J√ļnius 30. √©s j√ļlis 7. k√∂z√∂tt zajlik a Budapest Pride 2013 rendezv√©nysorozat. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s ezen a h√©ten t√∂bb posztban is foglalkozik az LMBTQ emberek (tan√°rok, di√°kok, hallgat√≥k) helyzet√©vel a magyar oktat√°sban. Negyedikk√©nt Cindy, egy nemzetk√∂zi iskol√°ban tanul√≥ l√°ny arr√≥l √≠r mi a k√ľl√∂nbs√©g a magyar helyzet √©s az iskol√°ja k√∂z√∂tt.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l

1. Az espell, a Prezi √©s a Google nyitottakvagyunk.hu c√≠mmel kezdem√©nyez√©t ind√≠tottak a nyitotts√°g fontoss√°g√°nak rekl√°moz√°s√°√©rt. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s is csatlakozott.

Advertisement

2. A m√ļlt h√©ten az Egyes√ľlt √Āllamok k√©t LMBTQ √ľgyben is 5-4 ar√°nyban d√∂nt√∂tt: alkotm√°nyellesnek tal√°lta jogkorl√°tozoz√≥ DOMA-t √©s be sem fogadta a szint√©n melegh√°zass√°g-ellenes Prop 8-at. Az amerikai korm√°nyzat √ľdv√∂z√∂lte d√∂nt√©st.

3. A Jobbik megtiltotta, hogy tagjai p√°rtjelv√©nyben buzizzanak. Ehelyett p√°rtjelv√©ny n√©lk√ľli buziz√°s az √ļj divat.

Advertisement

4. Orb√°n Viktor minisztereln√∂k azt hazudta, hogy nem k√©rt√©k, hogy menjen a Pride-ra, ez√©rt a szervezŇĎk vide√≥ban √ľzentek neki megint.

Advertisement

5. Szerd√°n Krasznahorkai Emma, k√∂z√©piskol√°s aktivista, Pride szervezŇĎ √≠r√°s√°t olvashatt√°tok arr√≥l, hogy milyen leszbikusk√©nt egy magyar gimiben.

Advertisement

6. Úgy hekkelték meg a Békemenet honlapját, hogy a látogató automatikusan a Pride honlapjára jusson.

Advertisement

7. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Petya, egy meleg egyetemista mes√©lt arr√≥l, hogy hogyan √©rzi mag√°t az ELTE-n.

Advertisement

8. Pénteken Simon Lehel kutató mesélt vicces és kevésbé vicces egyetemi történeteket.

Amikor elŇĎsz√∂r jelentkeztem a United World Colleges √∂szt√∂nd√≠j programra, az interj√ļn az elsŇĎ k√©rd√©s ez volt, hogy

Advertisement

mit csinálnék, ha leszbikus lenne a szobatársam,

aki ki akar velem kezdeni. Elkerekedett szemmel n√©ztem az interj√ļztat√≥kra, s teljesen mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎen azt mondtam, hogy ha nem akarok tŇĎle semmit, ugyan√ļgy utas√≠tan√°m vissza mintha egy heteroszexu√°lis vagy biszexu√°lis f√©rfi pr√≥b√°lkozna. √ögy tŇĪnik a v√°laszom megfelelŇĎ volt, hiszen jelenleg UWC √∂szt√∂nd√≠jas vagyok Olaszorsz√°gban.

