Kor√°bban mi is √≠rtunk a Hoffmann R√≥zsa √©s Marekn√© Pint√©r Aranka nev√©vel f√©mjelzett k√∂zoktat√°si vezet√©s √°ltal kital√°lt √©letp√°lyamodell egyik kulcselem√©rŇĎl, a portf√≥li√≥r√≥l. A portf√≥li√≥t akkor kell elk√©sz√≠tenie egy tan√°rnak, ha szeretne a Pedag√≥gus I. kateg√≥ri√°b√≥l feljebb l√©pni. Koll√©g√°m √≠gy foglalta √∂ssze a v√©lem√©ny√©t:

Ami a legszebb, hogy t√≠zmilli√°rd forint van a projektre, pedag√≥gusonk√©nt 400 ezer. ‚ÄěEz uni√≥s p√©nz, a magyar k√∂lts√©gvet√©st nem terheli, √©rkezett a megnyugtat√≥ v√°lasz az oktat√°si √°llamtitk√°rs√°gt√≥l" ‚Äď √≠rja az Index, √©n meg megnyugszom persze, mert az uni√≥s p√©nz nyilv√°n arra val√≥, hogy h√ľlyes√©gekre verj√ľk el. Nem arra, hogy felz√°rk√≥ztassuk az orsz√°got, hanem pedag√≥gussz√≠vat√°sra, meg hogy a t√©eszeln√∂k√∂k sz√∂kŇĎkutat meg d√≠szburkolatot tegyenek a tanyak√∂zpontba v√°laszt√°sok elŇĎtt. Azt√°n meg szidjuk a rohattszem√©timperilista Eur√≥pai Uni√≥t.

Most t√∂bb ismert tan√°r, k√∂zt√ľk egykori gimn√°ziumom tan√°rai, jelentette be, hogy bojkott√°lja a rendszert. Itt a nyilatkozatuk:

Tiltakozunk a pedag√≥gus minŇĎs√≠t√©sek jelenleg ki√©p√ľlŇĎ rendszere ellen!

