K√©t hete √≠rtuk meg, hogy Pilisen pl√°giumgyan√ļs p√°ly√°zattal, a tantest√ľlet, sŇĎt a helyi tanker√ľlet ellen√©ben, a k√©pviselŇĎtest√ľlet t√°mogat√°s√°val lett igazgat√≥ Koblencz Andrea. A vesztes jel√∂lt hi√°ba fordult kor√°bban az oktat√°si korm√°nyzathoz. Egy h√©ttel cikk√ľnk ut√°n m√°r beh√≠vt√°k a KLIK-be, meghallgat√°k √©s tal√°n az alaposnak ig√©rkezŇĎ vizsg√°latnak el√©be menve Koblencz lemondott.

Advertisement

ElsŇĎ Pilissel foglalkoz√≥ cikk√ľnkbŇĎl kider√ľlt:

  • Pilisi forr√°sunk Gyurkity Katalin, az iskola tan√°ra, volt igazgat√≥helyettese volt, aki nem nyert az igazgat√≥i p√°ly√°zaton.
  • Gyurkity a titkos szavaz√°son 3 elutas√≠t√°st kapott, m√≠g Koblenczre 20-an nem szavaztak. (Ezeken a szavaz√°sokon t√∂bb jel√∂ltre is lehet szavazni.)
  • A k√©pviselŇĎtest√ľletben 7:4 ar√°nyban Koblenczet t√°mogatt√°k t√∂bben, egy tart√≥zkod√°s mellett. A test√ľletnek 7 Fideszes, 2 MSZP-s, 1 Jobbikos, 1 Pilisi Polg√°rŇĎr Egyes√ľletes √©s 1 f√ľggetlen tagja van.
  • Gyurkity besz√°mol√≥ja szerint a tanker√ľlet is ŇĎt t√°mogatta (a tanker√ľlet javaslata alapj√°n v√©g√ľl a k√∂zoktat√°si √°llamtitk√°r hat√°roz a kinevez√©sekrŇĎl), √°m Hoffmann R√≥zsa Koblenczet nevezte ki.
  • Koblencz t√©nyked√©se miatt kor√°bban is rengeteg tan√°r elment, illetve igazgat√≥helyettesek mondtak le (maga Gyurkity is), √≠gy t√∂rt√©nt ez az √ļjabb kinevez√©s hat√°s√°ra is. Emailj√©ben Gyurkity azt √≠rta, hogy egy igazgat√≥helyettes lemondott, egy tan√°r pedig t√°vozott, amikor kider√ľlt, hogy Koblenczet nevezi ki az emberminiszt√©rium.
  • Koblencz p√°ly√°zata jelentŇĎs r√©szben pl√°gium volt: GyŇĎrfi L√°szl√≥n√© hern√°dkaki iskolaigazgat√≥ 2012-es p√°ly√°zat√°t m√°solta.
  • Gyurkity hi√°ba fordult a helyi √©s a k√∂zponti KLIK-hez √©s az oktat√°si korm√°nyzathoz, illetve t√∂bb orszgos m√©diumhoz, senki nem foglalkozott vele.

K√©sŇĎbb azonban alapos vizsg√°lat k√∂vetkezett. Gyurkity mai emailje szerint:

Az augusztus 16-√°n elk√ľld√∂tt, elfaxol √©s emailezett leveleim alapj√°n az √°llamtitk√°r asszony utas√≠t√°st adott a KLIK eln√∂k√©nek, hogy bejelent√©semet id√©zem: "alaposan √©s gyorsan" vizsg√°lja ki a pl√°giummal kapcsolatban. 08. 29-√©n beh√≠vtak a Klik bpesti k√∂zpontj√°ban, √©s ott elŇĎadhattam a dokumentumokat √©s bizony√≠t√©kokat a k√∂znevel√©si fŇĎoszt√°ly oszt√°lyvezetŇĎje √©s a jogi √©s szem√©ly√ľgyi fŇĎoszt√°ly HR referense hallgatott meg. Kifejezetten √©rdeklŇĎdŇĎk √©s val√≥ban alaposak voltak, mindent elmondhattam, amit akartam. Vas√°rnap el is k√ľldt√©k a nagyon pontos jegyzŇĎk√∂nyvet al√°√≠r√°sra. √ögy tapasztaltam, hogy ezt az √ľgyet val√≥ban alaposan √©s gyorsan kivizsg√°lt√°k.

Advertisement

Gyurkity szerint az eset nem egyedi, Hoffmann √°llamtitk√°r vissza fogja vonni m√°s plagiz√°l√≥ iskolaigazgat√≥k kinevez√©s√©t is. Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°shoz eddig nem jutott el h√≠r m√°sokr√≥l, akiket pl√°giumgyan√ļs p√°ly√°zattal neveztek ki, b√°r a budapesti K√∂lcseyben Hoffmann annak ellen√©re nem nevezte ki a mindenki √°ltal t√°mogatott igazgat√≥helyettest, hogy ellenfele, egy miniszt√©riumi k√∂z√©pvezetŇĎ, nyilv√°nval√≥an plagiz√°lt.

