Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s blogon jelent meg elŇĎsz√∂r, hogy a r√©gi-√ļj H√ĖOK eln√∂k debreceni irod√°j√°nak fal√°n Horthy festm√©ny d√≠szeleg. A m√©dia p√°r nap ut√°n r√°cuppant a dologra, de az is k√∂zbej√°tszott, hogy a Jobbik √©ppen akkor Horthy szobrot avatott a Szabads√°g t√©ren. K√∂zben mi meg megk√©rdezt√ľk K√∂r√∂sparti Urat, hogy mit gondol a dologr√≥l. Ňź √ļgy √≠t√©lte meg, hogy: mag√°n√ľgy. P√©nteken a Fodor f√©le Liber√°lisok m√©g t√∂bb m√ļltb√©li politikus k√©p√©vel aj√°nd√©kozt√°k meg az Eln√∂k Urat. K√∂r√∂sparti most egy hossz√ļ √©s unalmas sajt√≥k√∂zlem√©nyben reag√°lt √©s m√©g a sajt√≥t is helyre teszi, majd helyreigaz√≠t√°st k√©r!

Sajtóközlemény röviden:

 • Eln√∂k √ör munk√°j√°t nem befoly√°solja a p√°rtpolitika
 • K√©peket nem fogja kirakni √©s Horthy k√©pe sincs kint
 • A Liber√°lisok nem sz√≥ltak idŇĎben, ez√©rt nem volt az irod√°ban
 • Nem is k√ľldi vissza a k√©peket, mert K√ĖZP√ČNZT post√°ra nem √°ldozz
 • Nem komment√°lja a Liber√°lisok t√∂rt√©nelmi t√©ved√©seit
 • A k√∂zlem√©ny m√°sik fele az ATV t√©ved√©seirŇĎl sz√≥l

Sajtóközlemény hosszan:

Sajtóközlemény

2013. november 8-√°n 12.30 √≥rakor mag√°t a Magyar Liber√°lis P√°rt k√©t alap√≠t√≥ tagj√°nak nevezŇĎ BŇĎsz Anett √©s Vatai Szabolcs az ATV st√°bj√°nak k√≠s√©ret√©ben l√°togat√°st tettek a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°ja (H√ĖOK) Budapest, VII. ker√ľlet, Damjanich utca 44. sz√°m alatt tal√°lhat√≥ irod√°j√°ban. L√°togat√°suk c√©lja az volt, melyet sajt√≥k√∂zlem√©nyben is ismertettek, hogy szem√©lyesen ny√ļjtsanak √°t nekem, mint a H√ĖOK eln√∂k√©nek h√°rom f√©nyk√©pet, melyek sorrendben Tisza Istv√°nt, Ny√≠rŇĎ J√≥zsefet √©s Wass Albertet √°br√°zolj√°k. Ezen k√≠v√ľl k√©rd√©st fogalmaztak meg arr√≥l, hogy melyik k√©pet k√≠v√°nom a Horthy Mikl√≥st √°br√°zol√≥ festm√©ny mell√© kitenni, illetve, hogyan lehet egy Horthy k√©ppel a falon a magyar hallgat√≥s√°got k√©pviselni, valamint kinyilv√°n√≠tott√°k, hogy a k√∂zp√©nzbŇĎl fenntartott H√ĖOK irod√°ban nem mag√°n√ľgy, hogy mit rakok ki a falra. L√°togat√°sukkal kapcsolatban sajt√≥k√∂zlem√©nyt is adtak ki.

A H√ĖOK eln√∂kek√©nt mind a Magyar Liber√°lis P√°rt √©s ifj√ļs√°gi szervezete, a Fiatal Liber√°lisok tagjainak megkeres√©s√©re √©s a k√©rd√©seire, mind pedig az ATV-ben ezzel kapcsolatban elhangzott h√≠rad√°sok t√©ves tartalm√°ra jelen sajt√≥k√∂zlem√©nyemben k√≠v√°nok reag√°lni, egyben ez ut√≥bbival kapcsolatban k√©rve az ott elhangzott t√©ves √°ll√≠t√°sok, cs√ļsztat√°sok helyreigaz√≠t√°s√°t.


