Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s elsŇĎk√©nt hozza nyilv√°noss√°gra a felsŇĎoktat√°si t√∂rv√©ny leg√ļjabb m√≥dos√≠t√°s√°nak tervezet√©t. A tervezet jelenleg h√°zon bel√ľli egyeztet√©s alatt van az emberminiszt√©riumban √©s m√©g nem ker√ľlt a korm√°ny el√©. Innen let√∂lthetŇĎ. Az elŇĎterjeszt√©s megcsin√°lja, amit a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal kital√°lt; hat√©konys√°got √©s versenyt √≠g√©r.

A tervezet elvileg cs√ľt√∂rt√∂k√∂n ment k√∂zigazgat√°si egyeztet√©sre, az emberminiszt√©rium vezetŇĎi Latorcai Csaba nemzetis√©gi √©s civil t√°rsadalmi kapcsolatok√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r kiv√©tel√©vel t√°mogatt√°k. Az anyag m√∂g√∂tt, hasonl√≥an a kor√°bbi felsŇĎoktat√°si vitaanyaghoz (posztjaink a szint√©n n√°lunk nyilv√°noss√°gra ker√ľlt vitaanyagr√≥l: itt, itt, itt, itt, itt √©s itt) Gilly Gyula munk√°ja. Gillynek Dr. Vasa L√°szl√≥ volt seg√≠ts√©g√©re. Vas√°r√≥l kor√°bban az ELTE BTK H√ĖK szerzŇĎd√©sei kapcs√°n posztoltunk. Dr. Vasa arr√≥l nevezetes, hogy mik√∂zben nepotizmussal √©s korrupci√≥val k√ľzdŇĎ g√∂d√∂llŇĎi SZIE GTK-n d√©k√°nhelyettes, c√©gein kereszt√ľl budapesti g√≥lyb√°lok szervez√©s√©t is bev√°llalta. Jelenleg Klinghammer Istv√°n felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r kabinetj√©nek helyettes vezetŇĎje.

Advertisement

Advertisement

Advertisement

A napokban a N√©pszabads√°g √ļgy √©rtes√ľlt, hogy a felsŇĎokt√°si ‚Äúkisreformot‚ÄĚ lehet, hogy elhalasztj√°k, mivel a korm√°ny tart att√≥l, hogy megint kialakul a tavalyihoz hasonl√≥ forrong√≥ hangulat √©s ez nem szerencs√©s a v√°laszt√°s elŇĎtt p√°r h√≥nappal. Meg persze nem mindenkinek tetszik ez a koncepci√≥ √©s lobbiznak is ellene, az elmaradhatatlan Parragh L√°szl√≥val a Magyar Kereskedelmi √©s Iparkamara eln√∂k√©vel az √©len.

Advertisement

A miértek

Az anyag k√©sz√≠tŇĎi szerint a m√≥dos√≠t√≥ javaslat a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal √°ltal kital√°lt ,,√°talak√≠t√°si strat√©gia soron k√∂vetkezŇĎ l√©p√©seinek megval√≥s√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges t√∂rv√©nyi m√≥dos√≠t√°sokat‚ÄĚ tartalmazza:

1.2. A korm√°ny-elŇĎterjeszt√©s sz√ľks√©gess√©g√©nek okai

Az Nftv. komplex m√≥dos√≠t√°sa egyr√©szt jogtechnikai pontos√≠t√°sokat tartalmaz, m√°sr√©szt a FelsŇĎoktat√°si Kerekasztal √°ltal kidolgozott √©s elfogadott javaslatok megval√≥s√≠t√°sa szempontj√°b√≥l fontos Nftv-t m√≥dos√≠t√°sokat tartalmazza, elsŇĎdlegesen az int√©zm√©nyh√°l√≥zat √©s a k√©pz√©si szerkezet √°talak√≠t√°sa, az int√©zm√©nyir√°ny√≠t√°s, kancell√°ri rendszer, rektorv√°laszt√°s, valamint a felsŇĎktat√°s finansz√≠roz√°si rendszer√©nek √°talak√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges t√∂rv√©nyi keretek tekintet√©ben.

