlem√©ny√ľk szerint: ‚ÄěUkrajna n√©pe m√°r kinyilv√°n√≠totta, hogy Eur√≥p√°hoz akar tartozni". A k√∂zlem√©ny teljes, angol sz√∂vege itt. (EPP twitter)

Advertisement

A novaukraina.org √©rtes√ľl√©sei szerint Cserkasziban a rendŇĎrs√©g m√°r ‚Äěv√°logat√°s n√©lk√ľl mindenkit ver". (EuroMaidan PR)

Az ellenz√©k vezetŇĎi m√°r reag√°ltak is Azarov lemond√°s√°ra. Arzenyij Jacenyuk azt mondta, a lemond√°sr√≥l kiadott dekr√©tum ut√°n fog r√©szletesen nyilatkozni, A Szvoboda vezetŇĎje, Oleg Tyahnyibok szerint Azarov lemond√°s ‚Äěannak a bizony√≠t√©ka, hogy a korm√°ny igyekszik kib√ļjni a felelŇĎss√©g al√≥l." Vitalij Klicsko szerint Azarov az ‚Äěarc√°t v√©di" lemond√°s√°val. (EuroMaidan PR/ tsn.ua, tvi.ua, pravda.com.ua)

Advertisement

11.53 BREAKING

Az ukr√°n Parlament visszavonta a janu√°r 16.-i t√∂rv√©nyeket. Oleg Tyahnyibok arr√≥l sz√°molt be, hogy a frakci√≥vezetŇĎk megegyeztek a parlament eln√∂k√©vel, Vologyimir Ryb√°kkal a janu√°r 16-i t√∂rv√©nyek t√∂bbs√©g√©nek visszavon√°s√°ban. Ezek szerint a 12 t√∂rv√©nybŇĎl 9-et vissza fog vonni az orsz√°ggyŇĪl√©s, csak 3, a k√∂lts√©gvet√©sre vonatkoz√≥ rendelkez√©s maradna. Ugyanakkor a korm√°nyp√°rt egy ‚Äěel√©g hom√°lyos, a fasizmus bŇĪneinek tagad√°s√°r√≥l" sz√≥l√≥ t√∂rv√©nyt fogadtatna el. (EuroMaidan PR/Interfax)

11.00

A kijevi parlamentben helyi idŇĎ szerint 12:00-ig (11:00) sz√ľnetet rendeltek el.

Advertisement

A korm√°ny a hely√©n van: Olekszandr Brihinyec Batyivscsina-p√°rti ellenz√©ki k√©pviselŇĎ Facebook oldal√°n arra figyelmeztetett: ‚ÄěAzarov lemond√°sa nem jelenti a korm√°ny t√°voz√°s√°t. Ezt csak a parlamentben, a korm√°ny lemond√°s√°r√≥l t√∂rt√©nŇĎ szavaz√°s jelentheti majd." Vologyimir Olinyuk, a parlament ellenz√©ki tagja hangs√ļlyozta: Azarov lemond√°s csak akkor √©rv√©nyes, ha ezt Janukovics ellenjegyzi. (KyivPost)

Az Ukrán Kommunista Párt parlamenti frakciója nem fogja megszavazni a január 16.-i diktatórikus törvények visszavonását. (EuroMaidan

Tarasz Berezovec politikai elemzŇĎ v√©lem√©nye szerint Azarov ut√≥da val√≥sz√≠nŇĪleg az ellenz√©ki parlamenti k√©pviselŇĎ, Petro Porosenko lehet. Hanna Herman, a korm√°nyz√≥ R√©gi√≥k P√°rtja k√©pviselŇĎje szerint az √ļj korm√°nyfŇĎ olyasvalaki lesz, akinek ‚Äěvil√°gn√©zete sz√©lesebb l√°t√≥k√∂rŇĪ". (Kyiv Post)

Advertisement

Egy m√°sik korm√°nyp√°rti k√©pviselŇĎ, Mihail Csehetov √ļgy v√©li, csak azok a t√ľntetŇĎk kaphatnak amneszti√°t, akik elhagyj√°k az EuroMaidan ter√ľlet√©t. Ha ez a korm√°ny hivatalos √°ll√°spontja is, a megegyez√©s nagyon neh√©z lenne. Oleg Cariov korm√°nyp√°rti honatya viszont a Berkut √©s a korm√°ny √°ltal felb√©relt verŇĎemberek (titusk√°k) tev√©kenys√©g√©t kritiz√°lta, ugyanakkor figyelmeztetett hogy ‚ÄěTyahnyibok fasiszt√°i m√©g rosszabbak". Ez√©rt a janu√°r 16.-i t√∂rv√©nyek helybenhagy√°s√°t javasolta p√°rtj√°nak. (KyivPost)

