Sokszoros visszaesŇĎ nyelvtanul√≥k√©nt az √°tlagosn√°l t√∂bb s√≠rvar√∂h√∂gŇĎs percet szerzett nekem Hoffmann R√≥zsa az elm√ļlth√°rom√©vben elk√∂vetett, nyelvtanul√°s k√∂r√ľli szerencs√©tlenked√©s√©vel. J√≥ korm√°nyz√°s rovatunk k√∂vetkezik.

Igen erŇĎs ind√≠t√°s volt, amikor az √°llamtitk√°r asszony 2010 v√©g√©n kital√°lta, hogy a hat- √©s nyolcoszt√°lyos gimn√°ziumok di√°kjai h√°rom nyelvet tanuljanak, de ez csak a bemeleg√≠t√©s volt. A k√∂vetkezŇĎ √©vben kezdt√©k √∂sszeg√°nyolni az √©rdemeihez m√©rt rajong√°ssal fogadott nyelvoktat√°si strat√©gi√°t, √©s j√∂ttek az eml√©kezetes Hoffmann-nyilatkozatak, miszerint angolul nem is √©rdemes tan√≠tani a gyerekeket, mert az egy√©bk√©nt is csak √ļgy ragad r√°juk, √©s egy√©bk√©nt is vissza kell szor√≠tani gyarmatos√≠t√≥ink lingua franca-j√°nak t√©rh√≥d√≠t√°s√°t (a Nyelv √©s Tudom√°ny r√©szletes cikkben foglalkozott ezzel az agymen√©ssel). Az elm√ļlt t√©len Hoffmann m√©g r√°p√∂rg√∂tt a n√©met elsŇĎ nyelvk√©nt val√≥ tan√≠t√°s√°ra √©s a k√∂telezŇĎ latinra is.

Meglebegtett√©k, hogy nyelvvizsga kell majd a felv√©telihez 2016-t√≥l, de errŇĎl viszonylag hamar le is mondtak, az√≥ta azt is tudjuk, hogy korm√°nyrendelet fogja majd szab√°lyozni a k√©rd√©st (Hell√≥ka, H√°zeln√∂k √ör!). Pokorni m√°r akkor r√°√©rzett, hogy Hoffmann sz√©tszteroidozott kincst√°ri optimizmusa kem√©nyet fog koppani a r√∂gval√≥s√°gon, ez√©rt ind√≠tv√°nyozta ‚Äď √©s el√©rte ‚Äď hogy az egyetemek hirdethessenek "nyelvvizsga-amneszti√°t," azaz ne kelljen az addig megk√∂vetelt sz√°m√ļ √©s szintŇĪ nyelvvizsg√°val rendelkezni a diploma √°tv√©tel√©hez. Id√©n ki is der√ľlt, hogy a budapesti √©s a vid√©ki nagy egyetemek kiv√©tel√©vel a legt√∂bb felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny elfogadja a k√∂nny√≠t√©st, ann√°l is ink√°bb, mert sok helyen a di√°kok majd' harmada a nyelvvizsga hi√°nya miatt nem kaphatta meg a diplom√°j√°t.

2012 v√©g√©n azt√°n j√∂tt a ‚Äěsokkol√≥,‚ÄĚ de a legkev√©sb√© sem meglepŇĎ adat, miszerint Eur√≥p√°ban a magyarok sereghajt√≥k az idegennyelv-tud√°st tekintve, mind√∂ssze az akt√≠v korban l√©vŇĎ lakoss√°g 35%-a makog valamicsk√©t legal√°bb egy idegen nyelven (pontos sz√°mok itt).

Advertisement

Egy most megjelent javaslat szerint a korm√°ny √ļjabb husz√°rv√°g√°ssal esne neki a gordiuszi csom√≥nak. Egy √ļj, az egy√©bk√©nt sem t√ļl ac√©los alapfokn√°l is alacsonyabb szintŇĪ nyelvvizsga ker√ľlne bevezet√©sre, amivel ‚Äěa mindennapi √©lethelyzetekben √©s/vagy szakmai tev√©kenys√©g sor√°n elŇĎfordul√≥ egyszerŇĪ, szem√©lyes √©lett√©rrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunik√°ci√≥hoz sz√ľks√©ges idegennyelv-ismeret megl√©t√©t m√©rn√©k.‚ÄĚ

Ha esetleg kereszt√ľlmenne a Parlamenten ez a rafk√≥s kis tr√ľkk, akkor javasoln√°m a korm√°nyp√°rtnak, hogy √≠rassa be a k√©pviselŇĎit valamilyen nyelvtanfolyamra, ugyanis e jeles √°llamf√©rfiak √©s - nŇĎk k√∂zt az idegen nyelveket elfogadhat√≥an besz√©lŇĎk ar√°nya mind√∂ssze 31%.

Advertisement

Esetleg meg lehet próbálni azoknál a haveri nyelviskoláknál kilincselni, amiknek kimutyizták azt a röpke tízmilliárdnyi, nyelvoktatásra szánt EU-forrást.

Kép innen.


L√°jkolj minket Facebookon!