Alul√≠rottak tiltakoz√°sunk jel√©√ľl nem t√∂ltj√ľk fel a pedag√≥gus II. fokozatba l√©p√©s felt√©tel√©√ľl szabott portf√≥li√≥inkat. √ögy v√©lj√ľk, hogy a pedag√≥gus I-ben val√≥ marad√°sunk a jelenlegi minŇĎs√≠t√©si rendszer sz√©gyene, olyan rendszer√©, amelyet nem k√≠v√°nunk portf√≥li√≥inkkal legitim√°lni. Elismerj√ľk, hogy a portf√≥li√≥s √©rt√©kel√©s √ļjszerŇĪ √©s korszerŇĪ eszk√∂z, t√∂bben magunk is hozz√°j√°rultunk hazai elm√©let√©nek, k√∂zoktat√°si √©s tan√°rk√©pz√©si gyakorlat√°nak kimunk√°l√°s√°hoz. A pedag√≥gusok minŇĎs√≠tŇĎ elj√°r√°s√°ban sem vitatjuk lehetŇĎs√©geit. M√©gis, a pedag√≥gusok minŇĎs√≠t√©s√©nek jelen form√°jak√©nt √°tgondolatlannak, elŇĎk√©sz√≠tetlennek √©s megal√°z√≥nak tartjuk.
E minŇĎs√≠t√©si rendszer legbotr√°nyosabb hib√°ja, hogy visszamenŇĎlegesen √°ll√≠t a startkŇĎre kor√°bban k√©pzetts√©g√ľk alapj√°n magas fizet√©si kateg√≥ri√°ba sorolt, t√∂bb √©vtizede a p√°ly√°n levŇĎ pedag√≥gusokat. Lenull√°z minden eddigi eredm√©nyt, ak√°r egy eg√©sz √©letutat. Lefokozza az idŇĎsebb, nagy tapasztalattal rendelkezŇĎ, az int√©zm√©nyt sokszor a v√°llukon vivŇĎ, meghat√°roz√≥ tan√°rszem√©lyis√©geket. Semmisnek nyilv√°n√≠t akkredit√°lt, t√∂bbnyire egyetemi k√©pz√©seken megszerzett, tan√ļs√≠tv√°nyt, diplom√°t, eddig v√©gzett szak√©rtŇĎi-fejlesztŇĎ munk√°t. K√©pzelj√ľk el a t√°bornokot, amint egy reggel ŇĎrnagyk√©nt √©bred!
K√ľl√∂n√∂sen m√©lt√°nytalan √©s aljas elj√°r√°s ez azokkal szemben, akik p√°ly√°juk utols√≥ harmad√°ban, net√°n a v√©ge fel√© j√°rnak. Nekik ugyanis sokszor m√°r sem energi√°juk, sem idej√ľk nincs az √∂nc√©l√ļ √ļjrabizony√≠t√°shoz. P√°ly√°juk b√©re, hogy t√∂megesen fognak kimaradni a minŇĎs√≠tŇĎ elj√°r√°sb√≥l, s belŇĎl√ľk pap√≠r szerint, hivatalosan kimondva m√°r sohasem lesz mestertan√°r a k√∂telezŇĎ v√°rakoz√°si idŇĎ √©s az √ļjra megm√°sz√°sra k√≠n√°lt ‚Äěszam√°rl√©tra" miatt. Szolid√°risak vagyunk mindazokkal, akiknek magasan k√©pzett pedag√≥gusk√©nt vagy a nyugd√≠j elŇĎtti √©veikben kell kuncsorogniuk az√©rt, hogy visszakapj√°k azt az anyagi √©s erk√∂lcsi elismer√©st, megbecs√ľl√©st, amit egy √©let munk√°j√°val √©rtek el. Pl√°ne, hogy szeptembertŇĎl azok is felt√∂lthetik portf√≥li√≥jukat, akiknek nincs szakvizsg√°juk, √©s csak 8 √©v szakmai gyakorlatuk van.
A portf√≥li√≥s √©rt√©kel√©snek nemzetk√∂zi szakirodalma, egyre kidolgozottabb m√≥dszertana van. B√°r a magyar tan√°rk√©pz√©sben n√©h√°ny √©ve megjelent ez az √©rt√©kel√©si forma, a v√©gzŇĎs egyetemist√°k is megk√ľzdenek vele, pedig f√∂l vannak k√©sz√≠tve. Ez k√∂r√ľlbel√ľl olyan, mintha minden diplom√°t lenull√°zn√°nak, ami nem sz√°m√≠t√≥g√©pen k√©sz√ľlt, mondjuk 1980-ban.
Nem √©rt√ľnk egyet a minŇĎs√≠tŇĎk k√∂r√©be val√≥ √∂nk√©ntes jelentkez√©s lehetŇĎs√©g√©vel √©s a gyorstalpal√≥ szak√©rtŇĎ-k√©pz√©sen szerzett poz√≠ci√≥kkal. Hat√°rozott v√©lem√©ny√ľnk, hogy a minŇĎs√≠tŇĎ elj√°r√°snak ‚Äěhiteles helyhez", vagyis fŇĎiskol√°khoz, egyetemekhez, tan√°rk√©pzŇĎ int√©zm√©nyekhez kell kapcsol√≥dniuk, a minŇĎs√≠t√©st tan√°rk√©pzŇĎ int√©zm√©nyeknek kell kiadniuk. Pontosan √ļgy, ahogy a pedag√≥gus szakvizsg√°t, a mentork√©pz√©st, a k√∂zoktat√°si vezetŇĎk√©pz√©st, a PhD fokozatot is felsŇĎfok√ļ int√©zm√©nyekben lehet megszerezni.

A jelenlegi helyzetben azt tartanánk tisztességes, korrekt és elfogadható eljárásnak, ha:
A r√©gi besorol√°s szerinti magasabb kateg√≥ri√°k a Pedag√≥gus II-rŇĎl induln√°nak.
A minŇĎs√≠tŇĎ processzusokat √©s a portf√≥li√≥s √©rt√©kel√©st felmenŇĎ rendszerben vezetn√©k be, de semmik√©pp sem tenn√©k ki ennek a p√°ly√°juk utols√≥ harmad√°ban levŇĎ tan√°rokat.