Kij√∂tt a legfrissebb helyzetet √°br√°zol√≥ t√©rk√©p is. K√©k-s√°rga: az ellenz√©k √°tvette a hatalmat, K√©k: A R√©gi√≥k P√°rtja van hatalomban, R√≥zsasz√≠n: t√∂megt√ľntet√©sek, Piros: k√≠s√©rlet t√∂rt√©nt ellenz√©ki hatalom√°tv√©telre, Barna: A R√©gi√≥k P√°rtja visszaszerezte a hatalmat, VerŇĎember fekete k√∂rben: rendŇĎr√∂k √©s √©s verŇĎemberek t√°madtak ellenz√©kiekre, VerŇĎember feh√©r k√∂rben: A R√©gi√≥k P√°rtja mil√≠ci√°t alak√≠t, Ukr√°n c√≠mer: Ellenz√©ki Nemzeti Tan√°cs (Rada) mŇĪk√∂dik, √Āth√ļzott sarl√≥-kalap√°cs: A R√©gi√≥k P√°rtja √©s az Ukr√°n Kommunista P√°rt feloszlott, √Āth√ļzott sas s√∂t√©tk√©k alapon: az ukr√°n sz√©lsŇĎjobboldali Szabads√°g P√°rt betiltva, R√©gi√≥k P√°rtja-Log√≥: korm√°nyp√°rti t√ľntet√©sek, ugyanaz √°th√ļzva: a R√©gi√≥k P√°rtja helyi szervezete feloszlott.

Advertisement

H√°rom exeln√∂k (Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma √©s Viktor Juscsenk√≥) a parlament mai √ľl√©s√©n. (Vitalij Szedjuk)

Leszja Orobec ellenz√©ki k√©pviselŇĎ Christiane Amanpournak a CNN mŇĪsorvezetŇĎj√©nek azt mondta: ‚ÄěPutyin kez√©t l√°tjuk a t√°rgyal√°sok alakul√°s√°ban" (EuroMaidan PR/CNN) A teljes interj√ļ (angolul) itt.

Advertisement

A kijevi parlamentben egyperces néma csenddel emlékeztek az eddigi 5 áldozatra. (EuroMaidan PR)

A komersant.ua kor√°bbi jelent√©se szerint az ukr√°n korm√°ny k√ľlf√∂ldiek elleni rendelkez√©sekre k√©sz√ľl. (EuroMaidan PR)

Az orsz√°g keleti fel√©ben az elm√ļlt napokban t√∂bb, Janukovicsot t√°mogat√≥ t√ľntet√©st is tartottak. Az ellenz√©k k√∂reiben tegnap nagy felh√°borod√°st keltett az odesszai AntiMaidan, ahol az jelenlegi eln√∂k k√©p√©vel d√≠sz√≠tett z√°szl√≥k mellett orosz z√°szl√≥csk√°kat lengetve, helyi orosz mulat√≥sra t√°ncoltak a r√©sztvevŇĎk.

10.00

Mikola Azarov lemond√°s√°t besz√©d√©ben azzal indokolta, hogy ugyan korm√°nya ‚Äěmindent megtett a rendk√≠v√ľl s√ļlyos k√©rd√©s v√©ront√°s n√©lk√ľli rendez√©s√©√©rt, azonban szem√©lye akad√°lyozza a politikai √©s t√°rsadalmi kompromisszumot. Szem√©lyes d√∂nt√©st hoztam, amikor megk√©rtem Ukrajna eln√∂k√©t, fogadja el lemond√°somat." Azarov 2010 √≥ta vezette az ukr√°n korm√°nyt, de Leonyid Kucsma eln√∂ks√©ge √≥ta az ukr√°n politika ‚ÄěerŇĎs ember√©nek" sz√°m√≠tott. (KyivPost)

Advertisement

M√©g hajnalban kider√ľlt, hogy Viktor Janukovics eln√∂k imm√°ron a korm√°ny felelŇĎss√©g√©nek k√©rd√©s√©t is hajland√≥ felvetni. Olena Lukics igazs√°g√ľgy-miniszter azt is k√∂z√∂lte azonban, hogy Arzenyij Jacenyuk, az ellenz√©ki Baktyivscsina P√°rt vezetŇĎje tov√°bbra sem fogadta el a korm√°nyfŇĎi poz√≠ci√≥t (Interfax)

