Legal√°bb sz√°mszerŇĪs√≠tett√©k. Ennek a felm√©r√©snek egy √©rtelme volt, megm√©rt√©k, hogy mennyi az annyi, majd j√∂tt a meg√°llap√≠t√°s: A korrupci√≥ ott van a magyar felsŇĎoktat√°sban is, ez der√ľl ki a Transparency International (TI) magyarorsz√°gi tagozat√°nak leg√ļjabb kutat√°s√°b√≥l, amit a Kutat√≥ponttal egy√ľttmŇĪk√∂dve jegyeztek. Magyarorsz√°gon 500 di√°kot k√©rdeztek meg k√©rdŇĎ√≠ves vizsg√°latban, √©s m√©lyinterj√ļkat k√©sz√≠tettek oktat√≥kkal √©s √°llamigazgat√°si szakemberekkel.

Egy egyszerŇĪ t√∂rt√©net, ami j√≥l le√≠rja a helyzetet: Egy hallgat√≥ sz√°molt be arr√≥l a szerkesztŇĎs√©g√ľnknek, hogy mikor az egyetem mellett munk√°t v√°llalt, meg szerette volna oldani, hogy levelezŇĎ k√©pz√©sben folytathassa a tanulm√°nyait. Telefonos √©s email-es megkeres√©s√©re a Tanulm√°nyi Oszt√°ly nem reag√°lt √©rdemben. Mivel felelŇĎs √°llami szervn√©l v√°llalt munk√°t, egyik alkalommal az √ļj postafi√≥kj√°r√≥l √≠rta az √ļj szerzem√©ny√©t a TO-nak. Var√°zs√ľt√©sre minden megold√≥dott, a TO vezetŇĎje szem√©lyesen v√°laszolt √©s int√©zte az √ľgy√©t. A hallgat√≥ nem a poz√≠ci√≥j√°val √©lt vissza (figyelembe v√©ve, hogy egyszerŇĪ irodai asszisztensk√©nt dolgozik), hanem a TO √©rt√©kelte √ļgy a helyzetet, hogy hasznos lenne foglalkozni a probl√©m√°val. A gondolkod√°sm√≥dot j√≥l t√ľkr√∂zi.

Itt kanyarodjunk r√° a tanulm√°ny meg√°llap√≠t√°saira, mert megtudtuk, hogy a hallgat√≥k szerint a politika korrupt, √©s a korrupci√≥ r√©sze a k√∂z√©letnek. HŇĪha! Azonban komoly tendenci√°kat fedezhet√ľnk fel, ha kieg√©sz√≠tj√ľk az ugyancsak a Kutat√≥pont Kft. √°ltal k√©sz√≠tett Magyar Fiatals√°g 2012 tanulm√°nnyal, √≠gy √°rnyaltabb k√©pet kaphatunk √©s vil√°goss√° v√°lik, hogy milyen t√©nyezŇĎk j√°tszanak szerepet a fiatalok passz√≠v k√∂z√©leti tev√©kenys√©g√©ben, a ki√°br√°ndults√°gban.

Az egyetem lehetne a demokr√°cia kicsiben. Van egy int√©zm√©nyes rendszer, amiben egy hallgat√≥nak saj√°t c√©lja √©rdek√©ben elŇĎre kell haladni, lehetnek v√°lasztott k√©pviselŇĎik, akik v√©dik az √©rdekeiket, √©s sz√°monk√©rhetik ŇĎket. Van szoci√°lis h√°l√≥ is, amit a rendszer biztos√≠t mindenki sz√°m√°ra. Persze hiteleink is vannak, ami nem a demokr√°cia saj√°tja, de √≠gy m√©g √©letszag√ļbb a dolog, van mi√©rt k√ľzdeni, vagy valami ellen. Azonban amikor a fiatals√°g m√°r az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g int√©zm√©ny√©ben sem hisz, akkor belet√∂rŇĎdik, hogy mindenki csak a saj√°t boldogul√°s√°val van elfoglalva. Ez eredm√©nyezhet p√©ld√°ul olyan mutat√≥t, miszerint az √∂sszes felsŇĎoktat√°si szervezet k√∂z√ľl a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatokat tartj√°k a legkorruptabbnak (46 sz√°zal√©k), szemben a tan√°ri karral (32 sz√°zal√©k) √©s a felv√©teli bizotts√°gokkal (26 sz√°zal√©k).

