J√ļnius 30. √©s j√ļlis 7. k√∂z√∂tt zajlik a Budapest Pride 2013 rendezv√©nysorozat. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s ezen a h√©ten t√∂bb posztban is foglalkozik az LMBTQ emberek (tan√°rok, di√°kok, hallgat√≥k) helyzet√©vel a magyar oktat√°sban. Harmadikk√©nt Simon Lehel kutat√≥ mes√©l megt√∂rt√©nt esetekrŇĎl.

Vicces √©s kev√©sb√© vicces t√∂rt√©netek az egyetemrŇĎl. Egyetemi pecs√©ttel hirdett√©k a "meleg v√©c√©kben" a homoerotizmus-elŇĎad√°st, egy m√°sik besz√©lget√©sen pedig r√°j√∂tt az egyik hallgat√≥ a megold√°sra: leszbikusok csak fi√ļgyereket, meleg f√©rfiak pedig csak kisl√°nyt fogadhassanak √∂r√∂kbe. √ćgy nem ronjt√°k meg ŇĎket.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l

1. Az espell, a Prezi √©s a Google nyitottakvagyunk.hu c√≠mmel kezdem√©nyez√©t ind√≠tottak a nyitotts√°g fontoss√°g√°nak rekl√°moz√°s√°√©rt. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s is csatlakozott.

Advertisement

2. A m√ļlt h√©ten az Egyes√ľlt √Āllamok k√©t LMBTQ √ľgyben is 5-4 ar√°nyban d√∂nt√∂tt: alkotm√°nyellesnek tal√°lta jogkorl√°tozoz√≥ DOMA-t √©s be sem fogadta a szint√©n melegh√°zass√°g-ellenes Prop 8-at. Az amerikai korm√°nyzat √ľdv√∂z√∂lte d√∂nt√©st.

Advertisement

3. A Jobbik megtiltotta, hogy tagjai p√°rtjelv√©nyben buzizzanak. Ehelyett p√°rtjelv√©ny n√©lk√ľli buziz√°s az √ļj divat.

Advertisement

4. Orb√°n Viktor minisztereln√∂k azt hazudta, hogy nem k√©rt√©k, hogy menjen a Pride-ra, ez√©rt a szervezŇĎk vide√≥ban √ľzentek neki megint.

Advertisement

5. Szerd√°n Krasznahorkai Emma, k√∂z√©piskol√°s aktivista, Pride szervezŇĎ √≠r√°s√°t olvashatt√°tok arr√≥l, hogy milyen leszbikusk√©nt egy magyar gimiben.

Advertisement

6. Úgy hekkelték meg a Békemenet honlapját, hogy a látogató automatikusan a Pride honlapjára jusson.

Advertisement

7. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n Petya, egy meleg egyetemista mes√©lt arr√≥l, hogy hogyan √©rzi mag√°t az ELTE-n.

Advertisement

A GloryHole c√©lzat√ļ helyekre is jutott egyetemi pecs√©t

M√©g a magyar melegs√©gkutat√°s ‚Äěegyetemi ŇĎskor√°b√≥l‚ÄĚ, 10 √©vvel ezelŇĎtt egy egyetemi int√©zet k√∂rpecs√©tj√©vel legitim√°lt elŇĎad√°s-plak√°ttal pr√≥b√°ltunk meg hallgat√≥kat is becs√°b√≠tani egy antik homoerotizmus t√©m√°j√ļ elŇĎad√°sra.

Tudtuk, ha egyetemi hivatalos form√°ban hirdetj√ľk, a t√∂rzsk√∂z√∂ns√©g√ľnk 4-5 nyitott ‚Äď √©s egy√°ltal√°n nem meleg ‚Äď oktat√≥ lesz, akik a t√©m√°t eszt√©tikai minŇĎs√©gk√©nt √©rt√©kelik, ez√©rt gondoltam egy mer√©szet: kiraktam ‚Äěaz egyetemi meleg v√©c√©kben‚ÄĚ, az ajt√≥ mell√© ‚Äď diszkr√©ten, de hogy a meleg eszt√©tika mindenki sz√°m√°ra nyilv√°nos legyen, a kif√ļrt GloryHole c√©lzat√ļ helyekre is jutott n√©h√°ny int√©zeti pecs√©t. Term√©szetesen ezut√°n kezdtek felt√ľnedezni elŇĎad√°somon ‚Äěaz ismeretlen, t√©ma ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ, de soha be nem mutatkoz√≥, rejtŇĎzk√∂dŇĎ, de kedves √©rdeklŇĎdŇĎk‚ÄĚ.

Advertisement

Leszbikusok csak fi√ļ gyereket fogadjanak √∂r√∂kbe, mert akkor nem rontj√°k meg!

