J√ļnius 30. √©s j√ļlis 7. k√∂z√∂tt zajlik a Budapest Pride 2013 rendezv√©nysorozat. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s ezen a h√©ten t√∂bb posztban is foglalkozik az LMBTQ emberek (tan√°rok, di√°kok, hallgat√≥k) helyzet√©vel a magyar oktat√°sban. ElsŇĎk√©nt Krasznahorkai Emma, aktivista, gimnazista, Pride szervezŇĎ √≠r√°sa.

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l

1. Az espell, a Prezi √©s a Google nyitottakvagyunk.hu c√≠mmel kezdem√©nyez√©t ind√≠tottak a nyitotts√°g fontoss√°g√°nak rekl√°moz√°s√°√©rt. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s is csatlakozott.

2. A m√ļlt h√©ten az Egyes√ľlt √Āllamok k√©t LMBTQ √ľgyben is 5-4 ar√°nyban d√∂nt√∂tt: alkotm√°nyellesnek tal√°lta jogkorl√°tozoz√≥ DOMA-t √©s be sem fogadta a szint√©n melegh√°zass√°g-ellenes Prop 8-at. Az amerikai korm√°nyzat √ľdv√∂z√∂lte d√∂nt√©st.

Advertisement

3. A Jobbik megtiltotta, hogy tagjai p√°rtjelv√©nyben buzizzanak. Ehelyett p√°rtjelv√©ny n√©lk√ľli buziz√°s az √ļj divat.

Advertisement

4. Orb√°n Viktor minisztereln√∂k azt hazudta, hogy nem k√©rt√©k, hogy menjen a Pride-ra, ez√©rt a szervezŇĎk vide√≥ban √ľzentek neki megint.

Advertisement

,,A suli leszbije"

Amikor az ember el√©ri a kamaszkort, rettenetesen v√°gyik arra ‚Äď kimondva vagy kimondatlanul ‚Äď, hogy befogadja ŇĎt egy k√∂z√∂ss√©g. Ehhez meg kell tanulnia alkalmazkodni. Persze mindenhol vannak olyan fura egyedek, akik ink√°bb elk√ľl√∂n√ľln√©nek a t√∂bbiektŇĎl, a legjobb v√©dekez√©s a t√°mad√°s elv hat√°rozza meg a viselked√©s√ľket. Felismerik, hogy nem tudn√°k olyan m√≥don al√°rendelni magukat a k√∂z√∂ss√©g dikt√°lta szab√°lyoknak √©s elv√°r√°soknak, ami megfelelŇĎ lenne, √≠gy elŇĎnyt pr√≥b√°lnak faragni abb√≥l, hogy m√°s √©rt√©krendet k√©pviselnek. √Čs vannak azok, akik √ļgy gondolj√°k, nincs m√°s lehetŇĎs√©g√ľk, csak v√°llalni magukat. √Čn az AKG-ba j√°rok, j√≥ hely, j√≥ pedag√≥giai programmal, j√≥ tan√°rokkal. Hogy a di√°ks√°g milyen, azt mindenki maga d√∂ntse el. Azonban √©rdekes tapasztalataim vannak arr√≥l, milyen is, amikor te vagy a suli leszbije.

Advertisement

,,A szalagavat√≥mon a bar√°tnŇĎmmel fogok t√°ncolni"

