Amikor az ember egy visszautas√≠thatatlan aj√°nlattal tal√°lkozik (legal√°bbis egy annak tŇĪnŇĎvel), akkor arra azt mondjuk ez olyan, mint egy l√≥fej az √°gyban. De az√©rt n√©zz√ľk csak meg mirŇĎl is van sz√≥, mert sohase higgy√ľnk senkinek, pl√°ne nem politikusoknak √©s/vagy zen√©szeknek (:D)

Mit l√°tunk a Gyurcs√°ny Ferenc facebook oldal√°n k√©sz√ľlt fot√≥n? Egy √°tlagos, alapvetŇĎen j√≥l √∂lt√∂z√∂tt iskol√°s kisl√°nnyal fog kezet Ferenc√ľnk, az al√°bbi mell√©kelt sz√∂veggel: "Biztos√≠tani kell mindenki sz√°m√°ra az es√©lyteremtŇĎ, vil√°gn√©zetileg semleges oktat√°st." (A kamp√°nyhoz tartoz√≥ t√∂bbi √≠g√©retfot√≥t egyelŇĎre hagyjuk, illetve a k√©pen l√°that√≥ sz√∂veg sz√°munkra - alapvetŇĎen oktat√°spolitik√°val foglalkoz√≥ blog vagyunk - nem felt√©tlen√ľl relev√°ns mondatait is.)

Mikor megpillantottam Gy.F. fácséján a fotót, az alábbi mondatok jutottak eszembe.

  • Hallgatok a Haj√≥s-f√©le benn√ľnk √©lŇĎ k√≥spallagi b√°csira, aki azt mondja, hogy a faszom fog erre szavazni, azt se tudom ez a mondat mit jelent. √ćgy gyurcs√°nyi √©rtelmez√©sben legal√°bbis.
  • Gyurcs√°ny?! N√°la nagyobb karaktergyilkoss√°got maximum Bajnai Gordonn√°l √©rz√©kelhett√ľnk (Gondoljunk csak a libajnaiz√°sra vagy az √∂sz√∂di besz√©dre.)
  • AlapvetŇĎen a mondat r√©szben tartalmazza, illetve t√ľkr√∂zi a Hallgat√≥k 6 Pontj√°t, ergo most att√≥l f√ľggetlen√ľl, hogy ki ballibsi √©s ki nem, ez egy sz√©p t√∂rekv√©s √©s alapvetŇĎen a jelenlegi korm√°ny is ezt bullshiteli, csakh√°t nem ez t√ľkr√∂zŇĎdik. Teh√°t nem a t√∂rekv√©ssel van a gond, mert az t√∂k j√≥. - "es√©lyteremtŇĎ oktat√°s".

Advertisement

Mondjuk az√©rt tegy√ľk hozz√°, hogy a mondat megerŇĎs√≠t√©s√©hez, illetve illusztr√°l√°s√°hoz nem pont ezt a kisl√°nyt kellett volna f√©nyk√©pezŇĎg√©p el√© √°ll√≠tani. Hanem mondjuk egy j√≥l meghat√°rozhat√≥ etnikai kisebbs√©ghez tartoz√≥, alul√∂lt√∂z√∂tt gyermeket. Tal√°n akkor hihetŇĎbb lenne a t√∂rt√©net. Mertugye nem azokat kell kimenteni a v√≠zbŇĎl, akiken van mentŇĎmell√©ny.

[A mondat m√°sodik fel√©t ("vil√°gn√©zetileg semleges") mondjuk √©n mint (igaz p√°lyakezdŇĎ, de) pedag√≥gus nem igaz√°n tudom √©rtelmezni. Szerintem fontos, hogy egy iskol√°nak √©s pedag√≥gusainak legyen elk√©pzel√©se arr√≥l, hogy mit akar a di√°koknak ny√ļjtani √©s a csal√°di k√∂rnyezeten k√≠v√ľl az iskola, mint nevel√©si k√∂rnyezet legal√°bb annyira fontos jellemform√°l√≥ t√©nyezŇĎ egy gyermeknek. Valamilyen lesz teh√°t a k√©p, semleges semmik√©ppen sem. A semmi, az m√°r valami √©s az m√°r nem semmi! - mondan√° BesenyŇĎ Pista b√°ty√°nk, ugye.

De Ferenc√ľnk val√≥sz√≠nŇĪleg nem ezt √©rtette ez alatt. Val√≥sz√≠nŇĪleg arra utalt itt, hogy az √∂sszes k√°d√©enp√©-szag√ļ k√∂telezŇĎ, szeptembertŇĎl bevezetendŇĎ tant√°rgyakat nem tartja j√≥ l√©p√©snek √©s elt√∂r√∂ln√© j√≥l. Abban egyet√©rt√ľnk val√≥sz√≠nŇĪleg, hogy ne a korm√°ny mondja meg az iskol√°knak centraliz√°ltan √©s uniformiz√°ltan, hogy olyan tant√°rgyakat oktasson, ami csontosan hirdeti, hogy ki miben √©s hogyan higgyen, milyen szab√°lyrendszereket tartson be. Gondolok itt a k√∂telezŇĎ hit √©s/vagy erk√∂lcstanra. De ha valaki ezt nem √≠gy gondolja √©s szeretne ilyen tant√°rgyakat oktatni, annak engedj√ľk m√°r meg. √Čs az ilyen iskol√°k nem lesznek √°m semlegesek. (Mondjuk lehet, hogy nem is fognak a DK-ra szavazni... :D ) Akkor legy√ľnk ebben is liber√°lisok, hogy toler√°ljuk, ha valaki nem √≠gy gondolja. √ögyhogy nekem ezzel a f√©lmondattal vannak az√©rt fenntart√°saim. Vagy √©n nem √©rtem. Lehet.]

Advertisement

Mi√©rt √≠rok r√≥la? Azon k√≠v√ľl, hogy sz√°munkra relev√°ns, az orb√°nfik√°z√≥s, illetve gasztro posztok ut√°n elkezdŇĎd√∂tt v√©gre valami f√©lig √©rtelmesnek tŇĪnŇĎ kamp√°ny ex-minisztereln√∂k√ľnk fb oldal√°n, amely eml√≠t√©sre √©rdemes. Illetve...

Ez a mondat egyelŇĎre egy parasztvak√≠t√≥ git√°rsz√≥l√≥ egy sablon bluesk√∂rben, √≠gy kidolgozott pontok √©s kellŇĎ hiteless√©g n√©lk√ľl. De ne f√©lj√ľnk, ne vakuljunk el, mi nem vagyunk parasztok.

Advertisement

L√°jkojj√°' minket a Facebookon