Martin J√≥zsef P√©ter, a Transparency International magyarorsz√°gi √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja √°tfog√≥ kijelent√©se vezeti gondolatmenet√ľnket, miszerint ‚ÄěA magyar felsŇĎoktat√°sban tapasztalt korrupci√≥s jelens√©gek az√©rt is aggaszt√≥ak, mert √°tl√°that√≥ √©s hat√©kony oktat√°s n√©lk√ľl nincs versenyk√©pes orsz√°g.‚ÄĚ A tanulm√°ny szerint Korrupci√≥s kock√°zatot jelent, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek az EU-s forr√°sokat sokszor nem rendeltet√©sszerŇĪen haszn√°lj√°k: nem az adott projektet, hanem az int√©zm√©nyek mŇĪk√∂d√©s√©t finansz√≠rozz√°k belŇĎle.

Advertisement

De n√©zz√ľk a sz√°mokat:

  • A di√°kok 32 sz√°zal√©ka a tan√°ri kart egy√°ltal√°n nem vagy csak r√©szben tartja becs√ľletesnek. A felv√©teli bizotts√°gok becs√ľletess√©g√©t a megk√©rdezettek 26 sz√°zal√©ka, a H√ĖK-√©t 46 sz√°zal√©k, √°ltal√°ban a k√∂zoktat√°s√©t pedig 52 sz√°zal√©k vonja k√©ts√©gbe.
  • A megk√©rdezett di√°kok fele szerint mutyiznak a koll√©giumi f√©rŇĎhelyek √©s a szoci√°lis juttat√°sok sz√©toszt√°sa sor√°n. A hallgat√≥k szerint sokszor p√©nzzel, aj√°nd√©kkal √©s sz√≠vess√©ggel kell a d√∂nt√©shoz√≥k kedv√©ben j√°rni.
  • A negyed√©vesek 75 sz√°zal√©ka szerint a H√ĖK kiz√°r√≥lag a saj√°t tagjainak √©rdekeit k√©pviseli, pedig a feladata az lenne, hogy az √∂sszes hallgat√≥√©rt ki√°lljon.
  • A hallgat√≥k t√∂bbs√©ge √°ltal√°ban a szab√°lyos utat prefer√°lja, de ha egy j√≥ egyetemre val√≥ beker√ľl√©s, esetleg egy jobb jegy a t√©t, a t√∂bbs√©g ig√©nybe venn√© csal√°dtagja, ismerŇĎse seg√≠ts√©g√©t. Ha sz√ľlŇĎk, ismerŇĎs√∂k nem seg√≠tenek, seg√≠tenek ŇĎk magukon: a hallgat√≥k k√∂zel negyede csal vagy pusk√°zik a vizsg√°kon.
  • Az EU-s forr√°sok rendelkez√©sre √°ll√°sa √©s felhaszn√°l√°sa a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek mŇĪk√∂d√©se szempontj√°b√≥l korrupci√≥s kock√°zatot jelent, mivel a p√≥tl√≥lagos forr√°sok √°tl√°thatatlanabb√° teszik a finansz√≠roz√°st.

Advertisement


A tanulm√°ny a H√ĖK-√∂k meg√≠t√©l√©s√©vel folytat√≥dik: A hallgat√≥k negyede szerint H√ĖK-be csak korrupci√≥val, mutyival, haveri seg√≠ts√©ggel lehet beker√ľlni. √Ėtven sz√°zal√©kuk szerint ugyanezen m√≥dszerekkel √©s n√©mi veszteget√©ssel lehet koll√©giumi f√©rŇĎhelyekhez (18 sz√°zal√©k) √©s a szoci√°lis juttat√°sokhoz(14 sz√°zal√©k) jutni. N√©h√°ny, a felsŇĎoktat√°sban √©rintett interj√ļalany szerint a H√ĖK vezetŇĎinek l√°that√≥an t√∂bb lesz a p√©nz√ľk, amikor poz√≠ci√≥ba ker√ľlnek. Sok hallgat√≥ szerint a H√ĖK p√©nz√ľgyei szab√°lyozatlanok √©s √°tl√°thatatlanok, sok helyen m√©g mindig pap√≠ralap√ļ √ľgyint√©z√©s van, ami meleg√°gya a mutyinak, p√©ld√°ul a szoci√°lis juttat√°sok szab√°lytalan felhaszn√°l√°s√°nak.