√Čn t√∂k√©letesen ny√≠ltan v√°llalom, hogy javar√©szt ebbe a kateg√≥ri√°ba tartozom (egy√©bk√©nt demiszexu√°lis homoromantikus vagyok, ennek az a l√©nyege, hogy csak erŇĎs √©rzelmi kapocs ut√°n k√©pes az ember szexu√°lis kontaktusba l√©pni a m√°sik emberrel. A homoromantikus pedig csak annyi, hogy azonos nemŇĪ ember az, aki ir√°nt szerelmet tudok √©rezni). ElsŇĎsorban az√©rt, mert nekem nem kellett v√©gigj√°rnom az ezzel j√°r√≥ probl√©m√°kat. Magamat is nagyon k√∂nnyen elfogadtam, igaz√°b√≥l sosem volt probl√©m√°m LMBTQ embernek lenni; a csal√°dom is t√°mogat, tulajdonk√©ppen senkitŇĎl nem kaptam negat√≠v visszajelz√©st ezzel kapcsolatban. Nyilv√°n erre az is r√°seg√≠tett, hogy egy olyan iskol√°ba j√°rok, ahol nem igaz√°n √©rdeklŇĎdtek ir√°ntam a di√°kt√°rsaim, meg egy√©bk√©nt sem volt abb√≥l probl√©ma, hogy √©n kihez is vonz√≥dom. A szalagavat√≥mon a bar√°tnŇĎmmel fogok t√°ncolni. Az, hogy voltak pillanatok, amikor meglepetten tapasztaltam a nem ny√≠lt homof√≥bi√°t, az eg√©szen m√°s k√©rd√©s. Mert igenis benne van az emberekben az, hogy ha valaki ‚Äěnem stimmel‚ÄĚ, akkor automatikusan kapcsolnak hozz√° egy√©b negat√≠v tulajdons√°gokat is. Ez pedig m√°r a gener√°ci√≥m probl√©m√°ja. Nem k√≠v√°nnak ut√°naolvasni a dolgoknak, legal√°bbis csak nagyon kis r√©sze √©rdeklŇĎdik azok ir√°nt a dolgok ir√°nt, amely sz√ľks√©ges ahhoz, hogy elfogad√≥ak, toler√°nsak legyenek. Az, hogy egy leszbikus j√°r az √©vfolyamra, csak m√°sodrang√ļ jelzŇĎk√©nt szerepelt a nevem mellett. Sosem csin√°ltam titkot ebbŇĎl, de j√≥ ideig nem is v√°llaltam abszol√ļt ny√≠ltan. Ha valaki megk√©rdezte, elmondtam neki, √©s tekintve, hogy az iskol√°ban k√∂r√ľlbel√ľl √∂tsz√°zan vagyunk, az √©vfolyamok k√∂z√∂tt sok bar√°ts√°g alakult ki, igaz√°n hamar megtudta mindenki. De nem igaz√°n foglalkoztak vele.

Advertisement

,,Benne van az elutasítás"

Az egyik legsz√≥rakoztat√≥bb √©s leg√©rthetetlenebb t√∂rt√©net, amikor az egyik sr√°c az aul√°ban ut√°namkiab√°lta, hogy ‚ÄěEmma, te t√©nyleg leszbi vagy?‚ÄĚ. Nem hiszem, hogy erre √©rtelmesen lehetett volna reag√°lni. Csak cs√∂ndben v√°laszoltam neki, hogy igen, √©s mentem tov√°bb. De ut√°na elgondolkoztam azon, hogy mi√©rt is √≠gy oldotta meg a k√©rd√©st. Provok√°lni akart esetleg? Megs√©rteni? Nem hiszem, hogy a leszbikus jelzŇĎ egy s√©rt√©s. De mi√©rt akarhatott megs√©rteni? F√©l, zavarban volt, nem tudta kezelni, ami √©rthetŇĎ. Persze mindezt nem ny√≠ltan √©s ennyire direkt m√≥don, ink√°bb k√≠v√°ncsi volt, engem is zavarba akart hozni. Viszont megs√©m√≠tett az, hogy tudja, mit k√©ne csin√°lnia: elfogadnia, nem foglalkoznia vele t√∂bbet, √©s m√©gsem k√©pes r√°, hiszen benne van az elutas√≠t√°s (m√©g akkor is, ha otthon am√ļgy leszbiporn√≥ra veri a fark√°t).

Advertisement

,,Egyszerre jelenik meg a homofóbia és a szexizmus"