A United World Colleges szervezetet 50 √©ve alap√≠tott√°k a hidegh√°bor√ļs idŇĎszakban azzal a c√©llal, hogy a vasf√ľgg√∂ny k√©t oldal√°r√≥l hozzanak √∂ssze 16-20 √©ves fiatalokat, akik az egym√°ssal t√∂lt√∂tt idŇĎ alatt r√°j√∂hetnek arra, hogy hab√°r az orsz√°guk politik√°ja k√ľl√∂nb√∂zŇĎ lehet, nincs k√ľl√∂nbs√©g ember √©s ember k√∂z√∂tt. Illetve van, de az UWC c√©lja pont az, hogy v√°llaljuk a k√ľl√∂nbs√©geket √©s az elnyom√°suk, uniformiz√°l√°s helyett ismerj√ľnk meg min√©l t√∂bb kult√ļr√°t, perspekt√≠v√°t. Jelenleg 12 ilyen iskola van szerte a vil√°gon, Az USAt√≥l Szingap√ļrig, √©n az olaszorsz√°giban tanulok. A tavalyi √©vben 89 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ orsz√°gb√≥l √©rkezett 200 di√°kunk, akik b√°r nyitottak, nagyon k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kultur√°lis h√°tt√©rrel rendelkeznek.

Advertisement

Az LMBTQ emberek helyzete kettŇĎs ebben a k√∂zegben.

Az √©v elej√©n a bemutatkoz√≥ j√°t√©kok k√∂z√∂tt szerepelt egy olyan, amikor egy egyenes k√©t oldal√°ra kellett √°llni, att√≥l f√ľggŇĎen, hogy mennyire √©rtesz egyet, vagy ellenzed az elhangzott mondatot. Felmer√ľlt a homoszexu√°lis szobat√°rs k√©rd√©se is, akkor m√©g nagyon sokan az ellenzŇĎ oldalon √°lltak. Az arab orsz√°gokb√≥l √©rkezŇĎ di√°kok, vagy az afrikaiak egy jelentŇĎs r√©sze soha nem tal√°lkozott homoszexu√°lisokkal elŇĎtte. Az, hogy a tan√°ra, a di√°kt√°rsa vagy ak√°r a szobat√°rsa ny√≠ltan nem heteroszexu√°lis, sokak sz√°m√°ra sokkol√≥ volt az elej√©n. Az UWC c√©lja azonban a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ h√°tterŇĪ di√°kok oktat√°sa, amely nem mer√ľl ki a tan√≥r√°n elhangzottakban. A k√ľl√∂nbs√©g k√∂zt√ľnk √©s b√°rmely m√°s angol nyelvŇĪ nemzetk√∂zi iskola k√∂z√∂tt, hogy mi az√©rt j√∂tt√ľnk ide, hogy egym√°st√≥l tanuljunk.

Advertisement

Sokakban fel sem mer√ľlt, hogy a homoszexualit√°s l√©tezik,

ami eur√≥pai szemmel furcs√°nak hangzik, de vannak olyan kult√ļr√°k ahol errŇĎl nem besz√©lnek. Nem egy bar√°tom kibontakoz√°s√°t n√©ztem v√©gig. N√©h√°nyuk homof√≥bk√©nt √©rkezett, n√©h√°nyan tudt√°k, hogy melegek, de pr√≥b√°lt√°k elnyomni magukban otthon. A homoszexualit√°s nem v√°laszt√°s k√©rd√©se, √≠gy az elnyom√°s ideig-√≥r√°ig mŇĪk√∂dik. Itt egy olyan k√∂zegre tal√°ltak, ahol senkit nem √©rdekel, hogy ki milyen szexu√°lis orient√°ci√≥j√ļ. B√°r az √©v elej√©n sokan intoler√°nsak voltak,, miut√°n szem√©lyesen megismertek melegeket, r√°j√∂ttek, hogy emberileg semmi k√ľl√∂nbs√©g nincs k√∂zt√ľk.


Az UWC-s közegben is

sokan tabutémaként kezelik ezt a kérdést,

de a Gender and Sexuality Clubunk (ami nem csak LMBTQ emberekbŇĎl √°ll) rendszeres, ny√≠lt vit√°kat tart, filmesteket rendez, vagy √∂sszedob egy k√∂z√∂s transznemŇĪ bulit. √Čs van r√° ig√©ny. Az emberek nyitottak, szeretn√©k meg√©rteni, hogy lehets√©ges, hogy a legjobb bar√°tja a fi√ļkat szereti, vagy hogy a l√°ny akit kin√©zett mag√°nak nem √©rdeklŇĎdik a fi√ļk ir√°nt. A szem√©lyes besz√©lget√©sek seg√≠tenek a kint l√©vŇĎknek elfogadni, meg√©rteni a m√°sik helyzet√©t.