A Magyar Liber√°lis P√°rt √©s ifj√ļs√°gi szervezete, a Fiatal Liber√°lisok k√©rd√©seire adott v√°laszaim:

 • A H√ĖOK eln√∂kek√©nt a magyar hallgat√≥s√°g egys√©ges k√©pviselet√©ben semmilyen m√≥don nem akad√°lyoz √©s befoly√°sol az, hogy kitŇĎl milyen k√©pet, relikvi√°t kapok, illetve azt asztalfi√≥kban, szekr√©nyben vagy adott esetben a falon tartom. Hadd id√©zzem fel, hogy a H√ĖOK p√°rtpolitik√°t√≥l semleges szervezet, melynek eln√∂khelyettesek√©nt az elm√ļlt √©vekben mind az MSZP-SZDSZ, mind a FIDESZ-KDNP korm√°nyok alatt egyar√°nt szervezŇĎje voltam demonstr√°ci√≥knak, olyan esem√©nyeknek, melyek az eg√©sz magyar hallgat√≥s√°g √©rdek√©ben szervezŇĎdtek, bizony√≠tva ezzel, hogy munk√°mat p√°rtpolitik√°t√≥l f√ľggetlen√ľl l√°tom el.
 • A k√∂zp√©nzbŇĎl fenntartott H√ĖOK iroda fal√°n, legal√°bbis mi√≥ta nekem oda bej√°r√°som van, soha nem volt sem Horthy Mikl√≥st, sem pedig m√°s politikust √°br√°zol√≥ k√©p a falon. Ezen a j√∂vŇĎben sem k√≠v√°nok v√°ltoztatni.
 • Az elŇĎzŇĎ pontban le√≠rtak al√≥l a Liber√°lis P√°rt tagjai √°ltal sz√°momra hozott k√©pek sem k√©peznek kiv√©telt, √≠gy azok sem fognak a H√ĖOK iroda fal√°ra kiker√ľlni. Post√°n visszak√ľldeni sem fogom ŇĎket, mert k√∂zp√©nzbŇĎl egy fill√©rrel sem k√≠v√°nok hozz√°j√°rulni ehhez a nevets√©ges politikai hiszt√©riakelt√©shez, amit nevezett l√°togat√≥im gener√°ltak, illetve amivel be k√≠v√°ntak ker√ľlni a h√≠rad√°sokba. A k√©peket szem√©lyesen, ahogyan j√∂ttek √©s otthagyt√°k, ugyan√ļgy j√∂hetnek √©s elvihetik.
 • Megjegyzem, a p√°rt k√©pviselŇĎi l√°togat√°sukat az elŇĎzŇĎ napon, 2013. november 7-√©n 14:56-kor k√ľld√∂tt emailben jelezt√©k. Erre v√°laszolva ugyanazon a napon 16:17-kor szint√©n emailben arr√≥l t√°j√©koztattam a lev√©l k√ľldŇĎj√©t, hogy tervezett l√°togat√°suk idŇĎpontj√°ban nem tart√≥zkodom a H√ĖOK irod√°j√°ban, de alternat√≠v idŇĎpontk√©nt megjel√∂ltem 2013. november 12-√©t. Ennek ellen√©re, november 8-√°n, p√©nteken m√©gis megjelentek az irod√°ban, ezzel azt a l√°tszatot keltve, mintha t√°voll√©tem a vel√ľk val√≥ tal√°lkoz√°s elker√ľl√©s√©re ir√°nyult volna. Val√≥j√°ban a H√ĖOK egy, h√≥napokkal ezelŇĎtt arra az idŇĎpontra meghirdetett vid√©ki rendezv√©ny√©n tart√≥zkodtam.
 • A kiadott k√∂zlem√©ny√ľk kapcs√°n, mely a Horthy-korszak egyes t√∂rt√©n√©seit id√©zi ‚Äď azon k√≠v√ľl, hogy egy olyan p√°rt tagjait√≥l, melynek alap√≠t√≥ja √©s vezetŇĎje egy volt oktat√°si miniszter, legal√°bb annyi t√∂rt√©nelmi t√©nyanyag tud√°sa elv√°rhat√≥ lenne, hogy a trianoni b√©keszerzŇĎd√©st 1920. j√ļnius 4-√©n nem Horthy Mikl√≥s, hanem Ben√°rd √Āgoston miniszter, valamint Drasche-L√°z√°r Alfr√©d rendk√≠v√ľli k√∂vet √©s megb√≠zott √°llamtitk√°r √≠rt√°k al√° ‚Äď nincs hozz√°fŇĪznival√≥m, annak komment√°l√°sa sem H√ĖOK eln√∂kk√©nt, sem mag√°nemberk√©nt nem feladatom.


