Ma a v√°rakoz√°sokkal ellent√©tben nemhogy cs√∂kkent volna a fesz√ľlts√©g, de m√©g valamivel nŇĎtt is. A legfontosabb h√≠r, hogy kis hat√°sfok√ļ bomba robbant az ellenz√©k egyik k√∂zpontj√°ban, a Szakszervezetek H√°z√°ban, ami k√©t embert megsebes√≠tett. Putyin tan√°csad√≥ja erŇĎszakos beavatkoz√°sra √∂szt√∂nzi Janukovicsot. Tov√°bbi, fontosabb h√≠rek alant.

Majdan t√ľntetŇĎk a Dinamo stadionn√°l a parlament elŇĎtt demonstr√°ci√≥ ut√°n, Kijev, febru√°r 6. (Fot√≥: Pavlo Podufalov, Kyiv Post).

Az összes hírösszefoglalónkat elolvashatod az ukrán válságról itt.

H√≠rek febru√°r 6-√°n, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n

17.15 Az elm√ļlt napokban a Hrusevszkij utcai barik√°dok eg√©szen nemzetk√∂zi jelleget kaptak.Napok √≥ta ott lobog p√©ld√°ul ez a litv√°n z√°szl√≥ is. (Gintarńó NarkevińćiŇętńó, twitter)

Advertisement

15.45 Nyilv√°noss√°gra ker√ľlt egy telefonbesz√©lget√©s hanganyaga, amelyet √°ll√≠t√≥lag a kijevi amerikai nagyk√∂vet, Geoffrey Pyatt folytatott Victoria Nulanddel, a State Department Eur√°zsiai √ľgyek√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r√°val. Egy Nuland√©re hasonl√≠t√≥ hang az EU t√©tlens√©g√©re vonatkoztatva a

"szarok az EU-ra"

(Fuck the EU!) mondatot haszn√°lta, majd azt is megbesz√©lt√©k, hogy Klicsko az ellenz√©k "erŇĎs embere" ugyanakkor semmif√©le korm√°nyzati tapasztalattal nem rendelkezik. A hanganyag eredetis√©g√©t m√©g nem lehetett meg√°llap√≠tani. Victoria Nualnd ma √©rkezett k√©tnapos vill√°ml√°togat√°sra Kijevbe. (Kyiv Post)

14.28 Andrij Parubij, a Szakszervezetek H√°z√°nak parancsnoka ma is megerŇĎs√≠tette, a t√ľntetŇĎk semmilyen barik√°dot nem bontanak le a Hrusevszkij utc√°n, √©s esz√ľk √°g√°ban sincs elhagyni az elfoglalt √©p√ľleteket √©s az Eur√≥pa teret, am√≠g √∂ssze k√∂vetel√©s√ľk nem teljes√ľl. (lb.ua)

Advertisement

14.05 Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k egyik k√∂zeli tan√°csad√≥ja, Sergej Glazjev ny√≠ltan erŇĎszak alkalmaz√°s√°ra sz√≥l√≠totta f√∂l az ukr√°n vezet√©st, az elh√ļz√≥d√≥ tiltakoz√°sok megsz√ľntet√©se c√©lj√°b√≥l. A Komerszantnak adott nyilatkozat√°ban eg√©szen pontosan √ļgy fogalmazott: "nagy hib√°t k√∂vet el az ukrajnai korm√°ny azzal, hogy az erŇĎszakos megold√°sokt√≥l minden√°ron tart√≥zkodik." Szerinte, mivel √ļgy tŇĪnik, az ellenz√©ki t√ľntetŇĎk magukt√≥l √ļgysem oszlanak fel, az erŇĎ alkalmaz√°s√°ra mindenk√©ppen sz√ľks√©g lesz elŇĎbb-ut√≥bb. Glazjev hozz√°tette, hossz√ļt√°v√ļ megold√°sk√©nt egy f√∂derlaiz√°lt Ukrajn√°t l√°tna sz√≠vesen, amely ugyanakkor tagja a Kreml √°ltal l√©trehozott sz√∂vets√©gi rendszernek. Emellett az orosz tan√°csad√≥ az USA-t ukrajna bel√ľgyeibe val√≥ akt√≠v beavatkoz√°ssal v√°dolta, amellyel az Egyes√ľlt √Āllamok "megszegi az 1994-es egyezm√©nyt." (Kyiv Post/Komersant/bbc)

Advertisement

14.03 Az √ľgy√©szs√©g nyilv√°noss√°gra hozta Tatjana Csornovol √ļjs√°g√≠r√≥nŇĎ megver√©s√©ben folytatott vizsg√°lata eredm√©nyeit. Meg√°llap√≠t√°saik szerint az ellene elk√∂vetett janu√°r eleji t√°mad√°snak "nem voltak politikai ind√≠t√©kai", puszt√°n "huliganizmusr√≥l van sz√≥". Bizony√≠t√©kaikat a teljes ellenz√©k egy√©rtelmŇĪen k√©ts√©gbe vonta. (lb.ua)

