Az Orb√°nos √©s a Hoffmannos √©vnyit√≥ √©s a tank√∂nyvgondok ut√°n most egy zalaegerszegi gy√≥gypedag√≥gus forr√°sunk mes√©l arr√≥l, hogyan is indult az idei tan√©v. A l√©nyeg: p√©ntek d√©lig nem volt semmilyen inf√≥ arr√≥l, hogy egy√°ltal√°n mi lesz a h√©tfŇĎn indul√≥ tan√©vben.

Advertisement

A zalaegerszegi tan√ľgyi vezet√©s el√©gg√© az idŇĎ szor√≠t√°s√°ba ker√ľlt, ugyanis a nem √©ppen laza timeliner√≥l √≠rt nek√ľnk forr√°sunk, aki nev√©nek elhallgat√°s√°t k√©rte. Abban a zalaegerszegi gy√≥gypedag√≥giai int√©zm√©nyben, ahol dolgozik a k√∂vetkezŇĎk√©ppen alakult a tan√©v indul√°sa:

  • augusztus 28-√°n a tan√©vnyit√≥ √©rtekezleten az igazgat√≥m nem tudott tant√°rgyfeloszt√°st, √≥rarendet ismertetni (szegreg√°lt gy√≥gypedag√≥giai int√©zm√©ny), nem volt inform√°ci√≥ja arr√≥l, hogy a 3 meghirdetett √°ll√°shelyre lesz-e ember√ľnk;
  • ugyanezen a napon d√©lelŇĎtt 10 √≥r√°ra h√≠vta √∂ssze a KLIK √©rtekezletre az iskolaigazgat√≥kat;
  • a ny√°r folyam√°n semmilyen fel√ļj√≠t√°si/karbantart√°si munka elv√©gz√©s√©re nem kapott enged√©lyt az igazgat√≥m (s√ļlyosan halmozottan fogyat√©kos gyerekekkel dolgozunk: vizelet, sz√©klet, ny√°l, agresszi√≥ miatti t√∂r√©s-z√ļz√°s, stb.)
  • a tan√≠t√≥i diplom√°j√°val 2 √©ve 4 √≥r√°s √°ll√°sban gy√≥gypedag√≥giai asszisztensk√©nt n√°lunk dolgoz√≥ koll√©ganŇĎm 4 meghirdetett tan√≠t√≥i √°ll√°sra ny√ļjtott be p√°ly√°zatot, √©s csak p√©nteken (aug. 30-√°n) d√©lelŇĎtt kapott √©rtes√≠t√©st az √ļj igazgat√≥j√°t√≥l (ŇĎ meg - az √©n igazgat√≥mmal egyetemben - p√©nteken reggel kapott √©rtes√≠t√©st a KLIK-tŇĎl, hogy mely √ļj koll√©g√°inak telefon√°lhat a szept. 2-i munkakezd√©srŇĎl;
  • szept. 2-√°n m√°r √©lesben, gyerekcsoportban, mindenf√©le fel-/elŇĎk√©sz√ľlet n√©lk√ľl kezdenek dolgozni az √ļj koll√©g√°ink;
  • int√©zm√©ny√ľnk integr√°ltan t√∂bbs√©gi √≥vod√°kba/iskol√°kba j√°r√≥ SNI-s gyerekek pedag√≥giai/eg√©szs√©g√ľgyi c√©l√ļ rehabilit√°ci√≥j√°nak ell√°t√°s√°ra kijel√∂lt int√©zm√©ny - a KLIK helyi tanker√ľlete nem szervezte meg az √©rintett gyermekek ell√°t√°s√°t, nem tudjuk, h√°ny gyereket kell ell√°tnunk (szept. 2-√°val indulnia kellene az ell√°t√°snak);
  • j√≥magam aug. 30-√°n p√©nteken 11 √≥ra k√∂r√ľl kaptam meg a 2013/14-es tan√©vi munk√°mra vonatkoz√≥ alapvetŇĎ fontoss√°g√ļ inform√°ci√≥kat: egy√°ltal√°n mi lesz a munk√°m, hol √©s milyen gyerekekkel fogok foglalkozni (ez m√©g szept. 2-√°n v√°ltozhat).

Advertisement

A helyzetet √≠gy foglalta √∂ssze emailj√©ben k√∂z√©pkor√ļ, t√∂bb √©vtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezŇĎ pedag√≥gus:

Tudjuk, minden √°t√°ll√°s, √°tszervez√©s neh√©zs√©gekkel j√°r. √Ām az az arrog√°ns, lekezelŇĎ, hazug kommunik√°ci√≥, amelyet az emberminiszt√©rium az arcunkba tol, kinyitja a zsebemben a bicsk√°t. A zalaegerszegi tanker√ľletn√©l eg√©szen biztosan senki sincs, aki valaha is dolgozott volna a gy√≥gypedag√≥gia b√°rmely ter√ľlet√©n.