ElsŇĎsorban a finansz√≠roz√°si √©s int√©zm√©nyszerkezeti kereteket igyekeznek felv√°zolni a vitaanyagban, azonban r√©szletes √©s komoly k√∂z√©p- √©s hossz√ļt√°v√ļ c√©lt nem bont ki a tervezet.

A N√©pszabads√°g √ļgy √©rtes√ľlt, hogy Maruzsa Zolt√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r nem vett r√©szt a munk√°ban, mert azt ugye minek. T√∂bb oktat√°si √°llamtitk√°rt elfogyasztott az EMMI, √©s Hoffmann R√≥zsa is tal√°lt √ļj lehetŇĎs√©geket a k√∂zoktat√°s erk√∂lcsi felvir√°goztat√°s√°ban, a felsŇĎoktat√°s reformja Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r √©s saj√°t csapat√°nak vez√©nylet√©vel csikorog. A fŇĎn√∂k-beoszott viszonyr√≥l azonban ne ess√©k sz√≥, fontosabb az √ļj felsŇĎoktat√°si vitaanyag, amelyet a napokban k√©sz√ľlnek v√©gleges√≠teni.

Az elsŇĎ hull√°mban kiker√ľlt oktat√°s(politika)i vitaanyagr√≥l igyekeztek lecsiszolni a sorj√°t, de meglehet v√©sŇĎvel. A hagyom√°nyokhoz hŇĪen kommunik√°lnak mag√°val a minisztereln√∂kkel, √≥vatos kritik√°val illetve Orb√°n Viktor kor√°bbi kijelent√©seit. Olyan hat√°st kelt, mintha egy rendszerv√°lt√°s elŇĎtti p√°rtrendezv√©nyen √ľln√©nk √©s egy elŇĎre felk√©rt egyszerŇĪ prolet√°r k√©rdezŇĎ √©p√≠tŇĎ jellegŇĪ k√©rd√©sekkel fordulna a Kedves VezetŇĎh√∂z. V√©g√ľl elmondj√°k a k√©rdezŇĎnek ugyanazt, csak mosolyogva, a k√©rdezŇĎ le√ľl. Ugyanis ez a vitaanyag sem t√©r el l√©nyeg√©ben a kor√°bbiakt√≥l. Mik√∂zben egy oktat√°si √°gazat j√∂vŇĎj√©t szeretn√© megfogalmazni, kiz√°r√≥lag fenntart√≥i oldalr√≥l k√∂zel√≠t a probl√©mak√∂rh√∂z. Nem t√©rnek ki a minŇĎs√©gbiztos√≠t√°si rendszer alapjaira, nem rajzol√≥dik ki egy√©rtelmŇĪen, hogy a bolognai rendszer finomhangol√°s√°t milyen szakter√ľleteken hogyan bonyol√≠tan√°k le. Mintha lenne egy gy√°runk, ami termel valamit, de csak a mŇĪk√∂d√©se a l√©nyeges, nem a produktum.

A vitaanyag foglalkozik a kancell√°rok szerep√©vel is. A N√©pszabads√°g √ļgy tudja, hogy a kabinet sz√°nd√©kosan olyan felt√©teleket k√∂t e poz√≠ci√≥ elfoglal√°s√°hoz, amely arr√≥l tan√ļskodik, hogy az illetŇĎ k√©pes ‚Äěgener√°lmenedzseri‚ÄĚ feladatok ell√°t√°s√°ra, vagyis kor√°bban nagy k√∂lts√©gvet√©sŇĪ, sok sz√°z alkalmazottat foglalkoztat√≥ c√©g vezetŇĎi tapasztalataival rendelkezik.

Advertisement

Az egyetemek √°ltal mŇĪk√∂dtetett klinik√°k finansz√≠roz√°si k√©rd√©se azonban nem szerepel. A N√©pszabads√°g tudni v√©li, hogy "e t√©ma az√©rt nem ker√ľlt sz√≥ba, mert a klinik√°k j√∂vŇĎj√©vel kapcsolatban m√©g tartanak az egyeztet√©sek az eg√©szs√©g√ľgyi szak√°llamtitk√°rs√°ggal. Elv√©gre olyan m√©g nem volt, hogy ne lenne sehogy sem. √Črdemi v√°llal√°st nem tartalmaz a vitaanyag az olyan egyetemi klinik√°k finansz√≠roz√°s√°val kapcsolatban, mint a szegedi, p√©csi, debreceni int√©zm√©nyek, ahol az egyetemi k√∂lts√©gvet√©s jelentŇĎs r√©sz√©t a k√≥rh√°zra √©s a betegell√°t√°sra ford√≠tj√°k.