Az ATV-ben elhangzott, az √ľggyel kapcsolatos h√≠rad√°sok t√©ves tartalmi √°ll√≠t√°saira a k√∂vetkezŇĎket reag√°lom, egyben k√©rem azok helyreigaz√≠t√°s√°t:

Az ATV 2013. november 6-√°n sug√°rzott kora esti H√≠rad√≥j√°ban sz√≥ szerint az al√°bbi hangzott el: ‚ÄěHorthy Mikl√≥s portr√©j√°t f√ľggesztette ki a H√ĖOK okt√≥berben megv√°lasztott eln√∂ke az elŇĎzŇĎ munkahely√©n. K√∂r√∂sparti P√©ter kor√°bban a Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat√°nak vezetŇĎje volt √©s okt√≥berben v√°lasztott√°k a H√ĖOK eln√∂k√©nek. K√∂r√∂sparti a C√≠vish√≠r port√°lnak azt mondta, Horthyhoz fŇĪzŇĎdŇĎ vonzalma mag√°n√ľgy, √©s egy bar√°tj√°t√≥l kapta a Horthy portr√©t. (‚Ķ) K√∂r√∂sparti azt nyilatkozta egy√©bk√©nt, hogy a k√©peket mag√°val viszi a kik√∂lt√∂z√©skor, arra viszont m√°r nem t√©rt ki, hogy az orsz√°gos di√°k√∂nkorm√°nyzat eln√∂kek√©nt, a neki j√°r√≥ √ļj irod√°t milyen k√©pekkel fogja d√≠sz√≠teni.‚ÄĚ

Az ATV 2013. november 8-√°n, a Magyar Liber√°lis P√°rt l√°togat√°s√°t bemutat√≥ kora esti H√≠rad√≥j√°ban sz√≥ szerint az al√°bbiak hangoztak el: ‚ÄěHorthy ut√°n Wass Albert k√©pe l√≥ghat a falon a H√ĖOK eln√∂k√©nek dolgoz√≥szob√°j√°ban. A liber√°lis p√°rt tagjai ugyanis egy Was Albert, egy Ny√≠rŇĎ Gyula √©s egy Tisza Istv√°n portr√©t akartak odaadni K√∂r√∂sparti P√©ternek, de ŇĎ nem volt benn az irod√°j√°ban. A liber√°lisok szerint felh√°bor√≠t√≥, hogy a H√ĖOK eln√∂ke mag√°n√ľgy√©nek tartja, hogy kinek a k√©pe l√≥g irod√°j√°nak fal√°n. (‚Ķ) Kor√°bban a Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzat√°nak vezetŇĎje volt, okt√≥berben lett a H√ĖOK eln√∂ke. Szerinte a portr√©t egy bar√°tj√°t√≥l kapta, a Horthyhoz fŇĪzŇĎdŇĎ vonzalma pedig mag√°n√ľgy. (‚Ķ) A k√©pet viszont mag√°val viszi az √ļj irod√°j√°ba is, vagyis ide.‚ÄĚ

Az téves állításokkal szemben az igazság:

