300 forintért juthatnának meleg ebédhez a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, ha megvalósul a hallgatói önkormányzat kezdeményezése. Csak az alapanyagok árát kellene fizetni, a legrászorultabbak pedig ingyen étkezhetnének. Az általunk megkérdezett vállalkozó szerint ez több kérdést is felvet.

Az SZTE EH√ĖK nemr√©g azzal kereste meg a szoci√°lis √∂szt√∂nd√≠jrendszer alapj√°n legr√°szorultabbnak minŇĎs√ľlŇĎ hallgat√≥kat, hogy felm√©rj√©k, ig√©nybe venn√©k-e a kedvezm√©nyes √©tkez√©si lehetŇĎs√©get. Varga Tam√°s Ott√≥, a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzat juttat√°si √©s t√©r√≠t√©si referense arr√≥l t√°j√©koztatott benn√ľnket, hogy vel√ľk pr√≥b√°ln√°k ki, hogy hogyan mŇĪk√∂dik ez a t√°mogat√°si forma, majd minden hallgat√≥ sz√°m√°ra nyitott√° tenn√©k. A lebonyol√≠t√°s elŇĎfizet√©ses rendszerben t√∂rt√©nne, √©s minden tizenhetedik befizet√©s ut√°n egy r√°szorul√≥ hallgat√≥ ingyenes √©tkez√©sben r√©szes√ľlhetne.

A t√°j√©koztat√°s alapj√°n a pedag√≥gusk√©pzŇĎ kar fŇĎ√©p√ľlet√©ben, a Tam√°si √Āron Klubban szolg√°ln√°k ki a hallgat√≥kat, naponta 11 √©s 15 √≥ra k√∂z√∂tt. Varga Tam√°s Ott√≥ elmondta, hogy az √©tkeztet√©sben most is akt√≠v piaci szereplŇĎkkel dolgoznak egy√ľtt. Arr√≥l is besz√°molt, hogy tapasztalataik alapj√°n a hallgat√≥k nagy r√©sz√©nek gondot jelent a mindennapi meleg √©telhez jut√°s, ezt szeretn√©k megoldani.

Megk√©rdezt√ľnk t√∂bb, egyetemist√°k √°ltal is l√°togatott √©ttermet mŇĪk√∂dtetŇĎ v√°llalkoz√°st, de megkeres√©s√ľnkre csak egyik√ľk reag√°lt, n√©vtelens√©get k√©rve. Elmondta, hogy amellett, hogy elismeri a szoci√°lisan r√°szorul√≥k t√°mogat√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©t, a kezdem√©nyez√©s piactorz√≠t√≥ hat√°s√ļ lehet. Hozz√°tette, ahhoz, hogy a kezdem√©nyez√©s megval√≥suljon, a kijel√∂lt helyet alkalmass√° kell tenni, t√°lal√≥konyh√°t kialak√≠tani, biztos√≠tani az eg√©szs√©g√ľgyi ellenŇĎrz√©st, az elŇĎ√≠r√°soknak megfelel√©st. Mint fogalmazott, "szeg√©nykonyha" l√©trehoz√°sa helyett korrektebbnek √©s a hallgat√≥k sz√°m√°ra is bar√°ts√°gosabb megold√°snak tartan√°, ha a m√°r mŇĪk√∂dŇĎ √©ttermek vehetn√©nek r√©szt a programban, √ļgy, hogy v√°llalj√°k, hogy meghat√°rozott √°ron biztos√≠tanak men√ľt, ami√©rt az egyetemist√°k √∂nk√∂lts√©gi √°rat fizetnek, a fennmarad√≥ √∂sszeget pedig az EH√ĖK-kel sz√°molj√°k el.

Szegeden a legolcs√≥bb helyeken egy√©bk√©nt 600 forint k√∂r√ľli √°ron lehet men√ľh√∂z jutni.