Egy √≥r√°val ezelŇĎtt Vitalij Klicsko ismertette az ellenz√©k legfontosabb k√∂vetel√©seit a palrament is √ľl√©s elŇĎtt az EuroMaidanon. Ezek a k√∂vetkezŇĎk: elŇĎrehozott eln√∂kv√°laszt√°s; √°ltal√°nos amnesztia a l√°zad√°s minden megv√°dolt vagy letart√≥ztatott r√©sztvevŇĎj√©nek; a janu√°r 16.-√°n elfogadott antidemokratikus t√∂rv√©nyek teljes k√∂rŇĪ visszavon√°sa; a 2004-es, a parlamentet t√∂bb, az eln√∂k√∂t pedig kevesebb hatalommal felruh√°z√≥ alkotm√°ny √ļjb√≥li beiktat√°sa. (EuroMaidan PR / KyivPost)

Kijeven k√≠v√ľl nem sok nyoma van a fesz√ľlts√©g cs√∂kken√©s√©nek: testv√©re inform√°ci√≥i szerint p√©ld√°ul az EuroMaidan zaporizsjei koordin√°tor√°t ma reggel letart√≥ztatta a Berkut. (EuroMaidan PR)

Advertisement

Szumiban 3 letart√≥ztatott t√ľntetŇĎt helyeztek h√°zi ŇĎrizetbe. (EuroMaidan PR)

Kijevben ma reggelig nem t√∂rt√©nt √∂sszetŇĪz√©s. (Interfax)

Az ellenz√©k ut√°n mostanra a rendŇĎrs√©g √©s a Berkut is barik√°dokat √©p√≠tett a legfontosabb k√∂z√©p√ľletek k√∂r√©, √≠gy igyekezv√©n megakad√°lyozni azok megostroml√°s√°t √©s elfoglal√°s√°t. (EuroMaidan PR).

Advertisement

Az elm√ļlt √≥r√°kban k√©t mark√°ns nyugati t√°mogat√≥ akci√≥r√≥l is √©rkeztek h√≠rek, mindkettŇĎ √Čszak Amerik√°b√≥l: Joe Biden amerikai aleln√∂k hat√°rozottan k√∂vetelte, hogy az ukr√°n k√ľl√∂nleges erŇĎk azonnal hagyj√°k el Kijevet, a kanadai Sz√∂vets√©gi Parlament pedig az ukr√°n ellenz√©ket t√°mogat√≥ nyilatkozatot fogalmazott meg. (EuroMaidan PR)

09.33 BREAKING

A parlament √ľl√©s√©nek elej√©n lemondott Azarov ukr√°n minisztereln√∂k. "Az√©rt, hogy √ļjabb lehetŇĎs√©get teremtsek a t√°rsadalmi √©s politikai megegyez√©sre √©s a konfliktus b√©k√©s rendez√©s√©re, azt a szem√©lyes d√∂nt√©st hoztam, hogy beny√ļjtom lemond√°somat." (Interfax / EuroMaidan

Advertisement

09.00

Tegnap ism√©t t√°rgyalt az √°llamfŇĎ az ellenz√©ki vezetŇĎkkel. A korm√°ny jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartj√°k a radik√°lis cselekm√©nyeket. Meg√°llapodtak arr√≥l, hogy a letart√≥ztatott t√ľntetŇĎk akkor kaphatnak amneszti√°t, ha a tiltakoz√≥k elhagyj√°k az elfoglalt √©p√ľleteket √©s feloldj√°k az √ļtz√°rakat. Meg√°llapodtak arr√≥l, hogy visszavonj√°k a janu√°r 16-i alapvetŇĎ jogokat korl√°toz√≥ t√∂rv√©nyt, ami az egyik fŇĎ oka volt a t√ľntet√©sek s√ļlyosbod√°s√°nak. Ugyanakkor a t√∂rv√©ny azon r√©sz√©rŇĎl, ami nem v√°ltott ki vit√°kat, a parlament ma √ļjra szavazni fog. A korm√°nyoldal √©s az ellenz√©k r√©szt vesz az alkotm√°ny reformj√°ban, √©s eur√≥pai szervezetekkel is egy√ľttmŇĪk√∂dik ebben. Napirendre veszik a korm√°ny felelŇĎss√©g√©nek megvitat√°s√°t. Arzenij Jacenyuk, az ellenz√©ki Batykivscsina vezetŇĎje nem fogadta el a minisztereln√∂ki sz√©ket, amit Janukovics eln√∂k m√°r kor√°bban felaj√°nlott. A t√°rgyal√°sok tov√°bb folytat√≥dnak. (KyivPost / Interfax)