Advertisement

Az elŇĎterjesztŇĎk hangs√ļlyozz√°k a hossz√ļt√°v√ļ gondolkod√°s fontoss√°g√°t:

A nemzetgazdas√°g, a gazdas√°g √©s a munkaerŇĎpiac √©s a t√°rsadalom sz√ľks√©gleteinek val√≥ legteljesebb megfelel√©s a fenti strat√©gi√°val val√≥s√≠that√≥ meg a legjobban. Ez a megfelel√©s, reag√°l√≥k√©pess√©g egy olyan felsŇĎoktat√°si rendszerrel szemben alapvetŇĎ √©s jogos elv√°r√°s, amely eset√©ben a r√∂vid t√°v 3-5 √©v, a k√∂z√©pt√°v ak√°r 15-25 √©v, m√≠g a hosszabb t√°v minimum 35-45 √©v, l√©v√©n hogy a ma felvettt 18 √©ves fiatal v√©gz√©se ut√°n a megszerzett diplom√°j√°val mintegy 40 √©ves munkaerŇĎpiaci jelenl√©tet k√∂vetŇĎen √©ri el a nyugd√≠jkorhat√°rt. EbbŇĎl eredŇĎen a nemzetgazdas√°gi, gazdas√°gi, munkaerŇĎpiaci ig√©nyek alapj√°n t√∂rt√©nŇĎ mai d√∂nt√©sekben nem az √©ppen most aktu√°lis kiz√°r√≥lg r√∂vid t√°von √©rtelmezhetŇĎ szempontokat √©s mondott ig√©nyeket, hanem ezen 3-45 √©ves idŇĎt√°voknak megfelelŇĎ szempontokat kell √©rv√©nyes√≠teni, ha egy val√≥ban korszerŇĪ, minŇĎs√©gi, a t√°rsadalom, a nemzetgazdas√°g, a gazdas√°g √©s a munkaerŇĎpiac ig√©nyeinek megfelelni k√©pes, √©s ez√°ltal minŇĎs√©gi felsŇĎooktat√°s kialak√≠t√°sa a c√©l.

Advertisement

ErŇĎs√∂dŇĎ √°llami kontroll

Ha ezt a t√∂rv√©nytervezetet ilyen form√°ban fogja elfogadni az Orsz√°ggyŇĪl√©s, akkor egyetemen bel√ľli kiskir√°lyi rendszer j√∂n majd l√©tre. A kancell√°r jogk√∂re nagyon sz√©lesre sikeredett, majdnem minden√©rt ŇĎ fog felelni. A rektorok kez√©bŇĎl teljesen kiveszik ezeket a feladatokat.

Advertisement

‚Äě13/A. ¬ß (1) √Āllami felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyben az int√©zm√©ny mŇĪk√∂dtet√©s√©√©rt a kancell√°r felelŇĎs. (2) A kancell√°r

a) felel a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny gazdas√°gi, p√©nz√ľgyi, kontrolling, sz√°mviteli, munka√ľgyi, informatikai tev√©kenys√©g√©√©rt, az int√©zm√©ny vagyongazd√°lkod√°s√°√©rt ide√©rtve a mŇĪszaki, l√©tes√≠tm√©nyhasznos√≠t√°si, √ľzemeltet√©si, logisztikai, szolg√°ltat√°si beszerz√©si √©s k√∂zbeszerz√©si √ľgyeket is, ir√°ny√≠tja e ter√ľleten a mŇĪk√∂d√©st,