Javaslatot tesz√ľnk tov√°bb√° egy tapasztalatainkon √©s tud√°sunkon alapul√≥ adatb√°zis l√©trehoz√°s√°ra: Anti-portf√≥li√≥ klub, melyet a H√≠vatlanul honlapj√°n tenn√©nk k√∂zkinccs√© a szakma √©p√ľl√©s√©re √©s a k√∂zv√©lem√©ny t√°j√©koztat√°s√°ra.
Megjegyzés: az aláírók között vannak olyanok is, akik egyetértenek a tiltakozással, de még nem tölthetik fel a portfóliójukat.

‚ÄĘ Arat√≥ L√°szl√≥ vezetŇĎtan√°r, tank√∂nyvszerzŇĎ, Magyartan√°rok Egyes√ľlete eln√∂ke
‚ÄĘ Balla √Ārp√°d tan√°r
‚ÄĘ Bihari P√©ter ph.d., t√∂rt√©nelem szakos gimn√°ziumi vezetŇĎ tan√°r, tank√∂nyvszerzŇĎ
‚ÄĘ Mezei M√≥nika ph.d., t√∂rt√©nelem √©s latin szakos gimn√°ziumi tan√°r
‚ÄĘ PethŇĎn√© Nagy Csilla szakvezetŇĎ tan√°r, √©rdemes tank√∂nyv√≠r√≥, az ‚ÄěOlvas√°ssal √©s √≠r√°ssal a kritikai gondolkod√°s√©rt (RWCT)" program nemzetk√∂zi tr√©nere
‚ÄĘ Schiller Mariann magyar √©s angol szakos gimn√°ziumi vezetŇĎtan√°r, tananyagfejlesztŇĎ
‚ÄĘ Szab√≥ Anna gy√≥gypedag√≥gus, szakk√∂nyvek t√°rsszerzŇĎje
‚ÄĘ Sz√°nt√≥ Judit t√∂rt√©nelem √©s filoz√≥fia szakos tan√°r
‚ÄĘ Szarvas P√©ter f√∂ldrajz √©s testnevel√©s szakos tan√°r
‚ÄĘ SzegŇĎ Edit h√°romdiplom√°s, kit√ľntetett, hazai √©s k√ľlf√∂ldi programokban r√©szt vevŇĎ tan√°r

Csatlakozók:

Bakos Judit angol √©s orosz szakos k√∂z√©piskolai tan√°r, term√©szettudom√°ny szakir√°ny√ļ tolm√°cs √©s ford√≠t√≥

Be√∂thy Zs√≥fia magyar, t√∂rt√©nelem, m√©diaismeret √©s mozg√≥k√©pkult√ļra szakos tan√°r, mentortan√°r, tananyagfejlesztŇĎ

Bokor Judit történelem és német szakos tanár

Budai √Čva dr. magyar, t√°rsadalomismeret √©s dr√°ma szakos tan√°r, mentor, szak√©rtŇĎ (igazs√°g√ľgyi, tant√°rgyi, p√°ly√°zati stb.), tank√∂nyv-szerkesztŇĎ √©s -szerzŇĎ. Portf√≥li√≥-felt√∂lt√©sre √©letkora miatt m√°r alkalmatlan.

Bug√°t T√ľnde matematika, f√∂ldrajz √©s informatika szakos k√∂z√©piskolai tan√°r

Dettre Imola gyógypedagógus, pedagógia szakos bölcsész/tanár, szakvizsgázott pedagógus

Dud√°s Judit tan√°r

Erdész Ferenc matematika és fizika szakos tanár

Fodor Hilda t√∂rt√©nelem, orosz, n√©met √©s n√©met nemzetis√©gi szakos tan√°r, tantervi szak√©rtŇĎ

Fogarassyné Orczy Zsuzsanna történelem és német szakos középiskolai tanár, szakvizsgázott pedagógus

