Azt hihetn√©nk, hogy BaZo emberminiszt√©riuma az oktat√°s ter√ľlet√©n tud csak igaz√°n nagyot alkotni, de ez t√©ved√©s. Kedvenc lelk√©sz√ľnk az oktat√°s mellett felelŇĎs a kult√ļr√°√©rt, a sport√©t, a t√°rsadalmi felz√°rk√≥ztat√°s√©rt, az egyh√°zak√©rt, az ifj√ļs√°g√©rt √©s az eg√©szs√©g√ľgy√©rt is. Az EMMI honlapj√°n b√≥kl√°szva tal√°ltam az al√°bbi kiv√°l√≥ k√∂zlem√©nyt, ami Bencsik Barnab√°ssal foglalkozik. Bencsik eddig a Ludwig M√ļzeum igazgat√≥ja volt, mostan√°ban tett√©k ki, √ļgy hogy m√©g meg sem tal√°lt√°k az ut√≥dj√°t.

Nem hajlandóak tudomásul venni (vö. nem veszi tudomásul != kritizálja)

Bencsik Barnab√°snak, a Ludwig M√ļzeum ‚Äď Kort√°rs MŇĪv√©szeti M√ļzeum igazgat√≥j√°nak hat√°rozott idŇĎre sz√≥lt a mand√°tuma, ami 2013. febru√°r 28-√°n lej√°rt. Ezt a t√©nyt a sajt√≥ban megjelent √≠r√°sok szerint t√∂bben nem hajland√≥ak tudom√°sul venni, holott a demokratikus gondolkod√°s alapja a hat√°lyos t√∂rv√©nyek tisztelete.

Advertisement

Nem hitbizomány (vö. csak Bencsik hozta nyilvánosságra a pályázatát)

A miniszt√©rium a t√∂rv√©nyi elŇĎ√≠r√°soknak megfelelŇĎen j√°rt el akkor, amikor ki√≠rta az int√©zm√©ny igazgat√≥i √°ll√°s√°ra a nyilv√°nos, a vezetŇĎi posztot nem hitbizom√°nynak tekintŇĎ p√°ly√°zatot.

Részt vett (vö. na de kik voltak a többiek...)

A 2013. m√°rcius 1-j√©n ki√≠rt p√°ly√°zatra k√©t p√°lyamunka √©rkezett, amelyeket a miniszter jogszab√°lyoknak megfelelŇĎen l√©trehozott javaslattevŇĎ bizotts√°ga megt√°rgyalt √©s √©rt√©kelt. A bizotts√°g munk√°j√°ban r√©szt vett a mŇĪkritikusok nemzetk√∂zi sz√∂vets√©ge, az AICA magyar szekci√≥j√°nak eln√∂ks√©gi tagja is.

Advertisement

Szem√©lyis√©gi jogok (v√∂. nyilv√°nos, a vezetŇĎi posztot nem hitbizom√°nynak tekintŇĎ p√°ly√°zat fentebb)

A miniszt√©rium munkat√°rsainak √©s a bizotts√°gi tagoknak a d√∂nt√©s-elŇĎk√©sz√≠t√©s e szakasz√°ban a p√°ly√°z√≥k szem√©lyis√©gi jogainak v√©delm√©ben titoktart√°si k√∂telezetts√©ge van, a p√°ly√°z√≥kr√≥l √©s a p√°lyamunk√°kr√≥l nem adhatnak inform√°ci√≥t. Az ezzel ellent√©tes √°ll√≠t√°sok a hat√°lyos magyar jogszab√°lyok figyelmen k√≠v√ľl hagy√°s√°r√≥l tan√ļskodnak.

Advertisement

Vitatott (no komment)

Bencsik Barnab√°s az elŇĎzŇĎ korm√°ny idej√©n, Hiller Istv√°n minisztertŇĎl ‚Äď egy akkor sokak √°ltal vitatott elj√°r√°st k√∂vetŇĎen ‚Äď 2008-ban, √∂t √©vre kapta megb√≠zat√°s√°t. Int√©zm√©nyvezetŇĎi munk√°j√°hoz a miniszt√©rium mindv√©gig, √≠gy az elm√ļlt h√°rom √©vben is minden t√°mogat√°st megadott, szakmai munk√°j√°ba senki semmilyen m√≥don nem avatkozott bele.

Advertisement

2012. december 21-én tájékoztatta (de akkor miért nincs még mindig igazgató?)

A Ludwig M√ļzeum √°llami k√∂lts√©gvet√©si int√©zm√©ny, ez√©rt vezetŇĎj√©nek megb√≠z√°s√°ra a k√∂zalkalmazottak jog√°ll√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nynek hossz√ļ √©vek √≥ta √©rv√©nyben l√©vŇĎ rendelkez√©se vonatkozik, amelynek √©rtelm√©ben a hat√°rozott idejŇĪ vezetŇĎi megb√≠z√°s lej√°rt√°t k√∂vetŇĎen √ļj p√°ly√°zati elj√°r√°s lefolytat√°sa sz√ľks√©ges. ErrŇĎl a t√°rca 2012. december 21-√©n kelt level√©ben t√°j√©koztatta Walter Quienst, a Peter und Irene Ludwig Stiftung √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥j√°t is.

A miniszteri d√∂nt√©s hat√°rideje 2013. m√°jus 12., elŇĎtte a t√°rca szem√©lyesen is konzult√°lni k√≠v√°n Walter Quiensszel a fŇĎigazgat√≥i p√°ly√°zat √ľgy√©ben.