√ögy gondolom, hogy ez teljesen term√©szetes dolog, √©s az, ha valaki nem l√°t p√©ld√°t arra, hogy l√©tezik ilyen is, nincsen a szŇĪkebb-t√°gabb k√∂rnyezet√©ben LMBTQ ember, akkor sosem fogja levetkŇĎzni √©s elhagyni az elŇĎ√≠t√©leteit, esetleg elfogadni saj√°t mag√°t. EgyszerŇĪen m√°r dacb√≥l is v√°llaltam, hiszen nem mer√≠tem ki a leszbikus sztereot√≠pi√°t, ami a fej√ľkben √©l: r√∂vid haj√ļ, fi√ļs, foci ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ, re√°l be√°ll√≠t√≥d√°s√ļ stb. Nagyon ijesztŇĎ az, hogy a szexizmus mennyire kihat a melegek vagy transz emberek elfogad√°s√°ra. EgyszerŇĪ p√©lda: ha fi√ļ lenn√©k, √©s √ļgy v√°llaln√°m a melegs√©gemet, akkor val√≥sz√≠nŇĪleg nem nagyon lenn√©nek pasi haverjaim, mert a f√©rfiakn√°l kialakult valami kettŇĎs m√©rce, hogy a leszbik ok√©k, de ‚Äěfi√ļbuzikat‚ÄĚ,na ne, azt ne. Hogy ennek milyen pszichol√≥giai magyar√°zata van, felt√©telezem, hogy rengeteg tanulm√°ny √≠r√≥dott r√≥la, √©n nem tudom r√° a teljesen helyt√°ll√≥ v√°laszt. Az a t√©ny, hogy a ‚Äěbuzi‚ÄĚ sz√≥ egy s√©rt√©s, egy pejorat√≠v jelzŇĎ, hogy konkr√©tan az√©rt haszn√°lj√°k, hogy megb√°nts√°k vagy szivass√°k vele a t√°rsukat, len√©zŇĎen reag√°lnak arra, ha valaki nem eg√©szen ‚Äěf√©rfias‚ÄĚ, mondjuk s√≠r, vagy esetleg rajzol, rengeteg olyan probl√©m√°t sz√ľl, amelyeket nekem neh√©z meg√©rtenem. Szerencs√©re sosem volt gond azzal, hogy a nŇĎi √∂lt√∂zŇĎben √∂lt√∂zzek, miut√°n besz√©lgettem az √©vfolyamt√°rsaimmal, √©s elmagyar√°ztam nekik, hogy nem, nem akarok minden nŇĎt megdugni. Ugyan√ļgy nem, ahogy a ciszheter√≥ emberek sem akarnak minden ellenkezŇĎ nem emberrel szexelni. √Čs hogy az√©rt am√ļgy sem a szexrŇĎl sz√≥l (l√°sd demiszexualit√°s). Persze furcsa volt a leszbikuss√°gra hivatkozni k√ľl√∂nf√©le sr√°coknak, √©s √≠gy utas√≠tani vissza ŇĎket. Sokszor megkaptam a ‚Äěneked az a dolgod, hogy felszedd a sr√°cokat‚ÄĚ, √©s ‚Äět√ļl fiatal vagy m√©g, nem tudhatod‚ÄĚ, √©s ‚Äěaz√©rt vagy leszbikus, mert m√©g sosem dugtak meg igaz√°n‚ÄĚ ‚Äď csak a legbosszant√≥bbakat soroltam fel, amiben egyszerre jelenik meg a homof√≥bia √©s a szexizmus. A szomor√ļ, hogy ezt nem csak az iskolat√°rsaim, hanem a bulikban azok a ciszheter√≥ f√©rfiak mondt√°k nekem, akikrŇĎl azt hittem, a bar√°taim. Csak azt√°n ittak.

Advertisement

,,Nem att√≥l nŇĎ a nŇĎ, hogy fŇĎz vagy mos"

Miut√°n elfogadt√°k √©s meg√©rtett√©k ezeket a dolgokat, lassan kialakult bennem az, amit m√°shol ‚Äě√ČlŇĎ k√∂nyvt√°r‚ÄĚ-nak h√≠vnak. Azt mondtam mindenkinek, hogy ink√°bb k√©rdezzenek, ami √©rdekli ŇĎket, mint hogy porn√≥filmekbŇĎl vagy a k√∂zt√©v√©n fut√≥ sztereot√≠p sorozatokb√≥l t√°j√©koz√≥djanak. A ‚Äěhogyan csin√°lj√°tok‚ÄĚ k√©rd√©s ut√°n j√∂ttek a t√©nyleg nehezebbek, amikor kategoriz√°lni kell. Ki a f√©rfi, ki a nŇĎ a kapcsolatban? Senki. De h√°t akkor ki fŇĎz? H√°t az, aki tud vagy r√°√©r. Te vagy a fi√ļ akkor, ha nem tudsz fŇĎzni? Nem, l√°ny vagyok. Rettenetesen neh√©z meg√©rtetni az emberekkel, hogy mirŇĎl is van sz√≥ tulajdonk√©ppen. Hogy szerintem p√©ld√°ul nincsen olyan hogy f√©rfias meg nŇĎies, csak tulajdons√°gok, √©s abb√≥l mindenki rendelkezik bizonyos mennyis√©gŇĪ,minŇĎs√©gŇĪ von√°sokkal. Hogy att√≥l m√©g, mert nem tudok fŇĎzni, nem evidens, hogy √©n mi√©rt is nem hordok nadr√°got. Nem att√≥l nŇĎ a nŇĎ, hogy fŇĎz vagy mos, gyereket sz√ľl √©s nevel. A nŇĎi identit√°s egy sokkal √∂sszetettebb √©s bonyolultabb k√©rd√©s, mint hogy egy cigisz√ľnet alatt el lehessen magyar√°zni a m√°siknak. Mivel szerettem volna m√©g √©rthetŇĎbben elmagyar√°zni mindent, amit k√©rdeztek, elkezdtem t√°j√©koz√≥dni, √©rdeklŇĎdni az emberi jogok ir√°nt, az LMBTQ dolgok ir√°nt, j√∂tt a szexizmus, feminizmus defini√°l√°sa, a tudatoss√°g...

