B√°r Kiss D√°vid, a H√ĖOK eln√∂ks√©gi tagja √©s a Corvinus H√ĖK-vez√©re v√©gigt√°rgyalta az elm√ļlt h√≥napokat BaZo emberminiszterrel, most m√©gis megd√∂bbent: m√©g a BCE √∂szt√∂nd√≠jait sem tudj√°k kifizetni. Ez igaz√°n durva, nem lenn√©nk a hely√©ben. Mindenesetre ny√≠lt lev√©lben fordult a nagyfŇĎn√∂kh√∂z , hogy az√©rt ez m√°r az√©rt m√©giscsak sok:

Tisztelt Miniszter √ör!

Mint az bizony√°ra √Ėn sz√°m√°ra is ismeretes, az elm√ļlt idŇĎszakban bek√∂vetkezett z√°rol√°sok √©s elvon√°sok s√ļlyosan √©rintett√©k a magyar felsŇĎoktat√°st. Arr√≥l, hogy azt a m√©ltatlanul neh√©z helyzetet, amelyben ma egyetemeink √©s fŇĎiskol√°ink mŇĪk√∂dni k√©nyszer√ľlnek, kiz√°r√≥lag ez, vagy m√°s okok is eredm√©nyezt√©k-e, jelenleg is √©les vita folyik szakmai k√∂r√∂kben √©s a k√∂zv√©lem√©ny elŇĎtt egyar√°nt.

Magam e levelemmel azonban nem az ezzel kapcsolatos diskurzushoz k√≠v√°nok kapcsol√≥dni, hanem egy olyan probl√©m√°ra szeretn√©m (ism√©telten) felh√≠vni a figyelmet, amely bizonyosan nem az √©rintettek, azaz a hallgat√≥k hib√°j√°b√≥l √°llt elŇĎ.

A nemzeti felsŇĎoktat√°sr√≥l sz√≥l√≥ 2011. √©vi CCIV. t√∂rv√©ny, valamint a felsŇĎoktat√°sban r√©szt vevŇĎ hallgat√≥k juttat√°sair√≥l √©s az √°ltaluk fizetendŇĎ egyes t√©r√≠t√©sekrŇĎl sz√≥l√≥ 51/2007. (III. 26.) korm√°nyrendelet rendelkez√©sei egy√©rtelmŇĪen meghat√°rozz√°k az int√©zm√©nyek, √≠gy a Budapesti Corvinus Egyetem sz√°m√°ra foly√≥s√≠tand√≥ √©ves hallgat√≥i normat√≠v t√°mogat√°sok m√©rt√©k√©t. E normat√≠v√°kb√≥l ker√ľlnek kifizet√©sre t√∂bbek k√∂z√∂tt a hallgat√≥k ezreinek meg√©lhet√©s√©t elŇĎseg√≠tŇĎ, bizonyos esetekben szinte kiz√°r√≥lagosan biztos√≠t√≥ szoci√°lis √©s a teljes√≠tm√©nyalap√ļ √∂szt√∂nd√≠jak is.

Az idei √©v elsŇĎ h√≥napjaiban megd√∂bben√©ssel tapasztaltuk, hogy a miniszt√©rium a tavalyi √©vben kalkul√°lt elŇĎir√°nyzathoz k√©pest mintegy 300 milli√≥ forinttal cs√∂kkentett keretet bocs√°tott csak rendelkez√©s√ľnkre. EbbŇĎl kifoly√≥lag heteket cs√ļszott a tanulm√°nyi √∂szt√∂nd√≠jak utal√°sa, de ami enn√©l is s√ļlyosabb, jelentŇĎsen, ak√°r t√≠zezres nagys√°grenddel is cs√∂kkent azok m√©rt√©ke. B√°r legal√°bb a szoci√°lis √∂szt√∂nd√≠jakn√°l siker√ľlt elker√ľln√ľnk a legdrasztikusabb cs√∂kkent√©st, √∂sszess√©g√©ben minden √∂szt√∂nd√≠jra jogosult hallgat√≥ √©rintett√© v√°lt az √ľgyben.

A probl√©m√°r√≥l j√≥magam azonnal, illetve az egyetem rektora √©s gazdas√°gi fŇĎigazgat√≥ja az√≥ta is t√∂bb √≠zben t√°j√©koztatta Maruzsa Zolt√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r urat, aki seg√≠tŇĎk√©sznek bizonyult: arr√≥l t√°j√©koztatott minket, hogy az √©szrev√©tel jogos, ez√©rt a hib√°s kalkul√°ci√≥t a miniszt√©rium min√©l hamarabb, de m√©g ebben a f√©l√©vben korrig√°lni, a hallgat√≥kat pedig minim√°lisan 184 milli√≥ forinttal kompenz√°lni fogja.

Nemr√©g sajn√°lattal √©rtes√ľlt√ľnk ugyanakkor arr√≥l, hogy ez a kompenz√°ci√≥ m√©gsem fog bek√∂vetkezni, vagy azt az egyetemnek a m√°s jogc√≠meken j√°r√≥, szint√©n drasztikusan megnyirb√°lt t√©telekbŇĎl, j√≥val kisebb m√©rt√©kben kellene finansz√≠roznia. Az √ľgyben √ļj, pontos inform√°ci√≥val az√≥ta sem rendelkez√ľnk, a hallgat√≥k azonban tov√°bbra is (el)v√°rj√°k, hogy a sz√°mukra a jogszab√°lyok alapj√°n j√°r√≥ √∂szt√∂nd√≠jak teljes kifizet√©sre, vagy legal√°bb m√©lt√°nyos kompenz√°ci√≥ra ker√ľljenek.

A helyzet az√©rt is k√ľl√∂n√∂sen s√ľrgetŇĎ, mert az ebben a szemeszterben abszolv√°l√≥ hallgat√≥k k√°rp√≥tl√°s√°ra csup√°n alig t√∂bb, mint egy h√≥napunk maradt, az abszolut√≥rium megszerz√©se ut√°n ugyanis megszŇĪnik hallgat√≥i jogviszonyuk, √≠gy √∂szt√∂nd√≠j sem foly√≥s√≠that√≥ sz√°mukra.

Tisztelettel k√©rem miniszter urat, hogy ez √ľgyben elj√°rni sz√≠veskedj√©k! Seg√≠tŇĎ k√∂zbenj√°r√°s√°t magam √©s az √©rintett t√∂bb ezer hallgat√≥ nev√©ben ez√ļton is k√∂sz√∂n√∂m!

Jelen ny√≠lt levelemet a k√∂zv√©lem√©ny t√°j√©koztat√°s√°n t√ļl Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°rnak √©s Maruzsa Zolt√°n felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°rnak is megk√ľldtem.

Üdvözlettel:

Kiss D√°vid

elnök

Budapest, 2013. m√°jus 30.