Advertisement

b) felel a sz√ľks√©ges gazd√°lkod√°si, valamint az a) pontban meghat√°rozott ter√ľleteken sz√ľks√©ges int√©zked√©sek √©s javaslatok elŇĎk√©sz√≠t√©s√©√©rt, ennek sor√°n gyakorolja egyet√©rt√©si jog√°t a szen√°tusnak az int√©zm√©ny gazd√°lkod√°s√°t √©rintŇĎ, vagy gazdas√°gi k√∂vetkezm√©nnyel j√°r√≥ strat√©giai d√∂nt√©sei √©s int√©zked√©sei tekintet√©ben, amely e d√∂nt√©sek hat√°lyba l√©p√©s√©nek felt√©tele,

c) felel az√©rt, hogy a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny olyan gazd√°lkod√°st folytasson, hogy az az elfogadott int√©zm√©nyi strat√©gia √©s k√∂lts√©gvet√©s √©rv√©nyes√ľl√©s√©t szolg√°lja,

Advertisement

d) az államháztartásra vonatkozó jogszabályokban meghatározott tartalommal gyakorolja az ellenjegyzési jogot,

e) gyakorolja az int√©zm√©nyek r√©szv√©tel√©vel mŇĪk√∂dŇĎ gazdas√°gi t√°rsas√°gokban √©s gazd√°lkod√≥ szervezetekben a tulajdonosi jogokat, √©s errŇĎl folyamatosan t√°j√©koztatja a fenntart√≥i test√ľletet,

Advertisement

f) munk√°ltat√≥i jogot gyakorol az a) pont szerinti ter√ľleten foglalkoztatott alkalmazottak felett, gondoskodik a jogszab√°lyoknak megfelelŇĎ p√©nz√ľgyi-szakmai kompetencia biztos√≠t√°s√°r√≥l,

g) saj√°t hat√°sk√∂rben kialak√≠tja a feladatai ell√°t√°s√°hoz sz√ľks√©ges szervezetet √©s meg√°llap√≠tja annak mŇĪk√∂d√©si rendj√©t, amelyre a 12. ¬ß (3) bekezd√©s eb) pontja nem alkalmazhat√≥.

Advertisement

A fenntart√≥, vagyis az √°llam szerep√©nek az erŇĎd√∂s√©t jelzi a k√∂vetkezŇĎ sz√∂vegr√©sz is:

Ha a fenntart√≥ a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny k√∂lts√©gvet√©s√©vel, vagy a szervezeti √©s mŇĪk√∂d√©si szab√°lyzatban, illetve az int√©zm√©nyfejleszt√©si tervben foglaltakkal nem √©rt egyet - megfelelŇĎ hat√°ridŇĎ tŇĪz√©s√©vel - visszak√ľldi azt a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nynek, kezdem√©nyezve annak √°tdolgoz√°s√°t.‚ÄĚ

Advertisement

Ugyanakkor most formálisan is megjelent, hogy a kormány tiszteletben tartja az egyetemek rektorválasztással kapcsolatos döntéseit:

29. ¬ß Az Nftv. 73. ¬ß-a a k√∂vetkezŇĎ (6) bekezd√©ssel eg√©sz√ľl ki:

‚Äě(6) √Āllami felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny eset√©n a fenntart√≥ a rektorv√°laszt√°sra vonatkoz√≥ szen√°tusi d√∂nt√©s megk√ľld√©s√©t a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, illetve a minisztereln√∂k r√©sz√©re csak akkor tagadhatja meg, ha a megv√°lasztott szem√©ly nem felel meg az elŇĎ√≠rt felt√©teleknek, illetve a szen√°tus d√∂nt√©shozatali elj√°r√°sa nem volt jogszerŇĪ.‚ÄĚ

Advertisement

Ezt kor√°bban hi√°ba mondt√°k, Debrecenben, Kecskem√©ten, Miskolcon √©s G√∂d√∂llŇĎn is belesz√≥ltak a rektorv√°laszt√°sba, ak√°r leszavazott jel√∂ltek kinevez√©se √°r√°n is.

