J√ļnius 30. √©s j√ļlis 7. k√∂z√∂tt zajlik a Budapest Pride 2013 rendezv√©nysorozat. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s ezen a h√©ten t√∂bb posztban is foglalkozik az LMBTQ emberek (tan√°rok, di√°kok, hallgat√≥k) helyzet√©vel a magyar oktat√°sban. M√°sodikk√©nt, Petya mes√©l arr√≥l milyen melegk√©nt egy magyar egyetemen.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l

1. Az espell, a Prezi √©s a Google nyitottakvagyunk.hu c√≠mmel kezdem√©nyez√©t ind√≠tottak a nyitotts√°g fontoss√°g√°nak rekl√°moz√°s√°√©rt. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s is csatlakozott.

2. A m√ļlt h√©ten az Egyes√ľlt √Āllamok k√©t LMBTQ √ľgyben is 5-4 ar√°nyban d√∂nt√∂tt: alkotm√°nyellesnek tal√°lta jogkorl√°tozoz√≥ DOMA-t √©s be sem fogadta a szint√©n melegh√°zass√°g-ellenes Prop 8-at. Az amerikai korm√°nyzat √ľdv√∂z√∂lte d√∂nt√©st.

Advertisement

3. A Jobbik megtiltotta, hogy tagjai p√°rtjelv√©nyben buzizzanak. Ehelyett p√°rtjelv√©ny n√©lk√ľli buziz√°s az √ļj divat.

4. Orb√°n Viktor minisztereln√∂k azt hazudta, hogy nem k√©rt√©k, hogy menjen a Pride-ra, ez√©rt a szervezŇĎk vide√≥ban √ľzentek neki megint.

Advertisement

5. Tegnap Krasznahorkai Emma, k√∂z√©piskol√°s aktivista, Pride szervezŇĎ √≠r√°s√°t olvashatt√°tok arr√≥l, hogy milyen leszbikusk√©nt egy magyar gimiben.

Advertisement

6. Úgy hekkelték meg a Békemenet honlapját, hogy a látogató automatikusan a Pride honlapjára jusson.

Nasz√≥val. Petya vagyok, nappali tagozatos hallgat√≥ az ELT√Č-n.

Meleg vagyok. 18 √©ves koromban mertem csak bevallani magamnak. ElŇĎtte k√ľszk√∂dtem ezzel. Mostanra 3 √©ve √©lek monog√°m p√°rkapcsolatban egy tŇĎlem p√°r √©vvel fiatalabb sr√°ccal. B√°r a bar√°taim 90%-a elŇĎtt ny√≠ltan v√°llalom a melegs√©gem, az egyetemen a kezdetektŇĎl fogva m√©gis √≥vatos vagyok. A hangulat miatt.

Advertisement

Kicsit szégyellem, hogy nem mondom el mindenkinek...

mert szerintem ez lenne vag√°ny, √©s eredm√©nyes strat√©gia. Hiszen onnant√≥l kezdve aki ez√©rt ut√°l, automatikusan seggfejnek nyilv√°n√≠tja mag√°t. De mivel r√≥lam √°ltal√°ban nem veszik √©szre, ez√©rt k√∂nnyebb megold√°s, ha hallgatok. √Čs csak azok egy r√©sz√©vel osztom meg a "titkom", akik el√©gg√© k√∂zel ker√ľlnek hozz√°m ahhoz, hogy az egyetemen k√≠v√ľl is √∂sszej√°rjunk.

MielŇĎtt idej√∂ttem tanulni, egy meleg t√°rskeresŇĎ oldalon l√°ttam valakit, akinek a profilj√°b√≥l kieder√ľlt, hogy a (k√©sŇĎbbi) szakomra j√°r az ELT√Č-n. Viszont csak egy arc n√©lk√ľli k√©p volt fent r√≥la. Ami√≥ta ide j√°rok, hi√°ba gondolkozom azon, ki lehet az. Az√≥ta sem der√ľlt ki sz√°momra, hogy kicsoda.

Advertisement

Az egyik tanár a szakomon szerintem szintén meleg,

de csal√°dja van, √©s biztos vagyok benne, hogy f√©l a saj√°t √©rz√©seitŇĎl. Egy leszbikus √©vfolyamt√°rsam mes√©lte, hogy hallotta ŇĎt t√°rsas√°gban buzizni. Ez intŇĎ jel, ez√©rt azt√°n mindenkinek csak annyit mondok, hogy √©vek √≥ta van bar√°tnŇĎm. A l√©nyeg √ļgyis az, hogy foglalt vagyok, √©s nem az, hogy fi√ļ, vagy l√°ny-e az illetŇĎ...

Egyik szakdolgozatom t√©m√°ja √∂sszef√ľgg√∂tt volna a homoszexualit√°ssal, de nem mertem ezt bev√°llalni, a tan√°raim miatt. F√©ltem, hogy nem seg√≠ten√©nek tov√°bb emiatt, √©s f√©ltem, hogy nem objekt√≠ven √©rt√©keln√©k a munk√°m.