Advertisement

Rendk√≠v√ľli √ľl√©st tart ma a parlament. A tegnapi egyeztet√©seknek megfelelŇĎen napirenden lesz a diktatorikus t√∂rv√©nyek visszavon√°sa √©s a korm√°ny felelŇĎss√©g√©nek megvitat√°sa, a visszat√©r√©s az alkotm√°ny 2004-es √°llapot√°hoz √©s az amnesztiat√∂rv√©ny elfogad√°sa. Egyes forr√°sok szerint viszont sz√≥ba fog ker√ľlni ellenz√©ki k√©pviselŇĎk mentelmi jog√°nak visszavon√°sa. A R√©gi√≥k P√°rtj√°nak egy volt k√©pviselŇĎje a sz√ľks√©g√°llapot bevezet√©s√©nek megszavaz√°s√°t is elk√©pzelhetŇĎnek tartja. A t√ľntetŇĎk k√∂z√∂lt√©k, hogy ha a parlament nem t√°mogatja az ellenz√©ket, a frontvonalat k√∂zelebb tolj√°k a Rada (orsz√°ggyŇĪl√©s) √©p√ľlet√©hez. Az ellenz√©ki Leszja Horobec elmondta, hogy nem vesz r√©szt az √ľl√©sen, mert att√≥l tart, hogy b√∂rt√∂nbe ker√ľlne onnan. D√©lben az ellenz√©ki vezetŇĎk t√°j√©koztat√≥t tartanak a t√ľntetŇĎknek a Majdanon. (EuroMaidan)

Kirovogr√°dban tegnap korm√°nyp√°rti t√ľntet√©s volt. Az √∂sszetŇĪz√©sek elker√ľl√©se miatt a korm√°nyellenes t√ľntetŇĎk √°tvonultak ahhoz a bel√ľgyi √©p√ľlethez, ahol aktivist√°kat tartanak fogva. (EuroMaidan)

Advertisement

ElŇĎfordulhat, hogy √∂sszet√∂rik egy tud√≥s√≠t√≥ kamer√°ja - mondta Mihajlo Dobkin, Harkiv megye korm√°nyz√≥ja, miut√°n √ļjs√°g√≠r√≥k az ŇĎket √©rt atrocit√°sokr√≥l tettek fel k√©rd√©st. "Ha az esem√©nyek k√∂zep√©re mer√©szkednek az √ļjs√°g√≠r√≥k, legyenek felk√©sz√ľlve arra, hogy baj √©rheti a felszerel√©s√ľket" - mondta, hozz√°t√©ve, hogy ez nem az√©rt van, mert b√°rki √ļjs√°g√≠r√≥kra akarna t√°madni, egyszerŇĪen a cselekm√©nyek hev√©ben az emberek sokszor nem fogj√°k fel, ki √°ll elŇĎtt√ľk. (EuroMaidan)

Joe Biden, az Egyes√ľlt √Āllamok aleln√∂ke felsz√≥l√≠totta Viktor Janukovics korm√°ny√°t, hogy ne hirdessenek sz√ľks√©g√°llapotot √©s mŇĪk√∂djenek egy√ľtt az ellenz√©kkel a b√©k√©s megold√°s√©rt. Az aleln√∂k a rohamrendŇĎr√∂k visszah√≠v√°s√°t is k√©rte a fesz√ľlts√©gek cs√∂kkent√©s√©nek √©rdek√©ben. (Reuters)

Lista a megmozdul√°sok √°ldozatair√≥l - a t√ľntetŇĎk folyamatosan gyŇĪjtik, kiket tart√≥ztattak le, kik s√©r√ľltek meg, kik tŇĪntek el √©s kik vesz√≠tett√©k √©let√ľket. SzembetŇĪnŇĎen sok 18 √©v alattit vettek ŇĎrizetbe. A lista itt olvashat√≥. (EuroMaidan)

Advertisement

Vide√≥: b√©k√©s j√°r√≥kelŇĎket visznek el a rendŇĎr√∂k Kijevben. (EuroMaidan)

Az összeállítást készítette: Tóth Csaba Tibor, Medvegy Gábor