kettő per kettő
kettő per kettő
Illustration for article titled LMBTQ emberek az oktatásban 2. - Petya, az egyetemista

Június 30. és júlis 7. között zajlik a Budapest Pride 2013 rendezvénysorozat. Az Átlátszó Oktatás ezen a héten több posztban is foglalkozik az LMBTQ emberek (tanárok, diákok, hallgatók) helyzetével a magyar oktatásban. Másodikként, Petya mesél arról milyen melegként egy magyar egyetemen.

Advertisement

Az előző részek tartalmából

1. Az espell, a Prezi és a Google nyitottakvagyunk.hu címmel kezdeményezét indítottak a nyitottság fontosságának reklámozásáért. Az Átlátszó Oktatás is csatlakozott.

Advertisement

2. A múlt héten az Egyesült Államok két LMBTQ ügyben is 5-4 arányban döntött: alkotmányellesnek találta jogkorlátozozó DOMA-t és be sem fogadta a szintén melegházasság-ellenes Prop 8-at. Az amerikai kormányzat üdvözölte döntést.

Advertisement

3. A Jobbik megtiltotta, hogy tagjai pártjelvényben buzizzanak. Ehelyett pártjelvény nélküli buzizás az új divat.

Advertisement

4. Orbán Viktor miniszterelnök azt hazudta, hogy nem kérték, hogy menjen a Pride-ra, ezért a szervezők videóban üzentek neki megint.

Advertisement

5. Tegnap Krasznahorkai Emma, középiskolás aktivista, Pride szervező írását olvashattátok arról, hogy milyen leszbikusként egy magyar gimiben.

Advertisement

6. Úgy hekkelték meg a Békemenet honlapját, hogy a látogató automatikusan a Pride honlapjára jusson.

Advertisement

Naszóval. Petya vagyok, nappali tagozatos hallgató az ELTÉ-n.

Meleg vagyok. 18 éves koromban mertem csak bevallani magamnak. Előtte küszködtem ezzel. Mostanra 3 éve élek monogám párkapcsolatban egy tőlem pár évvel fiatalabb sráccal. Bár a barátaim 90%-a előtt nyíltan vállalom a melegségem, az egyetemen a kezdetektől fogva mégis óvatos vagyok. A hangulat miatt.

Advertisement

Kicsit szégyellem, hogy nem mondom el mindenkinek...

mert szerintem ez lenne vagány, és eredményes stratégia. Hiszen onnantól kezdve aki ezért utál, automatikusan seggfejnek nyilvánítja magát. De mivel rólam általában nem veszik észre, ezért könnyebb megoldás, ha hallgatok. És csak azok egy részével osztom meg a "titkom", akik eléggé közel kerülnek hozzám ahhoz, hogy az egyetemen kívül is összejárjunk.

Mielőtt idejöttem tanulni, egy meleg társkereső oldalon láttam valakit, akinek a profiljából kiederült, hogy a (későbbi) szakomra jár az ELTÉ-n. Viszont csak egy arc nélküli kép volt fent róla. Amióta ide járok, hiába gondolkozom azon, ki lehet az. Azóta sem derült ki számomra, hogy kicsoda.

Advertisement

Az egyik tanár a szakomon szerintem szintén meleg,

de családja van, és biztos vagyok benne, hogy fél a saját érzéseitől. Egy leszbikus évfolyamtársam mesélte, hogy hallotta őt társaságban buzizni. Ez intő jel, ezért aztán mindenkinek csak annyit mondok, hogy évek óta van barátnőm. A lényeg úgyis az, hogy foglalt vagyok, és nem az, hogy fiú, vagy lány-e az illető...

Egyik szakdolgozatom témája összefüggött volna a homoszexualitással, de nem mertem ezt bevállalni, a tanáraim miatt. Féltem, hogy nem segítenének tovább emiatt, és féltem, hogy nem objektíven értékelnék a munkám.

Share This Story

Get our newsletter