Egy

25%-ban nyíltan nem heteroszexuális közegben

k√∂nnyebb kibontakozni, felv√°llalni a m√°ss√°got, de sokaknak probl√©m√°t jelent a k√©t √©v ut√°n hazat√©rni. Hab√°r a kint l√©vŇĎ emberek sokat v√°ltoznak a nemzetk√∂zi tapasztalatnak k√∂sz√∂nhetŇĎen, otthon sokan nem merik felv√°llalni m√°ss√°gukat. A csal√°djuk, saj√°t k√∂rnyezet√ľk nem √©lte √°t azt amit ŇĎk, √≠gy sz√°mukra a kultur√°lis beidegzŇĎd√©sek nagyobb jelentŇĎs√©ggel b√≠rnak. Szem√©lyes p√©ld√°kkal √©lve, sok bar√°tom az√©rt d√∂nt√∂tt √ļgy, hogy amerikai egyetemre megy tanulni, ahelyett hogy hazat√©rne Feh√©roroszorsz√°gba vagy az Egyes√ľlt Arab Em√≠rs√©gekbe, mert √ļgy √©rezt√©k nem tudn√°k otthon felv√°llalni magukat.
Amire szerettem volna r√°vil√°g√≠tani az nem az a csontig ler√°gott sztereot√≠pia, hogy k√ľlf√∂ld√∂n minden jobb, hanem hogy egy kis, elfogad√≥ k√∂zegben is t√∂rt√©nhetnek nagy v√°ltoz√°sok. Olaszorsz√°g nem √©ppen a legliber√°lisabb orsz√°g, m√©gis, a mi kis falunkban senkit sem zavar a m√°ss√°g, hiszen mindenki ismer mindenkit. Itt nem a levegŇĎbe besz√©l√ľnk a 'buzikr√≥l', hanem v√©rig s√©rtj√ľk a k√∂zeli bar√°tunkat, ha val√≥tlans√°gokat √°ll√≠tunk. A szem√©lyes kapcsolatok ki√©p√≠t√©se, a megismer√©s lenne a kulcs a helyzet kezel√©s√©hez, azonban sokkal k√∂nnyebb cs√≠pŇĎbŇĎl elutas√≠tani valamit, amirŇĎl am√ļgy fogalma sincs az embernek.


Itthon is egy liber√°lis k√∂zeg r√©sze voltam, sosem tal√°lkoztam a bar√°ti k√∂r√∂mben elutas√≠t√≥ magatart√°ssal, azonban √ļgy gondolom,

Advertisement

számomra is hasznos volt megismerni az emberek hátterét,

√©rz√©seit √©s l√°tni a homoszexu√°lisok neh√©zs√©geit. Hab√°r sokak sz√°m√°ra kint is nehezen √∂sszeegyeztethetŇĎ a vall√°sukkal vagy kult√ļr√°jukkal a homoszexualit√°s, tudni, hogy a bar√°taid nem tudnak teljes √©letet √©lni olyan korl√°tok miatt, amelyeket mesters√©gesen erŇĎltettek r√°juk negat√≠vabbnak tŇĪnik. Ezt szeretn√©m el√©rni itthon is. Nem elfutni Amerik√°ba, mint azt sokan teszik, hanem megmutatni az embereknek, hogy a homoszexu√°lisok k√∂zt√ľk √©lnek, √©s nincs semmi emberi k√ľl√∂nbs√©g k√∂zt√ľk. Akik pedig vall√°si √©s kultur√°lis okokb√≥l nem tudj√°k elfogadni a m√°ss√°got, annak csak annyit szeretn√©k √ľzenni, hogy minden vall√°s alapja az embert√°rsaink, testv√©reink ir√°nti tolerancia.