N√©gy forr√°sunk is megerŇĎs√≠tette, hogy akad√©miai berkekben √ļgy tudj√°k, Lov√°sz L√°szl√≥ Wolf-d√≠jas matematikus, a kombinatorika √©s a sz√°m√≠t√≥g√©p-tudom√°ny vil√°gh√≠rŇĪ kutat√≥ja lehet a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia eln√∂ke P√°link√°s J√≥zsef m√°sodik h√°rom√©ves ciklus√°nak idei lej√°rta ut√°n.

N√©gy forr√°ssal besz√©lt√ľnk a k√©rd√©srŇĎl, k√∂zt√ľk vannak matematikusok √©s akad√©miai kutat√≥int√©zetek kutat√≥i is. √Āll√≠t√≥lag az MTA int√©zeteiben m√°r k√∂zsz√°jon forg√≥ t√©ny Lov√°sz kinevez√©se. Van aki szerint P√°link√°s J√≥zsef jelenlegi eln√∂k m√°r el is kezdte az √ľgyek √°tad√°s√°t. Egy forr√°sunk szerint nem ez az elsŇĎ alkalom, hogy Lov√°szt megkerest√©k, de kor√°bban nemet mondott. T√∂bb forr√°sunk is azt mondta, Lov√°sz nem kifejezetten szimpatiz√°l a jelenlegi korm√°nyzattal, van aki szerint ez az akad√©mia finansz√≠roz√°s√°nak esetleges cs√∂kkent√©se eset√©n elŇĎny is lehet az orsz√°g vezet√©se sz√°m√°ra: nem volt koll√©g√°jukat, a 2001 √©s 2002 k√∂z√∂tt az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny oktat√°si miniszterek√©nt dolgoz√≥, kiv√°l√≥ jobboldali kapcsolatokkal rendelkezŇĎ P√°link√°s J√≥zsefet hozn√°k ugyanis rossz helyzetbe. Lov√°sz szem√©ly√©ben egy vil√°gszinten elismert tud√≥s ker√ľlne az akad√©mia √©l√©re. Tudom√°nyos eredm√©nyeit m√©g a gyakran ink√°bb ideol√≥giai alapon pozic√≠√≥kat √©s kit√ľntet√©seket osztogat√≥ jelenlegi korm√°nyzat is elismeri. Ennek j√≥ p√©ld√°ja Lov√°sz 2001-es Corvin-l√°nca. A Corvin-l√°ncot Horthy Mikl√≥s korm√°nyz√≥ a h√°bor√ļ elŇĎtt adom√°nyozta, majd az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny idej√©n alap√≠tott√°k √ļjra. 2001-ben Lov√°szon k√≠v√ľl megkapta m√©g a Nobel-d√≠jas Teller Ede √©s Ol√°h Gy√∂rgy is, ugyanakkor a kor√°ntsem vil√°gh√≠rŇĪ Makovecz Imre √©s Nemesk√ľrty Istv√°n is a kit√ľntetettek k√∂z√∂tt voltak, az ŇĎ eset√ľkben ennek oka ink√°bb a jobboldali korm√°nyzattal √°polt kapcsolatuk lehetett.

Lov√°sz L√°szl√≥ 1948-ban sz√ľletett. 1966-ban a Fazekas Gimn√°zium elsŇĎ speci√°lis tantervŇĪ matematika tagozatos oszt√°ly√°ban √©retts√©gizett. Oszt√°lyt√°rsai voltak Laczkovich Mikl√≥s, Pelik√°n J√≥zsef, P√≥sa Lajos, Baranyai Zsolt, Berkes Istv√°n, Vesztergombi Katalin √©s Major P√©ter elismert matematikusok. Vesztergombi Katalin egy√©bk√©nt Lov√°sz feles√©ge. 1964-ben, 1965-ben √©s 1966-ban is arany√©rmet szerzett a Nemzetk√∂zi Matematikai Di√°kolimpi√°n. 1971-ben szerezte matematikus diplom√°j√°t az ELTE-n, de kandid√°tusi √©rtekez√©s√©t m√°r egy √©vvel kor√°bban megv√©dte. 1977-ben akad√©miai doktor, 1979-ben az MTA levelezŇĎ, 1985-ben rendes tagja lett. Vend√©gprofesszor volt t√∂bbek k√∂z√∂tt a Princetonon √©s t√∂bb m√°s neves amerikai egyetemen. 1993 √©s 2000 k√∂z√∂tt a Yale professzora volt. 1999-ben elnyerte az egyik legrangosabb nemzetk√∂zi matematikai elismer√©snek sz√°m√≠t√≥ Wolf-d√≠jat. Tov√°bbi fontos kit√ľntet√©sei: √Āllami D√≠j (1985), a Magyar K√∂zt√°rsas√°g √Črdemrend K√∂z√©pkeresztje (1998), G√∂del-d√≠j (2001), Corvin-l√°nc (2001), Sz√©chenyi-nagyd√≠j (2008), Kiot√≥-d√≠j (2010), Fulkerson-d√≠j (2012).

Lov√°sz L√°szl√≥ lehet az akad√©mia elsŇĎ matematikus eln√∂ke. P√°link√°s J√≥zsef jelenlegi eln√∂k atomfizikus, elŇĎdje, V√≠zi E. Szilveszter pedig farmakol√≥gus volt. P√°link√°s √©s V√≠zi E. elŇĎtt pedig h√°rom t√∂rt√©n√©sz, Glatz Ferenc, Kos√°ry Domonkos √©s Berend T. Iv√°n vezette a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mi√°t.