Magyarorsz√°gon minden 2016-t√≥l √©retts√©gizŇĎ k√∂z√©piskol√°s k√∂teles 50 √≥ra k√∂z√∂ss√©gi szolg√°latot teljes√≠teni, √≠rt√°k t√∂rv√©nybe 2011-ben. A 2012/2013-as tan√©vtŇĎl kezdŇĎdŇĎen minden kilencedikes a t√∂rv√©ny hat√°lya al√° esik. A cikket Orsz√°gh Viki, k√∂z√©piskol√°s vend√©gszerzŇĎnk √≠rta.

K√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľlteken lehet ‚Äěk√∂z√∂ss√©gi szolg√°lni", elviekben az eg√©szs√©g√ľgy√∂n √°t a k√∂rnyezetv√©delemig mindenf√©le szegmens belef√©r. Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si meg√°llapod√°st kell k√∂tnie az iskol√°nak minden egyes a projektben r√©sztvevŇĎ int√©zm√©nnyel. Min√©l t√∂bb ilyen r√©sztvevŇĎ int√©zm√©ny van, ann√°l soksz√≠nŇĪbb lehetŇĎs√©gek k√∂z√ľl v√°laszthatnak a di√°kok. A tanul√≥nak minden alkalommal igazolnia kell, hogy az adott helyen j√°rt. A projektek sor√°n iskolai felk√©sz√≠tŇĎ- √©s levezetŇĎ foglalkoz√°sokon kell majd r√©szt venni√ľk a jelentkezŇĎknek.

L√©nyeges k√©rd√©s, hogy sz√ľks√©g van-e az ilyen jellegŇĪ tev√©kenys√©gek k√∂telezŇĎv√© t√©tel√©re? Kell-e m√©g terhelni az am√ļgy is nagy nyom√°s alatt l√©vŇĎ di√°kokat?

AlapvetŇĎen egy hasznos dolognak gondolom a karitat√≠v tev√©kenys√©geket.* Seg√≠ts√©gny√ļjt√°s k√∂zben sok √©rt√©kes emberrel lehet tal√°lkozni, √ļj ismerets√©gek k√∂ttethetnek, nem utols√≥ sorban fontos elem a j√≥kedv √©s egy j√≥ csapat is.

√Ām, aki ezt nem mag√°t√≥l hat√°rozza el, hanem k√∂telezik r√°, nem felt√©tlen√ľl a dolog pozit√≠v oldal√°t n√©zi majd. A kezdem√©nyez√©s mellett sz√≥l azonban, hogy a mai di√°kok k√∂r√©ben (tisztelet a kiv√©telnek) m√°r m√ļl√≥ fogalom az √∂nzetlens√©g, az anyagi haszonszerz√©st mellŇĎzŇĎ munka elv√°llal√°sa. Egy anyagias vil√°gban √©l√ľnk, ezt ŇĎk is l√°tj√°k, hallj√°k, tapasztalj√°k. Ennek a hozz√°√°ll√°snak a megv√°ltoztat√°s√°ra, a vil√°gk√©p√ľk √°rnyal√°s√°ra kiv√°l√≥ alkalom lehet a k√∂z√∂ss√©gi szolg√°lat.

Advertisement

Nyitotts√°g √©s r√°l√°t√°s, √∂nmaguknak a vil√°gban val√≥ elhelyez√©se, egy m√°s k√∂zeg megismer√©se-ehhez is seg√≠theti a di√°kokat a k√∂z√∂ss√©gi szolg√°lat. V√°lasszon mindenki a saj√°t √©rdeklŇĎd√©si k√∂r√©be beleillŇĎ munk√°t, √©s pr√≥b√°lja meg √©lvezni az ott elt√∂lt√∂tt idŇĎt. 50 √≥ra nem sok. Ha azt vessz√ľk, hogy a mai tin√©dzserek hetente legal√°bb 10 √≥r√°t t√∂ltenek facebookon illetve a g√©p elŇĎtt, akkor ez a p√°r √≥ra a 3 √©v alatt bŇĎven teljes√≠thetŇĎ feladat, fŇĎleg, ha j√≥kedvvel v√©gzik azt. Ezt is kiposztolhatj√°k, mehet inst√°ra a k√∂z√∂s k√©p, mindegy, milyen al√°√≠r√°ssal. Ott volt√°l, √©s tett√©l valamit. Hiszen lehet ez j√≥ is! Lesznek, akik nem fogj√°k √©lvezni, de lesznek, akik egy √ļj hobbit tal√°lnak, az √©rdeklŇĎd√©si k√∂r√ľket bŇĎv√≠tik, kellemes √©lm√©nyeket szereznek.

Ez a t√∂rv√©ny √∂sszess√©g√©gben pozit√≠v c√©lzat√ļ, seg√≠tŇĎ sz√°nd√©k√ļ. Ki kell m√©g forrnia mag√°t, term√©szetesen. Hiszen, ha belegondolunk Magyarorsz√°gon h√°ny k√∂z√©piskola mŇĪk√∂dik, akkor t√∂bb t√≠zezer di√°knak kell helyet biztos√≠tani k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľleteken. Ugyanakkor felvetŇĎdik a k√©rd√©s, kell-e ennyi dolgos k√©z? Nyilv√°n sok feladat k√∂z√ľl lehet v√°lasztani, de m√©gis, t√©nyleg mindenki valami val√≥ban hasznosat fog csin√°lni?

Ha te is szeretn√©l cikket √≠rni az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°sra, √≠rj egy emailt az atlatszooktatas@gmail.com-ra!

Advertisement

(Kép innen.)