Gulyás Judit magyar, angol és spanyol szakos középiskolai tanár, bölcsészdoktor, 37 éve a pályán

H√°ri Andrea magyar - orosz szakos tan√°r, sz√ľlŇĎ

Hertel Judit gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus

Jord√°n Hel√©n mozg√≥k√©pkult√ļra √©s m√©diaismeret √©s n√©met szakos tan√°r

Komj√°thy Anna rajz, mŇĪv√©szett√∂rt√©net √©s √°br√°zol√≥ geometria szakos k√∂z√©piskolai tan√°r

Kosztel Krisztina √≥vodapedag√≥gus; szakvizsg√°zott pedag√≥gus, k√∂zoktat√°si vezetŇĎ

Leiner Károly tanító, gyógypedagógiai tanár, Példakép-díjas pedagógus 30 éve a pályán

Luk√°cs Kl√°ra h√°romdiplom√°s, szakvizsg√°val rendelkezŇĎ tan√°r

Mihály Claudia Zsuzsanna történelem és német szakos tanár

Morvay Zsuzsa tanító és magyar-angol szakos tanár

Nagy Erzs√©bet n√©met nyelv √©s irodalom szakos k√∂z√©piskolai tan√°r, biol√≥gia-mezŇĎgazdas√°gi ismeretek szakos √°ltal√°nos iskolai tan√°r, tan√ľgyigazgat√°si szak√©rtŇĎ √©s szak√≠r√≥

N√©meth M√°rta k√©tdiplom√°s 54 √©ves tan√≠t√≥, k√©sz√ľl a harmadik diplom√°j√°ra

√ďdor Bernadett testnevelŇĎ tan√°r

Ňźri Andrea tan√≠t√≥, tehets√©ggondoz√°s szakvizsg√°val

P√°sztor √Čva angol, t√∂rt√©nelem, szerb √©s horv√°t szakos tan√°r

Pétery Dóra zenész, tanár

Pfeifer Erzsébet tanár

R√°thy Zsuzsa zongoratan√°r, korrepetitor

Ronyecz Annamária magyar és történelem szakos tanár (36 éve tanít és élvezi)

Ruszina Andrea tanító, drámapedagógus és gyógypedagógus

Séra Zsuzsanna tanító, gyógypedagógus

Simon Anna magyartanár 33. éve

Stribik Ferenc tan√°r

Szakács Emília magyartanár

Szarka Judit latin nyelv √©s irodalom, mozg√≥k√©pkult√ļra √©s m√©diaismeret szakos gimn√°ziumi tan√°r, eszt√©tika szakos elŇĎad√≥, tananyagfejlesztŇĎ

Szász Kinga angol és történelem szakos tanár 12 éve

Tam√°s Ferenc magyartan√°r, tank√∂nyvszerzŇĎ

Tihanyi Tibor matematika és fizika szakos tanár

Tokaji Ildikó magyar és angol szakos középiskolai tanár

V√©gn√© Faddi Andrea h√°romdiplom√°s k√∂zgazd√°sz k√∂z√©piskolai tan√°r, hatk√∂tetes tank√∂nyvszerzŇĎ

Vitó Gabriella gyógypedagógus

Zsombori Barbara szakvizsg√°zott magyar nyelv √©s irodalom szakos k√∂z√©piskolai tan√°r, kommunik√°ci√≥s szakember, pszichol√≥gus, dr√°mapedag√≥gus, mŇĪv√©szetterapeuta

Támogatók:

Fóti Péter oktatáskutató

K√ľrti Judit sz√ľlŇĎ, nagysz√ľlŇĎ

L√°z√°r J√ļlia tan√°r, k√∂ltŇĎ, mŇĪford√≠t√≥, tan√°ri √°ll√°s√°t 2012-ben felmondta az √ļj k√∂znevel√©si t√∂rv√©ny miatt

Moln√°r B. B√©la sz√ľlŇĎ

Moln√°r √Čva p√°lyaelhagy√≥

Somorjai Lászlóné nyugalmazott informatika tanár

Advertisement