Advertisement

A kor√°bban vesztes jel√∂lt most √∂r√ľl:

Tal√°n mindennek hat√°s√°ra Koblencz Andrea szeptember 2-√°n lemondott vezetŇĎi kinevez√©s√©rŇĎl, √©s ma m√°r az arra kijel√∂lt igazgat√≥helyettes ir√°ny√≠totta az iskolai munk√°t. A pedag√≥gusok nagy r√©sze megk√∂nnyebb√ľlt, volt, aki ugr√°ndozott √∂r√∂m√©ben (k√∂zt√ľk √©n is), √©s most mindannyian azon vagyunk, hogy z√∂kkenŇĎmentess√© tegy√ľk a tan√©v kezd√©s√©t √©s folytat√°s√°t. Nagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy sz√°mos munkat√°rsam keresett fel a mai napon, hogy megk√∂sz√∂nje nekem, hogy nem adtam fel a "harcot", √©s b√°r ŇĎk nem voltak el√©g b√°trak √©s nem is hittek m√°r a sikerben, √©n kitartottam, √©s √©rt√ľk is v√©gigvittem ezt a folyamatot. Jelenleg magyartan√°rk√©nt dolgozom tov√°bb. √ögy gondolom, gyŇĎz√∂tt az igazs√°g, √©s √∂r√ľl√∂k, hogy mindenf√©le politikai √°ll√°sfoglal√°s √©s z√°szl√≥lenget√©s n√©lk√ľl siker√ľlt ezt el√©rnem.

Advertisement

Mi szerint√ľnk az √ľgy l√©nyege?

Szeretn√©nk azt hinni, hogy az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°snak √©s a hasonl√≥an mŇĪk√∂dŇĎ lapoknak van √©rtelme √©s lehet hat√°sa. Sokan megk√©rdŇĎjelezik, hogy b√°rmit el lehet √©rni, √©s a legt√∂bb esetben t√©nyleg nem t√∂rt√©nik semmi. Nem √°ll√≠tan√°nk, hogy a pilisi √ľgyben az √ĀO miatt t√∂rt√©nt valami, de mindenesetre az √ľgy nem mond ellent annak, hogy a nyilv√°noss√°g fontos eszk√∂ze vagy ak√°r egyetlen m√≥dja lehet az igazs√°gtalans√°gok elleni fell√©p√©snek.

Advertisement

Sajnos azt is gondoljuk, hogy az √ľgy m√©lyebb probl√©m√°kra is r√°mutat √©s mind a helyi politikai vezet√©s, mind pedig a k√∂zponti oktat√°sir√°ny√≠t√°s felelŇĎss√©g√©t felveti. Koblenczet annak ellen√©re t√°mogatta a helyi k√©pviselŇĎtest√ľlet, hogy a tantest√ľlet a m√°sik jel√∂lt m√∂g√∂tt √°llt √©s Koblencz plagiz√°lt, √©s annak ellen√©re nevezte ki kor√°bban Hoffmann, hogy a tantes√ľlet √©s a helyi tanker√ľleti vezet√©s is az ellenjel√∂ltet t√°mogatta, a kinevez√©s idej√©n m√°r eg√©szen nyilv√°nval√≥ pl√°giumr√≥l nem is besz√©lve. Ennek ellen√©re pozit√≠v, hogy legal√°bb ut√≥lag t√∂rt√©nt valami. Rem√©lj√ľk, hogy Hoffmannak lesz ereje fel√ľlvizsg√°lni a t√∂bbi botr√°nyos igazgat√≥i kinevez√©st √©s megtal√°lni az appar√°tusban a hib√°k felelŇĎseit, ha m√°r saj√°t mag√°t nyilv√°n nem tartja hib√°snak. Ezeken a helyeken lehet kezdeni a munk√°t:

Az elŇĎzŇĎ r√©szek tartalm√°b√≥l:

  • Egy j√°szs√°gi telep√ľl√©sen a helyi Fidesz erŇĎs embere, aki a cs√ļny√°n bukott polg√°rmester v√°laszt√°s (Fideszesk√©nt 2/3-1/3 ar√°nyban vesztett egy f√ľggetlennel szemben) ut√°n a helyi tanker√ľlet √ļjonnan kre√°lt vezetŇĎi sz√©k√©vel vigasztal√≥dhatott, benyomta iskolaigazgat√≥nak saj√°t ember√©t a tantest√ľlet v√°lasztottj√°val szemben. R√©szletek itt.
  • Szigetv√°ron a jelenleg hivatalban l√©vŇĎ igazgat√≥t az iskola dolgoz√≥nak 80%-a t√°mogatta, de a p√°ly√°zatot eredm√©nytelennek nyilv√°n√≠tott√°k. R√©szletek itt.
  • V√°lon a polg√°rmester feles√©ge annak ellen√©re jutott igazgat√≥i kinevez√©shez, hogy a tantest√ľleti szavaz√°son 50% alatti t√°mogat√°st kapott. Viszont a csal√°d K√∂v√©r L√°szl√≥val is j√≥ kapcsolatot √°pol: az igazgat√≥v√° kinevezett feles√©g √©vfolyamt√°rsa volt K√∂v√©r feles√©g√©nek, √©s a bajszos h√°zeln√∂k a gyermek√ľk keresztapja. R√©szletek itt.