A CSR (corporate social responsibility) a cĂ©gek tĂĄrsadalmi felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄsĂĄt jelenti. A legtöbb cĂ©g esetĂ©ben a CSR kimerĂŒl ,,hagyomĂĄnyos" tĂĄrsadalmi ĂŒgyek (pl. szegĂ©nysĂ©g) adomĂĄnyok formĂĄjĂĄban valĂł felkarolĂĄsĂĄban. Nem Ă­gy MagyarorszĂĄg minden bizonnyal legkĂșlabb cĂ©ge, a Prezi esetĂ©ben. Itt a nyitottakvagyunk.hu.

NĂ©hĂĄny tĂ©ny annak illusztrĂĄlĂĄsĂĄra hogy miĂ©rt a Prezi (Ă©s nem az OTP vagy a MOL) a legkĂșlabb magyar cĂ©g:

  • A PrezirƑl elƑször AmerikĂĄban, az egyetemen hallottam elƑször, amikor egy ĂłrĂĄmon valaki Prezis prezentĂĄciĂłt tartott. Szerintem a prezentĂĄlĂł lĂĄny sem tudta, hogy a Prezi egy budapesti szĂ©khelyƱ magyar cĂ©g (amerikai lĂ©tĂ©re miĂ©rt is Ă©rdekelnĂ©), de Ă©n meg plĂĄne nem, csak sokkal kĂ©sƑbb jöttem rĂĄ, hogy itt egy eurĂłpai Ă©rtelemben vett magyar cĂ©grƑl van szĂł.
  • A Prezi irodĂĄja igazĂĄn ĂŒtƑs. MƱfƱ, ingyen kaja, rollerek, közössĂ©gi terek.
  • Miközben kb. mindenki, aki teheti elmegy MagyarorszĂĄgrĂłl Londonba mosogatni vagy a Stanfordra kutatni, a Prezi nem csak, hogy MagyaorszĂĄgon tud tartani magyarokat, de kĂŒlföldrƑl is Budapestre csalogat fejlesztƑket. És amikor kĂŒlföldet mondok nem MagyarorszĂĄgnĂĄl szegĂ©nyebb orszĂĄgokra kell gondolni, hanem mondjuk SpanyolorszĂĄgra vagy Izraelre.
  • Amikor tĂĄrsadalmi felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄsrĂłl beszĂ©lnek, akkor nem Ă©hezƑ gyerekeknek valĂł adomĂĄnyokkal nyugtatjĂĄk meg a lelkiismeretĂŒket, hanem elmennek dolgozni. SzociĂĄlis ÉpĂ­tƑtĂĄbor, bagi cigĂĄnytelep, ilyesmi.
  • Miközben MagyarorszĂĄgon szinte mindenhol ott van a kirekesztĂ©s, legyen szĂł akĂĄr a cigĂĄnyok elleni sorozatgyilkossĂĄgrĂłl, KerĂ©nyi Imre buzizĂĄsĂĄrĂłl vagy a parlamenti zsidĂłzĂĄsrĂłl, a Prezi megcsinĂĄlt egy olyan honlapot, ami pontosan ennek az ellenkezƑjĂ©rƑl szĂłl. MĂĄr korĂĄbban is ott voltak a Prideon egy sajĂĄt kamionnal, most pedig több mĂĄs cĂ©ggel Ă©s szervezettel egyĂŒtt megcsinĂĄltĂĄk a nyitottakvagyunk.hu-t.

A Prezi, az espell Ă©s a Google MagyarorszĂĄg közös kezdemĂ©nyezĂ©sĂ©nek lĂ©nyege, hogy rĂĄĂ©bressze az embereket Ă©s a vĂĄllalatokat: a nyitottsĂĄg Ă©rtĂ©k Ă©s Ă©rdek. A kĂŒlönbözƑsĂ©g Ă©s a sokszĂ­nƱsĂ©g az alapja az innovĂĄciĂłnak, az Ășj ötleteknek, annak, hogy egy cĂ©g vagy kezdemĂ©nyezĂ©s izgalmas Ă©s naprakĂ©sz tudjon maradni. A kezdemĂ©nyezĂ©shez mĂĄsok mellett csatlakoztak tĂĄrsadalmi szervezetek (pl. TASZ, BagĂĄzs, Habitat) Ă©s innovatĂ­v magyar cĂ©gek (pl. Mito, LOFFICE). TermĂ©szetesen az ÁtlĂĄtszĂł OktatĂĄs csapata is tĂĄmogatja a kezdemĂ©nyezĂ©st, Ă©s tudĂłsĂ­tani fog a Pride-rĂłl, ahol a kezdemĂ©nyezĂ©s rĂ©sztvevƑi cĂ©ges szĂ­nekben jelennek majd meg.