√Ėn szerint a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok, hallgat√≥i szervezetek tev√©kenys√©g√©ben/d√∂nt√©seiben mennyire k√©pviselik a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat tagjainak √©rdekeit?

Az √∂tfok√ļ sk√°l√°n 3,9-es √©rt√©ket adtak a hallgat√≥k a fenti k√©rd√©sre, m√≠g ezzel szemben a legalacsonyabb √°tlagot (3,6) az kapta, hogy mennyire k√©pviselik a hallgat√≥k √©rdekeit, vagyis a hallgat√≥k szerint fontosabb a k√©pviselŇĎknek a saj√°t boldogul√°suk. √Ėsszevetve azzal, hogy egy esetleges csal√°st jelenten√©nek-e a hallgat√≥k, a 15 sz√°zal√©ka biztosan nem, 39 sz√°zal√©ka pedig nem biztos, hogy jelenten√©, ha szab√°lytalan, elŇĎre lezs√≠rozott felv√©teli elj√°r√°st, vizsg√°t vagy √∂szt√∂nd√≠j-√ľgyint√©z√©st l√°tna. A hallgat√≥knak csak a 29 sz√°zal√©ka jelenten√©, ha korrupci√≥s esetet tapasztalna, a t√∂bbs√©g szerint a bejelent√©snek √ļgysem lenne semmilyen hat√°sa. Ezzel √∂nmaguk legitim√°lj√°k a korrupci√≥t, elsŇĎsorban a t√©tlens√©g√ľkkel. F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, nem a kommunizmusban bej√°ratott Jelents√ľk fel a szomsz√©dunkat‚Äďmegold√°s p√°rtj√°n √°llunk. Megold√°sokat kell keresn√ľnk, hogy ebbŇĎl a mor√°lis v√°ls√°gb√≥l kil√°baljon a gener√°ci√≥nk.

Advertisement

Egyet kell √©rten√ľnk Pint√©r Bence √≠r√°s√°val, miszerint "Ha a fiatalok t√∂megesen elkezden√©nek val√≥ban foglalkozni a k√∂z√©leti t√©m√°kkal, m√°ris musz√°j lenne, hogy vel√ľk is foglalkozzanak..." ‚Äď nem v√°rhat√≥ el, hogy a t√∂rv√©nyalkot√≥ ott v√°ltoztasson a megosztotts√°gon, ahol nem √©rdeke k√∂zbeavatkozni. A n√∂vekvŇĎ passzivit√°s meg csak teret enged a m√©g nagyobb vissza√©l√©seknek a Jogh√©zagok Orsz√°g√°ban.

A tanulm√°ny kivonata ppt-ben let√∂lthetŇĎ innen


A Transparency International 2013-as Glob√°lis Korrupci√≥s Jelent√©se 50 orsz√°g t√∂bb mint 70 szak√©rtŇĎj√©nek meg√°llap√≠t√°sait tartalmazza. A tanulm√°ny szerint az elm√ļlt √©vben majdnem minden √∂t√∂dik ember folyamodott veszteget√©shez az oktat√°si szf√©r√°ban. A vizsg√°lat r√°vil√°g√≠t az oktat√°s ter√ľlet√©n alkalmazott korrupci√≥s mint√°kra, mint p√©ld√°ul az oktat√°sra sz√°nt √°llami p√©nzek elsikkaszt√°sa, rejtett iskolai k√∂lts√©gek, vagy hamis oklevelek ad√°s-v√©tele. A Jelent√©s megmutatja, hogy a korrupci√≥ minden esetben √°rt az oktat√°s sz√≠nvonal√°nak, visszaveti a t√°rsadalmi √©s gazdas√°gi fejlŇĎd√©st, tov√°bb√° vesz√©lyezteti az egyetemek hiteless√©g√©t, l√©tjogosults√°g√°t, tov√°bb√° az oktat√°si rendszer preszt√≠zsvesztes√©g√©hez vezet.