Eltelt 2 √©v, s m√°r hivatalos ‚Äď egyetemi szinten kezdem√©nyezett ‚Äď vit√°t tartottunk pszichol√≥gushallgat√≥knak az LMBT ‚Äď p√°rok gyermek-√∂r√∂kbefogad√°s√°r√≥l: az elej√©n elk√∂nyveltem, hogy az oktat√≥k a legellens√©gesebbek, de nem: fel√°llt egy m√°sod√©ves pszichol√≥gusjel√∂lt (az√≥ta m√°r pszichol√≥gus!), aki ‚Äěhosszasan gondolkozott, idefel√©, egy √≥r√°t, s r√°j√∂tt a megold√°sra, ami r√©m egyszerŇĪ‚ÄĚ. Expressis verbis id√©zem: ‚Äěa leszbikus p√°rok csak fi√ļgyermeket fogadhassanak √∂r√∂kbe, a meleg p√°rok csak kisl√°nyt, s √≠gy nemhogy megrontani nem tudj√°k (ha √≠gy is megfelel nekik‚Ķ), de h√°tha az ellenkezŇĎ nemŇĪ gyermekkel felnŇĎve v√©gigk√≠s√©rik a nemi pluralit√°st, s √≠gy v√©g√ľl heter√≥v√° v√°lnak‚ÄĚ. Ez a s√ľletlens√©g az addig ellens√©gesebb oktat√≥kat is tiltakoz√°sra k√©sztette, de a Rubiconon, hogy a melegs√©gnek lehet-e hum√°n-szociobiol√≥giai funkci√≥ja, ami sz√°mos evol√ļci√≥s pszichol√≥giai √©s biol√≥giai diskurzusban elfogadott modell, nem jutottunk √°t.

Eltelt 2 √©v, s m√°r egy egyetemi konferencia-elŇĎad√°st tartottunk a homoszexualit√°s neurobiol√≥giai ‚Äď lehets√©ges ‚Äď funkci√≥ir√≥l, 5-6 oktat√≥ √©s doktorandusz l√©zengett a teremben, eg√©szen addig, am√≠g meg nem jelent egy professzornŇĎ, 30 hallgat√≥j√°val (fŇĎk√©nt fi√ļkkal), √©s be√ľltek hallgat√≥s√°gnak. Mint ut√≥lag kider√ľlt, egy Hegel ‚Äď szemin√°riumr√≥l √©rkeztek, ahol is a professzornŇĎ feltette a k√©rd√©st, miszerint. ‚ÄěFi√ļk, Hegel vagy ink√°bb homoszexualit√°s?‚ÄĚ. A hallgat√≥k ‚Äěink√°bb a homoszexualit√°st‚ÄĚ ‚Äěv√°lasztott√°k‚ÄĚ, persze tudom√°nyos alternat√≠vak√©nt, s √≠gy be√ľltek a konferencia-elŇĎad√°sra.

Pr√≥b√°ltam ‚Äěmuzik√°lis‚ÄĚ lenni leendŇĎ filoz√≥fusoknak, s hogy bevezessem a neurobiol√≥gi√°t, azzal az fMRI-kutat√°ssal kezdtem, miszerint zenei effektekre elŇĎsz√∂r az eg√©sz agyb√≥l elsŇĎk√©nt a corpus callosum (k√©rgestest, ami a k√©t agyf√©ltek√©t √∂sszek√∂ti) reag√°l; s azt is tudjuk, hogy nagypopul√°ci√≥n a meleg f√©rfiak corpus callosuma 33% - kal fejlettebb, teh√°t a ‚Äěszint√©n zen√©sz‚ÄĚ-metafora biol√≥giailag adekv√°t. (Megjegyeztem, hogy a corpus caver ‚Äď m√©retekrŇĎl m√©g hasonl√≥ nagypopul√°ci√≥s statisztik√°t biol√≥giailag nem k√©sz√≠tettek, meg√©rtett√©k.). A v√©g√©n eljutottunk od√°ig, hogy a vegyes fi√ļhallgat√≥s√°g is a biol√≥gi√°t nem mor√°lis elvnek, hanem tudom√°nyos eszk√∂znek tekintette. Persze, a hagyom√°nyos sztereotip visszacsap√°s nem v√°ratott sokat mag√°ra: megk√©rtek, ‚Äěhogy alkossuk meg a heter√≥ f√©rfiak biol√≥giai l√©t√©nek tudom√°nyos legitim√°ci√≥j√°t, akkor m√°r‚ÄĚ.

A besurran√≥ melegektŇĎl, a provokat√≠v ‚Äěbiol√≥giai-pszichol√≥giai abszurdum‚ÄĚ-koncepci√≥kon kereszt√ľl m√°r 4 √©v alatt el lehetett jutni a melegs√©g l√©t√©nek ‚Äď t√∂bbek k√∂z√∂tt - term√©szetes biol√≥giai tudom√°nyos entit√°sk√©nt val√≥ elfogad√°s√°ig, 4 √©v alatt.

Azóta ismét eltelt 6 év…

(A kép csak illusztráció, innen.)