Advertisement

Advertisement

Vélemények, vélemény

A kancell√°ri rendszer egyik hozad√©ka az lesz, hogy majd‚Äô minden felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyben lesz egy √ļgynevezett ‚ÄúFenntart√≥i Test√ľlet‚ÄĚ, ahov√° k√ľl√∂nb√∂zŇĎ miniszterek fognak random embereket deleg√°lni, akik minimum k√©thavonta v√©lem√©nyezik majd a ‚ÄúfelsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny √©ves k√∂lts√©gvet√©s√©t √©s √©ves besz√°mol√≥j√°t, valamint [...] a negyed√©ves besz√°mol√≥kat √©s sz√ľks√©g eset√©n a t√°rgy√©vre elfogadott int√©zm√©nyi k√∂lts√©gvet√©s √©v k√∂zbeni m√≥dos√≠t√°s√°t, az int√©zm√©ny strat√©giai, int√©zm√©nyfejleszt√©si √©s vagyongazd√°lkod√°si terveit, valamint az int√©zm√©ny gazdas√°gi t√°rsas√°gait‚ÄĚ . A test√ľlet eln√∂k√©t az oktat√°s√©rt felelŇĎs miniszter fogja kinevezni. Ahogy a t√∂rv√©ny indokl√°s√°ban is √≠rj√°k ennek a test√ľletnek nem lesz semmilyen hat√°sk√∂re, mivel csak v√©lem√©nyt kell alkotnia √©s operat√≠v feladatokat nem fog ell√°tni. Az indokl√°sban az szerepel, hogy a ‚Äúez√©rt javasolt, hogy a felsŇĎoktat√°s fel√ľgyelet√©ben r√©sztvevŇĎ, vagy abban √©rintett miniszt√©riumok √°ltal deleg√°lt k√©pviselŇĎk mellett, illetŇĎleg k√∂z√∂tt a gazdas√°gi √©let vezetŇĎi, illetŇĎleg k√©pviselŇĎi is helyet kapjanak a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek Fenntart√≥i Test√ľlet√©nek a munk√°j√°ban.‚ÄĚ Az eg√©szs√©gyi √©s agr√°rk√©pz√©st k√≠n√°l√≥ int√©zm√©nyekn√©l az adott √°gazat√©rt felelŇĎs miniszter is deleg√°lhat tagot.

Advertisement

Rektori körök

Kicsit belepiszk√°lnak a rektori jogk√∂rbe is, azt valamennyire kieg√©sz√≠tik √©s √≠gy m√°r t√∂rv√©nyi szintŇĪ felhatalmaz√°st kap a rektor arra, hogy utas√≠t√°sban hat√°rozza meg a szervezeti √©s mŇĪk√∂d√©si szab√°lyzat egyes rendelkez√©sei v√©grehajt√°s√°nak m√≥dj√°t, ami az indokl√°s szerint ‚Äúmegk√∂nny√≠ti a hat√©kony int√©zm√©nyir√°ny√≠t√°st √©s d√∂nt√©shozatalt‚ÄĚ.

Advertisement

Lesz-e nemzeti tudományegyeteme Pécsnek?

A javaslatban k√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥don is szerepel a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyeket felsorol√≥ mell√©klet. Az egyik v√°ltozatban a PTE nemzeti tudom√°nyegyetem, a m√°sikban viszont nem:

I/A. Nemzeti tudom√°nyegyetemek

Debreceni Egyetem, Debrecen

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Szegedi Tudom√°nyegyetem, Szeged

vs.

I/A. Nemzeti tudom√°nyegyetemek

Debreceni Egyetem, Debrecen

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest

Pécsi Tudományegyetem, Pécs

Szegedi Tudom√°nyegyetem, Szeged

A t√∂rv√©ny fŇĎsz√∂vege mindk√©t mell√©kletet hat√°lyba l√©ptetn√© vagyis m√©g nem tudj√°k, hogy mit akarnak:

48. §

(1) Az Nftv. 1. melléklete helyébe a jelen törvény 1. melléklete lép.

(2) Az Nftv. 1. melléklete helyébe a jelen törvény 2. melléklete lép.

Prinz D√°niel - Hava Nikita