Advertisement

H√°t hogy lehet az, hogyha valaki se nem nŇĎ, se nem f√©rfi?

Nagyon neh√©z volt, hogy testk√∂zelbŇĎl l√°ttam, milyen az, amikor valaki LMBTQ-bar√°tnak, toler√°nsnak tartja mag√°t, de val√≥j√°ban a felsz√≠n alatt ott munk√°lnak benne az elŇĎ√≠t√©letek, a sztereot√≠pi√°k. Eg√©szen megzavarodnak att√≥l, ha valaki nem illik bele az ŇĎ vil√°gukr√≥l kialak√≠tott k√©p√ľkbe, ha m√°s dobozokat, c√≠mk√©ket haszn√°lok, mint amiket ŇĎk addig ismertek. Vagy ha azt mondom, mi√©rt k√©ne c√≠mk√©zni az embereket, √©s arr√≥l vitatkozunk, mi a helyzet Sv√©dorsz√°ggal, ahol l√©trehoznak semleges nemŇĪ √∂lt√∂zŇĎt, √©s azt haszn√°lj√°k is. H√°t hogy lehet az, hogyha valaki se nem nŇĎ, se nem f√©rfi? √Čs akkor belemenni annak a magyar√°z√°s√°ba, hogy ŇĎk nem akarj√°k defini√°lni magukat mint t√°rsadalmi nem. Jaj.

Advertisement

Társaság egy Tudatos Társadalomért

Az, hogy a gener√°ci√≥m √°ltal√°ban rettenetesen t√°j√©kozatlan, √©s nem igaz√°n √©rdeklŇĎdnek az emberi jogok, kisebbs√©gek helyzete √©s a p√°rt- vagy civil politiz√°l√°s ir√°nt, azt szem√©lyes feladatomnak v√©ltem megv√°ltoztatni. Ez√©rt hoztuk l√©tre a T√°rsas√°g egy Tudatos T√°rsadalom√©rt nevŇĪ csoportot. M√©g √©p√ľl, alakul a csoport, de vannak akci√≥ink, p√©ld√°ul a homof√≥bia ellenes vil√°gnapon minden sz√©kh√°zra, a Margit h√≠dra, HŇĎs√∂k ter√©n√©l kiraktuk a Pride-z√°szl√≥t; vagy most h√©tfŇĎn a Blah√°n mindenki fel√≠rhatta, mi√©rt is van sz√ľks√©ge a feminizmusra (ami nem az, hogy felsŇĎ- √©s k√∂z√©poszt√°lybeli feh√©r nŇĎk hisztiznek, vagy v√©ressz√°j√ļ, k√∂v√©r, izzad√≥ leszbik akarnak f√©rfirabszolg√°kat csin√°lni, hanem csak az egyenlŇĎs√©gre t√∂reksz√ľnk. Hiszen ha t√°j√©koz√≥dnak, siker√ľlhet r√°j√∂nni√ľk arra, hogy az LMBT betŇĪk√∂n k√≠v√ľl is mennyi dolog van. A legnehezebb azonban azt meg√©rtetni vel√ľk, hogy nem akarok belŇĎl√ľk ‚Äěbuzit‚ÄĚ csin√°lni, se semleges nemŇĪt. √Čn csak azt akarom, hogy ne cseszegess√©k azokat, akik viszont m√°shogy vagy esetleg sehogy nem kategoriz√°lj√°k be magukat.