A normat√≠v finansz√≠roz√°s √°talak√≠t√°s√°nak v√≠zi√≥ja a leghangs√ļlyosabb. A fenntart√≥i normat√≠va egybeolvad a hallgat√≥k l√©tsz√°ma ut√°n j√°r√≥ k√©pz√©si normat√≠v√°val, mindezt √ļgy, hogy a k√©pz√©si normat√≠va adn√° a teljes √∂sszeg k√©tharmad√°t. Vagyis az egyetemek sokkal √©rdekeltebbek lenn√©nek abban, hogy min√©l t√∂bb elsŇĎ√©vest vegyenek fel, ellenkezŇĎ esetben jelentŇĎsen cs√∂kkenhet a k√∂lts√©gvet√©s√ľk. Abb√≥l a szempontb√≥l mindenk√©pp √©rdekes ez az ir√°ny, hogy a t√ļlk√©pz√©s √©s a t√∂megoktat√°s kritik√°ja jelenleg is divat a korm√°nyoldalon, m√©gis min√©l t√∂bb hallgat√≥ felv√©tel√©re √∂szt√∂nzik az egyetemeket. Visszak√∂sz√∂n az a megold√°s, mikor hitelfelv√©telt aj√°nlanak a hallgat√≥knak egy olyan orsz√°gban, ahol az elad√≥sod√°s az egyik legnagyobb probl√©ma.

Advertisement

Mivel nem j√°rhat√≥ √ļt a jelenlegi k√∂lts√©gvet√©si kerettel mindenhova sok hallgat√≥t felvenni, √≠gy prognosztiz√°lhat√≥ az, hogy a nagyobb √©s sokszor joggal elismertebb egyetemek egyszerŇĪen elsz√≠vj√°k majd a hallgat√≥kat a k√∂zepes √©s kisebb k√©pzŇĎhelyek elŇĎl. √ćgy gyakorlatilag egym√°snak eresztik az int√©zm√©nyeket, hogy falj√°k fel egym√°st. Sokan erre azt mondhatj√°k, hogy j√≥, maradjanak meg a t√©nyleg √©rdemi k√©pz√©st ny√ļjt√≥ helyek. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni, √©s erre egy szegedi interj√ļban Dux L√°szl√≥ kor√°bbi felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs helyettes-√°llamtitk√°r h√≠vta fel a figyelmet lek√∂sz√∂n√©se ut√°n:

"Egy hatalmas felsŇĎoktat√°si infrastrukt√ļr√°t kell fenntartani, amelynek nagy r√©sze hitelbŇĎl √ļgy √©p√ľlt fel, hogy tudni lehetett, hogy nem lehet majd felt√∂lteni hallgat√≥kkal. Bizonyos k√©pz√©sekn√©l, mint n√°lunk az orvosi k√©pz√©sn√©l t√∂bbsz√∂r√∂s a k√ľlf√∂ldiek t√ļljelentkez√©se, de vannak olyan ter√ľletek, amelyeken √ļgy √©p√≠tettek hatalmas √©s sz√©p campusokat az orsz√°gban, ahol nyilv√°nval√≥ volt, hogy nem lehet felt√∂lteni majd a helyeket, mert az angol vagy n√©met nyelvŇĪ k√©pz√©s√ľk nem vonz√≥, a magyar hallgat√≥k a kedvezŇĎtlen sz√ľlet√©si mutat√≥k miatt meg elfogynak. Ezeket a l√©tes√≠tm√©nyeket a hitelek miatt ak√°r 30 √©v m√ļlva is fenn kellene tartani."

Advertisement

Meglehet, hogy kevesebb k√©pzŇĎhelyet kell majd fenntartani, de a ki√©p√≠t√©s√ľkkor tett v√°llal√°sok a k√∂lts√©gvet√©s terh√©n maradhat √ļgy, hogy √©rdemi k√©pz√©s nem folyik a lemorzsol√≥dott int√©zm√©nyek hely√©n.
Legy√ľnk igazs√°gosak: egy kompenz√°ci√≥s alapb√≥l kaphatnak t√°mogat√°st azok az int√©zm√©nyek, akik mŇĪk√∂d√©se az √ļj modell miatt vesz√©lybe ker√ľl. Akkor viszont megint fel lehet tenni a k√©rd√©st, hogy mi√©rt akarjuk a t√∂bbs√©g√©ben vid√©ki k√©pzŇĎhelyeket a csŇĎd sz√©l√©re juttatni, hogy azt√°n int√©zm√©nyi seg√©lyalapb√≥l kelljen ŇĎket finansz√≠rozni? Mintha hikomatoknak rendezn√©nek v√©rre menŇĎ versenyt, ahol a r√©szv√©tel is d√≠jaz√°ssal j√°r. Groteszk? Igen.

A dokumentumokat letöltheti, illetve kommentelheti:

1) "A felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°s√°nak strat√©giai ir√°nyai √©s soron k√∂vetkezŇĎ l√©p√©sei" vitaanyag ITT.

Advertisement

2) "EMMI FelsŇĎoktat√°si finansz√≠roz√°si modell kialak√≠t√°sa" ITT.

Unyatyinszki György

Keressetek minket a Facebookon vagy írjtatok emailt az atlatszooktatas[kukac]gmail.com-ra!