A magyar egyetemi oktat√°s minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si szervezete, a Magyar FelsŇĎoktat√°si Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g (MAB) honlapj√°n egy r√∂vid k√∂zlem√©ny jelent meg, mely arr√≥l t√°j√©koztat, hogy a test√ľlet elvesztette √°lland√≥ tags√°g√°t a br√ľsszeli sz√©khelyŇĪ ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) nevŇĪ szervezetben. Az ENQA level√©t is csatolt√°k, amely szerint a magyar tags√°got egyelŇĎre √°tmenetileg f√ľggesztett√©k f√∂l, mivel a MAB k√©t ENQA krit√©riumnak val√≥ (3: megfelelŇĎ anyagi forr√°sok; 4: f√ľggetlens√©g) megfelel√©srŇĎl sem tudott megnyugtat√≥ bizony√≠t√©kkal szolg√°lni. A MAB az √ľgyben kiadott egy bekezd√©ses k√∂zlem√©ny√©ben m√©g annyit jegyzett meg, mindk√©t krit√©rium a test√ľlet hat√°sk√∂r√©n k√≠v√ľli, √≠gy a helyzet megv√°ltoz√°s√°hoz elsŇĎsorban √ļj jogszab√°lyok lenn√©nek sz√ľks√©gesek.

Az ENQA level√©t magyar ford√≠t√°sban itt k√∂z√∂lj√ľk:

Prof. Balázs Ervin részére

eln√∂k, Magyar FelsŇĎoktat√°si Akkredit√°ci√≥s Bizotts√°g

Dublin, 2014. janu√°r 17.

Tisztelt Bal√°zs Professzor,

Az√©rt √≠rok √Ėnnek, hogy t√°j√©koztassam egy, a szervezet√ľnk √°ltal 2013. november 29.-√©n hozott hat√°rozatr√≥l a MAB tags√°g√°t illetŇĎen.

Ahogy azt m√°r tudja, az eln√∂ks√©g m√°r megvitatta a fel√ľlvizsg√°lati bizotts√°g jelent√©s√©t okt√≥ber 28.-i √ľl√©s√©n √©s ez√ļton is szeretn√©m megk√∂sz√∂nni, hogy a tov√°bbi inform√°ci√≥k rendelkez√©sre bocs√°t√°s√°ban sz√≠ves rendelkez√©s√ľnkre √°llt.

Elmond√°s√°b√≥l az eln√∂ks√©g arra k√∂vetkeztet√©sre jutott, hogy m√≠g m√°s krit√©riumok eset√©ben a tags√°g elv√°r√°sait kiel√©g√≠tik, a 3-as (forr√°sok) √©s az 5-√∂s (f√ľggetlens√©g) krit√©riumain√°l jelentŇĎsen az elv√°rt szint alatt maradnak.

Val√≥ban, a gazdas√°gi instabilit√°s (√°llami k√∂lts√©gvet√©si normat√≠v√°juk a 2013-as √©v m√°sodik fel√©re eg√©szen novemberig nem √©rkezett meg) √©s az a t√©ny, hogy az oktat√°si hat√≥s√°gok b√°rmely esetben megv√°ltoztathatj√°k a MAB d√∂nt√©seit, illetve hogy MAB-akkredit√°ci√≥ n√©lk√ľl is kiadhatnak felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyeknek mŇĪk√∂d√©si enged√©lyeket, az eln√∂ks√©gben komoly aggodalmat v√°ltott ki.

Ehhez j√∂n m√©g az is, hogy a felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°rral a MAB kinevez√©si folyamat√°r√≥l t√∂rt√©nt egyeztet√©sek m√©g mindig bizonytalanul haladnak.

Mivel szervezet√ľnk teljes jog√ļ tags√°g√°hoz az √∂sszes elv√°r√°sunkkal szembeni l√©nyegi egyez√©s k√∂telezŇĎ, az eln√∂ks√©g nem tudja a MAB teljes jog√ļ tags√°g√°t meg√ļj√≠tani, √≠gy a szervezet innentŇĎl az "ENQA tag ellenŇĎrz√©s alatt" st√°tuszba minŇĎs√ľl √°t k√©t √©ves idŇĎtartamra 2013. november 29.-tŇĎl sz√°m√≠tva, √©s ez alatt az idŇĎszak alatt √ļjabb teljes ellenŇĎrz√©si proced√ļr√°n kell √°tesnie annak v√©g√©ig, vagy hamarabb, ha a MAB ezt ig√©nyli.

Levelemet azzal z√°rn√°m, hogy kiemeljem, a jelent√©s megerŇĎs√≠tette a MAB-nak √©s munkat√°rsainak magas szintŇĪ szak√©rtelm√©t az egyetemi akkredit√°ci√≥ ter√©n. Mivel a MAB t√∂bb mint t√≠z √©ve teljes jog√ļ tagunk, ez√©rt ŇĎszint√©n rem√©lem, hogy a k√©t jelentŇĎs fentebb eml√≠tett hi√°nyoss√°got hamarosan figyelembe veszik √©s az elk√∂vetkezŇĎ k√©t √©v alatt jelentŇĎs m√©rt√©kben kijav√≠tj√°k.

Üdvözlettel,

Padraig Walsh

az ENQA elnöke