 • A Debreceni Egyetem Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzata nem az elŇĎzŇĎ munkahelyem, ugyanis az ott bet√∂lt√∂tt eln√∂ki posztomr√≥l nem mondtam le, annak bet√∂lt√©se a H√ĖOK eln√∂ki tiszts√©ggel nem √∂sszef√©rhetetlen.
 • A h√≠rad√≥kban elhangzottakkal ellent√©tben soha, sehol nem mondtam, hogy vonz√≥dom Horthy Mikl√≥shoz. A hivatkozott C√≠vish√≠r port√°lnak sz√≥ szerint a k√∂vetkezŇĎt mondtam: ‚Äě√ögy gondolom, hogy Horthy Mikl√≥s szem√©ly√©hez √©s az ŇĎ nev√©vel f√©mjelzett korszakhoz val√≥ viszonyom teljes m√©rt√©kben mag√°n√ľgynek minŇĎs√ľl.‚ÄĚ B√≠zom benne, hogy egy rendszerhez val√≥ viszonyul√°s √©s egy szem√©lyhez val√≥ vonz√≥d√°s k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©get nem kell megmagyar√°zni.
 • A C√≠vish√≠r port√°lnak a debreceni H√ĖK irod√°b√≥l majdan esed√©kes kik√∂lt√∂z√©semre utalva sz√≥ szerint a k√∂vetkezŇĎt mondtam: ‚Äěa h√≥nom al√° kapom majd a k√©peket √©s hazaviszem, mivel aj√°nd√©kba kaptam‚ÄĚ. Haza viszem, teh√°t az otthonomba, ami nem egyenlŇĎ a H√ĖOK irod√°val. Itt szeretn√©m megjegyezni, hogy a tisztelt szerkesztŇĎs√©g m√©g saj√°t mag√°val szemben sem k√∂vetkezetes, hiszen a 6-ai h√≠rad√°sban azt eml√≠tik, elviszem a k√©peket, de nem tudni, hogy az √ļj iroda fal√°t mivel d√≠sz√≠tem, ezzel szemben a 8-ai h√≠rad√≥ban m√°r val√≥tlanul kijelentik, hogy a k√©pet magammal vittem a H√ĖOK irod√°ba √©s kiraktam.
 • El√©gg√© nevets√©ges megfogalmaz√°sban hangzik el a 8-ai h√≠rad√≥ komment√°rj√°ban, hogy ‚ÄěSzerinte a portr√©t egy bar√°tj√°t√≥l kapta‚ÄĚ. Tisztelt szerkesztŇĎs√©g, √©n kijelentettem, hogy a portr√©t egy bar√°tomt√≥l kaptam. Ez egy hat√°rozott t√©nyk√∂zl√©s volt, szemben az √Ėn√∂k √°ltal felolvasott sz√∂veggel, mely azt felt√©telezi, mintha √©n nem tudn√°m, hogyan jutott a k√©p a birtokomba.
 • B√°n√≥ Andr√°s √ļr, mindk√©t eml√≠tett H√≠rad√≥ mŇĪsorvezetŇĎje r√©sz√©re pedig csak jelezni szeretn√©m, hogy Ny√≠rŇĎ J√≥zsefrŇĎl, egykori √≠r√≥-politikusr√≥l hoztak k√©pet l√°togat√≥im az irod√°ba, √©s nem pedig Ny√≠rŇĎ Gyula egykori elme- √©s ideggy√≥gy√°sz professzorr√≥l.

√ögy gondolom, a k√∂zlem√©nyben foglaltak megfelelŇĎen al√°t√°masztj√°k, hogy a H√ĖOK √©s j√≥magam is a hallgat√≥i √©rdekk√©pviseleti munk√°t ideol√≥gi√°kt√≥l √©s p√°rtpolitik√°t√≥l f√ľggetlen√ľl v√©gezz√ľk. B√≠zom benne, hogy az a t√©ny, mely szerint az √°ltalam haszn√°lt debreceni irod√°ban l√°tott Horthy-portr√© v√©gleges hely√©nek otthonomat sz√°ntam, megnyugv√°ssal t√∂lti el a m√°s v√©lem√©nyek tiszteletben tart√°s√°t hirdetŇĎ, a kirekeszt√©s ellen k√ľzdŇĎ honfit√°rsaimat is.
V√©gezet√ľl hat√°rozottan k√©rem, hogy a Horthy Mik√≥s korm√°nyz√≥ szem√©ly√©rŇĎl √©s a nev√©vel f√©mjelzett korszak meg√≠t√©l√©s√©rŇĎl foly√≥ tov√°bbi vit√°kb√≥l szem√©lyemet mellŇĎzni sz√≠veskedjenek.

Debrecen, 2013. november 10.

Körösparti Péter