14.00 Vitalij Zaharcsenko ukr√°n bel√ľgyminiszter bejelentette, jelentŇĎsen megerŇĎs√≠tett√©k a rendŇĎrs√©gi jelenl√©tet Kijev-szerte, √©s mag√°t a rendŇĎri √°llom√°nyt is. (Kyiv Post)

Advertisement

13.57. Csomag-bomba robbant a kijevi t√ľntetŇĎk egyik b√°zis√°n. Az elsŇĎ t√°j√©koztat√°sok szerint egy embert s√ļlyosan egyet pedig k√∂nnyebben sebes√≠tett meg. ElŇĎbbinek amput√°lni kellett egyik karj√°t. A robban√≥anyag egy "gy√≥gyszerek" felirat√ļ csomagban √©rkezett a k√∂zpontba. Az EuroMajdan sajt√≥sai 1-2 napon bel√ľlre √≠g√©rtek bŇĎvebb inform√°ci√≥t. (Interfax/EuroMaidan PR)

12.43 Az Eur√≥pai Parlament ma arr√≥l szavazott, hogy az Eur√≥pai Uni√≥t az ukr√°n vezetŇĎk, √©s az √°llami erŇĎszak√©rt felelŇĎs √ľzletemberek ellen vezessen be v√≠zum- √©s beutaz√°si szankci√≥kat. (lb.ua)

Advertisement

12.08. Az ellenz√©ki t√ľntetŇĎk egy k√©tezer fŇĎs csoportja ma az ukr√°n parlament el√© vonult, √©s gyŇĪl√©st tartott a k√∂zeli Marinszkij parkban. A t√ľntet√©s egyetlen sz√≥noka, Andrij Parubij azt monda, ma m√©g csak figyelmeztetni j√∂ttek az orsz√°gh√°z √©p√ľlet√©hez, legk√∂zelebb "m√°r nem lesznek ilyen b√©k√©sek". Ek√∂zben a parlament m√°sik oldal√°n, az Alkotm√°ny t√©ren korm√°nyp√°rti t√ľntet√©s is volt, de √∂sszetŇĪz√©s nem t√∂rt√©nt. (Interfax/lb.ua/EuroMaidan PR)

Advertisement

11.59 Dmitro Bulatov r√©szletes interj√ļt adott elrabl√°s√°nak √©s megveret√©s√©nek k√∂r√ľlm√©nyeirŇĎl a vilniusi k√≥rh√°zban. Elmond√°sa szerint egy mos√≥konyha-szerŇĪ helyis√©gben tarthatt√°k, ezt √©s t√°mad√≥it azonban nem l√°tta, mivel v√©gig be volt k√∂tve a szeme. Amerikai t√°mogat√≥ir√≥l, √©s az eln√∂k, illetve miniszterek h√°zai el√© szervezett aut√≥s akci√≥kr√≥l k√©rdezt√©k, minden alkalommal pontosan ugyanerre voltak k√≠v√°ncsiak. √Čtelt √©s vizet adtak neki, de k√≠nz√°sa folyamatos volt, egy alkalommal a helyis√©g ajtaj√°hoz is hozz√°szegezt√©k. Ennek nyomait be is mutatta a m√©di√°nak.(lb.ua/Bruce Springnote, twitter)

Advertisement

11.42. T√ľntetŇĎkre hasonl√≠t√≥ ruh√°zatban √©s felszerel√©ssel raboltak ki √©s vertek sz√©t k√©t kijevi √©ttermet (O'Panasz √©s Mai Tai) tegnap √©jszaka Kijevben. A Majdan szerint provok√°ci√≥r√≥l van sz√≥. (EuroMaidan PR)

Advertisement

10.27 Az ukr√°n biztons√°gi szolg√°lat b√ľntetŇĎ√ľgyet kezdem√©nyezett Juri Lucenko ellenz√©ki aktivista, volt v√©delmi miniszter ellen. A v√°d "puccsk√≠s√©rlet".

10.03 Arzenyij Jacenyuk, az ellenz√©ki Haza P√°rt vezetŇĎje bejelentette, m√°r elk√©sz√ľltek az ukr√°n alkotm√°nyt alapjaiban a 2004-es √°vltozatra m√≥dos√≠t√≥ tervezet√ľkkel, azt sz√©t is osztott√°k a Rada k√©pviselŇĎi k√∂z√∂tt, √©s j√∂vŇĎ kedden szerinte el is fogadtatj√°k azt a t√∂rv√©nyhoz√°ssal. Ugyanakkor a R√©gi√≥k P√°rtja szerint √ļj alkotm√°ny leghamarabb csup√°n 2014 szeptember√©ben fogadhat√≥ el. Az alkotm√°nyreformok megt√°rgyal√°s√°ra mindenesetre ad-hoc bizotts√°g √°llt f√∂l, √©s rendk√≠v√ľli √ľl√©st is szentelnek neki. (Kyiv Post/lb.ua)

Advertisement

Az összeállítást Tóth Csaba Tibor készítette.