Forr√°sunk szerint december √≥ta √°llnak a tank√∂nyvek akkredit√°ci√≥, az EMMI √°ltal kiadott aj√°nl√°sba akkredit√°latlan, √ļgynevezett k√≠s√©rleti tank√∂nyvek ker√ľltek, k√∂zben pedig a piacvezetŇĎ Sz√°ray-f√©le t√∂rt√©nelemk√∂nyv nem ker√ľlt fel a emberminiszt√©rium szŇĪk list√°j√°ra csak az enn√©l bŇĎvebb tank√∂nyvlist√°ra. A KLIK-hez tartoz√≥ iskol√°ra azonban az EMMI list√°ja vontatkozik. M√©g jobb: van olyan t√°rgy, amihez nem hagytak j√≥v√° k√∂nyvet.

A tank√∂nyvkiad√°s k√∂r√ľli kavar√°s m√°r r√©g√≥ta folyik. Az Indexen m√°r tavaly augusztusban megjelent, hogy az √°llam egyr√©szt a Nemzeti K√∂zszolg√°lati √©s Tank√∂nyvkiad√≥ (nem keverendŇĎ az idŇĎk√∂zben Nemzed√©kek Tud√°sa Tank√∂nyvkiad√≥ra √°tkeresztelt Nemzeti Tank√∂nyvkiad√≥val) r√©v√©n bel√©pett a tank√∂nyvbizniszbe, m√°sr√©szt mag√°nkiad√≥k megszerz√©s√©n is gondolkodik. Az akkori cikkben m√©g a Mozaik Kiad√≥r√≥l volt sz√≥, m√ļlt h√©tre kider√ľlt, hogy v√©g√ľl az Ap√°czai Kiad√≥t siker√ľlt megszereznie a korm√°nynak, amely Hoffmann R√≥zsa szerint abban hisz, hogy min√©l kisebb a verseny, ann√°l olcs√≥bbak a k√∂nyvek.

De vissza a tank√∂nyvakkredit√°ci√≥hoz. Jelenleg k√©t lista l√©tezik a tank√∂nyvekrŇĎl. Az egyik egy viszonylag sok k√∂nyvet tartalmaz√≥ adatb√°zis, a K√∂zoktat√°si Tank√∂nyvjegyz√©k. Erre a list√°ra akkor ker√ľlhet fel egy k√∂nyv, ha kereszt√ľl megy az akkredit√°ci√≥s folyamaton. A m√°sik lista az EMMI √°ltal kiadott aj√°nl√°s. Az ebben megtal√°lhat√≥ j√≥val kisebb sz√°m√ļ tank√∂nyvek haszn√°lata enged√©lyezett a KLIK-hez tart√≥z√≥ iskol√°kban. Praktikusan ide tartozik majdnem minden iskola, kiv√©tel p√©ld√°ul az egyh√°zi fenntart√°s√ļ iskol√°k √©s a mag√°nint√©zm√©nyek, illetve az egyetemi gyakorl√≥iskol√°k. Forr√°sunk szerint a nem KLIK-es iskol√°k ,,tal√°n" a bŇĎvebben tank√∂nyvjegyz√©kbŇĎl v√°laszthatnak.

Ugyanakkor szerinte mindk√©t list√°val t√∂bbf√©le gond is van. Az elsŇĎ probl√©ma, hogy t√∂bb √ļj tant√°rgyhoz, amelyek az √ļj kerettantervvel jelentek meg, nincsenek k√∂nyvek a list√°kon. P√©ld√°ul 5-6. oszt√°lyban nem t√∂rt√©nelmet tanulnak a di√°kok, hanem vagy t√°rsadalomismeretet vagy latin √∂r√∂ks√©g√ľnket. Mint a mell√©kelt √°bra mutatja, egyik t√°rgyhoz sem szerepel tank√∂nyv a K√∂zoktat√°si Tank√∂nyvjegyz√©kben. R√©szben az√©rt, mert a m√°r beadott tank√∂nyvterveket sem akkredit√°lj√°k december √≥ta. Hogy mi√©rt, azt senki nem tudja.

Advertisement

Tov√°bbi probl√©m√°nak tŇĪnik a tank√∂nyvlist√°k esetlegess√©ge. Konkr√©t p√©ldak√©nt hozta forr√°sunk Sz√°ray Mikl√≥s piacvezetŇĎ t√∂rt√©nelemk√∂nyv-sorozat√°t. √Čn is ebbŇĎl tanultam 10 √©vvel ezelŇĎtt. Ennek a sorozatnak az elsŇĎ k√∂tete (7. oszt√°ly) a bŇĎvebb akkredit√°ci√≥s list√°ra m√©g felf√©rt, a szŇĪkebb EMMI-s list√°ra m√°r nem. Viszont ami m√©g durv√°bb, hogy a k√∂vetkezŇĎ k√∂tet (8. oszt√°ly) m√°r a bŇĎvebb list√°n sincs rajta, ugyanis nem lett akkredit√°lva a folyamat le√°ll√°sa miatt. √ögyhogy, aki ebbŇĎl a sorozatb√≥l kezdte oktatni hetedikeseit id√©n, annak most nem lesz k√∂nnyŇĪ dolga.

Advertisement

Forr√°sunk harmadik probl√©m√°s pontk√©nt hozta, hogy a szŇĪkitett EMMI-s list√°n elsŇĎk√©nt mindig egy √ļj ,,K√≠s√©rleti tank√∂nyv" szerepel. EzekrŇĎl a tank√∂nyvekrŇĎl azt lehet tudni, hogy

Advertisement

  • nincsen hivatalosan megnevezett szerzŇĎj√ľk, azt √≠rj√°k r√°juk, hogy ,,szerzŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g"
  • a k√∂nyveket nem akkredit√°lt√°k
  • senki nem l√°tta m√©g ŇĎket, tal√°n nincsenek is k√©szen
  • az Oktat√°skutat√≥ √©s FejlesztŇĎ Int√©zet √≠ratja ŇĎket
  • ki√≠rtak ugyan egy forr√°sunk √°ltal kamunak minŇĎs√≠tett p√°ly√°zatot a tank√∂nyvek meg√≠r√°s√°ra, de miut√°n erre kev√©s jelentkezŇĎ akadt, nehezen siker√ľlt kiv√°lasztani a k√≠s√©rleti tank√∂nyveket v√©g√ľl elk√©sz√≠tŇĎ munkak√∂z√∂ss√©get
  • a k√∂nyvek nagyon olcs√≥k, mert az OFI szerint ,,√∂nk√∂lts√©gi √°ron" jelennek meg (r√©szletek√©rt katt ide); a 350-400 forintos √°rak a piaci √°rak harmad√°t jelentik
  • forr√°sunk szerint az is feltŇĪnŇĪ, hogy hi√°ba van m√°r k√©t nagy kiad√≥ja (Ap√°czai, Nemzeti K√∂zszolg√°lati) is az √°llamnak, ezek a tank√∂nyvek az OFI-b√≥l j√∂nnek ki.